Stap in je huurauto en beleef Albanië in 10-14 dagen. Maak je klaar voor epische bergpassen, bijzondere dorpen en zonnige badplaatsen in één van de tofste bestemmingen van Europa.
Albanië is een van de meest diverse bestemmingen van Europa. De ene dag kijk je je ogen uit in historische steden en dorpen, de andere dag maak je een wandeling in de Albanese Alpen en weer een dag later lig je lekker te bakken op het strand. Voeg daar de heerlijke keuken en lage kosten aan toe en je hebt de perfecte bestemming voor je volgende avontuur.
Onze 10- tot 14-daagse route voor Albanië combineert natuur, cultuur en geschiedenis op een unieke manier en neemt je mee naar off-the-beaten-path bestemmingen. Lees snel verder voor onze route en handige tips om je eigen reis uit te stippelen.
Keuzes maken: Je reis door Albanië plannen
Albanië barst van de bezienswaardigheden, er zijn er veel meer dan je misschien denkt. Je hebt zeker 3 weken nodig om alle hoogtepunten van Albanië te zien. Veel reizigers staan daarom voor een lastige keuze over hoe ze hun reisroute moeten samenstellen. Want hoe maak je nu de leukste reis door Albanië? Wat moet je écht zien en doen, en wat kun je overslaan als je niet genoeg tijd hebt?
Wandelen van Theth naar Valbona i.c.m. Komani Lake
De wandeling tussen Valbona en Theth, in combinatie met een tocht over Komani Lake, is enorm populair maar brengt logistieke uitdagingen met zich mee als je met je eigen (huur)auto reist.
Zonder eigen vervoer is het standaard rondje namelijk:
- Bus vanaf Shkodër naar Theth
- 1-2 nachten in Theth
- Wandelen van Theth naar Valbona (bedenk wel wat je doet met je bagage)
- 1 nacht in Valbona
- Minibus van Valbona naar Fierze
- De ferry over Komani Lake van Fierze naar Koman
- Minibus van Koman naar Shkodër of Tirana
- Overnachten in Shkodër of Tirana
- Dit rondje kan ook in omgekeerde volgorde gemaakt worden
Als je met eigen auto rijdt is bovenstaand rondje lastig. Want hoe zorg je dat je weer bij je auto komt nadat je van Theth naar Valbona bent gewandeld of vice versa? Er zijn wat ons betreft drie opties:
- Parkeer je auto in Shkodër en maak het standaard rondje zoals hierboven beschreven.
- Loop van Theth naar Valbona en wandel de volgende dag weer terug.
- Loop van Theth naar Valbona en keer halverwege terug naar Theth. Je doet dan dus niet de hele wandeling.
Optie 1 is het beste als je genoeg tijd hebt, anders ga je voor optie 3.
Komani Lake
Het is mogelijk om met de auto op de ferry te stappen, maar wellicht komt dat helemaal niet zo lekker uit voor je route. Weet dat je Komani Lake ook als dagtrip kan doen, zonder je auto mee te nemen. Stap op bij Koman, vaar naar Fierze en ga met de middag ferry weer terug.
Waar slapen aan de kust?
De kust van Albanië is bezaaid met snel ontwikkelende badplaatsen. Omdat de afstanden tussen de badplaatsen niet zo groot zijn, is het makkelijk om dagtrips te maken naar verschillende baaien en bezienswaardigheden. Himarë is volgens ons de beste uitvalsbasis, maar het drukke Ksamil heeft wel hele mooie stranden en een hoop guilty pleasures.
Gaan we ook naar het (zuid)oosten van Albanië?
De meeste populaire routes lopen langs de westkust en het binnenland via Gjirokastër en Berat. Maar wist je dat er in het diepe zuiden, langs de Vjosa rivier, ook een hoop te ontdekken is? En ook in het oosten van Albanië zijn Korçë en Lin twee leuke plekken die een stuk minder toeristisch zijn. Dus als je wat van het gebaande pad wil wijken, overweeg dan het zuiden toe te voegen aan je reis (en indien nodig populaire plekken te schrappen).
Wil je alleen naar Albanië, of wil je ook naar andere landen in de omgeving?
