• Menu
  • Menu

Backpacken in Chili? Dit is ALLES wat je moet weten

untitled-design-35Van plan om een tijdje te gaan backpacken in Chili?

In dat hele lange smalle land aan de westkust van Zuid-Amerika?

Tof!

In deze ultieme gids vind je alles wat je moet weten voordat je vertrekt naar Chili!

Waarom Chili | Must see’s | Must do’s | Kosten | Overnachten| Rondreizen | Vliegen | Beste reistijd | Meenemen | Visums |Gezondheid en Veiligheid

Waarom Backpacken In Chili?

chili-kaart
Chili is het langste land ter wereld. Map credit: reddit.com

Als je gaat backpacken in Chili ervaar je dat het een land is met karakter, grootse dromen en een diepgeworteld respect voor Moeder Natuur.

Je zal er genieten van overweldigende landschappen, de Mapuche cultuur en de koloniale geschiedenis die in Chili zoveel mogelijk gekoesterd, bewaard en uitgedragen worden.

Wist je bijvoorbeeld ook dat de oudste mummies niet in Egypte maar in Chili zijn gevonden?

En dan de natuur…

De natuur in Chili is waanzinnig.

Zo vind je in het noorden bijvoorbeeld de droogste woestijn op aarde, terwijl je in het zuiden juist weer gigantische gletsjers vindt. Ook vulkaanuitbarstingen en aardbevingen komen regelmatig voor dus bereid je maar voor op een groot avontuur.

Chili is in de laatste jaren ook op sociaal-economisch gebied in een snelle ontwikkeling gekomen. Het gevolg is een steeds groter wordende middenklasse maar ook veel tegenstellingen.

Zwervers worden voorbij gelopen door mannen in dure pakken en ook de chique strandresorts staan in schril contrast met de plastic hutjes waar de minder fortuinlijke mensen in wonen.

Zoals je ziet is Chili een land van tegenstelling zowel in de natuur, de cultuur als de samenleving. Een schitterend land dus om doorheen te reizen en ervaring die je voor altijd zal bijblijven.

Backpacken in Chili: Must See’s

Atacama regio

In de Atacama regio, gelegen in het noorden van Chili is het droog. Sterker nog, de woestijn in de Atacama regio is zelfs de droogste ter wereld!

Ondanks deze droogte zijn er in deze regio een aantal bijzondere plekken die je niet mag missen.

atacama
Droogte tot voorbij de horizon

Dé toeristische hotspot van de regio Atacama is de oase San Pedro de Atacama. Vanuit hier kun je tours en dagtochten maken naar de vele bezienswaardigheden in de omgeving.

Huiver bijvoorbeeld van de ravijnen, hike door kleurrijke valleien en bezoek meren en geisers op meer dan 4000 meter hoogte.

Met een beetje geluk spot je een actieve vulkaan en je zal je verwonderen over de dieren in het wild. Atacama has it all: dolfijnen, walvissen, zeehonden, pinguïns, de lama’s, guanaco’s, wilde paarden, flamingo’s and more!

atacama-2

Valparaíso

Waar Santiago cosmopolitan probeert te zijn, is ‘Valpo’ zoals de locals zeggen, werkelijk trendy en hip. En waar Santiago ongeorganiseerd chaotisch is, is Valpo chaotisch georganiseerd.

Deze havenplaats is een verademing na de drukte van Santiago. Ik zou je dan ook zeker aanraden om een aantal dagen te dwalen door de 40+ heuvels van Valpo die op een komische maar ingenieuze manier helemaal volgebouwd staan.

Ja, Valparaíso is dé ultieme stad voor diegenen die willen ontdekken.

De kleine steegjes komen altijd uit op iets verrassends, iets kleurrijks, en de unieke oude liften van Valpo nemen je mee omhoog naar de prachtigste uitzichten over de stad.

Overal waar je maar kijkt zijn graffitiwerken te bewonderen, de vele restaurantjes bieden de heerlijkste lunches en diners aan en er is een overvloed aan kleine musea voor de cultuursnuivers.

