• Menu
  • Menu

Paar dagen Ulaanbaatar? Check hier alle tips

Tijdsverschil: 6 uur tijdens de zomertijd en 7 uur tijdens de wintertijd

Ulaanbaatar is de hoofdstad van Mongolië en met afstand de grootste stad van het land. Het is een bijzondere mix van oud en nieuw met oude tempels en historische paleizen, maar ook hoge Sovjetachtige flatgebouwen en moderne winkelcentra. Ook de bevolking is een mooie mix: je ziet er zakenmensen in pak, hip geklede jeugd, monniken in gewaad en nomaden die de stad bezoeken in hun traditionele kleding.

Ondanks dat Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld is, merk je hier in de hoofdstad weinig van. Dit komt doordat steeds meer mensen van het platteland naar de stad trekken, en daardoor bijna de helft van alle drie miljoen inwoners in Ulaanbaatar woont. De hoofdstad ligt trouwens pas sinds de 18e eeuw op de huidige plek. Daarvoor verhuisde de hoofdstad regelmatig, net als de nomaden zelf. Nu vind je Ulaanbaatar tussen de groene heuvels in het rivierdal van de Tuul.

Toch kom je waarschijnlijk niet naar Mongolië voor een stedentrip. Het leuke aan Mongolië zijn namelijk de weidse landschappen, de authentieke cultuur en de schitterende natuur. Dit alles ga je natuurlijk vooral buiten Ulaanbaatar vinden. Gelukkig ben je vanuit Ulaanbaatar als snel in de ruige natuur. Buiten een straal van 50 km van de hoofdstad zijn vrijwel geen asfaltwegen meer te vinden en kom je terecht in een van de laatst overgebleven gebieden waar de natuur écht ongerept is. Alleen hebben nomadenfamilies hier en daar met hun vee een kamp opgeslagen.

Daarnaast is Ulaanbaatar is een hele leuke stop tijdens de Transmongolië Express. Ulaanbaatar is waarschijnlijk de enige stop in Mongolië die je maakt tijdens de Transmongolië Express. Tegen de tijd dat je in Ulaanbaatar bent heb je hiervoor al bijna 120 uur in de trein gezeten, en heb je bijna 8000 km afgelegd, tenminste wanneer je de reis in Moskou bent begonnen. De volgende, en laatste, stop die je gaat maken is waarschijnlijk Beijing, waarover je nog zo’n 30 uur zal gaan doen.

Kortom, er zijn talloze redenen om Ulaanbaatar te bezoeken. Voor de stad heb je ongeveer 2 dagen nodig om een goede indruk te krijgen, maar wanneer je de natuur van Mongolië wilt verkennen, zoals nationale parken of de Gobiwoestijn heb je veel langer nodig. Dus ben je benieuwd naar wat te doen in Ulaanbaatar en de omgeving in Mongolië? In dit artikel ontdek je alle hoogtepunten voor backpackers van Ulaanbaatar.

Inhoud: Wat te doen in Ulaanbaatar? | Wat te doen in de omgeving van Ulaanbaatar? | Restaurants & Cafés | Leukste slaapplekken in Ulaanbaatar

Wat te doen in Ulaanbaatar?

Genghis Khan plein

Centraal in de stad ligt het gigantische Genghis Khan plein, het grootste plein van Ulaanbaatar. Vroeger heette het Sukhbaatar Square, maar in 2013 werd het officieel vernoemd naar de stichter van Mongolië. Op het plein vind je verschillende standbeelden van wereldberoemde Genghis Kahn en de revolutieleider Damdin Sükhbataa, die wordt afgebeeld zittend op zijn paard.

Het plein wordt omringd door verschillende kantoor- en overheidsgebouwen, zoals het strakke parlementsgebouw waar de regering van Mongolië zit. Ook zitten er een aantal musea aan het plein zoals het nationale museum van de Mongoolse geschiedenis. Verder wordt het plein gebruikt voor evenementen, zoals het Naadam festival, maar soms ook voor protesten en ceremonies.

