Backpacken in Laos is een droom voor veel backpackers. Hier word je omringd door een combinatie van rust, authenticiteit, natuur en vriendelijke mensen. Het land heeft een uitgestrekt berglandschap, de betoverende Mekong rivier en rijk cultureel erfgoed.
Ondanks dat backpacken in Laos al tijden populair is, voelt het land een stuk rustiger en authentieker aan dan haar buurlanden. Een buitenkansje dus als je op zoek bent naar rust en avontuur. Benieuwd?
Met de onderstaande route ervaar je dit fijne land in ongeveer twee weken. Je ontdekt de highlights, verborgen pareltjes en leukste slaapplekken van Laos. Ready? Dit is de ultieme route voor backpacken in Laos.
In dit artikel:
Route | Hoogtepunten | Vervoer | Beste reistijd | Reisverzekering | Praktische info
De route voor Backpacken in Laos
Het plaatje wat je hierboven ziet is de ideale route voor backpacken in Laos. Voor deze route heb je ongeveer twee weken nodig. Als je wat sneller reist, en eventueel wat plekjes skipt, dan zou het ook in anderhalve week kunnen. Doe je liever rustig aan? Reken dan op tenminste drie weken.
Je kunt deze route ook makkelijk combineren met Cambodja. Je reist dan van Si Phan Don (Don Det) over land naar bijvoorbeeld Phnom Penh, of andersom.
Wil je backpacken in Laos juist combineren met Thailand? Dan kan je vanaf over land van Huay Xai naar Chiang Rai, of andersom.
Of wil je Laos juist combineren met andere plekken in Zuidoost Azië? Zowel Vientiane, Pakse als Luang Prabang hebben goedkope internationale vluchten naar bijvoorbeeld Thailand (Chiang Mai), Vietnam (Hanoi & Ho Chi Minh), Cambodja, Maleisië (Kuala Lumpur), Myanmar of Singapore.
De highlights van de Laos Route
Gibbon experience (3 dagen)
In Noord Laos (vanaf Huay Xai) heb je de mogelijkheid om al ziplinend het ongerepte regenwoud te verkennen. Het uitzicht is prachtig en als je geluk hebt spot je de met uitsterven bedreigde Gibbon.
’s Nachts slaap je in een boomhut 40 meter boven de grond, de hoogste boomhut ter wereld. Het is – voor backpackerbegrippen – niet goedkoop, maar de ervaring is een hoogtepunt op je reis door Laos.
Luang Prabang (4 dagen)
Luang Prabang is de mooiste en sfeervolste stad in het noorden van Laos. De gemoedelijke sfeer, prachtige watervallen in de omgeving en talloze mooie bezienswaardigheden maken Luang Prabang uniek. Er zijn hier tientallen boeddhistische tempels te vinden, en overal lopen monniken rond. Opvallend zijn de overblijfselen van de Franse architectuur uit de koloniale tijd en lantaarnverlichte straatjes. Niet zo gek dus dat het fotogenieke Luang Prabang op de UNESCO wereld erfgoed lijst staat. Kortom, hier is echt genoeg te doen om een aantal dagen te blijven en te genieten.
Benieuwd naar wat er nog meer te doen is? Check hier Backpackcentrales gids voor Luang Prabang.
Nong Khiaw (2 dagen)
Op zo’n 3 uur ten noorden van Luang Prabang vind je het relaxte dorp Nong Khiaw. Het plaatsje wordt omringd door puntige bergen en is gelegen aan de diep groenblauwe Nam Ou rivier. Het is zo’n plek waar je alles te voet doet omdat alles dicht bij is en je de tijd hebt. Het is een paradijs voor reizigers die rust, avontuur en natuur zoeken.
Meer lezen over dit heerlijke plekje? Hier vind je ons uitgebreide artikel over Nong Khiaw.
Vang Vieng (3 dagen)
Vang Vieng, het bekendste backpackersdorpje in het noorden van Laos. Hier kun je (tegenwoordig op een verantwoorde manier) tuben met medebackpackers, kajakken in de Nam Song rivier, Karstgebergte beklimmen, grotten bezoeken, fietsen en wandelen. Allemaal om te genieten van de adembenemende natuur en indrukwekkende omgeving. Het gebied ligt bezaaid met torenhoge kalkstenen pieken, schitterende bergen en grotten.
Benieuwd naar hoe je optimaal geniet van Vang Vieng? Check hier Backpackcentrales gids.
Vientiane (2 dagen)
Vientiane is de hoofdstad van Laos met oude Franse koloniale gebouwen, gezellige straatjes, een rivierpromenade en de Talat Sao ochtendmarkt. Eigenlijk voelt het meer als een rustig dorpje, een heel contrast met de andere steden in Zuidoost-Azië. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het nationale symbool Pha That Luang, de Si Saket tempel en Patuxai. Daarnaast barst Vientiane van de goede restaurants.
Benieuwd naar de hoofdstad van Laos? Check hier de uitgebreide gids over Vientiane.
