Overstappen van zorgverzekering: Wat je moet weten als je gaat backpacken in 2019

with Geen reacties

Veel mensen zeggen dat december een dure maand is.

Onzin!

December is juist een maand waarin je heel veel geld kunt besparen.

Aan het eind van elk jaar kun je namelijk veranderen van zorgverzekering en in 2019 mag jij ook weer kiezen:

Ga jij jouw zorgverzekering veranderen of niet?

Het is een belangrijke keuze want het geld dat je bespaart kun je weer uitgeven aan een mooie reis.

Maar hoe zit dat eigenlijk als je in 2019 een groot deel in het buitenland verblijft? Is het dan slim om over te stappen? Moet je dan juist wel of geen aanvullend pakket afsluiten?

En hoe zorg je dat je goed verzekerd bent in binnen- en buitenland, maar niet teveel premie betaalt?

Wil jij goed verzekerd op reis? Vul de verzekeringswijzer van Backpackcentrale in en ontvang binnen 5 minuten persoonlijke opties voor jouw reis.

In dit artikel ontdek je hoe jij in 2019 goed verzekerd bent en een goede keuze maakt bij het overstappen van zorgverzekering. Als kers op de taart ontdek je ook nog eens hoe jij het komende jaar wellicht zelfs gratis verzekerd kan zijn.

De Basics: Wat je moet weten voordat je overstapt van zorgverzekeraar

Hieronder gaan we eerst in op een paar belangrijke punten die je helpen bij het overstappen op de juiste zorgverzekering.

Wat vergoedt een zorgverzekering in het buitenland?

Met de Nederlandse zorgverzekering ben je over het algemeen ook in het buitenland verzekerd. Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze dekking vaak niet volledig is.

De basiszorgverzekering verzekert jou namelijk maximaal voor het in Nederland geldende zorgtarief. Met andere woorden: als de behandeling in het buitenland duurder is dan in Nederland, dan moet je de rest zelf bijbetalen. Dat kan echt om tienduizenden euro’s gaan dus onderschat dit niet.

TIP: Ben je van plan om te gaan backpacken in Azië of Australië? Backpackcentrale heeft gratis gidsen voor Backpacken in Australië & Azië

Daarnaast hebben sommige basiszorgverzekeringen alleen Europa-dekking. Net jammer als je vooral buiten Europa reist.

Wat is er extra verzekerd met een aanvullend pakket?

Bovenop de basiszorgverzekering kun je een aanvullend pakket afsluiten. Hiermee kun je extra zorg zoals fysiotherapie, tandartscontroles of alternatieve geneeswijzen verzekeren. Daarnaast hebben sommige aanvullende pakketten ook dekkingen die interessant zijn voor backpackers.

Met een aanvullend pakket ben je over het algemeen namelijk beter verzekerd buiten Nederland. Veel aanvullende pakketten bieden namelijk kostprijsdekking in het buitenland. Dat betekent dat je volledig verzekerd bent, ook als de behandeling in het buitenland duurder is dan in Nederland.

Daarnaast ben je met veel aanvullende pakketten verzekerd voor vaccinaties die je nodig hebt op reis. Heb je er veel nodig? Dan is een aanvullend pakket meestal een slimme keuze.

Heb je geen vaccinaties nodig? Dan is het maar de vraag of het loont om speciaal voor deze extra buitenlanddekking een aanvullend pakket te nemen. Via een reisverzekering kun je jezelf ook tot kostprijs verzekeren in het buitenland en dit kost vaak maar een paar euro extra. Veel goedkoper dus!

Benieuwd naar welke zorgverzekering het beste bij jou past? Kijk op zorgkiezer.nl en krijg tot wel 12% extra korting op jouw zorgverzekering.

Wat is het verschil tussen een reis- en zorgverzekering?

Bij alle reisverzekeringen kun je een aanvullende medische dekking afsluiten. Met deze dekking ben je ook verzekerd tot kostprijs in het buitenland. Er zijn echter wel een aantal belangrijke verschillen.