Tip: Schaf voor dat je aankomt in Mongolië een eSIM aan via Airalo. Zo ben je je hele reis goed bereikbaar!

Tumen Ekh optreden

Tumen Ekh is de naam van de beste volksdans- en muziekgroep in Mongolië. Deze groep laat de typische Mongoolse muziek en dans zien. Tijdens de show, die elke dag plaatsvind, hoor je het throat singing, waarbij zanger meerdere toonhoogtes tegelijk kan produceren. Daarnaast komen er traditionele instrumenten van bijvoorbeeld paardenhaar voorbij. De voorstelling is gericht op toeristen, maar laat wel de authentieke tradities en cultuur zien. Daarmee is het zeker de moeite waard!

Boeddhistische Gandan Klooster

Gandan Khidd, oftewel het Gandanklooster, is het grootste boeddhistische klooster van het land. Het complex bestaat uit verschillende tempels en tuinen, maar het belangrijkste bouwwerk is de tempel met het 26,5 meter hoge standbeeld. Interessant feitje is dat de tempel pas later om het beeld heen is gebouwd.

Het klooster is een van de weinige oude kloosters die je in Mongolië kunt bezoeken. Vroeger woonden hier 100.000 monniken, maar nu leven er nog maar een paar honderd. Vanwege de religieuze zuiveringen in de jaren 30 zijn veel van de ruim 100 tempels en kloosters van het complex verwoest. Het klooster staat tegenwoordig onder bescherming van de overheid.

Rondsnuffelen op het terrein en het bijwonen van de ceremonies is gratis, maar om het grote beeld in de hoofdtempel te bekijken moet je wel een paar euro betalen.

Nationaal historisch museum

In het nationaal museum van Mongolië kom je alles te weten over de Mongoolse geschiedenis. Van het steentijdperk tot de Hunnen, Mongoolse stammen en minderheden, archeologische vondsten uit het Mongoolse Rijk, sieraden en traditionele kledij, het communisme en de democratische revolutie. Er zijn zelfs dinosaurusresten te zien die uit de Gobiwoestijn komen.

Het Bogd Khan paleis

Het Bogd Khan paleis is een van de belangrijkste monumenten van de Mongoolse geschiedenis en architectuur, en is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Het zomerpaleis bestaat uit tempels en pagodes, en het winterpaleis was het huis van Bogd Khan, de spiritueel leider van Mongolië.

Gelukkig overleefde het paleis de communistische periode en is het tegenwoordig omgetoverd tot een museum. Het paleis heeft zes tempels die, net als het paleis zelf, bezocht kunnen worden. Er zijn hier tentoonstellingen met bezittingen van Bogd Khan en zijn vrouw. Bij de collectie horen bijvoorbeeld gouden laarzen, een mantel van vossenbont en een Ger die is gevoerd met de huid van 150 sneeuwpanters. Daarnaast hebben ze zijn troon, ceremoniële kleding en zijn verzameling van opgezette dieren.

Het winterpaleis ligt ongeveer 1.5 km vanaf het centrale plein, dus als je niet zoveel tijd hebt is het een aanrader om de bus te nemen. Maar wanneer je de tijd hebt, en wilt genieten van het uitzicht onderweg, is het wel te lopen. Het museum is gesloten op dinsdag en woensdag.

Zeisan Memorial

Op een heuvel ten zuiden van de stad ligt het Zeisen Memorial, een gedenkplek voor onbekende militairen in verschillende oorlogen. Het bouwwerk werd gebouwd door de Russen en laat de militaire band tussen Sovjet Rusland en Mongolië zien.