Wil je meer lezen over deze omgeving, check hier dan ons artikel over Viña del Mar en Valparaíso!

valparaiso-1564695_1920

valpo

Ten Zuiden Van Puerto Montt

Ten zuiden van Puerto Montt wordt Chili voor een groot deel gevormd door honderden kleine en een aantal grotere eilandjes.

Hier neem je een stap terug, zowel in de tijd als mentaal.

In dit dunbevolkte gebied gaat het leven langzamer, gemoedelijker en er wordt simpeler geleefd. Bij wijze van spreken kan je hier rustig vergeten je auto op slot te draaien, iets wat je in centraal Chili en het noorden niet hoeft te proberen.

puerto

In tegenstelling tot het noorden is het zuiden van Chili niet droog, maar juist groen en nat.

Je zal genieten van de omgeving, dwalend door weilanden en langs de rivieren. De kleuren van de herfst zijn adembenemend mooi, in contrast met de azuurblauwe meren en rivieren, de witte bergtoppen en de gletsjers.

Probeer hier ook de lokaal gebrouwen bieren en proef de vele soorten zeevruchten en vis die elke dag vers in diverse eettentjes worden geserveerd.

Vanuit Puerto Tranquilo kan je een boottocht maken naar gigantisch grote marmer formaties en grotten.

Natuurlijke Marmerformatie

Mag Santiago Overgeslagen Worden?

Eerlijk is eerlijk, ik ben meer een plattelandsmeisje dan een stadsmens. Toch is en blijft het ook een feit dat de hoofdstad Santiago overdonderend en chaotisch is. Niet alleen meerdere mede-backpackers zijn het hier mee eens, ook vele Chilenen die ik sprak over Santiago mijden deze stad het liefst.

Druk
In heel Chili wonen zo’n 17,6 miljoen mensen, waarvan er meer dan 7 miljoen in de regio van Santiago wonen. Je raadt het al, Santiago is druk.

Files zijn onderdeel van het dagelijks leven. Daar komt bij dat Santiago in een vallei ligt tussen het Andes- en kustgebergte. Hierdoor blijft de smog die de miljoenen auto’s en de industrie produceren, hangen boven de stad.

Smog
De enige manier waarop de smog voor even verdwijnt is door regen. Die valt maar weinig, en als het valt is het gore regen vol met die smog dus.

Om de haverklap wordt er een zogenaamd ‘smog-alarm’ geslagen: auto’s mogen niet rijden, industrieën worden stilgelegd en in extreme gevallen sluiten scholen en sportclubs voor een aantal dagen.

Je uitzicht wordt belemmerd, je ademt constant vieze lucht en je voelt constant iets benauwends om je heen. Je snapt zelf ook wel dat dat niet gezond is.

Santiago onder deken van smog

Protesten
Daarbovenop is Santiago hét economische centrum van Chili, dus als er iets te protesteren of onderhandelen valt, is Santiago the place to be.

Denk aan visserlui uit het zuiden die niet rond kunnen komen, de ziekenhuizen uit het noorden die specialisten tekort komen of studenten die beter onderwijs willen. Probeer zulke protesten te vermijden!

Als je gaat backpacken in Chili kom je toch niet makkelijk onder Santiago uit. Wil je van buiten Zuid-Amerika in Chili aankomen of er uit vertrekken, dan ben je op Santiago toegewezen. Ook vluchten binnen Zuid-Amerika vertrekken uit of komen vaak op Santiago aan. Misschien maar niet te lang blijven dus.

Natuurlijk kent Santiago ook toffe plekken!
Het leven in Santiago speelt zich op straat af en de clash tussen verschillen lagen in de samenleving is hier duidelijk zichtbaar.

Rijke lui in dure pakken lopen in een boog om de zwervers heen als zij om wat geld of eten bedelen. In het openbaar vervoer en op straat wordt vaak muziek gemaakt, vertellen mensen grappen of voeren een kunstje uit. Zorg er daarom voor dat je altijd wat kleingeld op zak draagt.

Ook zijn er interessante musea en oude koloniale gebouwen te bezoeken. En houd je van feesten, dat kan in Santiago elke dag van de week tot in de vroege uurtjes!

