• Menu
  • Menu

12 tips voor iedereen die voor het eerst gaat backpacken

Je bent enthousiast. Je hebt er zin in. Een glimlach verschijn op je gezicht als je anderen vertelt over je reisplannen. In je buik voel je die spanning en het liefst vertrek je vandaag nog. Wat is het toch een super relaxed idee dat je straks voor de eerste keer gaat backpacken.

Maar vervolgens lig je ‘s avonds in je bedje en begin je te piekeren. Wat moet ik allemaal nog regelen? Ontmoet ik wel leuke mensen? Hoe doe ik dat als ik helemaal alleen aankom? Is mijn reisplan niet te ambitieus? Is het überhaupt wel een goed idee om te gaan? En ga zo maar even door.

Het is compleet normaal om je zo te voelen als je de eerste keer voor langere tijd gaat reizen. Je weet simpelweg niet precies wat er op je te wachten ligt.

Maar wees gerust; als ik iets geleerd heb van bijna vier jaar backpacken dan is het dat alles altijd goed komt.

Je gaat een fantastische tijd beleven, de mooiste herinneringen maken en je zal bijzondere vriendschappen overhouden aan je avontuur. Backpacken zal jouw leven écht verrijken. Je zal het vanzelf zien als je eenmaal op reis bent, maar als ik je nu alvast wat tips zou mogen geven zou ik zeggen:

1. Het is oké om bang te zijn.

Iedereen is een beetje bang voor het onbekende en kan eng zijn om een sprong in het diepe te maken.

Bang zijn is echter een goed teken. Het betekent dat je dromen groot genoeg zijn.

Bovendien…

Je bent echt niet de enige die de wereld over reist. Als andere mensen het kunnen, waarom zou dat voor jou dan anders zijn?

LOSANA, SKOEWALE (8)

2. Je hoeft niet alles van te voren te weten

Je kunt op reis nooit alles van te voren kunt weten.

En dat is prima.

Je hóeft namelijk niet alles van te voren te weten.

Als je thuis bent weet je ook niet precies wat je volgende week op maandag om 10.00 uur ‘s ochtends gaat doen. Als je over drie maanden een keer naar Groningen moet met de trein, dan ga je ook niet nu al de treintijden opzoeken.

Waarom niet? Omdat je er op vertrouwt dat je alles wel uitvogelt als het zover is. Waarom zou dat op reis en in het buitenland ineens anders zijn?

LOSANA, SKOEWALE (1)

3. Doe rustig aan en wees niet bang om dingen te missen

Je wilt het liefst zoveel mogelijk zien tijdens je reis.

Ik snap dat.

Maar er is één probleem: je kúnt niet alles zien.

Stel dat je gemiddeld minimaal één maand nodig hebt om een redelijk beeld van een land te krijgen. Als je dan alle landen op de wereld zou willen zien moet je in totaal 195 maanden, oftewel 16 jaar reizen. En dan nog zou je dingen missen.

Ik heb bijvoorbeeld drie maanden in India gereisd, maar er zijn nog genoeg plekken die ik niet gezien heb.

Ook in Nepal, waar ik twee maanden verbleef zijn nog genoeg dingen te ontdekken.

Zelfs Australië, waar ik meer dan een jaar geweest ben, heeft nog genoeg plekjes die ik niet gezien heb.

En weet je wat? Ik heb daar 100% vrede mee.

Het gaat namelijk niet om wat je niet ziet. Het gaat erom dat je geniet van de dingen die je wel ziet en doet. 

Bedenk dus goed wat voor jou belangrijk is. Wat zijn de dingen die jij graag wilt ervaren? Vind je de hoogtepunten die in de reisgids genoemd worden ook echt interessant of doe je het alleen omdat dit de dingen zijn die je zou moeten doen?

Kies je eigen pad en doe waar jij blij van wordt.

Lees meer: waarom wil jij reizen?

LOSANA, SKOEWALE (2)

4. Laat de foto’s niet mooier zijn dan de ervaring

Als je op een mooie plek aankomt is het verleidelijk om direct je camera te pakken helemaal chinese te gaan. Je maakt 60 foto’s van dezelfde plek en als er een mooie tussen zit ben je tevreden.

