Een beetje werken hier, staat er weer wat geld op je bankrekening dan reis je verder naar daar. Je ontmoet like-minded mensen, doet ervaring op in verschillende baantjes en beleeft de mooiste avonturen tijdens een working holiday in Nieuw-Zeeland. Gegarandeerd zal je de tijd van je leven hebben en maak je mooie herinneringen!
Maar wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Wat is een IRD-number? En hoe vind je werk?
Met deze gids wordt het een stuk duidelijker wat je voor vertrek uit Nederland moet regelen en wat kan wachten tot je in Nieuw-Zeeland aankomt. Als je al eens met een working holiday visum naar bijvoorbeeld Australië of Canada bent geweest, zal je ondervinden de voorbereidingen min of meer hetzelfde zijn. En dat werk vinden overal ter wereld afhangt van doorzetten-doorzetten-doorzetten, praten met mensen en een beetje geluk.
Hoe bereid je jezelf voor op een Working Holiday Nieuw-Zeeland?
Als je voor een langere periode buiten Nederland zal verblijven en je wilt gaan werken, zijn er een aantal zaken die je op orde moet brengen en regelen.
De administratieve rompslomp
Visum aanvragen voor Nieuw-Zeeland
Een Netherlands Working Holiday Visa vraag je online aan via New Zealand Immigration, een klusje dat zo geklaard is. Kosten: 420 NZD ongeveer 240-270 euro, afhankelijk van de wisselkoers.
Het visum heeft de volgende kenmerken:
- Je mag 12 maanden in Nieuw-Zeeland blijven, waarvan je er 12 mag werken en er maximaal 6 mag studeren. Je mag geen vaste baan aannemen.
- Heb je drie maanden in de agrarische sector gewerkt (oftewel tuinbouw, wijnbouw, op een boerderij)? Dan kom je in aanmerking voor een verlenging van je Working Holiday Visum (een Working Holiday Extension Work Visa).
- Als je aanvraag eenmaal goedgekeurd is, heb je één jaar de tijd om Nieuw-Zeeland in te reizen. Vanaf dit moment mag je daar een jaar zijn.
- Gedurende de looptijd van je visum mag je Nieuw-Zeeland zo vaak in- en uitreizen als je wilt (voor een warme vakantie in Bali of Fiji bijvoorbeeld! :D)
Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud.
- Je hebt minstens NZ $ 4200,- op je bankrekening staan. Dat is grofweg € 2800,-. Print vlak voor vertrek een afschrift van je internetbankieren.
- Je hoeft geen retourticket te hebben. Maar wel genoeg geld voor een retour- of onwardticket (bovenop de NZ $ 4200,-).
- Je hebt een (reis)verzekering die jou medisch compleet dekt. Lees meer over welke reisverzekeringen geschikt zijn voor jouw Working Holiday in Nieuw-Zeeland.
- Je voldoet aan de gestelde (gezondheids)eisen. Oftewel je verwacht niet in het ziekenhuis terecht te komen en je bent geen enge loslopende crimineel.
- Als je aan alle eisen voldoet en je hoeft geen medisch onderzoek te ondergaan, krijg je in de meeste gevallen binnen een paar dagen een mailtje met een goedkeuring van jouw visum.
Heb je tijdens je reizen de afgelopen 5 jaar in totaal 3 maanden of langer een land bezocht met een hoog risico op tuberculosis? Zorg dat je op tijd je visum aanvraagt, omdat je een röntgenfoto (X-ray) van je longen moet laten maken door DC Klinieken Amsterdam. Afspraak maken is niet nodig. Dit moet je doen binnen 15 dagen na je visumaanvraag. De kliniek uploadt de röntgenfoto in het online eMedical systeem van Immigration New Zealand. In mijn geval werd mijn visum twee weken na het maken van de foto goed gekeurd.
Een vliegticket naar Nieuw-Zeeland
Een vliegticket naar Nieuw Zeeland is aan de prijs, dat mag wel gezegd worden.
