• Menu
  • Menu

12 Onmisbare Tips voor backpacken in Cuba

Cuba is zo’n land waarvan iedereen zegt dat je nú moet gaan voordat het te veel verandert. Het is ook zeker een land dat nu nog authentiek en uniek is, maar dat betekent niet altijd beter. Sterker nog, backpacken in Cuba kan best een uitdaging zijn en goed voorbereiden is een must. Om je daarbij te helpen lees je hieronder 12 tips waarmee je het maximale uit je reis door Cuba haalt.

1. Maak een planning

Backpacken in Cuba kun je zeker op de bonnefooi doen, maar het helpt als je een planning hebt. De reden is omdat je in Cuba beperkt toegang hebt tot internet en je tijdens de reis niet nog van alles kunt uitzoeken. Het helpt dus als je een vaag idee hebt van de plekken die je wilt bezoeken.

2. Zoek de beste restaurants vooraf op

Slecht eten in Cuba is eerder regel dan uitzondering. Als je op straat een willekeurig restaurant in duikt heb je 99% kans op een culinaire ramp. Koude spaghetti met ketchup, lauwe tosti met zwetende kaas, pizza met een duimdikke bodem, of onze favoriet: koude sperziebonen uit blik als ‘salade’. Serieus, in Cuba lijken ze echt niet te kunnen koken. Gelukkig zijn er een paar uitzonderingen, maar die moet je wel vooraf uitzoeken en opslaan in Maps.Me.

Voor ontbijt hoef je overigens geen tentjes op te zoeken, dat doe je eigenlijk standaard in je Casa Particulare. Overigens is onze ervaring wel dat het in Havana allemaal een stuk beter geregeld is dan in de landelijkere delen van het land, maar als echte Foodie zal je hier niet aan je trekken komen.

3. Sluit een passende reisverzekering af

Welke reisverzekering heb je nodig voor backpacken in Cuba? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

4. Maak gebruik van AirBnB

In Cuba zijn er bijna geen hostels en zal je vooral bij mensen thuis slapen. In deze Casa Particulares verhuren mensen extra slaapkamers aan toeristen en zorgen ze voor ontbijt en avondeten als je dat wilt. Je hoeft deze casa’s niet vooraf te boeken, maar als je zeker wilt zijn dat je een goede hebt, is het aan te raden om vooraf te kijken op AirBnB. Hier vind je namelijk betaalbare Casa Particulares en kun je reviews lezen van andere mensen. Wij waren geen fan van Cuba, maar de AirBnB’s in Cuba waren echt top.

5. Geld wisselen en opnemen gaat een stuk makkelijker dan je overal leest

Voordat wij naar Cuba vertrokken lazen we overal dat het moeilijk zou zijn om geld te wisselen of te pinnen. In de realiteit valt dat reuze mee. In elke grote plek heb je meerdere wisselkantoren en kun je pinnen met Mastercard of Visa. Pinnen is vaak wel een stuk duurder omdat je bank of creditcard vaak opnamekosten rekent.

De goedkoopste manier om aan geld te komen is door euro’s mee te nemen. Deze wissel je vervolgens om bij een Cadeca wisselkantoor. Dit wisselkantoor vind je in elke stad op meerdere plekken.

Heb je uit andere landen nog U.S. Dollars over? Dan kun je die beter niet gebruiken in Cuba. Je betaalt namelijk een 10% fee om deze in te wisselen terwijl dat met euro’s maar 3% is.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Cuba!

6. Twee valuta’s, hoe zit dat nu?

In Cuba zijn twee valuta’s in omloop, de CUC en de CUP. De CUC wordt gebruikt door toeristen en de waarde ervan is altijd gelijk aan die van de U.S. Dollar. De CUP wordt gebruikt door de Cubanen om bij de lokale winkeltjes ijs, groente en brood te kopen. Als toerist heb je eigenlijk nooit wat te maken met de CUP en betaal je alles in CUC. Het klinkt dus allemaal veel moeilijker dan het is. Het enige waar je op moet letten is dat je geen wisselgeld krijgt in CUP, daar kun je namelijk zeer weinig mee.