Thakhek loop (4 dagen)
De Thakhek Loop, of ‘De Loop’ is een prachtige route van 450 km door het binnenland van Laos. De route begint en eindigt in Thakhek, en is populair onder de backpackers. Op de scooter rijd je door de schitterende natuur. Tijdens deze rit door de wildernis ervaar je het echte Laos. Je komt langs de indrukwekkende limestone bergen, watervallen, spannende grotten en authentieke Laotiaanse dorpjes. Echt een aanrader!
Benieuwd naar de Thakhek loop? Check hier Backpackcentrales uitgebreide gids.
Bolaven plateau (2 dagen)
Het Bolaven Plateau is een hoogvlakte boven de Mekong vallei. Het is een natuurgebied op twee uur rijden van Pakse, en is bekend vanwege het koele klimaat, spectaculaire watervallen en koffieplantages. In deze prachtige omgeving kun je veel mooie wandelingen maken door bossen, langs rivieren en over de heuvels. Pluspunt: Het Bolaven Plateau is nog niet ontdekt door het massatoerisme dus je hebt veel van de natuur voor jezelf!
Benieuwd naar de het Bolaven plateau? Check hier Backpackcentrales uitgebreide gids.
Si Phan Don / 4000 islands (3 dagen)
Si Phan Don, ook wel de 4000 islands genoemd, is een bijzondere verzameling eilandjes in de Mekong rivier. Het is de ideale plek om een paar dagen te blijven hangen, een boekje te lezen en Beerlao te drinken. Je kan genieten van de bizar groene rijstvelden, vissers op de Mekong rivier, authentieke dorpjes, oude tempels en schitterende watervallen. Vooral het eiland Don Det is een echte backpackers bestemming en de sfeer is hier goed.
Vervoer tijdens backpacken in Laos
De meest voorkomende vorm van vervoer in Laos is per bus, en ook voor backpackers is dit het favoriete vervoermiddel. De bus is namelijk heel goedkoop en door heel Laos heen kun je buslijnen vinden. Helaas kost reizen door Laos vaak erg veel tijd, ondanks dat afstanden op de kaart vaak erg kort lijken. De wegen zijn vaak slecht, en zeker in het regenseizoen kun je vertragingen oplopen.
Voor kleine stukken binnen de plaatsjes is de tuktuk hét vervoersmiddel. Dit is niet alleen een leuke manier van verplaatsen maar het is ook heel goedkoop. Vergeet alleen niet te onderhandelen over de prijs!
Aangezien de Mekong door heel Laos stroomt, wordt de rivier ook vaak voor transport gebruikt. Je kunt de taxiboot gebruiken voor korte afstanden, zoals het oversteken van de rivier. Voor de lange afstanden kun je de zogenaamde slowboat pakken. Een populaire route is van Huay Xai naar Luang Prabang, en op deze manier heb je prachtig uitzicht over de natuur en dorpjes aan de Mekong.
Hulp nodig met vinden van tickets naar Laos? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!
Beste reistijd voor backpacken Laos
Laos kent zoals veel tropische landen maar twee seizoenen: het regenseizoen (mei tot oktober) en het droge seizoen (november tot april). Hoe later in het droge seizoen, hoe warmer het is. Vooral maart en april kunnen superwarm zijn.
Laos kan het hele jaar bezocht worden. De beste tijd voor Backpacken in Laos zijn de maanden november tot en met maart. Dit is de droogste periode, maar nog niet té heet.
Omdat er in Laos veel hoogteverschillen zijn, is de plaatselijke temperatuur vaak afhankelijk van de hoogte. Dit betekent dat het in de bergen in het noorden van december t/m februari koud kan zijn, en op de laaglanden in het zuiden in april extreem heet is.
Houd van mei t/m oktober rekening met de moesson. Het grootste deel van de dag is het in deze periode gewoon zonnig, met alleen aan het einde van de middag een verfrissende en korte heftige regenbui. Dit hoeft je dus niet tegen te houden om in het regenseizoen door Laos te reizen, maar hou er rekening mee dat je reistijden op kunnen lopen door landverschuivingen die de wegen nog slechter maken.
Reisverzekering voor Laos
Welke reisverzekering heb je nodig voor een rondreis in Laos? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.
Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken
- Univé doorlopende reisverzekering (max 180 dagen)
- FBTO doorlopende reisverzekering (max 365 dagen)
- Centraal Beheer doorlopende reisverzekering (max 365 dagen)
- Ohra doorlopende reisverzekering (max 365 dagen)
Als je WEL gaat werken
- Allianz Globetrotter (max 2 jaar)
- JoHo Special ISIS (max 4 jaar)
- Of vraag eerst om gratis persoonlijk advies
Meer weten over een passende reisverzekering?
Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.
Praktische info over reizen in Laos
Valuta & Bankzaken
In Laos betaal je met de Kip. Je kunt in niet op veel plekken met de kaart betalen, en op de lokale markt heb je zeker cash nodig. Als je geld uit de muur haalt in Laos, betaal je standaard opnamekosten aan de bank. Helaas kan je vaak niet veel geld in één keer opnemen.