Wist je dat je Albanië goed kunt combineren met andere landen in de Balkan? Zo kun je vanuit Lin makkelijk de grens over naar Noord-Macedonië, vanuit Ksamil kun je makkelijk naar Griekenland, en vanuit Shkodër kun je snel de grens over naar Ulcinj in Montenegro.
Rij je met je eigen auto vanuit Nederland kun je zelfs grote roadtrip maken door de Balkan, waarbij je jouw reis door Albanië kunt combineren met een rondreis door Slovenië, Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina.
Dag tot dag planning voor je reis door Albanië (12 nachten / 13 dagen)
Wij hadden voor onze reis door Albanië 12 nachten, en wilden ook de minder ontdekte delen van het land zien. Dat betekent dat we voor deze reis een veel hoger reistempo aanhouden dan normaal, een populaire plek als Berat overslaan en Tirana alleen vluchtig bekijken. De positieve keerzijde is dat je met deze route plekken in het zuiden ziet waar nog niet zoveel toeristen komen, en je een zeer gevarieerde reis maakt.
Dag 1: Reis naar Tirana
Slapen bij: MK Hotel Tirana
Vanaf Amsterdam en Eindhoven vertrekken meerdere keren per week rechtstreekse vluchten naar de luchthaven van Tirana. Zo kun je bijvoorbeeld goedkoop vliegen met Transavia en Wizz Air.
Als je een vroege vlucht hebt, kun je direct je huurauto ophalen bij de luchthaven en beginnen aan je avontuur. Start je reis dan op dag 2 van deze route, of bezoek op dag 1 een aantal hoogtepunten van Tirana.
Kom je later op de dag aan, dan wil je wellicht gewoon je huurauto ophalen en lekker gaan relaxen. Een fijn hotel is dan MK Hotel Tirana, op een paar minuten rijden van de luchthaven (onze review kun je hier lezen). De volgende ochtend begin je helemaal uitgerust aan je avontuur.
Dag 2: Tirana naar Miri i Zavane (via Mount Gamti)
+/- 120 km | 3 – 4 uur rijden
Slapen bij: Mrizi i Zanave
Op dag 2 verlaat je Tirana en rijd je naar Mount Gamti om het melkblauwe Bovilla-meer en de omliggende bergen te bewonderen. De rit naar boven is een avontuur op zich, met kronkelige wegen vol kuilen, maar het uitzicht maakt alles goed. Zorg voor een goede verzekering op je huurauto, want de kans dat je schade rijdt is hier groot. Vanaf Tirana is het maar 20 kilometer rijden, maar je doet er toch zeker een uur over.
Het echte hoogtepunt bij Mount Gamti is de korte maar spannende wandeling naar een officieel uitzichtpunt. Het smalle pad en de stalen trappen maken de klim avontuurlijk, en hoewel het even spannend kan zijn, is het absoluut de moeite waard. Lunchen doe je vervolgens bij Bovilla restaurant zodat je met een goed gevulde maag door kan naar je slaapplek van de dag: Mrizi i Zanave.
Mrizi i Zanave is een unieke werkende boerderij en een culinaire ervaring. Tussen de olijfbomen en scharrelende ganzen proef je verse producten rechtstreeks van de boerderij of uit de omgeving. Het diner, geserveerd onder een pergola bedekt met wijnranken, is echt een feestje en de setting zou niet misstaan op een luxe bruiloft. Mrizi i Zanave heeft een aantal sfeervolle kamers in een gerestaureerd gebouw waar je zeker een nachtje wil slapen.
Bekijk hier ons artikel over Mrizi i Zanave of reserveer direct via booking.com (Let op: Deze populaire accommodatie zit snel vol!)Dag 3: Roadtrip naar Theth + Middagactiviteit
+/- 110 km | 3 – 4 uur rijden
Slapen bij: Villa Gjeçaj Guesthouse and Restaurant
Na een rondleiding over de boerderij waarin je leert hoe ze kaas, wijn en worsten maken, rijd je door naar Theth. De rit naar dit hikers walhalla is al een avontuur op zich: hoewel de weg sinds 2022 goed geasfalteerd is, blijft het een spannende rit vol blinde bochten en smalle bergwegen. Neem de tijd en geniet onderweg van het uitzicht op de groene valleien en besneeuwde bergtoppen – en houd rekening met kuddes schapen die plots voor je auto kunnen verschijnen.