Met een aanvullend pakket bij de zorgverzekering:

  • Ben je vaak ook verzekerd voor vaccinaties voorafgaand aan jouw reis. Soms wel tot een maximum.
  • Ben je vaak aanvullend verzekerd in het buitenland. Kijk dan wel goed of je verzekerd bent tot kostprijs of dat er alsnog een maximum is (bijvoorbeeld 200% of 300% van het Nederlandse tarief).
  • Heb je nog steeds te maken met een eigen risico van minimaal €385.
  • Ben je vaak verzekerd voor repatriëring naar Nederland, maar alleen als jouw situatie zo ernstig is dat je in Nederland opgenomen moet worden in een ziekenhuis.
  • Zou het kunnen dat je verzekerd bent voor preventieve of geplande zorg in het buitenland. Dit is lang niet bij alle pakketten zo, maar let hier goed op als dit voor jou wel van belang is.

Met een aanvullende medische dekking bij de reisverzekering: 

  • Ben je tot kostprijs verzekerd in het buitenland, ook als je alleen een basiszorgverzekering hebt. Let op dat dit alleen voor spoedeisende hulp is en dat geplande of preventieve zorg zoals vaccinaties nooit verzekerd is met een reisverzekering.
  • Kán het zijn dat de reisverzekering ook het eigen risico van jouw zorgverzekering vergoedt. Lang niet alle reisverzekeringen doen dat, dus let daarop bij het afsluiten van een reisverzekering.
  • Ben je ook verzekerd voor repatriëring, ook als er geen indicatie is voor heropname in Nederland. Let er wel op, ook een reisverzekering zal je niet naar huis vliegen als je last hebt van een griepje.
  • Ben je niet verzekerd als de activiteiten die je onderneemt niet onder de polisvoorwaarden vallen. Denk daarbij aan betaald werk, vrijwilligerswerk of bepaalde avontuurlijke sporten. Uiteraard zijn er ook reisverzekeringen waarmee je dit wel kunt verzekeren.

Hoe zit het met eigen risico in het buitenland?

Als je in het buitenland gewond raakt of ziek bent betaal je ook een eigen risico bij de zorgverzekering. Dat geldt ook als je een aanvullend pakket hebt. Je kunt dit opvangen door een reisverzekering te nemen die het eigen risico bij de zorgverzekering vergoedt. Let op dat lang niet alle reisverzekeringen dat doen en dat sommige reisverzekeringen alleen het verplichte eigen risico vergoeden. Wil je meer weten over geschikte reisverzekeringen? Vul dan de verzekeringswijzer van Backpackcentrale in.

Keuzes maken: aanvullend pakket of niet? En hoe hoog eigen risico? 

Of je nu gaat reizen of niet, je zal net als iedereen moeten kiezen of je een aanvullend pakket neemt of dat de basiszorgverzekering voldoende is. Daarnaast heb je nog de keuze om jouw eigen risico te verhogen. De vraag is, waar doe je goed aan?

Moet ik wel of geen aanvullend pakket nemen? 

De keuze om wel of geen aanvullend pakket te nemen hangt natuurlijk grotendeels af van de zorg die je verwacht nodig te hebben in Nederland. Heb je veel zorg nodig die buiten de basisverzekering valt? Dan is een aanvullend pakket vaak een slimme keuze.

Verwacht je echter weinig zorg nodig te hebben in Nederland omdat je gezond bent of simpelweg lang in het buitenland bent? Dan is het maar de vraag of een aanvullend pakket zinvol is. Het is wel belangrijk om je tot kostprijs te verzekeren voor zorg in het buitenland, maar dat is veel goedkoper via een aanvullende reisverzekering.

Het kan wel zijn dat een aanvullend pakket zinvol is als je nog veel vaccinaties nodig hebt. Laten we dat bekijken aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: Is een aanvullend pakket slim als je veel vaccinaties nodig hebt?

Het Zilveren Kruis is één van de grootste zorgverzekeraars in Nederland en zij bieden uiteraard verschillende aanvullende pakketten. Zo kun je voor €7,50 per maand het pakket aanvullend 1 ster afsluiten. De totale kosten voor deze aanvullende verzekering bedragen dus €90 per jaar. Je bent vervolgens volledig verzekerd voor alle noodzakelijke reizigersvaccinaties zoals Malaria, DTP, Gele koorts, Tyfus, Cholera & Hepatitis A/B.

