• Menu
  • Menu

Gitgit waterval bezoeken? Vergeet de verborgen watervallen niet!

Wil jij de Gitgit waterval in Bali bezoeken? In deze gids vertellen we je waarom dat de moeite waard is en delen we alles wat je moet weten; hoe je er komt, wat je gaat beleven én hoe je nog meer spectaculaire, maar soms verborgen watervallen in de buurt bezoekt.

De Gitgit waterval is één van de populairste watervallen op Bali en een standaard stop voor tours die Noord-Bali bezoeken. Sommige reizigers zullen daardoor zeggen dat het te toeristisch is en dat je beter een andere waterval kunt bezoeken.

Maar wist je dat je in het dorp Gitgit nog drie spectaculaire watervallen kunt verkennen? Ze liggen wat verborgen, maar het voordeel is dat je vrijwel geen andere toeristen tegenkomt in de ongerepte jungle.

In dit artikel lees je hoe en wanneer je de bekende Gitgit waterval het beste bezoekt, maar ook hoe je jouw trip verrijkt met geweldige watervallen als Gitgit Multitier, Gitgit Twin Falls en Colek Pamor. Klaar voor een onvergetelijk jungle avontuur? Lees snel verder want we delen alles wat je moet weten over Gitgit en de nabijgelegen watervallen.

Hoe kom je bij de Gitgit waterval?

De Gitgit waterval ligt in het noorden van Bali op ongeveer 30 minuten rijden van Singaraja, 45 minuten van Lovina of 2 uur vanaf Ubud. Om er te komen heb je doorgaans drie opties:

  • Je huurt een scooter en rijdt zelf naar de watervallen
  • Je doet een dagtour vanuit een willekeurige plek in Bali (vaak Ubud)
  • Je boekt een privétransfer van Zuid- naar Noord-Bali en maakt onderweg een stop bij Gitgit.

Als je meer wilt zien dan alleen de bekende Gitgit waterval, huur dan een scooter. Je hebt dan de vrijheid om naar hartenlust de andere watervallen in de buurt te ontdekken.

Het kan lastig zijn om de juiste entree te vinden omdat er meerdere Gitgit watervallen zijn en Google Maps meerdere Gitgits geeft. Om verwarring te voorkomen vertellen we je eerst hoe je bij de grote en meest bezochte Gitgit waterval komt, en daarna geven we je de locatie voor andere watervallen in de buurt. Op de kaart hieronder vind je in ieder geval de juiste plek voor de meest bezochte en populaire Gitgit waterval.

Eenmaal bij de parkeerplaats aangekomen betaal je 5K om je scooter neer te zetten. Steek de weg over en loop richting het bord “Welcome to Gitgit”. Parkeer hier als je een paar traptreden minder wilt lopen. Je betaalt 5K aan de winkeleigenaar om te parkeren in zijn steegje.

Vanaf de parkeerplaats wandel je binnen 10 minuten over een goed betonnen pad naar de voet van de waterval. Onderweg zie je tal van tropische vlinders, kruidnagel- en cacaobomen.

Wel zie je dat de Gitgit waterval ingesteld is op toeristen want langs het hele pad zie je winkeltjes die souvenirs en typische toeristenkleding verkopen. In vergelijking met andere watervallen waar je echt door dichte jungle loopt, voelt het bezoek aan Gitgit daardoor wat meer steriel.

In totaal loop je in 30-45 minuten heen en terug vanaf de parkeerplaats. Als het wat drukker is en je moet wachten op je beurt voor mooie foto’s heb je uiteraard meer tijd nodig.

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.

Meer watervallen bezoeken bij Gitgit?

Ben je benieuwd naar de verborgen watervallen in de buurt? De onder genoemde watervallen hebben elk hun eigen parkeerplaats en bereik je makkelijk vanaf Gitgit als je weet waar je heen moet rijden. Hieronder zie je linkjes naar de locatie in Google Maps:

Wat is de beste tijd om Gitgit te bezoeken?

Omdat Gitgit zo makkelijk te bereiken is vanaf de hoofdweg, is het een populaire stop voor georganiseerde tours. Ga daarom zo vroeg mogelijk als je de waterval grotendeels voor jezelf wilt hebben.

Toen wij er waren om 9.30 uur was er niemand bij de waterval en waren bijna alle toeristische kraampjes dicht. Toen we weer terugliepen passeerden we zeker 80 mensen die op weg waren naar de waterval. Ook zijn rond die tijd meer kraampjes geopend waardoor je constant wordt aangesproken of je niet een tanktop wil kopen voor 20K.

Hoeveel kosten de tickets voor de verschillende watervallen?

  • Gitgit hoofdwaterval kost 20K voor zowel locals als buitenlanders, parkeren kost 5K per scooter.
  • Gitgit Multier is gratis, parkeren o.b.v. donatie bij locals op hun terrein.
  • Colek Pamor kost 20K, maar zorg dat je goed afdingt. Op de tickets staan geen vaste prijzen.
  • Gitgit Twin falls kost 20K, parkeren langs de hoofdweg o.b.v. donatie. Via deze ingang ga je ook naar de Mekalangan waterval.

Let op dat bij de populairste en drukst bezochte Gitgit waterval soms gidsen worden aangeboden met een leugen dat dit verplicht zou zijn. Dat is het niet, wimpel ze af en loop rustig door. Het pad spreekt voor zich.

Wat is er te zien en beleven bij de Gitgit watervallen?

Zoals gezegd vind je meerdere watervallen in dit gebied. Hieronder bespreken we wat je bij elk van deze watervallen beleeft.

Gitgit (de meest bezochte)

Bij de indrukwekkende Gitgit waterval stort het water van ongeveer 35 meter onophoudelijk naar beneden. Al op meters afstand van de waterval voel je de kracht van het water door de opstuivende mist en de wind die er vanaf komt.