Vanaf hier heb je een het beste panoramische uitzicht over de stad. Je moet daar overigens wel 300 traptreden voor klimmen. Als je goed kijkt spot je in de buitenwijken, tussen de moderne gebouwen, veel traditionele vilten tentwoningen. Hier wonen herders die hun nomadenbestaan op het platteland verruilden voor het stadsleven. Hun Gers verhuisden gewoon mee!

Ghoijin Lama Klooster & Museum

Het Ghoijin Lama klooster is een opvallend bouwwerk in het centrum van Ulaanbaatar uit het begin van de 20ste eeuw. Het complex bestaat uit vier tempels, en wordt beschouwd als een van de mooiste kloosters van Mongolië. Het klooster is tegenwoordig als museum in gebruik, waar je de bijzondere architectuur en verschillende kunstwerken kunt bewonderen. Zo heb je hier bronzen standbeelden, maskers en tronen.

Naadam festival

Het driedaagse Naadam festival draait om worstelen, paardenraces en boogschieten. Het festival is belangrijk voor het behoud van de Mongoolse cultuur, en alles gebeurt in traditionele kleding. Worstelen gebeurd bijvoorbeeld in grote leren laarzen, een fluwelen koepelvormige hoed, een zijden jasje en klein onderbroekje.

Ieder jaar is vindt het festival van 11 tot 13 juli plaats, dus als je dan in de buurt bent moet je zeker een kijkje gaan nemen. Tijdens het festival vieren ze trouwens ook meteen de stichting van de staat, het Mongoolse rijk van Genghis Khan en de revolutie.

Naran Tuul markt

De Naran Tuul markt is de traditionele markt in Ulaanbaatar. Op deze markt is werkelijk alles te koop, maar voornamelijk traditionele Mongoolse spullen. Van kleding en tapijten tot meubels en zadels. Je ziet hier dan ook veel nomaden die inkopen komen doen.

Het wordt ook wel de zwarte markt genoemd vanwege de aanwezigheid van de vele zakkenrollers. Daarnaast is het de drukste plek van de hele stad, dus pas goed op je spullen. De markt ligt op ongeveer 40 minuten lopen van het centrum, maar je zou ook een bus of taxi kunnen nemen. Hou er rekening mee dat de markt op dinsdag gesloten is.

Wat te doen in de omgeving van Ulaanbaatar?

Hustain Nuruu National Park

Hustain Nuruu National Park is een speciaal bescherm gebied op zo’n 100 km van Ulaanbaatar. In dit natuurpark vind je verschillende soorten zoogdieren en oneindige groene vlaktes. Dit natuurgebied is speciaal opgericht om het Mongoolse wilde paard (Przewalski), die rond 1960 waren uitgestorven in het wild, te herintroduceren in Mongolië.

Een hotel is in dit natuurreservaat ver te zoeken, maar slapen kun je doen in een Ger. Interessant feitje is dat deze nomadententen altijd op het zuiden gericht zijn, omdat de wind uit het noorden komt.

Terelj Nationaal Park

Het Terelj National Park ligt in een spectaculaire vallei op ruim een uur rijden van Ulaanbaatar. Vergeleken andere parken ligt Terelj erg dicht bij de hoofdstad, waardoor het veel wordt bezocht door mensen die niet zo lang de tijd hebben in Mongolië. In de heuvelachtige omgeving staan veel dennenbomen en vind je interessante rotsformaties. Daarnaast heb je een pittoreske Boeddhistische tempel en meditatiecentrum Aryapala. Hier kun je naar de top van de heuvel lopen zodat je prachtig uitzicht hebt over de vallei en de weidsheid van Mongolië kunt proeven.

Naast een goeie wandeling maken kun je er ook met paarden rondtrekken of nomadenfamilies bezoeken. Je kunt er ook gaan zwemmen in een van de vele meren of als je liever even opwarmt dan zijn er ook hotsprings.