Backpacken in Chili: Must Do’s

Kamperen aan de Kust

In de regio van Atacama bouwen veel Chileense families in de zomermaanden (november-februari) een kampement aan de kust.

Dat kan gewoon en ze vertoeven hier die maanden gratis en voor niets.

Hele dagen niets anders doen dan vissen in de zee, zeevruchten zoeken tussen de rotsen, krabbetjes plagen, de siësta vieren, strandwandelingen maken of fikkies stoken om je gevangen vis op te bereiden.

Als de avond valt geniet je van de sparkelende sterrenhemel en probeer je onder het genot van een heerlijk Chileens wijntje een vallende ster te spotten. Als je natuurlijk niet druk bezig bent met de zin van het leven te bespreken.

Besteed hier ook bewust aandacht aan de flora en fauna.

Je ziet er veel verschillende vogels en ook over het strand rennen er genoeg op zoek naar garnaaltjes. Spot ook de nieuwsgierige zeehonden en otters die af en toe hun hoofdje tonen en bewonder de prachtige dolfijnen die op zoek zijn naar hun dagelijks portie vis.

Lekker kamperen aan de kust

Tips voor kamperen 

Benodigdheden: vervoer (liefst 4WD, maar ook op de fiets of met de benewagen komt je een heel eind), tent, genoeg drinkwater (!), parasol (of iets wat schaduw kan bieden), vishengel, hout en een gril, dat ene boek die je zo graag wil lezen.

Informeer bij de lokale bevolking over bijzondere omstandigheden. Toen ik er was bijvoorbeeld, heeft de stroming El Niňo (levens)gevaarlijke kwallen naar de kust van Chili gebracht. Daar wil je niet mee in aanraking komen.

Neem je rotzooi mee. Spreekt voor zich, maar ik werd er verdrietig van om te zien dat kampeerders hun afval toch laten rondslingeren. Na de zomer is de kust bezaaid met verroeste blikjes, glaswerk, pleepapier, stukken zeil en zelfs ovens en andere grote huishoudelijke apparaten worden er gedumpt. Zo zonde.

Eten, Eten, Eten! (En Drinken…)

Voor mij is reizen niet alleen verplaatsen van natuurreservaat naar stad naar de volgende attractie.

Reizen gaat ook over horen, voelen en proeven. In contact komen met de bevolking, hun leefstijl leren kennen, het nieuws volgen, en boven alles: de lokale keuken ontdekken.

Ja, Ik hou van eten. En van drinken. En dit zijn mijn favorieten:

Pisco Sour.

Men neme 1/3 pisco (een druivendistillaat uit omgeving Peru/Chili), 1/3 citroensap, 1/3 gecrusht ijs. Groot schep suiker erdoor, even schudden en je hebt de allerlekkerste cocktail ooit! Maar dat is mijn bescheiden mening.

Voel je uitgedaagd? Deze cocktail wordt helemaal af met een theelepeltje rauw eiwit er doorheen.

pisco-sour-837047_1280

Michelada

Een biercocktail met citroensap, zout aan de rand en voor de pittige liefhebber een beetje merquén kruiden (gerookte chilipepers). Pas op! Als je eenmaal begint, is het einde zoek. Fire!

Completo

Verbastering van een broodje hotdog, afgemaakt met avocado en veel mayonaise. Helemaal compleet wordt-ie met zuurkool (komt uit de tijd dat veel Duitsers zich vestigden in Chili eind 19e eeuw).

Ceviche

Vis klaargemaakt met citroensap. Om je vingers bij af te likken.

Yummy!

Empanada.

Een gehaktprutje in deeg uit de oven of de frituur. Er bestaan ook varianten met kip, garnalen en kaas. Maak het af met pebre, een traditionele pittige salsa op basis van tomaat, uit en koriander.

Asado.

Doe je je best in contact te komen met de lokale bevolking? Dan word je ongetwijfeld een keer uitgenodigd voor een ‘asado’ (barbecue) bij een Chileense familie. Sla deze uitnodiging niet af!

Vis en zeevruchten.

Als je ergens goed verse vis geserveerd krijgt is het wel aan de kust en in het zuiden van Chili. Ook zeevruchten en schelpdieren vind je er in overvloed: machas, lapas, herizo (zee-egels), piuré, locos, krab. Vreemde namen, maar gewoon proberen!