Begrijp ons niet verkeerd, Gitgit is een mooie waterval. Toch is het geen plek waar je lekker blijft hangen om te chillen. Het is vooral een plek waar je een foto maakt en weer gaat. Daarom raden we je aan om naar de andere watervallen in de buurt te gaan.  

Gitgit Multitier

Verwacht hier een indrukwekkende canyon met gigantische boomvarens, mega-bamboe en meerdere kleine watervallen die samen een oorverdovend lawaai maken. Om deze waterval te bereiken moet je een klein stukje off-road met je scooter. Vanaf de parkeerplaats volg je een pad van “200 meter” dat in werkelijkheid meer is, maar nog steeds goed te doen. 

Toen wij deze waterval bezochten was dit pad overgroeid en was er helemaal niemand. Geen winkeltjes, verkopers of andere toeristen. Wel werd er een foldertje over Canyoning gedeeld. Dat zou zeker tof zijn want Gitgit Multitier ligt in een canyon en bestaat, zoals de naam doet vermoeden, uit meerdere lagen. Op elk van die lagen zijn kleine watervallen waarvan sommige eruit zien als natuurlijke glijbanen. 

Colek Pamor waterfall

Waar Gitgit door alle toeristenkraampjes steriel kan aanvoelen, is daar bij Colek Pamor absoluut geen sprake van. Je loopt dwars door plantages en dichte jungle over soms gladde paadjes. Hier voelt de jungle nog ongerept en dat maakt de ervaring wat ons betreft authentieker.

Onderweg naar deze waterval loop je over de top van Gitgit en zie je het water naar beneden vliegen. Vervolgens loop je door een met lianen en varens versierde jungle kloof uiteindelijk naar de waterval. De waterval zelf is minder krachtig dan Gitgit, maar door de hele setting wat ons betreft veel magischer.

Gitgit Twin falls

Verwacht bij deze plek meerdere watervallen, waarvan degene aan het einde van een donkere kloof het meest indrukwekkend is. Bijna alsof de waterval in een grot naar beneden komt. Onderweg hiernaartoe zie je al meerdere watervallen want in de kloof stroomt aan alle kanten water naar beneden.

Bij de waterval hangt een touw waar je al slingerend als als een echte Tarzan (of Jane) het water in plonst. Daarnaast is het vrij mistig vanwege het opstuivende water wat in de kloof blijft hangen.

Als je de kloof weer uitkomt en een bruggetje oversteekt loop je naar nog een mooie waterval, dit is de Mekalangan of Mekalongan waterval. Onderweg daarnaartoe komt allemaal water uit de rotswand. Voor de typische Bali kiekjes vind je hier een schommel en een birdsnest.

Het is bij deze waterval iets meer ingespeeld op toerisme. Je vindt er shops voor sarongs en snacks. Daarnaast zal je meerdere kindjes tegenkomen die smeken om iets van ze te kopen.

Gitgit watervallen, wel of niet doen?

Nu je hebt kunnen lezen over Gitgit en alle bijzondere watervallen in de buurt, vraag je je misschien af: wel of niet gaan? Bali heeft immers meer spectaculaire watervallen en als je tijd beperkt is zal je een keuze moeten maken.

Ons advies?

Doen, maar alleen als je ook de andere watervallen bij Gitgit bezoekt.

Kom je echt alleen voor de bekende Gitgit? Dan ga je beter naar de nabijgelegen Aling-Aling watervallen. Of rij via Munduk voor een bezoek aan Banyumala, Banyu Wana Amertha of Wanagiri Pucak Manik.

Wat moet je meenemen als je naar de Gitgit watervallen gaat?

Om je bezoek aan de Gitgit watervallen zo comfortabel mogelijk te maken, moet je een paar dingen zeker niet vergeten: 

  • Zwemkleding 
  • Sarong of handdoek
  • Muggenspray (er zijn hier veel muggen)
  • Drybag
  • Camera
  • Het is mogelijk om alle watervallen te bezoeken op slippers. Op sneakers kan want je hoeft bij geen enkele waterval door het water te lopen om er te komen.

Waar overnachten als je de Gitgit watervallen wil bezoeken?

Vlakbij Gitgit zijn niet zoveel accommodaties, laat staan leuke. De dichtstbijzijnde die we zouden aanraden ligt vlak bij de Aling-Aling waterval en heet Pertivi Love. Je kunt Gitgit ook bezoeken vanuit andere noordelijk gelegen plekken op Bali. Wij reden er bijvoorbeeld heen vanuit Lovina, maar plekken als Bedugul, Sekumpul of Munduk zijn prima alternatieven.

Slaap je in Bedugul? Pondok Nyoman, Village above the clouds, Strawberry hill hotel & restaurant of het bekende Handara Golf & Resort zijn goede opties.

Slaap je in Munduk? Munduk Clove is een hele fijne accommodatie met prachtig uitzicht, zeker tijdens zonsondergang.

Slaap je in Lovina? Dan kunnen we de Authentic Indonesian style villa van harte aanraden als je een relaxed verblijf wil voor 2-4 personen. Liever in een leuk hostel slapen? Funky Place Lovina, Lovina Central en Family Hostel zijn fijne plekjes.

Tips om Gitgit te combineren met andere highlights op Bali

Het noorden van Bali is echt een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Als je hier met een scooter of privé driver bent, is het makkelijk om Gitgit (en de verborgen watervallen bij Gitgit) te combineren met andere watervallen. Hieronder een paar suggesties: 

Dat waren alweer onze tips voor de Gitgit watervallen. Benieuwd naar meer tips voor Bali en Indonesië? Lees hier al onze artikelen!