Weet je niet zeker wanneer je terug wilt vliegen naar NL of waar je naartoe wil vliegen na je Working Holiday? Overweeg dan een enkel ticket. Als je een beetje goed rondneust, is het prijsverschil tussen twee losse enkeltjes en een flexibel/vast retourticket miniem. In sommige gevallen is het goedkoper als je twee losse vluchten boekt, bijvoorbeeld eerst naar Azië en dan door naar Nieuw-Zeeland. Meer informatie over het vinden van de goedkoopste vliegtickets vind je in de ultieme gids voor het vinden van goedkope vliegtickets.
Uitschrijven bij de gemeente
Als je binnen een periode van 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet je jezelf uitschrijven bij de gemeente.
Deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Jezelf uitschrijven heeft onder andere consequenties voor je zorgverzekering en AOW. Het staat allemaal netjes uitgelegd in de Universele Voorbereidingsgids voor Working Holidays.
Je zorg- en reisverzekering
Verblijf je in een periode van 12 maanden er 8 in het buitenland? Dan moet je je hoogstwaarschijnlijk uitschrijven bij de gemeente, waardoor je in de meeste gevallen je Nederlandse zorgverzekering moet opzeggen. Tel hierbij op dat je ook nog gaat werken en de kans is groot dat je niet verzekerd mag blijven in Nederland. Het kan allemaal erg verwarrend zijn, maar in de Universele Voorbereidingsgids voor Working Holidays vind je alles wat je moet weten en doen om goed verzekerd aan je working holiday in Nieuw-Zeeland te beginnen.
Internationaal rijbewijs
Een internationaal rijbewijs (simpelweg een vertaling van je rijbewijs) vraag je aan in één van de vele vestigingen van de ANWB. Doe dit kort voor vertrek, want dit internationaal rijbewijs ontvang je gelijk ter plekke, gaat vanaf de aanvraagdatum gelijk in en is een jaar geldig. Je internationaal rijbewijs is alleen geldig samen met je originele Nederlandse rijbewijs, neem deze dus mee!
Bankpas(sen) omzetten naar wereld
Tegenwoordig is het vaak zo dat je je pinpas alleen binnen Europa kan gebruiken. Bij de meeste banken kun je via je internetbankieren je pas instellen op werelddekking. Een kleinigheidje, maar wel belangrijk!
Het kan ook lonen om een borderless account van Wise te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Op die manier krijg je altijd de beste wisselkoers en de meeste waar voor jouw geld.Klaar voor vertrek?
Oké. Alles is nu rond. Je hebt je visum, een goede reisverzekering, je hebt je wel of niet uitgeschreven bij de gemeente, je hebt je zorgverzekering wel of niet stopgezet, je hebt een goed uitzwaai-feestje gehad, en je bevindt je in Nieuw-Zeeland. Wat nu?!
Wat moet je regelen als je aankomt?
Je kan in zee gaan met een reisorganisatie die starterspaketten aanbieden voor Working Holiday Visas, zoals Kilroy of 123NZ. Maaaaar, echt waar, het is zo simpel, regel het lekker zelf! Zo houd je wat centen in je zak.
Hostel voor de eerste paar nachten
Ik wil je ten zeerste aanraden een BBH kaart te kopen. BBH (Budget Backpacker Hostels) is een hostelnetwerk in Nieuw-Zeeland waar meer dan 220 onafhankelijke hostels deel van uitmaken. Lid worden van BBH kost NZ $45 en je lidmaatschap is een jaar geldig en je profiteert van de volgende voordelen:
- In elk BBH hostel bespaar je minimaal NZ $4,- per nacht
- Je krijgt een NZ $15,- restitutie met je eerste online BBH boeking.
- Gratis 2Degrees simkaart (kan je die ook alvast van je to-do-lijstje schrappen!)