Hola! Cómo estás?

untitled-design-34In Zuid-Amerika ben ik schandalig veel backpackers tegen gekomen die helemaal geen Spaans spraken, en die ook niet de intentie hadden om het te leren.

Zo zat ik bijvoorbeeld een keer in een lunchtentje waar een meisje aan een andere tafel in het Engels probeerde aan te geven dat ze geen boter op haar broodje wilde. De ober begreep haar niet en ik zag dat ze beiden wat geïrriteerd raakten.

Ik besloot ze toen hulp toe te schieten, en ze waren zichtbaar opgelucht dat ik kon uitleggen wat het meisje wilde. Hierna kwam ik nog in een leuk gesprekje terecht met de ober, waarin hij me wat tips gaf over de omgeving. Juist daarom is het zo waardevol om een klein beetje Spaans te spreken en te verstaan.

Het leren en begrijpen van de taal zal je helpen de cultuur en de mensen beter te begrijpen en maakt het reizen en contact met de bevolking een stuk makkelijker.

Spaanse les volgen? 

Vrijwel in elke stad in Zuid-Amerika worden lessen aangeboden. Natuurlijk kan je wat lessen in Nederland nemen, maar in Zuid-Amerika zal je de taal een stuk sneller oppakken, omdat je het overal om je heen hoor en moet spreken. Bovendien zijn de lessen goedkoper.

In Nederland is het leuk om je grammatica een beetje op te bouwen met de app Duo Lingo. Bovendien vind je bij de Spaanse Taal Club leuke video’s waarmee gratis Spaans kunt leren, superhandig!

Backpacken in Chili: De Kosten

Backpacken kun je zo duur maken als je zelf wilt. Chili is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Europa, Australië of Nieuw-Zeeland. Met 40 tot 50 euro per dag kom je ver, inclusief overnachtingen, eten, transport en hier en daar een tour en een avond uit.

Op de prijsvergelijkingssite Expatistan kan je mooi zien hoe en waar de prijzen verschillen tussen Chili in Nederland.

chili-kosten

In de steden en toeristische plekken zijn verblijf, eten en activiteiten per definitie duurder en Chili kent een hoog- en een laagseizoen. Het hoogseizoen valt tussen december en maart (de zomermaanden) en de wintermaanden juli en augustus. De prijzen zijn dan allemaal wat hoger. Meer voorbeelden van kosten en extra informatie vind je op de pagina reisinformatie Chili van zuidamerika-expert.nl.

Wat voor mensen kom je tegen in Chili?

Locals
Zoals Chili een land is vol tegenstellingen, zit ook de bevolking vol contrast. Er bestaat geen beschrijving van de ‘gemiddelde’ Chileen.

Chilenen zijn trots op hun land en hun cultuur. Maar aan de andere kant gaan ze er onzorgvuldig mee om en laten ze overal hun rotzooi slingeren.
Je zal merken dat Chilenen over het algemeen erg geïnteresseerd zijn in buitenlanders en ze geven je maar al te graag reistips. Er zijn ook Chilenen die zich wat afstandelijker opstellen, maar als je een beetje je best doet, prik je daar snel doorheen. Helemaal als je een woordje Spaans spreekt kom je makkelijk in contact met de bevolking.

De meeste Chilenen bedoelen het allemaal goed, maar wees op je hoede dat er mensen zijn die met hun neppe vriendelijkheid iets van je willen, vooral taxichauffeurs. Taxichauffeurs zullen je bijvoorbeeld naar een specifiek hotel willen brengen, omdat ze daar commissie krijgen als ze er toeristen afzetten.

Andere reizigers

Onderweg kom je ook veel toeristen tegen, voornamelijk Duitsers (waar kom je die niet tegen?), Israëlische en Franse backpackers. Israëliërs hebben de reputatie in Zuid-Amerika dat ze de stichters zijn van menig bosbranden. Is er ergens een brand? Must have been an Israelian tourist….
Daarnaast beginnen de Chilenen zelf steeds meer hun land te ontdekken. Buurland Argentinië is ook gek van Chili als vakantiebestemming.