In de middag maak je een wandeling, want daarvoor kom je naar Theth. De wandeling naar de Grunas Waterval is een laagdrempelige optie, en ideaal als je niet zoveel tijd meer hebt. Deze imposante waterval stort zo’n 30 meter naar beneden en creëert op zonnige dagen een regenboog in de opstuivende mist. Vanaf het centrum van Theth loop je in 1-1,5 uur heen en terug naar deze waterval.
Als je meer tijd en energie hebt kun je met de auto doorrijden naar Ndërlysaj, waar je start aan je wandeling naar de Blue Eye van Theth. De wandeling duurt ongeveer 2-3 uur, inclusief pauzes. Bij Restaurant and Bar Ndërlysaj zit je heerlijk aan de rivier en ook het eten is goed.
In ons uitgebreide artikel over Theth lees je nog meer leuke dingen om te doen!Dag 4: Theth – Valbona Peak Hike (of een andere hike)
Vandaag is hike dag. Je loopt vandaag een groot deel van de Theth – Valbona hike, maar keert na het bereiken van de Valbona Peak weer om. De reden dat je niet doorloopt naar Valbona, is omdat je auto nog in Theth staat. Door naar de Valbona Peak te lopen zie je nog steeds het meest spectaculaire gedeelte van dit gebied en ben je zeker 7-8 uur zoet.
Dag 5: Theth – Krujë
+/- 165 km | 4 – 5 uur rijden
Slapen bij: Hotel Panorama
Op dag 5 verlaat je de Albanese Alpen en reis je richting Krujë, een stadje dat barst van de geschiedenis en cultuur. De oude bazaar, met zijn geplaveide straatjes en winkeltjes vol handgeweven tapijten en prachtig houtsnijwerk, is een must-see. Wandel rustig rond, proef de sfeer en bewonder de lokale ambachten die hier al meer dan 400 jaar worden beoefend.
Van de bazaar loop je door naar het kasteel van Krujë. Dit gebouw staat symbool voor het Albanese verzet tegen de Ottomanen onder aanvoering van de nationale held, Skanderbeg. Binnen de kasteelmuren loop je tussen ruïnes van een oude moskee en kun je een bezoek brengen aan het Skanderbeg Museum.
In principe kun je Krujë in 2 uurtjes gezien hebben, toch is het goed om te blijven slapen. ’s Avonds is het kasteel mooi verlicht en is het rustiger omdat de tourgroepen weer zijn verdwenen. Een ideale plek om te overnachten is Hotel Panorama dat, zoals de naam al doet vermoeden, het beste uitzicht biedt op het kasteel en de bazaar. Bovendien handig: Hotel Panorama heeft een eigen (gratis) parkeergarage, praktisch naast de bazaar.
Kijk hier voor meer tips in ons artikel over Krujë!Dag 6: Krujë – Himarë
+/- 240 km | 4 – 6 uur rijden
Slapen bij: Toni Retzo Rooms
Op dag 6 begin je aan een wat langere rit naar Himarë aan de Albanese Riviera. Zet je favoriete playlist aan, want het duurt even voordat het interessante deel van de route begint.
Geschiedenis liefhebbers kunnen een tussenstop maken bij Apollonia Archaeological Park, maar het echte spektakel begint bij de Llogara Pas. Deze weg vol haarspeldbochten trakteert je op panorama’s over de bergen en de groene kustlijn van de Ionische Zee. Althans, als het weer meezit, want wij zagen door de regen en laaghangende wolken precies niks…
Na de Llogara Pas rijd je door naar Dhermi, een opgepoetst dorpje dat een geliefde fotospot is geworden dankzij de witgekalkte huizen en de iconische kerk met blauwe koepel. Het dorp is misschien wat toeristisch, maar zeker een leuke plek om even rond te dwalen. Voor een drankje met mooi uitzicht rij je beter door naar het volgende dorp Vuno.
Voordat je Himarë inrijdt, maak je nog een laatste stop bij het kasteel van Himarë. Hier wandel je door het doolhof aan steegjes langs stokoude muren en kijk je vanaf de kasteelmuur uit op Himarë. Overweeg binnen de kasteelmuren ook een bezoek aan Café Butterfly voor het beste uitzicht en vers gebakken cake.
