• Menu
  • Menu

Routes Voor Backpacken Iran

Iran is een gigantisch land waar je makkelijk twee of drie maanden kunt doorbrengen, maar ook in 2-3 weken kun je al heel veel mooie plekken zien en een goed beeld krijgen van dit interessante, prachtige en extreem gastvrije land.

In dit artikel vind je een aantal routes voor backpacken in Iran. Met de eerste route tik je de zogenaamde must-see’s af. Met de andere twee routes kun je je reis verder uitbreiden als je meer tijd hebt.

Hulp nodig met het vinden van tickets naar Iran? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

Route 1: De klassieke route


In deze route bezoek je de meeste grote steden in Iran, zie je prachtige architectuur en kun je ook genieten van een bijzondere woestijnervaring.

Lees hier 10 redenen waarom je naar Iran zou moeten gaan

Tehran: 2 dagen

De meeste reizigers starten hun route in Tehran. Een stad waar je in principe niet meer dan twee dagen hoeft te blijven. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de oude en exorbitant luxe paleizen van de oude koning en breng ‘s avonds een bezoekje aan Darband. Hier kun je lekker eten en onder het genot van een kopje thee waterpijp roken.

Heb je wat meer tijd? Kijk breng dan vooral ook een bezoek aan de Imamzadeh Moskee en de nabijgelegen bazaar of ga naar het juwelenmuseum.

Kashan: 1 dag

Breek je reis van Teheran naar Esfahan op door eerst Kashan te bezoeken. Dit stadje heeft een beetje een Alladin-achtige setting met zandkleurige gebouwen. Dit stadje lijkt overigens verdomd veel op Yazd, dus als je krap zit met de tijd, sla het dan over en bezoek Yazd.

Esfahan: 3 dagen

Dit is een stad waar je van moet genieten. Lekker picknicken in één van de ontspannen parkjes of op het immense Naqsh-e Jahan Square, lekker koffie drinken in Jolfa Square of gewoon één van de schitterende gebouwen bewonderen. Bekijk hier 8 dingen die je ‘moet’ doen als je Esfahan bent.

Yazd: 2 dagen

Yazd kun je in principe wel binnen een dag zien, maar rondom deze eeuwenoude stad vind je nog veel meer interessante plekken. Het leukste aan Yazd is om lekker door de eeuwenoude binnenstad te slenteren en op één van de vele dakterrassen te genieten van een kop thee en zonsondergang. Hier vind je meer tips voor Yazd.

Woestijntours: 1-2 nachten / 3 dagen

Vanuit Yazd kun je een aantal tours door de woestijn maken. Er zijn opties waarbij je ook op kamelen mag rijden of bij nomaden verblijft. De tours die in de tourbureautjes worden verkocht zijn redelijk prijzig en daarom is een uitstekend en authentiek alternatief een tour/homestay met Hamid Rahmani. Je kunt kijken op zijn website of lezen hoe het is om bij Hamid te verblijven.

Shiraz: 3 dagen

Het hangt een beetje af van je smaak, maar voor velen is Shiraz de mooiste stad van Iran. Of het nu de mooiste is of niet maakt eigenlijk niet zo veel uit. Je vindt er de prachtige Pink Mosque (Nasir ol Molk), een aantal mooie tuinen en mooie shrines – prachtige gedenkplekken die gebouwd zijn rondom het graf van belangrijke Imams en hun bloedverwanten.

Vanuit Shiraz kun je een dagtrip maken naar de ruïnes van Persepolis en Necropolis (Naqsh-e Rustam & Naqsh-e Rajab). Je kunt voor ongeveer €20 een taxichauffeur strikken die je rondrijdt. Voor iets extra’s kun je ook een tourgids regelen.

Eindigt je avontuur in Shiraz? Dan kun je vanaf hier met de trein of bus terug naar Tehran, maar ook binnenlandse vluchten zijn een goede optie als je weinig tijd hebt.

Extra Route : Noordwest Iran

Heb je langer de tijd in Iran? Zo breid je je route uit.

Ten noorden van Tehran vind je vooral veel natuur, wat kleinere interessante dorpjes en kastelen. Bovendien vind je hier ook weer verschillende bevolkingsgroepen met verschillende kledingvoorschriften.

Of lees hier ons artikel over onbekend Iran.

Qasvin: 1-3 dagen

Qasvin zelf is niet zo heel boeiend als je het vergelijkt met de rest van Iran, maar de reden dat je hier naartoe gaat is dan ook niet om de stad te zien. Qasvin is namelijk een prima springplank voor een mooie hike door de Alamut Vallei. Voor meer informatie en schitterende foto’s bekijk het artikel van lotswithpurpose.com

Masuleh: 1 dag

Dit dorpje is razend populair bij lokale toeristen die hier gewoon een dagje willen rondslenteren en genieten van het uitzicht. Het dorpje is op een steile bergwand gebouwd waardoor er geen ruimte is voor wegen of wandelpaden. Je loopt hier dus gewoon op het dak van het huis dat onder de jouwe is gebouwd. Bovendien een prima plek om een waterpijp te roken. De springplank voor dit dorpje is overigens Rasht.