Backpacken in Chili: Overnachten

Hostales

Hostales (een hostel) en hospedajes (soort van B&B’s) vind je door heel Zuid-Amerika.

In een stad zal je zo’n 10 tot 15 euro voor een dormbed betalen en ongeveer 30 tot 40 euro voor een tweepersoonskamer. In een stad bepalen vooral de locatie van hostales ten opzichte van het centrum de prijs. Bovendien betaal je in het weekend vaak meer en er zijn verschillen tussen het hoog- en het laagseizoen.

Soms is er een simpel ontbijt bij inbegrepen, maar verwacht hier niet te veel van: je krijgt wat brood, met boter en jam, misschien yoghurt, een sapje en een (oplos)koffie of thee.

In de kleine dorpen in het zuiden zal je minder aan accommodatie kwijt zijn. Accommodatie in deze dorpen staan lang niet altijd op booking.com of hostelworld.

Loop daarom gewoon rustig het dorp rond en klop aan bij een ‘hospedaje’ om te vragen naar overnachtingsmogelijkheden en prijzen. Ongetwijfeld dat je wat leuks vindt!

Hoteles

Wil je wat luxer vertoeven? Chili heeft ook hotels en resorts zoals wij ze hier kennen. Vanaf ongeveer 50 euro heb je een mooie tweepersoonskamer. Check booking.com.

Cabaňas

Als je met een gezelschap reist, is het ook de moeite waard om in dorpen en kleine stadjes aan te kloppen bij borden met ‘Cabaňas’.

Dit zijn simpel ingerichte huisjes voor meestal 4-6 personen, inclusief badkamer en uitgeruste keuken. Omgerekend kost zo’n cabaňa gemiddeld 50 euro per nacht. In het laagseizoen soms maar 30 euro.

Motel voor als je een beetje stout bent.

In Zuid-Amerika kennen ze ook motels, maar hier zit een ander concept achter dan wij kennen. In Zuid-Amerika huur je voor een paar uur een motelkamer om seks te hebben.

Of dat dan je partner is of buiten je echtelijke relatie omgaat, daar wordt niet naar gevraagd. Mocht je dit niet van plan zijn, is dit niet echt the place to be voor jou…

Kamperen

Dé ultieme manier om de diversiteit en vrijheid van de Chileense natuur te ervaren, is door er middenin te slapen!

Kampeer in het groene gras naast een helder beekje met water waar je ’s ochtends je wake-up-koffie van kan zetten, of word je liever wakker met de zonsopgang aan het strand?

Als je kampeert kan het allemaal.

Op solocampings.com/chile en campingchile.cl lees je handige tips.

Op veel plekken in Chili kun je bovendien wild kamperen, gratis en voor niets. Voor natuurreservaten geldt wel vaak een bijdrage, informeer bij CONAF.

Backpacken in Chili: Zo kom je van A naar B

Bus

Persoonlijk vind ik heerlijk om in Zuid-Amerika met de bus te reizen en het onbekende landschap in me op te nemen. Het is eigenlijk een soort gratis sightseeing tour!.

Omdat de stoelen zo comfortabel zijn (een stuk comfortabeler dan vliegtuigstoelen!) kan je ook overwegen in de nacht te reizen om op accommodatiekosten te besparen. Je mist dan natuurlijk wel het landschap.

De busstations bevinden zich bijna altijd in het centrum van steden/dorpen. Busreizen van stad naar stad kun je online regelen, maar zelf vind ik het fijner om bij het busstation even de opties te vergelijken. In kleinere dorpen is het sowieso het handigst om je ticket bij het busstation te boeken.

Wegwerkzaamheden
Sta er niet van versteld als je je reisplan moet bijstellen.

Zo kunnen er altijd vertragingen zijn i.v.m. wegwerkzaamheden en het komt ook voor dat wegen gesloten zijn door hevige regen- en/of sneeuwval. Dit overviel mij in het zuiden van Chili. De bus zou om 6 uur ’s ochtends naar het volgende dorp vertrekken, maar door oponthoud eerder op de route kwam de bus uren later. Daar sta je dan te wachten, niet wetend of de bus überhaupt aankomt.