Maar kun je zeggen dat je de plek ook echt ervaren hebt? Heb je de bloemen die op de foto staan ook geroken? Heb je de wind in je haren gevoeld? Heb je gezien wat de locals deden? Heb je met ze gepraat?

Waarschijnlijk niet.

Neem daarom de tijd om een plek echt te ervaren, of het nu goed of slecht is. Wat hoor je? Wat voel je? Wat zie je? Wat ruik je? En hoe kun je deze ervaring het beste vastleggen op een foto? Is de ervaring überhaupt wel vast te leggen op een foto?

Nog een reiscamera nodig trouwens? Lees dan ook even dit artikel

5. Blijf flexibel

Plannen maken is spannend en geeft je veel vorfreude zoals de Duitsers zouden zeggen, maar een plan pakt altijd anders uit.

Je komt een leuk persoon tegen waarmee je verder wilt reizen…

Je wordt verliefd op een plekje waardoor je niet meer weg wilt…

Je komt erachter dat je niet drie maanden maar een jaar op reis wilt blijven…

En dat betekent dat je plan de prullenbak in kan, tenzij je natuurlijk alles al geboekt hebt. Door zo flexibel mogelijk te blijven hou je alle vrijheid in eigen hand en kun je doen wat jij het leukste vindt.

De kunst is een balans te vinden. Helemaal niets plannen kan ertoe leiden dat je dingen mist die je achteraf toch wel had willen zien. Een klein beetje plannen en tempo maken, kan ook zorgen dat je meer ziet. Doe waar je je prettig bij voelt, maar plan in ieder geval niet té veel.

LOSANA, SKOEWALE

6. Wees (mini)avontuurlijk

Reizen is opzichzelf natuurlijk al een avontuur. Maar elke dag zijn er duizenden (mini)avonturen waar je jezelf volle bak in kunt storten.

Bungeejumpen, raften, skydiven…

Praten met locals…

Bizarre dingen eten…

Allemaal dingen waar je je misschien niet zo comfortabel bij voelt. Sterker nog it might scare the living shit out of you en dat is exact de reden dat je het moet doen. Achteraf valt het altijd mee en zelfs als het helemaal verkeerd uitpakt heb je alsnog een mooi verhaal om te vertellen.

Mijn motto: Besluit dus eerst dat je iets gaat doen, vervolgens vind je ALTIJD wel een manier hoe.

Benieuwd waar je deze superkrachten vandaan haalt? Doe deze verbazingwekkend simpele daadkracht challenge

LOSANA, SKOEWALE (3)

7. Niet zo verlegen doen

Nee, je hoeft écht niet tegen iedereen aan te ouwehoeren. Ik heb zelf ook niet altijd zin om te praten. Soms heb ik zelfs helemaal geen in mensen om me heen en maak ik dit duidelijk door een boek te lezen ergens in een hoekje van het hostel.

Maar introvert zijn is wat anders dan verlegen zijn.

Introvert zijn betekent dat je ervan geniet om tijd met jezelf door te brengen. Verlegen zijn betekent dat je denkt dat je niet goed/interessant/cool/ervaren genoeg bent voor een conversatie.

Bullshit.

Je bent altijd goed genoeg voor een conversatie. Dus doe die oordoppen uit, zeg hallo tegen degene naast je en vervolgens valt alles vanzelf op z’n plek.

LOSANA, SKOEWALE (6)

8. Neem meer dan genoeg geld mee

Reizen is in veel gevallen goedkoper dan je denkt, maar je plannen kunnen veranderen en dat kan betekenen dat je meer uitgeeft dan gepland, zéker in Azië.

Je wilt tóch die Skydive doen. En als je er dan toch bent neem je ook maar de video erbij voor $150.

Of je krijgt een tip van iemand en besluit om langer te blijven. Of misschien drink je gewoon wat meer dan je vooraf had gedacht. Dat is niet erg, zolang je maar zorgt dat je een klein buffertje hebt.

9. Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam

Ik weet dat je het eng vindt om alleen op reis te gaan. Nee serieus, ik begrijp het. Ik heb de dag voordat ik vertrok de hele nacht lopen kotsen van de spanning. En ik was al eens eerder 6 maanden op reis geweest.

Ik ga je hier niet vertellen dat je nooit alleen zal zijn. Er komen namelijk momenten dat je alleen bent en er komen momenten dat je je eenzaam voelt.