In Himarë breng je de namiddag door op het uitgestrekte strand en ga je ‘s avonds lekker uit eten. Uit eigen ervaring kunnen we je melden: de mixed grill van Taverne Velco is om je vingers bij af te likken.
Meer lezen over Himarë als uitvalsbasis? Hier kun je ons artikel vinden!Tip: Wil je de stad Berat aan deze route toevoegen? Dan is het logisch om dat te doen na je overnachting in Krujë, en na Berat verder te reizen naar Himarë. Je kunt het ook aan het einde plakken, na je bezoek aan Lin.
Dag 7: Himarë naar Ksamil
65 km | 2 – 3 uur rijden
Slapen bij: Ori Mare Hotel
De kustweg van Himarë naar Ksamil is er een om in te lijsten. Als een kerstslinger is de weg gedrapeerd over de groene bergen die uitlopen in een zee van 50 tinten blauw. Overweeg onderweg te stoppen bij het semi-verlaten dorp Upper Qeparo om een traditioneel dorp te zien.
Nemo Beach (locatie in Google maps) is een prachtige baai om je handdoekje even uit te gooien. Toen wij hier in mei waren, waren er slechts een handjevol andere mensen. Het water was wat aan de frisse kant, maar verder heerlijk.
De badplaats Ksamil staat bekend als het Bora Bora van Albanië en de Malediven van Europa, maar wees voorbereid: het is er druk, vooral in het hoogseizoen. Je hebt misschien idyllische foto’s gezien, maar verwacht geen verlaten stranden. Gebruik de middag om Ksamil te verkennen; wandel langs de kust, check restaurants, of scoor ergens een drankje.
Hier kun je ons uitgebreide artikel over Ksamil vinden!Dag 8: Ksamil
Omdat het reistempo tijdens deze reis best hoog ligt, hebben wij een extra dagje relaxen ingebouwd. Je zou wat ons betreft ook twee nachten in Himarë kunnen doen en Ksamil skippen. Je spaart dan één dag, maar mocht je onze route één op één kopiëren, dan breng je deze dag ontspannend door in Ksamil.
Veel stranden in Ksamil zijn geprivatiseerd, maar er is nog genoeg ruimte om je handdoek uit te gooien en te genieten van de zon. Plazhi Paradise en Puerto Rico Beach zijn wat rustigere stranden. Een boottochtje langs de drie kleine eilanden voor de kust is ook heel leuk. Vooral het grote eiland waar je stopt is echt prachtig. Liever zelf de regie in handen houden? Huur een kajak en peddel zelf naar de eilandjes.
Voor wat cultuur bezoek je het Butrint National Park, op een kwartiertje rijden van Ksamil. Dit oude Griekse en Romeinse complex is een must voor liefhebbers van geschiedenis, met ruïnes die eeuwen aan cultuur vertegenwoordigen.
Dag 9: Ksamil – Gjirokastër (via de Blue Eye)
+/- 75 km | 2 uur rijden
Slapen bij: Palorto Hotel
Vandaag zit je relatief kort in de auto en heb je veel tijd voor Gjirokastër, een van de mooiste plekken van Albanië. Voordat je de historische stad bereikt, maak je eerst een tussenstop bij de beroemde Blue Eye (Syri i Kaltër). Deze natuurlijke waterbron staat bekend om het heldere, diepblauwe water dat met duizenden liters per seconde omhoog stroomt. Je mag niet (meer) zwemmen bij de bron, maar de korte wandeling langs het water is prachtig.
Lees hier alles over de Blue Eye (Syri i Kaltër)!De aankomst in Gjirokastër is spannend met de steile, smalle straten, maar zodra je auto geparkeerd staat, begint het genieten. Het centrum ademt geschiedenis met oude Ottomaanse architectuur en geplaveide straten. In de middag verken je de oude bazaar en het kasteel van Gjirokastër.
Loop twee uur voor zonsondergang naar de Ali Pasha Bridge, een half uurtje lopen buiten het centrum. Hier vind je maar weinig toeristen, maar dat is heel gek als je bedenkt hoe tof die plek is.