Vliegen

Mocht je snel een grote afstand willen overbruggen, is vliegen wellicht een optie. Heel soms is het zelfs goedkoper dan met de bus!

Via www.despegar.cl/vuelos en www.latam.com/es_cl/ kan je leuke aanbiedingen in de gaten houden. Zo heb ik een keer voor een binnenlandse retourvlucht in Chili maar 50 euro betaald! Zoek wel uit of je extra voor je bagage moet betalen, en houd rekening met de transportkosten van en naar het vliegveld.

Auto of camper huren

Als je helemaal op eigen benen wilt staan, zijn er mogelijkheden genoeg om een auto of camper te huren. Een auto kopen raad ik af, deze zijn duur in Chili in vergelijking met Nederlandse tweedehands auto’s.

Om een auto te huren moet je gewoon maar even het internet afstruinen. Als je opzoek bent naar een camper check dan wickedsouthamerica.com en holidayrent.cl.

Denk van te voren ook goed na over welke gebieden je wilt bezoeken en of je 4WD nodig zal hebben.

Boot

In het zuiden moet je regelmatig een ferry opstappen om je weg te kunnen vervolgen. Heerlijk om vanaf het water het landschap te kunnen bewonderen!

Hitchhicken

Liften zie je nog heel veel in Chili. Dit wordt  zowel door de lokale bevolking als door backpackers gedaan. Een leuke manier om met mensen in aanraking te komen, maar ik hoef je niet uit te leggen dat liften niet zonder risico’s is.

Vliegen naar Chili

Afhankelijk van wanneer je vliegt kost een retourvlucht vanuit Nederland naar Santiago de Chile tussen de 600-800 euro. Een retourvlucht naar Chili is altijd goedkoper dan enkeltjes.

Mocht je echter besluiten om meerdere landen te bezoeken in Zuid-Amerika dan kun je vanuit Bolivia, Peru, Uruguay en Argentinië relatief goedkoop van en naar Chili vliegen.

Voor meer tips voor het vinden van goedkope vliegtickets: de ultieme gids voor goedkope vliegtickets

Backpacken in Chili: De Beste Reistijd

Mocht je het nog niet weten; aan de andere kant van de evenaar zijn de zomer- en wintermaanden omgekeerd. Met de kerst wordt de BBQ aangestoken en als wij in juli op het strand liggen, zitten ze in Chili ‘s avonds met twee dikke truien bij de kachel.

Het noorden van Chili is het hele jaar door goed te bereizen. In de Chileense wintermaanden zijn de nachten erg koud, terwijl ze in de zomermaanden weinig afkoelen. De grotere steden kennen ook meer luchtvervuiling in de winter.

Mocht je de Andes willen oversteken naar Argentinië (met een internationale bus of eigen vervoer), houd er dan rekening mee dat vooral van december tot februari (regenseizoen) de bergpassen bij plotseling zwaar weer afgesloten worden. Dit betekent dat je soms een paar dagen moet wachten. In de winter kan dit ook voorkomen.

Het zuiden van Chili kan je het beste bezoeken tussen oktober en mei. In de wintermaanden heb je grote kans dat wegen onbegaanbaar worden door sneeuw- en regenval.

Chilenen hebben zomervakantie in januari en februari. Dit zijn erg drukke maanden! Hiermee rekening houdend zijn maart, en september t/m november goede maanden om te reizen in Chili.

Backpacken in Chili: Meenemen

Zorg ervoor dat je voor vertrek naar Chili je fruit opgegeten hebt en breng geen noten, planten, kaas, bloembollen, zaden, honing, hout iets anders van natuurlijke oorsprong mee. Dit mag allemaal niet mee omdat deze ziektes mee kunnen dragen.

(Gelukkig mag je je voorraad hagelslag en drop wel mee het land innemen!)

Verder hoef je naast de gebruikelijke dingen niets bijzonders mee te nemen. Mocht je toch iets vergeten zijn.. geen paniek. In de Chileense steden is letterlijk alles te koop, en vaak nog goedkoper ook. Van merkkleding tot kampeerbenodigdheden. In de kleinere dorpen in het noorden en zuiden zijn de winkels wat kariger, maar zelfs daar kan je aan tandpasta komen.