Een simpele rekensom met de prijzen op de GGD-website leert je dat vaccinaties al snel meer dan €200 kunnen kosten. Dan is zo’n aanvullend pakket dus zeker een goed idee. Benieuwd naar welke aanvullende pakketten 100% dekking bieden voor vaccinaties? Kijk snel op zorgkiezer.nl om je keuze te maken.

Verhoog ik mijn eigen risico of neem ik alleen het verplichte eigen risico?

Als je verwacht geen of weinig zorg nodig te hebben in Nederland, dan kun je veel geld besparen door een basiszorgverzekering met een verhoogd vrijwillig eigen risico te nemen. Dat zeggen we niet alleen bij Backpackcentrale, ook een professor gezondheidseconomie aan de Universiteit Tilburg zegt dat.

Je hebt in Nederland namelijk sowieso te maken met een verplicht eigen risico van €385. Veel gezonde mensen komen niet eens aan dit bedrag.

Je kunt jouw eigen risico daarom ook verhogen tot €885. Het voordeel daarvan is dat jouw premie ongeveer 20 euro per maand zal zakken. Kortom je bespaart 12 maanden * €20 = €240 per jaar als je een verhoogd eigen risico kiest.

Uiteraard loop je het risico dat je toch ziek wordt en dure behandelingen nodig hebt, maar hoe groot is het risico nu eigenlijk echt?

Stel dat je het eigen risico niet verhoogt, dan heb je alsnog te maken met een verplicht eigen risico van €385. Dit moet je dus sowieso betalen, ook als je de hoogste premie betaalt. Het ‘echte’ risico is dus dat je €500 euro meer moet betalen als je veel zorg nodig hebt, maar omdat je van die €500 sowieso al €240 terugverdient door de goedkopere premie is het “netto-risico” maar €500-€240 = €260.

Keuze maken: welke optie is voor mij het best?

Tijd om te kiezen en te bepalen wat slim is voor jou.

Allereerst moet je goed nadenken over hoelang je het komende jaar in Nederland bent en hoeveel zorg je verwacht nodig te hebben. Dit is de basis voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering.

Ben je het grootste gedeelte van het jaar in Nederland?
Kies dan een zorgverzekering die jou verzekert voor alle zorg die je nodig hebt in Nederland. Voor de periode dat je in het buitenland bent kun je een aanvullende reisverzekering afsluiten.

Maar wat als je in 2019 grotendeels in het buitenland verblijft? Wat is dan slim? Is een aanvullend pakket dan aan te raden of juist niet? Is het slim om het eigen risico te verhogen? Tja, dat is nogal afhankelijk van jouw reisplannen.

Uiteindelijk moet je kiezen wat het beste past bij jouw plannen voor 2019. Hieronder lees je verschillende scenario’s die je helpen bij het maken van je keuze.

Scenario 1: Je gaat 1-6 maanden backpacken

Jij zal het grootste gedeelte van het jaar in Nederland verblijven. Kies dus een zorgverzekering waarmee je in Nederland goed verzekerd bent en bepaal voor jezelf of je aanvullende zaken als fysiotherapie, tandartsbehandelingen en andere zorg nodig hebt.

Als je bovengenoemde aanvullende zorg niet nodig hebt, kijk dan nog even naar of je veel vaccinaties moet laten zetten. Met veel aanvullende pakketten krijg je alle vaccinaties vergoed en dat is goedkoper dan zelf alle vaccinaties betalen.

Benieuwd naar welke zorgverzekering het beste bij jou past? Kijk op zorgkiezer.nl en krijg tot wel 12% extra korting op jouw zorgverzekering.

Scenario 2: Je gaat 6-12 maanden backpacken

Jij zal het grootste gedeelte van het jaar niet in Nederland zijn en dus kun je jezelf de vraag stellen: kan ik het aankomende jaar in Nederland zonder een aanvullend pakket?