Sluit je je dag af bij een lokaal restaurant waar je zeker een portie Qifqi wil bestellen. Loop ‘s avonds nog even een rondje over de bazaar om sfeer te proeven en laat je verleiden tot wat welverdiende drankjes.
Meer lezen: Check hier al onze tips voor Gjirokastër!Dag 10: Gjirokastër – Vjosa rivier – Leskovik (via de thermale baden Llixhat e Bënjës)
+/- 145 km | 4 – 6 uur rijden
Slapen bij: Melesin Destillery
Waar veel reisroutes voor Albanië na Gjirokastër doorreizen naar Berat, maken wij op dag 10 een andere keuze. We maken een roadtrip langs de wilde Vjosa rivier, een van de laatste vrij stromende rivieren van Europa. Zou je Berat nog willen toevoegen aan deze route, dan is het logisch om dat te doen na Krujë (dag 5) of Lin (dag 11)
Je vertrekt vanuit Gjirokastër en rijdt langs verborgen parels zoals het Bënça Aquaduct, de thermale baden van Bënja, en de prachtige Vjosa River Bend. Onderweg geniet je van adembenemende uitzichten, stop je bij historische plekken, en kun je zelfs gaan raften in Permet. Je slaapt uiteindelijk in een werkende Raki en Gin Stokerij: Melesin Destillery.
Voor alle details en de beste stops: Lees ons volledige artikel over de Vjosa roadtrip!Dag 11: Leskovik – Korçë – Lin
+/- 140 km | 3 – 5 uur rijden (exclusief de stop in Korçë)
Slapen bij: House 1960
Op dag 11 verlaat je het rustige Leskovik en rijd je richting Lin, een pittoresk dorp aan het Meer van Ohrid. De reis begint met een tocht door de bergen. Na 2-3 uur kom je aan in Korçë, een energieke studentenstad met veel leuke plekjes. Je maakt een leuke stadswandeling door sfeervolle straten en ziet onder andere de oude bazaar, een historische moskee en een kleurrijke kathedraal. Korçë is een ideale stad om je roadtrip op te breken, en te genieten van deze ondergewaardeerde stad.
Bekijk onze tips voor Korçë voor meer leuke plekjes.Na Korçë volg je de weg naar Lin, een rustig dorp op een landtong aan het Meer van Ohrid. Het dorp werd in 2023 wereldnieuws omdat opgravingen lieten zien dat Lin het oudste dorp van Europa is. Vandaag de dag is het vooral een bestemming om authentiek dorpsleven te ervaren. Struin door de geplaveide straatjes die je deelt met lokaal vee, bewonder het zicht vanuit een oude bunker of neem een duik in het meer. Lin vormt de perfecte plek om tot rust te komen na je avonturen in de bergen.
Meer weten over wat te doen in dit schattige dorp? Check hier onze tips voor Lin!Dag 12: Terug naar Lin – Tirana
+/- 130 km | 3 uur rijden
Slapen bij: MK Hotel Tirana
De laatste dag sluit je af met een roadtrip van Lin naar Tirana. Op een half uurtje rijden van Lin heb je de mogelijkheid een mooie boogbrug te vinden. Je vindt ‘m in Google Maps vinden onder Ura e Golikut.
Fustanella Farm, net buiten Tirana is een goede plek voor een traditionele lunch. De ingrediënten komen allemaal van de boerderij of uit de directe omgeving.
In de middag heb je ruimte om Tirana te verkennen of lekker te relaxen bij je accommodatie. Bij MK Hotel Tirana zit je vlak bij luchthaven en kun je heerlijk relaxen bij het zwembad.
Praktische tips voor je reis door Albanië
Voordat je aan je roadtrip door Albanië begint, is het handig om een aantal praktische zaken op een rijtje te hebben. Van de beste reistijd tot tips voor vervoer en budget – hieronder vind je alles wat je nodig hebt om je avontuur soepel te laten verlopen.
Hoe kom je in Albanië?