- Korting op de Interislander boot tussen het noorder- en zuidereiland
- Korting op de Intercity bus door heel Nieuw-Zeeland
- vraag altijd naar speciale (backpacker)deals en kortingen op activiteiten en transport die je boekt. Je BBH kaart is je bewijs dat je een backpacker bent en helpt je geld te besparen op bijvoorbeeld onvergetelijke zeil- en kayaktochten in Tasman National Park, een avontuurlijke gletsjerwandeling over Franz Josef Glacier en het huren van auto’s via Pegasus Rental Cars en Snap Rentals.
Ik kan niet lovend genoeg zijn over BBH hostels. Elk BBH hostel waar ik tot nu toe ben geweest, is good value for money: schoon, niet zo groot als bijvoorbeeld YHA’s kunnen zijn, maar juist persoonlijk en daarom makkelijk om te socializen, travel buddies te vinden en nieuwe vrienden te maken.
Je kan hier alvast een persoonlijke BBH kaart aanvragen (+ NZ $5,- administratiekosten). Of maak een online boeking en koop je clubkaart in het hostel als je aankomt. Je bespaart dan al gelijk op je accommodatie.
Een telefoonnummer regelen
Word lid van BBH en ontvang een gratis 2Degrees simkaart! Een provider waar ik heel tevreden over ben en met een goede dekking in Nieuw-Zeeland.
Andere veelvoorkomende providers zijn Skinny, Spark en Vodafone. Het is sowieso het beste om voor prepaid te kiezen, omdat je dan niet vast komt te zitten aan een langlopend abonnement.
Tip: Je kunt ook een eSIM aanschaffen via Airalo. Zo ben je direct bereikbaar nadat je aankomt in Nieuw-Zeeland.
Een bankrekening openen
Een bankrekening openen in Nieuw-Zeeland is easy peasy. Er zijn vele mogelijkheden zoals Westpac, BNZ, ASB, ANZ, HSBC. Zelf ben ik heel goed geholpen door de Kiwibank, kiwi-owned! (in tegenstelling tot de andere banken die (deels) Australisch zijn). En beter nog, ze helpen je met het aanvragen van een IRD number (belastingnummer).
Maak een afspraak bij een willekeurige Postshop/Kiwibank en zorg ervoor dat je de volgende papieren met de bank kan overleggen:
- Bewijs van een Nieuw-Zeelands adres. Vraag in je hostel of ze een statement willen printen waaruit blijkt dat je daar verblijft.
- Je paspoort (+kopie).
- Kopie van je visum.
Je krijgt je bankpas gelijk mee en ze helpen je met het opzetten van internetbankieren. It’s simple as that!
En daarna: Een belastingnummer aanvragen (IRD number)
Een IRD number is je belastingnummer. Dit nummer heeft je werkgever nodig om je belasting te kunnen betalen over het loon dat je verdient. En aan het einde van de rit gebruik je dit IRD number om je belasting terug te vragen.
Een belastingnummer vraag je aan bij de Postshop/Kiwibank. Als je bij de Kiwibank een bankrekening opent, kunnen ze je daarna gelijk helpen met een IRD number. Wat een service hè!
Binnen 10 dagen kreeg ik een mailtje met een bevestiging van mijn IRD number.
Geld overmaken naar Nieuw-Zeeland
Ik kan me voorstellen dat je gelijk wat geld op je Kiwi-rekening wilt hebben. Elke keer geld opnemen met je Nederlandse bankpas gaat in de kosten lopen! Via Wise maak je tegen een gunstige wisselkoers en voor een lage transactiefee geld over naar je Kiwi-rekening. Vééél goedkoper dan je bank en 100% betrouwbaar. Maak via deze link een account aan, en maak de eerste £500,- gratis over! Leuk extraatje toch?
Werk vinden In Nieuw-Zeeland
Werk is er in Nieuw-Zeeland het hele jaar rond. Vooral in de zomermaanden liggen de baantjes voor het oprapen als je niet al te kieskeurig bent. Ervaring in een bepaald vakgebied, zoals in de bouw of toerisme, is een plus, maar zeker geen vereiste.