Visums

chili-visumOm het land binnen te komen moet je in het bezit zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is bij aankomst.

Meestal vragen ze naar het adres van je eerstvolgende bestemming in Chili. En soms dien je een bewijs van een retourvlucht of reis naar een volgende bestemming aan te kunnen tonen.

Als backpacker krijg je bij aankomst in Chili een toeristenvisum voor drie maanden (90 dagen). Dit hoef je niet van te voren te regelen. Houd in de gaten dat je een stempel in je paspoort krijgt bij binnenkomst, dit voorkomt discussies als je het land weer uitgaat.

Wil je langer in Chili reizen? Reis dan voordat de 90 dagen om zijn een dagje naar één van de buurlanden Argentinië of Bolivia. Vanaf het moment dat je Chili weer inkomt, kan je nog eens drie maanden blijven.

Backpacken in Chili: Gezondheid en Veiligheid

Criminaliteit

Over het algemeen is Chili een veilig land om te reizen, maar er is altijd een maar. Criminaliteit is hoog. Met name in steden en toeristische gebieden verliest menig backpacker een telefoon of camera, ook ik moet dat helaas beamen…

Let altijd goed op je spullen en denk na over wat je meeneemt als je de straat op gaat. Ga het liefst zonder tas op stap. Gebruik geen portemonnee maar stop wat geld in je broekzak en je camera in de binnenkant van je jas bijvoorbeeld.

Als je met de bus reist, neem je het beste je waardevolle spullen mee op de bus en laat je ze niet in je backpack in het ruim achter (bij de meeste reisverzekeringen zijn je spullen in het busruim niet verzekerd namelijk, je dient je waardevolle spullen bij je te houden).

Lange en/of blonde Nederlanders zullen opvallen en aangesproken worden. Daar moet je maar snel aan wennen. Kijk niet raar op of om als je nagefloten wordt in de stad.

Wil je weten welke reisverzekering het beste bij jouw reisplannen past? 

Check het overzicht en aandachtspunten bij reisverzekeringen voor backpackers of vul een persoonlijk adviesformulier in.

Aardbevingen

Chili en Argentinië liggen op een scheiding van twee platen die over elkaar liggen. Het Andesgebergte is hier het product van. Volgens Wikipedia schuift de oceanische Nazcaplaat elk jaar zo’n 6 centimeter verder onder de continentale plaat.

Deze verschuivingen veroorzaken geregeld aardbevingen, wel een paar per maand. Tot ongeveer 5 op de schaal van richter kijken de Chilenen niet op of om. Ze hebben het dan ook niet over een aardbeving, maar over een ‘temblor’: of te wel ‘trilling’ in het Nederlands. Hoe bizar!

De huizen en gebouwen zijn hier gelukkig goed naar gebouwd, maar na een aardbeving kunnen tsunami’s voorkomen aan de kust.

Credits geobronnen.com
Credits geobronnen.com

Medische hulp

Chili is uitgestrekt en niet elk gebied is even goed voorzien van adequate dokters of ziekenhuizen. Medische hulp is niet overal makkelijk te krijgen en de kwaliteit van de zorg is niet met die van Nederland te vergelijken.

Kijk voor vertrek altijd even wat de Rijksoverheid voor reisadvies geeft en of er bijzondere situaties zijn waar je rekening mee moet houden.

Geschreven door Maria Sonneveld
untitled-design-33Geluk creëer je zelf en voor Maria is reizen en ontmoetingen met het onbekende een grote geluksfactor. Als haar geld op is vindt ze ergens een baan. Staan er weer wat centjes op de bankrekening? Dan is ze er snel vandoor. Ze gelooft erin dat je zelf moet bepalen hoe je je leven leidt en reisde daarom voor langere tijd door Zuid-Amerika, maakte dikke roadtrips door Chili en beproeft nu haar geluk met een working holiday in Nieuw Zeeland.

Wil jij jouw passie voor reizen ook delen met de wereld? Neem even contact op.

Meer lezen over landen in Zuid-Amerika? Kijk hier naar onze uitgebreide collectie artikelen!