• Menu
  • Menu

23 slimme manieren om geld te besparen in Australië

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!

Australië is een fantastisch land om te gaan backpacken, maar het is tegelijkertijd ook een land dat gespecialiseerd is in het plunderen van je spaarrekening.

Australië is namelijk niet goedkoop. (BIG F-ING SURPRISE!)

Gelukkig ga je ook niet naar Australië om geld te besparen, maar je wilt het natuurlijk liever uitgeven aan dingen die je écht blij maken. Hieronder vind je daarom mijn favoriete manieren om goedkoop te leven zonder jouw ervaring tekort te doen.

Besparen op accommodatie

Accommodatie is een silent killer. Elke nacht betaal je een beetje en aan het eind van de maand zie je ineens dat je bijna 1000 dollar hebt uitgegeven aan hostels. Hieronder mijn tips om goedkoper te leven:

#1. Huur een kamer

Verblijf je langere tijd in één plek? Kijk dan of je een kamer kunt huren. Dit is goedkoper dan slapen in een hostel en bovendien heb je een privé kamer. Kijk op gumtree.com.au of in verschillende facebookgroepen voor kamers in Australië.

#2. Vraag om longstay discount

Ben je van plan om langere tijd op één plek te blijven, maar wil of kun je geen kamer vinden? Vraag het hostel dan om een korting omdat je meerdere dagen blijft. Veel hostels doen vaak wekelijkse deals waarbij je betaald voor 5 of 6 nachten terwijl je er 7 mag blijven.

#3. Werk voor je bed

Als je langere tijd op één plek blijft dan is de kans groot dat je niet de hele dag bezig bent om nieuwe dingen te ontdekken. Gebruik je daarom je vrije uurtjes om wat bedden op te maken, wc’s te schrobben of de keuken schoon te maken in ruil voor een gratis bed. Natuurlijk kun je ook betaald werk vinden in Australië, maar dat is niet de strekking van dit artikel.

#4. Ga naar gratis campsites

Heb je een (huur)auto of camper? Download dan de Wikicamps app en slaap op gratis campsites. Ze zijn werkelijk overal in Australië en soms op fantastische locaties.

DCIM102GOPROG2745697.

#5. Couchsurfing of slaap bij vrienden

Couchsurfing is meer dan alleen gratis overnachten, het draait om het ontmoeten van nieuwe interessante mensen. Betaal niet in geld, maar vertel mooie verhalen, maak een lekker ontbijtje of neem een fles wijn mee. Het is sowieso goedkoper dan een hostel.

Slapen voor nop in het centrum van Sydney
Slapen voor nop in het centrum van Sydney

#6. Roomertravel

Op Roomertravel kunnen mensen hun hotelkamer doorverkopen als ze onverhoopt niet kunnen. Soms vind je hier hostelbedden, appartementen en luxe hotelkamers voor een peulenschil. Altijd de moeite om te checken voordat je ergens naartoe gaat.

#7. AirBnB

Reis je met meerdere mensen? Soms is een Airbnb dan een stuk goedkoper dan een hostel en bovendien heb je een privékamer.

Tip: Heb je nog geen AirBNB account? Meld je dan aan via deze link en je krijgt 30 euro korting op je eerste overnachting.

Besparen op vervoer

#8 Hitchhike of Rideshare

Benzine in Australië is goedkoop, helemaal als je het kunt delen met mensen. Kijk dus of je met mensen mee kunt reizen. Je kunt kijken op gumtree.com.au of lid worden van een of meerdere backpackgroepen op Facebook:

– Dutchies in Australia
– Rideshare Australia
– Perth/Melbourne/Sydney/Brisbane/etc backpackers

#9. Car relocation

Vind je het niet erg om wat sneller te reizen dan normaal? Dan kun je kijken naar de mogelijkheden van een car relocation. Feitelijk krijg je een gratis huurauto die je van A naar B moet brengen binnen een bepaalde tijd. Soms krijg je er ook één gratis tank bij. Zoek maar eens op Google naar ‘car relocation Australia’ of kijk op transfercar.com.au

car relocation

#10.Jucy car rentals

Op een of andere manier worden de auto’s van dit verhuurkantoor niet altijd gevonden in de grote online vergelijkingsmachines maar het is mogelijk om al vanaf 22 dollar per dag een auto te huren bij Jucy. Dat is bijna niks als je met 3 of vier mensen reist. Bovendien betaal je geen leeftijdstoeslag.

Besparen op eten en drinken

#11. Homebrand

Got to love Woolworths homebrand.

#12. B.O.G.T.F.E.N

Oftewel eet: Bonen, Oats, Groenten (bevroren), Tonijn, Fruit, Eieren, Noodles. Need I say more? Nou vooruit, pannekoeken, pindakaas en nutella mogen hier ook nog wel bij.

#13. Eet vegetarisch*

Vlees is lekker, maar ook duur. Gooi in plaats van vlees gewoon wat extra groenten bij je eten.