Is het bijvoorbeeld mogelijk om mijn tandarts & fysiobehandelingen uit te stellen tot 2020? Of kan ik nog snel even dit jaar naar de tandarts?

Als je verwacht weinig zorg in Nederland nodig te hebben, dan kun je veel geld besparen door alleen een basiszorgverzekering te nemen. In het buitenland kun je deze dan voordelig aanvullen met een reisverzekering.

Toch zijn er ook gevallen waarin een aanvullend pakket wél zinvol en voordeliger is. Bijvoorbeeld als je vaccinaties nodig hebt, zoals je kan zien in het bovenstaande rekenvoorbeeld.

Een andere redenen om wel een aanvullend pakket te kiezen is als je geplande zorg nodig hebt in het buitenland. Gebruik je bijvoorbeeld medicijnen die je niet kunt meenemen? Of moet je regelmatig voor medische check-ups naar een ziekenhuis? In dat geval kun je dit alleen verzekeren met een aanvullend pakket, omdat een reisverzekering geen dekking biedt voor geplande of voorziene zorg in het buitenland.

Benieuwd naar hoeveel jij kunt besparen in 2019? Check zorgkiezer.nl en ontvang tot wel 12% extra korting op jouw zorgverzekering.

Scenario 3: Je bent heel 2019 in het buitenland

Allereerst zal je moeten checken of je überhaupt nog een zorgverzekering mág aanhouden. Vul hiervoor de verzekeringswijzer in.

Maar moet je de zorgverzekering aanhouden terwijl je in 2019 niet in Nederland bent? Dan loont het om alleen een basiszorgverzekering te nemen met een zo hoog mogelijk vrijwillig eigen risico. Je kunt je vervolgens in het buitenland via een reisverzekering aanvullend verzekeren voor spoedeisende medische zorg. Wil je weten welke zorgverzekering het beste uitkomt in jouw geval? Bekijk het op zorgkiezer.nl en ontvang nog eens 12% extra korting op jouw zorgverzekering.

Kers op de taart: Dik besparen of gratis verzekerd?

Tijd voor de laatste tip en makkelijkste manier om te besparen…

Zorgtoeslag.

Want als jij in 2019 langere tijd op reis bent, ligt jouw inkomen in 2019 waarschijnlijk ook een stuk lager. Misschien heb jij daardoor recht op zorgtoeslag.

In 2018 was de maximale zorgtoeslag €94 per maand. Als je hiervoor in aanmerking komt krijg je dit bedrag niet alleen in de periode dat je reist, maar gedurende het hele jaar!

Kies je vervolgens ook nog eens een basiszorgverzekering met een hoog vrijwillig eigen risico? Dan krijg je zelfs meer zorgtoeslag dan dat je aan premie betaalt! Kijk voor meer informatie op toeslagen.nl

Wat ga jij doen?

Je hebt hierboven gelezen hoe jij de beste keuze kunt maken voor jouw zorgverzekering in 2019. Kies verstandig, denk goed na over wat je nodig hebt en zorg dat je niet te veel betaalt voor zorg die je niet nodig hebt.

Voor de beste en meest uitgebreide keuze van verzekeraars raadt backpackcentrale zorgkiezer.nl aan. Je kunt hier namelijk bepaalde zorgverzekeringen met nog eens 12% extra korting afsluiten!

Vond je dit artikel leuk of handig? Show some social love: 

Ben jij een mooie reis aan het voorbereiden?

Met deze tips van Backpackcentrale wordt jouw reis nóg beter:

1. Wil jij niet betalen voor pinnen in het buitenland? Open een rekening bij Bunq. Je kunt gratis geld opnemen in het buitenland tegen de best mogelijke wisselkoers. 

2. Vul de verzekeringswijzer in zodat jij altijd goed verzekerd op reis gaat. 

3. Gebruik Booking.com voor het boeken van accommodatie. Je mag vaak gratis annuleren. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verward door verzekeringen?

Een lange reis voorbereiden is niet makkelijk. Laat ons helpen bij de voorbereiding :-)