In de horeca
Is altijd wel een baantje te vinden als je goed zoekt. Zeker als je al horeca-ervaring hebt en je vindt het geen probleem om je tijdens de drukkere zomermaanden een paar maanden ergens te settelen. Of in de wintermaanden in populaire wintersportgebieden zoals Queenstown. Het beste is om bij bars en restaurants naar binnen te lopen met je CV. Ze ontmoeten je liever face to face dan via een e-mail. En zo kan jij gelijk inschatten of de bar/restaurant en de mensen je aanstaan.
In de agrarische sector
Werk zat! Vooral in de zomermaanden. Denk aan kiwi’s en appels plukken, asperges oogsten, bomen snoeien, wijnstokken inkorten, schapen scheren en koeien melken. In de boom- en wijngaarden is ervaring niet nodig. Je krijgt hier meestal betaald per hoeveelheid werk dat je verzet: des te meer ervaring, des te sneller je wordt, des te meer je verdient!
Voor werk op een boerderij wordt vaak wel om ervaring gevraagd. Mocht je écht op een boerderij aan de slag willen: zoek via HelpX voor een paar weken werk op een boerderij in ruil voor gratis accommodatie en je maaltijden. Zo doe je ervaring op, bespaar je geld, en daarna kom je meer in aanmerking voor betaalde posities.
Als je drie maanden in de agrarische sector werkt, kom je in aanmerking voor een verlenging van je Working Holiday Visum (een Working Holiday Extension Work Visa).
Je kan bedrijven afgaan en vragen of ze personeel nodig hebben, maar de meeste grote bedrijven werken met uitzendbureaus of tussenpersonen.
In Blenheim bijvoorbeeld, de plaats waar de meeste liters wijn in Nieuw-Zeeland geproduceerd wordt, kan het hostel vaak werk voor je regelen.
In de bouw
Ben je sterk en fit? Of heb je ambities om spierballen te kweken? In de bouw kom je zo aan de slag, ook al heb je geen specialistische kennis. Mét kennis van het één of ander willen ze je maar al te graag hebben. Nieuw-Zeeland lijkt een structureel tekort te hebben aan Handige Harry’s.
Jaren na de aardbeving in 2011 is Christchurch bijvoorbeeld nog steeds niet helemaal heropgebouwd en gerenoveerd. En dat zal ook nog wel aardig wat jaren duren. Ook in Wellington en Auckland is veel werk in de bouw. Je komt meestal het snelst aan het werk via een uitzendbureau.
Als fundraiser of sales person
Ontwikkel je people skills! In de grote steden in Nieuw-Zeeland zijn ze altijd opzoek naar goede verkopers. Vaak moet je targets halen om uitbetaald te krijgen. Als je dat goed afgaat stroomt het geld binnen.
In hostels
Accommodatiekosten kunnen hoog oplopen in Nieuw-Zeeland. In hostels kan je werken in ruil voor gratis accommodatie. Dit gaat om bedden opmaken, de keuken en badkamers schoonmaken, de was. Meestal 3-4 uur per dag. Wat veel voorkomt is dat backpackers ’s ochtends in een hostel werken, en ’s avonds een betaalde baan hebben in een restaurant. Soms zijn er betaalde posities te vinden in hostels als receptionist bijvoorbeeld.
Au pair
Een leuke manier om met de lokale bevolking in contact te komen en de kiwi-leefstijl te ervaren. Als au pair woon je in bij een gezin, je zorgt voor de kinderen en je hebt soms andere huishoudelijke taken. Met de volgende sites kan je je meer verdiepen:
Aupairlink.co.nz
Aupairnewzealand.co.nz
Aupairworld.com
Etc.
Er zijn nog zooo veel andere baantjes te vinden in Nieuw-Zeeland. Het bovenstaande is een grove samenvatting van de mogelijkheden. Je kan ook aan de slag als tuinman of -vrouw, in de retail, als mountainbike-tourguide en skileraar.
Hoe vind je werk?
Een baan zoeken in Nieuw-Zeeland is niet heel anders dan een baan zoeken in Nederland. Online zijn veel vacatures te vinden, maar soms is het beter om fysiek bij mensen binnen te lopen en jezelf voor te stellen of je CV te droppen.