7. Zo regel je een visum

Vlieg je vanuit Nederland rechtstreeks naar Cuba? Dan kun je online een visum aanvragen via cubavisa.net. Je krijgt dan een toeristenkaart thuis gestuurd die je zelf moet invullen. Zit je echter al in het buitenland en wil je gaan backpacken in Cuba? In Mexico koop je op de luchthaven van Cancun voor 20 dollar dezelfde toeristenkaart.

Hulp nodig met vinden van tickets naar Havana? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de Goedkoopste Vliegtickets!

8. Stress niet om de Viazulbus

Overal op internet lees je dat de Viazulbus de enige relaxte optie is voor vervoer in Cuba. Het probleem is echter dat deze bus vaak ver van tevoren uitverkocht is. Stress daar niet om, deze toeristenbus is ook niet alles.

Zeker over langere afstanden duurt het met de Viazulbus vaak langer dan met een collectivo of privétaxi en is het meestal duurder. Daarnaast wordt je met de Viazulbus niet voor de deur van je casa gedropt, terwijl een taxi of collectivo dat wel doet. Daarnaast zagen wij ook mensen die op het busstation alsnog werden geweigerd ondanks dat ze een buskaartje hadden, want de ‘computer says no‘. Sta je dan met je goede gedrag.

Reis je alsnog liever met de bus? Check dan altijd even bij het plaatselijke Viazulkantoor of er nog plekken zijn. De website geeft namelijk vaak ten onrechte aan dat de bus is uitverkocht.

9. Backpacken in Cuba doe je niet alleen

In bijna alle landen kom je tijdens het backpacken wel mensen tegen in je hostel.  Als je gaat backpacken in Cuba zijn er echter bijna geen hostels en verblijft iedereen in Casa Particulares. Deze Casa Particulares zijn superleuk en de hosts zijn heel vriendelijk, maar het is geen plek om andere reizigers te ontmoeten. Uiteraard kun je altijd een praatje maken met de locals, maar Cuba blijft een land dat je beter met een vriend, vriendin of partner kunt doen.

Lees hier ook onze 10 redenen waarom je naar Cuba zou moeten!

10. Reken erop dat je grotendeels geen internet hebt

Internet in Cuba is gek geregeld. Je moet namelijk voor 1 CUC een kaartje kopen bij ETECSA, het overheidsbedrijf voor telecommunicatie. Op deze kaart staat een unieke code waarmee je een uur op internet kunt. Het internet heeft echter geen landelijke dekking waardoor je slechts op bepaalde plekken online kunt. Reken er dus op dat je een tijdje minder goed bereikbaar bent, maar dat je wel op internet kunt als het echt nodig is.

11. Reis tussen November en April naar Cuba

De beste reistijd voor Cuba is van November tot en met April. Dit zijn de droogste maanden, maar ook de warmste maanden. Alhoewel de temperatuur het hele jaar door redelijk stabiel is. Reis je buiten deze periode, dan reis je ook buiten het hoogseizoen. Dit heeft als voordeel dat de prijzen waarschijnlijk wat lager liggen, maar de kans is wel een stuk groter dat je een regenbui treft.

12. Bereid je voor op frustraties

Als je je reis door Cuba aan het voorbereiden bent zie je vast allemaal foto’s van oude auto’s, statige gebouwen en mooie stranden. Mooi, want dat is ook de reden dat je naar Cuba gaat. Maar wat je niet ziet is dat backpacken in Cuba soms intens frustrerend kan zijn. We schreven er al eerder over in het artikel met 9 redenen waarom Cuba eigenlijk niet zo leuk is. Dat zeggen we niet om je te ontmoedigen, maar je moet je wel bewust zijn dat Cuba niet alleen maar hosanna is.

Meer lezen over Cuba? Check hier al onze artikelen over dit bijzondere land!