Daarnaast kan het zijn dat jouw eigen bank kosten in rekening brengt of werkt met een ongunstige wisselkoers. Het kan daarom lonen om een borderless account van Wise (hiervoor Transferwise) te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Op die manier krijg je altijd de beste wisselkoers en de meeste Kip voor jouw geld.
Daarnaast kun je op veel populaire plekken ook met de Amerikaanse dollar betalen, en worden soms zelfs de euro of Thaise Baht geaccepteerd Zorg dat je al je Kip opmaakt voor je Laos verlaat, je kunt dit buiten Laos namelijk niet meer wisselen voor een andere valuta.
Let op: Veel pinautomaten vragen vlak voordat je je geld krijgt, of je gebruik wilt maken van hun wisselkoers of dat je gebruik wilt maken van de koers van je eigen bank. Het is een sneaky trucje, want ze geven alleen hun eigen koers waardoor je geneigd bent te denken dat het een betere deal is dan die van je eigen bank. Kies NOOIT hun wisselkoers en ga altijd voor die van je eigen bank. Wij hebben het een tijdje bijgehouden en je betaalt bij je eigen bank ergens tussen de 5-15% minder.
Visum
Als Nederlandse reiziger heb je in Laos een visum nodig waarbij je maximaal 30 dagen in het land mag blijven. Dit visum kun je kopen bij aankomst in het land, of van te voren een e-visum aanvragen.
Houd er rekening mee dat de visumvereisten en -kosten kunnen veranderen, dus het is belangrijk om voorafgaand aan je reis de meest recente informatie bij de ambassade te controleren.
Internet & Mobiel
Als reiziger is het eenvoudig om verbonden te blijven in Laos. Je kunt sowieso vaak gebruikmaken van gratis wifi in hotels, restaurants en cafés. Het is echter wel aan te raden om een lokale simkaart te kopen als je veel onderweg bent of als je langer blijft.
Een optie is om van te voren een e-SIM aan te schaffen via Airalo, zo ben je direct bereikbaar nadat je aankomt in Laos.
Taal & Locals
De officiële taal van Laos is Lao, een taal die veel op Thai lijkt. Hoewel het leren van een paar basisuitdrukkingen in het Lao leuk is, is het niet nodig om je in Laos te kunnen redden. Veel locals, vooral in toeristische gebieden, spreken goed Engels en kunnen zich verstaanbaar maken. Ook zijn er genoeg Engelstalige menukaarten en borden in het openbaar vervoer te vinden.
Veiligheid & gezondheid
Laos is over het algemeen een veilige bestemming voor reizigers. Met een gezond verstand kun je veel problemen voorkomen. De meest voorkomende problemen zijn diefstal, oplichting en verkeersongevallen.
Oplichting kan in verschillende vormen voorkomen, bijvoorbeeld door taxichauffeurs die je proberen te naaien of door verkopers die je te veel laten betalen voor souvenirs. Dit alles is natuurlijk niet écht gevaarlijk, maar draagt wel bij aan het gevoel dat je op je hoede moet blijven.
Last but not least, let op je gezondheid. De zon kan genadeloos zijn, en het gevaar van een zonnesteek ligt altijd op de loer. Zorg dat je goed drinkt en neem wat pakjes ORS mee voor het geval je veel last hebt van diarree. Het eten in Laos is over het algemeen prima, maar een buikinfectie kan altijd gebeuren.
Religie
Het grootste deel van de bevolking in Laos is aanhanger van het boeddhisme. Dit zie je direct terug in de vele tempels en Boeddhabeelden die je in de regio kunt vinden. Zeker in Luang Prabang zie je regelmatig monniken lopen in hun oranje gewaden, en in tempels zie je veel locals offers geven voor de Boeddha. Bezoekers van die tempels worden aangemoedigd (en soms gedwongen) om met bedekte schouders en knieën naar binnen te gaan. De kledingvoorschriften worden bij vrouwen altijd wat strenger gecontroleerd dan bij mannen.
Vaccinaties
Om Laos binnen te komen ben je verplicht een gele koorts vaccinatie te hebben, maar alleen als je vlak voor vertrek naar Laos in een gele koortsland bent geweest. Neem dan je gele boekje mee. Een aantal vaccinaties wordt wel aangeraden, namelijk:
- DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
- Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Als je langer dan 3 maanden gaat rondreizen in Laos, of Azië in het algemeen, wordt nog een aantal inentingen aangeraden:
- Buiktyfus
- Hepatitis B
Er komt in Laos ook malaria voor. Bespreek in een persoonlijk consult of je preventief Malaria gaat slikken of alleen een noodpakketje meeneemt. Welke vaccinaties en medicijnen in jouw geval nodig zijn, overleg je het beste met een specialist. Plan bijvoorbeeld een consult op vaccinatiesopreis.nl.
Stopcontact
In Laos kun je op sommige plekken gewoon je Nederlandse stekker gebruiken, maar niet overal. Soms heb je een verloop nodig. Het kan lonen om een universele wereldstekker mee te nemen, maar zonder reisstekker kom je ook een heel end. Als je jouw apparaten vooral oplaadt met usb, kun je ook ter plekke een usb-stekkertje kopen.