Gobi Woestijn

De Gobi Woestijn is de grootste woestijn in heel Azië. Het bestaat voor een deel uit zandduinen en voornamelijk uit een rotsachtig steppelandschap. Het gebied is droog maar toch begroeid. Onderweg kom je langs Gertenten van nomadenfamilies die in de woestijn leven. Ze hoeden er hun kuddes met paarden, geiten, schapen of kamelen.

In de Gobi woestijn vormen de Kongor Sand Dunes één van de hoogtepunten. Deze golvende zandvlakte wordt ook wel de ‘zingende zandduinen’ genoemd, vanwege het geluid dat de wind maakt als het door de duinen raast. Anders dan de meeste zandkorrels, die grof en onregelmatig zijn, zijn de korrels van het zingende zand rond en glad. Bij droog weer worden de zanddeeltjes tegen elkaar gewreven wat een vreemd muzikaal geluid maakt.

Een ander hoogtepunt is een bezoek aan de Flaming Cliffs. Deze indrukwekkende rode rotsen hebben iets weg van een mini Grand Canyon. In dit gebied worden veel dinosaurusskeletten en fossielen gevonden, een paradijs voor dinosaurusjagers.

De groene vallei Yol Valley is ook een verrassende attractie in de Gobi woestijn, hier ligt namelijk het hele jaar een ijsvlakte, midden in de woestijn. Het heeft bijna iets weg van een gletsjer. De vallei is ontstaan door een rivier die hier lang geleden doorheen stroomde. Omgeven door bergen, groeit en bloeit hier alles. Yol Valley is de thuisbasis voor bijzondere dieren, zoals het sneeuwluipaard, veel roofvogels en de pika, een roodbruin knaagdiertje.

Eten & drinken in Ulaanbaatar

In Ulaanbaatar zijn veel leuke restaurants te vinden. De leukste zijn:

  • Veranda – Hier hebben ze heerlijk westers eten, een relaxte sfeer en niet te vergeten een fantastische wijnkaart. Ze hebben hier ook genoeg keuze als je geen vlees eet. Voor locals is het wat aan de prijzige kant, maar voor toeristen prima te betalen. Vanuit dit restaurant heb je trouwens geweldig uitzicht op de Choijin Lama tempel.
  • Luna Blanca­ – De place-to-be als je veganistisch of vegetarisch eet. Veel interessante opties, grote portjes en een top service.
  • Hazara – Trek in Indiaas eten? Dan is dit je go-too spot. Van buiten ziet het restaurant er niet spectaculair uit, maar binnen des te beter. Heerlijk eten en een fijne setting.
  • UBean Coffeehouse – Ulaanbaatar’s beste spot voor koffie. Daarnaast hebben ze bagels, donuts en BLT’s. Heerlijk na al uren in de trein.

Heb je niet zo’n trek maar wel veel dorst? Ulaanbaatar heeft ook een aantal leuke spots voor drankjes.

  • Blue Sky Lounge – De Blue Sky Tower is het hoogste gebouw van Ulaanbaatar, en op de 23e verdieping vind je een bar, de Blue Sky Lounge. Hier kun je genieten van het uitzicht over de stad terwijl je een biertje drinkt. Tip: ga rond zonsondergang voor de beste views.
  • Hops & Rocks Brewery ­– Eerste speciaal-bier brouwerij van Mongolië. Hier hebben ze naast hun standaard speciaal-biertjes ook altijd seizoensgebonden aanbod.

Leukste slaapplekken in Ulaanbaatar

Het goedkope Zaya hostel en LG Guesthouse liggen in het centrum van Ulaanbaatar. Ben je op zoek naar een hotel in Ulaanbaatar? Dan is het J Hotel met ontbijt een goede optie.

Zijn de accommodaties vol? Op booking.com zijn er nog mogelijkheden voor ieder budget.

Dat was dan alweer het einde van de gids over Ulaanbaatar en de omgeving in Mongolië. Wil je meer weten over deze Transmongolië Express? Lees dan hier al onze artikelen.