Backpacken in Zuid-Oost Azië: 10 Redenen Dat Het Altijd Duurder Is Dan Je Verwacht

with 3 reacties

Om de zoveel tijd zie je blogs voorbij komen waarin iemand vertelt hoe hij of zij voor minder dan €10 per dag een jaar lang in Azië heeft gereisd.

Hoe relaxed is dat?

Jij bent natuurlijk helemaal blij want dat betekent dat jij met de €2000 die je gespaard hebt misschien wel een half jaar op reis kunt!

Drie maanden later – of eerder als je het bont maakt – loop je naar het pinautomaat en zie je dit.

bitch-you-broke
Jij bent natuurlijk kwaad – of erger nog, teleurgesteld –  maar het is ook een beetje je eigen schuld.

Zuid-Oost Azië kan namelijk heel goedkoop zijn, maar het is ook heel makkelijk om geld uit te geven. Daarom is de kans is groot dat je uiteindelijk meer uitgeeft dan je vooraf had gedacht en wel om de volgende redenen.

1. Je Leest Wat Je Wilt Lezen

De belangrijkste reden dat je dit soort blogs over “de wereld rond voor €10 per dag” wilt lezen is omdat je wilt geloven dat het kan.

Wat je echter niet leest is wat diegene er allemaal voor moet doen. Diegene slaapt in tenten, onder bruggen, maakt altijd z’n eigen eten, doet aan couchsurfen, probeert te liften zelfs als de bus maar 5 euro kost en reist zo langzaam dat hij twee keer naar de kapper moet voordat hij het volgende plekje bereikt.

Wil jij goed verzekerd op reis? Vul de verzekeringswijzer van Backpackcentrale in en ontvang binnen 5 minuten persoonlijke opties voor jouw reis.

Goedkoop reizen is mogelijk, maar niet makkelijk.

2. Je Zuipt Meer Dan Gedacht

In verhouding is alcohol best prijzig in het buitenland. De prijs van één biertje is soms twee keer zo hoog als de prijs van een gerecht in een lokaal restaurant.

Er is niks mis met biertjes drinken en dat gaat ook gewoon gebeuren, zelfs als je het niet van plan was. Het hakt  alleen wel in je budget.

NOOIT MEER DRINKEN

 

3. Je Eet Duurder Dan Gedacht

Ik snap je. Het kost allemaal toch niks dus wat maakt het nou uit als je een keer wat duurders wilt bestellen?

Bovendien, voor goedkoop Aziatisch eten moet je soms best een stuk lopen.

Dus ja, dan betaal je toch een paar euro’tjes extra? Kan jou het schelen.

TIP: Ben je van plan om te gaan backpacken in Azië of Australië? Backpackcentrale heeft gratis gidsen voor Backpacken in Australië & Azië

Ik ben dat met je eens, tenzij je een wat beperkter budget hebt.

Het maakt natuurlijk echt geen verschil als je één keertje bij een restaurant gaat eten dat 3 euro duurder is. Maar als je dit voor zowel ontbijt, lunch als avondeten doen dan betaal je per dag al 9 euro meer.

Dat is per maand zo’n €270 (I know, ik was altijd al goed in wiskunde).

Yummie Streetfood in Nepal dat je voor bijna niks kunt kopen.
Yummie streetfood in Nepal dat je voor bijna niks kunt kopen.

 

4. Je Hebt Geen Zin Om Elke Keer Af Te Dingen

Je hoeft niet elke straatverkoper helemaal uit te kleden, maar de prijs die zij als eerste noemen is natuurlijk vrij riant. Als je hier gelijk ja tegen zegt betaal je sowieso te veel.

5. Je Geeft Geld Uit Aan Nutteloze Dingen

Bijvoorbeeld omdat mooie tanktops niet lelijk zijn.

Mooie tanktops zijn niet lelijk
Mooie tanktops zijn niet lelijk

6. Je Wordt Opgelicht

Een reisagent die tegen je liegt, iemand die je overtuigt om iets te kopen, iemand die nooit zijn services of producten levert of misschien wordt er iets gejat.

Het gebeurt en dat is jammer, maar het is uiteindelijk maar geld.