Tabriz: 2 dagen

Tabriz is een stad die van oudsher op de zijderoute ligt en je vindt hier dan ook nog heel veel tapijthandelaars en mensen die andere spullen verkopen. Ook vind je hier een aantal oude gebouwen en de schitterende Seyed Hamzeh Tomb.

Rondom Tabriz: 1-2 dagen

Vanuit Tabriz kun je een aantal interessante dagtrips maken. Zo is er bijvoorbeeld het populaire Kandovan, een plek waar mensen wonen in grotten en gigantische stalagmieten.

Zin in een wat grotere trip, dan kun je grotere dagtour maken door het uiterste noordwesten van Iran. Hierbij breng je een bezoek aan het prachtige Babak-kasteel, de Aras Vallei gelegen aan de grens met Azerbeidzjan en Armenië. Als laatst breng je een bezoek aan de St. Stephanos kerk die op de werelderfgoedlijst staat.

Extra Route: West Iran

West-Iran kan vanuit alle steden bezocht worden maar de beste connecties zijn met Esfahan, Tehran en Tabriz. De hoogtepunten van deze streek kun je in ongeveer 5-7 dagen zien.

Sanandaj: 1-2 dagen

Sanandaj is het hart van Iraans Koerdistan waar de snor nog altijd z’n hoogtijdagen viert en de mannen nog traditionele klederdracht dragen. In het stadje zelf is niet zo gek veel te zien al is de avondmarkt wel uitermate geschikt om mensen te kijken. Vanuit Sanandaj kun je een bezoek brengen aan het mooiste dorpje van Iran: Palangan.

Kermanshah : 1-2 dagen

Een stad waar de meeste mensen heen gaan om de eeuwenoude rotssculpturen van Bisotun en Taq-e-Bostan te bekijken, maar ook voor de actievelingen is hier genoeg te doen. Zo kun je in de nabije omgeving prima rotsklimmen en mooie hikes maken.

Hamedan: 2 dagen (inclusief dagtrips)

De belangrijkste trekpleister in Hamedan zijn de Ganj Nameh inscripties geschreven door Darius the Great en Xerxes. Vlakbij deze inscripties vind je een waterval die in de avond mooi verlicht is en veel locals en verliefde koppels trekt.

Vanuit Hamedan kun je een interessante dagtrip maken naar de Ali Sadr Cave. Dit is de langste watergrot ter wereld waar je met een waterfiets doorheen kunt fietsen. In de Lonely Planet staat dat het een klein beetje overrated is, maar dat is onzin. Het is supertof, althans als je van grotten houdt.

Vraag je taxi chauffeur om onderweg ook een stop te maken in Lalejin, een dorpje dat in Iran wereldberoemd is voor hun aardewerken. Hoewel de pottenbakkers wat verstopt zitten kun je er gewoon binnenlopen als je het vriendelijk vraagt. Vergeet ook niet om een bezoekje te brengen aan alle winkels. Het is niet toeristisch, de aardewerken zijn prachtig en prima te betalen.

Nog één dingetje: don’t rush…

Iran is een gigantisch land en er is zoveel te zien. Wanneer je weinig tijd hebt probeer dan vooral niet alles te zien. De schoonheid van Iran ligt namelijk niet alleen in wat er te zien is, maar vooral ook in de mensen en hun gastvrijheid. Wanneer je als een wervelwind door Iran raast dan is de kans klein dat je tijd hebt voor dit soort bijzondere ontmoetingen.

Geef jezelf de tijd, want als je ziet hoe mooi Iran echt is dan kom je sowieso nog eens terug.

Reisverzekering voor reizen door Iran

Welke reisverzekering heb je nodig voor reizen in Iran? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

Valuta & Bankzaken

In Iran betaal je met de Iraanse Rial. Als je geld uit de muur haalt in Iran, betaal je standaard opnamekosten aan de bank. Daarnaast kan het zijn dat jouw eigen bank kosten in rekening brengt of werkt met een ongunstige wisselkoers. Het kan daarom lonen om een Borderless account van Wise (hiervoor Transferwise) te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Op die manier krijg je altijd de beste wisselkoers en de meeste Rial voor jouw geld.

Let op: Veel pinautomaten vragen vlak voordat je je geld krijgt, of je gebruik wilt maken van hun wisselkoers of dat je gebruik wilt maken van de koers van je eigen bank. Kies niet voor hun wisselkoers en ga altijd voor die van je eigen bank. Wij hebben het een tijdje bijgehouden en je betaalt bij je eigen bank ergens tussen de 5-15% minder. 

Meer lezen over Iran? Check hier onze uitgebreide collectie artikelen over dit bijzondere land!