Een optie is om helemaal naar Albanië te rijden vanuit Nederland. Hou er rekening mee dat deze reis ongeveer 2000 km is, iets waar je wel echt de tijd voor moet hebben. Heb je deze tijd, dan kan het een mooie kans zijn om meerdere landen in de Balkan te bekijken. Tijdens deze ultieme roadtrip krijg je de kans om een rondreis te maken door de prachtige landen Slovenië, Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina.
De meeste mensen zullen ervoor kiezen om te vliegen naar Tirana, en daar een auto te huren. Vanuit Nederland vertrekken er een paar keer per week rechtstreekse vluchten naar Tirana. Zo kun je bijvoorbeeld goedkoop vliegen met Transavia (vanaf Schiphol) en Wizz Air (vanaf Eindhoven). Een andere optie is om te vliegen op Corfu (Griekenland), en daar de boot te pakken naar Sarandë. Waar je in de haven makkelijk een auto kunt huren.
Tip: Bekijk ons uitgebreide artikel over hoe je de goedkoopste vluchten kunt vinden!
Vervoer tijdens je reis door Albanië
Het huren van een auto is de beste manier om Albanië te verkennen. De wegen zijn redelijk goed onderhouden en het verkeer is relatief rustig. Met hardrijdende locals valt het wel mee, al is het in en rondom Tirana een stuk chaotischer. Openbaar vervoer en minibussen zijn beschikbaar tussen de belangrijkste steden en dorpen, maar de meer afgelegen gebieden zijn lastiger te bereiken.
Beste reisverzekering voor een reis door Albanië
Welke reisverzekering de beste keuze is voor jouw reis hangt af van hoe je naar Albanië reist. Kies je ervoor om met je eigen auto naar Albanië te rijden? Of ga je vliegen en huur je wellicht een auto?
Zeker als je met je eigen auto naar Albanië rijdt is het belangrijk om een goede reisverzekering met pechhulp af te sluiten. Wist je dat de dekking echt verschilt per verzekeraar? Met de ene reisverzekering sta je dagen aan de kant voordat je verder kan met een huurauto. Andere schieten veel eerder te hulp en hebben een hoger budget voor een vervangende auto. Voorkom dat je onnodig lang langs de kant staat en bekijk ons overzicht van de beste reisverzekeringen met pechhulp voordat je vertrekt.
Tip: Lees dit artikel om de beste reisverzekering te kiezen voor jouw reis!
Beste reistijd voor een reis door Albanië
Qua weer is de beste reistijd voor Albanië van mei t/m september. In de maanden juli en augustus is het erg druk op de stranden, dus mei, juni en september zijn wat ons betreft de beste maanden.
Buiten deze periode valt er meer regen en heb je kans dat er sneeuw valt in de bergen. Van oktober t/m april sluiten veel accommodaties in Theth bijvoorbeeld.
Moet ik mijn accommodatie vooraf vastleggen?
Albanië is een van de snelst groeiende vakantiebestemmingen ter wereld. Het is zeker belangrijk om vooraf je accommodaties vast te leggen, tenzij je weinig eisen hebt aan je overnachtingsplekken. Wil je ook slapen bij de populairdere accommodaties als Mrizi i Zanave is het een absolute must om dit (ver) van tevoren te reserveren.
Valuta en betalen in Albanië
Je betaalt in Albanië met de Albanese Lek. Je hebt op veel plekken cash nodig. Als je geld uit de muur haalt betaal je vaak opnamekosten aan de lokale bank. Het loont dus om altijd grote bedragen in één keer op te nemen.
Daarnaast kan het zijn dat jouw eigen bank kosten in rekening brengt of werkt met een ongunstige wisselkoers. Het kan daarom lonen om een borderless account van Wise te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Op die manier krijg je altijd de beste wisselkoers en de meeste Albanese Lek voor jouw geld.
Mobiele data in Albanië
Je kunt op de luchthaven een lokale simkaart kopen, maar nog makkelijker is het om vooraf een eSIM te kopen. Wij hebben goede ervaringen met de eSIM’s van Airalo, waarmee je eenvoudig online een goedkoop data-abonnement kunt activeren. Handig, stressvrij en direct internet zodra je geland bent! Heel fijn als je bijvoorbeeld wil opzoeken waar het kantoor van de autoverhuurder zit. Wil je dezelfde ervaring? Klik hier om direct je eSIM via Airalo aan te schaffen.