7. Je Pakt Het Vliegtuig In Plaats Van Lokaal Vervoer

Het is heel makkelijk om vooraf te zeggen dat je alleen maar lokaal vervoer gaat nemen. Dan stap je na 26 uur uit de nachtbus waar je toevalligerwijs kwam te liggen naast een iets te dikke Russische vent die het snurken toch wel uitgevonden had.

“Nooit meer. Ik vlieg vanaf nu wel lekker.”

Lekker vol treintje in India
Lekker vol treintje in India

8. Je Reist Snel

De simpele regel voor budgetreizigers is simpel: hoe langzamer je reist, hoe goedkoper het is.

Je betaalt dan minder voor vervoer, kunt soms betere deals krijgen bij je hostel en weet na een tijdje precies waar je moet zijn voor goedkoop maar heerlijk eten.

Als je sneller reist betaal je meer voor vervoer (omdat je nu eenmaal vaker in de bus zit) en moet je altijd weer de beste restaurants ontdekken. En laten we niet vergeten dat die colaatjes en koekjes die je onderweg koopt ook niet gratis zijn.

9. Je Hebt Geen Zin Om Naar Goedkopere Accommodatie Te Zoeken

Daar sta je dan met een bezwete rug en vermoeide schouders eindelijk op de stoep bij een hostel. Je weet dat er misschien een paar honderd meter verderop een goedkoper hostel is, maar daar heb je nu echt helemaal geen zin in.

Lekker boeiend als je vanavond even €10 in plaats van €3 per nacht betaalt… en morgen en overmorgen…

10. Je Wilt Genieten

Hoewel je prima kunt genieten van gratis of goedkope activiteiten zijn er altijd dingen waarvan je van te voren niet had gedacht dat je het wilde doen. Je besluit toch om je PADI te halen, je gaat toch mee op een Jungle Trek, je besluit je aan te melden bij een Muay Thai sportschool en ga zo maar even door.

Ja het kost meer, maar als je het nu niet doet doe je het nooit meer.

Conclusie: Backpacken in Zuid-Oost Azië is goedkoop, maar kan duurder uitvallen dan verwacht zeker als je niet proactief opzoek bent naar manieren om constant te besparen. Als dit een probleem vormt tijdens je reis kijk dan of je je gedrag iets kunt aanpassen of zorg dat je wat geld kunt lenen van bijvoorbeeld je ouders.

Wat je ook doet, maak je niet te druk.  Aan het eind van de dag is geld belangrijk, maar niks is duurder dan een gemiste ervaring.

Vind je dit een leuk artikel? Show some social love: 

Ben jij een mooie reis aan het voorbereiden?

Met deze tips van Backpackcentrale wordt jouw reis nóg beter:

1. Wil jij niet betalen voor pinnen in het buitenland? Open een rekening bij Bunq. Je kunt gratis geld opnemen in het buitenland tegen de best mogelijke wisselkoers. 

2. Vul de verzekeringswijzer in zodat jij altijd goed verzekerd op reis gaat. 

3. Gebruik Booking.com voor het boeken van accommodatie. Je mag vaak gratis annuleren. 

 

 

3 Responses

 1. Yvonne
  | Beantwoorden

  Vermakelijk om te lezen weer en helemaal waar. Maarre… “reist zo langzaam dat hij twee keer naar de kapper moet voordat hij het volgende plekje bereikt” … hoezo kapper? Lange dreads (scheelt ook shampoo) en een mega baard, toch?!

 2. Herma | 2 Feel Free
  | Beantwoorden

  Zo waar dit! Vooral nr 1, je wilt gewoon heel graag dat het goedkoop is. En ook meer uitgeven aan eten/drinken inderdaad, steeds “voor deze ene keer”. Heb inmiddels wel een beetje geleerd wat onze reisstijl is, wat er nu voor zorgt dat ik in Azië wél onder dagbudget blijf 😉 Leuk artikel!

  • Justin
   | Beantwoorden

   Het gaat er vooral om dat je kunt reizen hoe je wilt. Elke stuiver omkeren is voor mij geen manier van reizen, niet meer althans. Nog steeds zal ik niet onnodig geld verspillen aan elke dag duur eten, maar zo nu en dan moet je ook eens niet op je geld letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verward door verzekeringen?

Een lange reis voorbereiden is niet makkelijk. Laat ons helpen bij de voorbereiding :-)