BackpackerBoard
Backpackerboard is eigenlijk hét platform als je aan de bak wilt. Elke dag worden nieuwe vacatures geplaatst. Soms zijn dit baantjes voor een paar dagen, of voor een paar maanden, soms parttime, soms fulltime. Kortom: van alles te vinden, voor ieder wat wils!
Iedere backpacker in Nieuw-Zeeland is op de hoogte van Backpackerboard. Wees er snel bij als je een vacature ziet die je aanspreekt, bel ze op en/of ga langs!
TradeMe
Trademe is de Nieuw-Zeelandse variant van Markplaats en er worden ook veel vacatures op geplaatst. Je kan aangeven in welke stad of gebied je werk zoek en wat voor soort werk je zoekt.
Working hostels
Vraag de medewerkers in hostels of ze tips voor je hebben voor het vinden van een baan. Vaak hebben ze een notice board met vacatures. Er zijn ook hostels die een baan voor backpackers vinden zolang je bij hun verblijft. Vooral in de buurt van wijn- en boomgaarden vind je zulke hostels, zoals Blenheim.
Uitzendbureaus en online zoekmachines
Online kan je tientallen zoekmachines aanspreken, maar in mijn ervaring zijn Backpackerboard en Trademe het meest up-to-date. Via zoekmachines kom je veel uit bij vacatures van uitzendbureaus. Je kan je online bij uitzendbureaus aanmelden of maak een afspraak bij een fysiek kantoor en ze kunnen je vast en zeker helpen met het vinden van een baan.
Facebook groepen
Facebook staat vol met facebookgroepen voor backpackers. Of het nou gaat om vacatures of auto-te-koop-advertenties, facebook has it all. Elke stad en regio in NZ heeft wel een paar van zulke groepen. Kijk niet afwachtend wat gepost wordt, plaats zelf een oproep dat je werk zoekt!
CV-droppen
Een grote slagingskans op het vinden van een baan heb je als fysiek langsgaat bij potentiële werkgevers. Old-scool-is-cool!
Zoek je een baan in een restaurant? Print je CV een x-aantal keren uit, en loop restaurants en cafés binnen om te vragen of ze op zoek zijn naar personeel. Jij kan inschatten of het bedrijf je wat lijkt en zij krijgen gelijk een eerste indruk van jou.
WWOOF en HelpX
Wil je de kiwi-leefstijl leren kennen, je bent bereidt mee te draaien in een familie of je steentje bij te dragen aan een (boeren)bedrijf of familie en je wilt wat geld besparen? Misschien is WWOOFing of HelpX wat voor jou! WOOFing (Live and Learn On Organic Farms) is gericht op boerderijen die biologisch produceren. HelpX is een tegenhanger van WWOOF en breeder opgezet. Je vindt er zowel biologisch als niet-biologisch producerende bedrijven, au-pair mogelijkheden, hostelwerk, families die opzoek zijn naar een handige Harry, en veel meer!
In ruil voor een aantal uur per dag werken, krijg je accommodatie en maaltijden aangeboden. Een mooie ervaring die jou bijna niks kost.
Geïnteresseerd in meer special insider tips en reisadviezen voor Nieuw-Zeeland? Lees het artikel over backpacken in Nieuw-Zeeland!Meer lezen over rondreizen in Nieuw-Zeeland? Hier vind je al onze artikelen!
Geschreven door Maria Sonneveld
Geluk creëer je zelf en voor Maria is reizen en ontmoetingen met het onbekende een grote geluksfactor. Als haar geld op is vindt ze ergens een baan. Staan er weer wat centjes op de bankrekening? Dan is ze er snel vandoor. Ze gelooft erin dat je zelf moet bepalen hoe je je leven leidt en reisde daarom voor langere tijd door Zuid-Amerika, maakte dikke roadtrips door Chili en beproeft nu haar geluk met een working holiday in Nieuw Zeeland.