Reizen in Ecuador is fantastisch en eerder schreven we al over de 13 highlights van backpacken in Ecuador. Maar als je het maximale uit je reis wilt halen is het niet alleen belangrijk dat je een leuke route hebt en weet wat de highlights zijn. Het is ook belangrijk om te weten hoe het is om te reizen in een bepaald land én handige tips te hebben van iemand die er geweest is.
Dus ben je opzoek naar tips voor Ecuador? Wij verbleven er twee maanden en geven je graag 11 tips voor Ecuador zodat jij ook het maximale uit je reis haalt.
1. Vergis je niet in de reisduur
In Zuid-Amerika lijken alle busmaatschappijen er een zeer optimistisch reisschema op na te houden. Reken er dus standaard op dat jouw reis ongeveer 1,5 keer langer is dan wordt aangegeven.
Auto huren in Ecuador? Wij gebruiken altijd Sunnycars.nl én Discovercars.com om de beste deals te vinden.
2. Vermijd grote steden of gebruik ze hoogstens als uitvalsbasis
Als je een reis door Ecuador plant, dan is het logisch dat je er ook aan denkt om in de grote steden te blijven. Niet doen! De grote steden in Ecuador zijn namelijk helemaal niet zo leuk. Gebruik ze hoogstens als uitvalsbasis voor omliggende highlights, maar verwacht niet dat je betoverd wordt door deze drukke, vaak smerige steden.
Hulp nodig met vinden van tickets naar Ecuador? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!
3. Er is een alternatief voor de Galapagoseilanden
Twijfel je over de Galapagoseilanden omdat ze toch een rip uit je lijf zijn? Vrees niet, er is een alternatief. Op Isla de la plata zie je namelijk ook de grappige blue footed boobies, zeeschildpadden, walvissen en ander wildlife. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde maar wel 40-50 keer goedkoper, letterlijk.
4. Leer basisspaans
Dit is natuurlijk een beetje een inkoppertje, maar omdat Ecuador nog niet ontdekt is door het massatoerisme spreken veel Ecuadorianen beperkt of geen Engels. Een beetje basisspaans kan dus geen kwaad. Mocht je geen tijd hebben om je Spaans bij te spijkeren, download dan de Google translate app en de Spaanse- en Nederlandse taal. Je kunt dan ook offline vertalen en jezelf verstaanbaar maken.
Tip: Wil je goed bereikbaar zijn tijdens je reis door Ecuador, schaf dan van te voren een eSIM aan via Airalo. Zo ben je direct online nadat je aankomt.
5. Reken op ongeveer 35 euro per dag
Ecuador is een goedkoop land om doorheen te reizen. Althans, het is geen Azië. Maar als je niet te veel drinkt dan kun je voor 35 euro per dag prima rondkomen. En prima rondkomen betekent in dit geval twee keer per dag buiten de deur eten, een tweepersoonskamer, af en toe een tour en al je bussen en taxi’s.
Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Ecuador!
6. Goedkoop eten doe je bij standaard desayuno en almuerzo
Als je goedkoop wilt eten in Ecuador, kijk dan zeker naar de lokale tentjes die standaard desayuno (ontbijt) en almuerzo (lunch) hebben. Vaak heb je daar voor zo’n 2 dollar een bord met rijst, kip, bonen en een simpele salade. En als je de bonen inmiddels je neus uitkomen, dan zijn er altijd nog de lekkere empañadas.
7. 100 dollar briefjes worden bijna nergens geaccepteerd
In Ecuador wordt overal de U.S. Dollar gebruikt, maar briefjes van 100 worden bijna nergens geaccepteerd en zelfs wisselen bij een bank kan moeilijk zijn. Als je op Schiphol alvast wat dollars wilt pinnen, zorg dan dat je briefjes van 20 krijgt door bijvoorbeeld maximaal 80 euro op te nemen. Als je pint in Ecuador kun je zoveel pinnen als je wilt, het pinautomaat geeft namelijk altijd briefjes van 10 of 20 dollar.
Als je geld uit de muur haalt in Ecuador, betaal je standaard opnamekosten aan de bank. Daarnaast kan het zijn dat jouw eigen bank kosten in rekening brengt of werkt met een ongunstige wisselkoers. Het kan daarom lonen om een Borderless account van Wise te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Op die manier krijg je altijd de beste wisselkoers en de meeste dollars voor jouw geld.
8. Kies een passende reisverzekering voor Ecuador
Welke reisverzekering heb je nodig voor een rondreis in Ecuador? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.
Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken
- Univé doorlopende reisverzekering (max 180 dagen)
- FBTO doorlopende reisverzekering (max 365 dagen)
- Centraal Beheer doorlopende reisverzekering (max 365 dagen)
- Ohra doorlopende reisverzekering (max 365 dagen)
Als je WEL gaat werken
- Allianz Globetrotter (max 2 jaar)
- JoHo Special ISIS (max 4 jaar)
- Of vraag eerst om gratis persoonlijk advies
Meer weten over een passende reisverzekering?
Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.
9. Houdt rekening met de beste reistijd
Wat de beste reistijd voor Ecuador is, hangt grotendeels af van de regio die je bezoekt. Bezoek je Ecuador vooral vanwege de Galapagoseilanden? Dan is april t/m februari de beste periode. Voor een reis door het binnenland is juni t/m september de warmste periode. En als je aan de kust verblijft dan is het van december t/m maart erg warm, maar houdt er rekening mee dat er het hele jaar door regen valt in Ecuador.
10. Vergeet je adapter niet
Ecuador is nog niet platgelopen door het massatoerisme, waardoor het lastig kan zijn om typische toeristengadgets te krijgen. Een van de dingen die je dus zeker mee moet nemen is een adapter. Of je moet een digitale detox gepland hebben, dan moet je ‘m lekker thuislaten.
11. Neem ook zeker warme kleding mee
Tijdens aardrijkskunde heb je misschien geleerd dat het warmer wordt naarmate je bij de evenaar komt. Zal ook allemaal wel. Maar wat ze er niet bij vertellen is dat veel plekken in Ecuador op hoogte liggen en dat betekent dat het ’s avonds koud is. Dus neem zeker iets warms mee, tenzij je ’s avonds als een foetus met klapperende tandjes in je hostel wilt liggen.