Ik zal je echter ook vertellen dat het geen zak uitmaakt. Het hoort erbij en alleen zijn is zelfs goed voor je.

Er is echter wel een verschil tussen alleen zijn en eenzaam voelen.

Alleen zijn betekent simpelweg dat er geen mensen om je heen zijn. Bijvoorbeeld als je alleen door de Australische woestijn fietst. Dit kan een fantastisch gevoel zijn.

Eenzaamheid is echter een emotie die ontstaat doordat je niet verbonden voelt met andere mensen of jezelf. Je hebt het verlangen om maatjes te zijn met iemand, maar als die behoefte niet vervuld wordt begin je jezelf een beetje down te voelen.

Gelukkig kun je hier altijd wat aan doen.

Je moet allereerst vrede maken met jezelf. Je moet leren om alleen te zijn. Je moet leren om te luisteren naar je gedachten. Je moet leren dat je niet altijd iemand anders nodig hebt om gelukkig te zijn. En je moet erop vertrouwen dat je vandaag, morgen of de dag erna altijd weer nieuwe mensen tegenkomt.

Lees meer tips over om te gaan met eenzaamheid als backpacker.

LOSANA, SKOEWALE (4)

10. Wees niet bang om te vragen

Natuurlijk kun je bijna alles op het internet vinden. Reistips, de beste hostels om te slapen, bustijden en de beste bars.

Maar weet je waar je de beste reistips krijgt? Van andere reizigers en locals.

Praat dus met ze, vraag om tips en je zal verbaasd zijn hoeveel te gekke plekken er nog geheim zijn voor het grote publiek.

11. Hou een dagboek bij, maar dan slim.

Een dagboek bijhouden zorgt ervoor dat niet al je herinneringen in één grote brei veranderen. Maar hoe houd je een dagboek bij? En bovenal, hoe zorg je ervoor dat je (a) niet veertig pagina’s per dag hoeft te schrijven en dus achter raakt en (b)toch de complete ervaring beschrijft?

Simpel.

Allereerst moet je beseffen dat een dagboek geen roman is. Het hoeft dus niet perfect te zijn. Het hoeft ook niet chronologisch. En je hoeft ook niet ALLES te beschrijven.

Het boeit je over 10 jaar namelijk echt geen reet meer dat je na het wakker worden eerst ontbeten hebt (big fucking surprise) en na het tanden poetsen de stad in bent getrokken.

Schrijf niet alleen maar wat je gedaan hebt, maar vooral ook over wat je ruikt, hoort, voelt, ziet en proeft. En wie je ontmoet hebt, met wie je hebt gesproken en waarover (alleen als het interessant was), wat voor gedachtes er door je hoofd gingen, hoe je je voelt, etc.

Schrijf de opvallende en memorabele dingen op.

Als je tijd hebt kun je er een mooi verhaaltje van maken, als je geen tijd hebt gebruik dan steekwoorden. Zolang het maar herinneringen oproept.

LOSANA, SKOEWALE (5)

12. Je reis kan nooit falen

LOSANA, SKOEWALE (7)

Vooraf kan het voelen alsof je reis een bepaalde missie is die je moet volbrengen. Je hebt je familie en vrienden verteld wat je van plan bent, maar in je achterhoofd hoor je misschien dat stemmetje dat zegt: wat als het niet lukt?

Wat als ik het niet leuk vindt?

Wat als ik heimwee krijg?

Wat als ik niet genoeg geld heb?

Allemaal begrijpelijke gevoelens, maar tegelijkertijd ook totaal niet relevant.

Een reis kan namelijk nooit mislukken.

Je plannen veranderen. Je situatie verandert. De werkelijkheid blijkt anders dan je vooraf had gedacht. Ga zo maar door.

Maar jij gaat hoe dan ook mooie dingen ervaren. Jij gaat het beleven. En jij gaat tijdens je reis beslissen of je nog steeds wilt doen wat je gepland hebt.

Soms betekent het dat je je plannen moet wijzigen. Dat is niet mislukken, dat is gewoon hoe het is.

En daarom zeg ik: Happy Travels.

Op zoek naar reis inspiratie? Klik hier als je voorkeur uitgaat naar een bepaalde regio zoals Australië, Azië, Centraal-Amerika, Europa of Zuid-Amerika. Of lees hier wat je allemaal moet regelen als je een mooie reis gaat plannen.