*Uitzondering hierop is de 5 dollar regel die je verplicht om een biefstuk te kopen als deze minder dan 5 dollar kost.  

#14. Koop je eten bij de versafdeling in Woolworths of Coles

Ken je dat gevoel dat je een keer onwijze trek hebt in een omelet met spek? Vervolgens loop je naar de supermarkt en zie je dat je gelijk 10 plakken bacon moet kopen.

Maar in plaats daarvan kun je gewoon naar versafdeling lopen en één of twee plakjes bestellen. Op die manier betaal je veel minder.

Raar om zo’n kleine hoeveelheid te bestellen? Schijt, ik heb wel eens één garnaal besteld en ik leef nog steeds.

Shrimp

#15. Kook samen

Wil je een keer wat lekkers koken? Kook dan samen en deel de kosten voor alle ingrediënten. Op die manier is iedereen goedkoper uit terwijl het eten lekkerder is. Dubbel winnen dus.

#16. Backpacker meal deals

Hostels en backpackerbars doen vaak deals waarbij je voor $5 kunt eten. Niet perse goedkoper dan zelf koken, maar je hebt natuurlijk niet altijd zin om zelf te koken.

#17. GOON.

Voor het geval je nog niet wist wat goon is… Het is gore wijn in een grote zak en het grote geheim achter een aantal legendarische avonden waar je uiteindelijk maar weinig van herinnert. Je drinkt het niet om te genieten, maar gewoon om kacheltje lam te worden voor een paar dollar en das gewoon helemaal prima.

goon

#18. BYO (Bring Your Own)

In Australië heb je op veel plekken BYO restaurants waarbij je je eigen drinken mee mag nemen. Op die manier kun je bij (vaak aziatische) restaurants eten zonder geld te betalen voor je drank. Sommige restaurants rekenen echter wel corkage.

byo

Besparen op tours & activiteiten

Als je in Australië bent wil je natuurlijk ook toffe dingen doen, dus je gaat hoe dan ook geld uitgeven aan bepaalde tours en activiteiten. Toch zijn er een aantal manieren waarop je kunt besparen op je tours, excursies en activiteiten.

#19. Free things first

Als ik ergens aankom kijk ik altijd eerst welke dingen je gratis kunt doen. Niet omdat ik geen geld wil uitgeven, maar omdat de gratis dingen vaak net zo goed zijn als de betaalde varianten. Maak zelf een wandeling, kijk of er gratis walking tours zijn, ga naar het strand. Je snapt het idee.

Kosten voor dit uitzicht? €0,00!
Kosten voor dit uitzicht? €0,00!

#20. Bookme.com.au.

Van plan om naar de Whitsundays te gaan? Frasier Island? Van plan om andere leuke tours te gaan doen?

Boek niet voordat je op bookme.com.au hebt gekeken. Je kunt hier 30%-50% besparen op deze activiteiten als je een beetje flexibel bent met je tijd.

bookme.com.au

#21. Groupon

Meld je aan bij de lokale groupon van bijvoorbeeld Sydney of Melbourne. Grote kans dat je veel activiteiten voor een fractie van de kosten kunt doen.

Overig

#22. Free wifi

Als het om internet gaat loopt Australië een beetje achter en dat betekent dat je in veel hostels helaas geen gratis wifi hebt. Gelukkig zijn er genoeg plekken die wel gratis wifi aanbieden.

McDonald’s is ideaal omdat je niet eens hoeft te bestellen (ze weten niet eens dat je er zit). Een andere plek is bijvoorbeeld de bibliotheek. Veel cafés bieden ook gratis wifi maar dan moet je wel eerst een kop koffie bestellen. Als je net zo’n koffiejunk bent als ik was je dat echter toch al van plan.

# 23 Was je ondergoed met de hand

Elke keer dat je een douche neemt, was dan je vuile ondergoed met de hand. Daarna hang je het aan je hostelbedje om te drogen. Op deze manier hoef je misschien maar eens per twee of drie weken de was te doen, in plaats van elke week. Scheelt natuurlijk geen reuzebedragen, maar alle kleine beetjes helpen.

Bonus: #24 Maak je geld over met Wise (voorheen Transferwise)

Als je geld moet overmaken tussen je Nederlandse en Australische bankrekening dan kun je dat via de Nederlandse bank doen. Er is alleen één probleem: het is heel erg duur.

Ik maakte bijvoorbeeld in totaal 10.000 dollar over van de ene naar de andere rekening en terug. Dit had me via de bank zo’n 370 dollar gekost, maar met de superbetrouwbare service Wise was dat nog géén 70 dollar. Snel bespaard toch?

Als je je aanmeldt bij Wise via deze link maak je je eerste bedrag tot ongeveer 600 euro gratis over.

Bonus: #25 De Op-shop

Tweedehands kleding. Niet iets wat je direct in Nederland zou kopen, maar hé je bent niet in Nederland. In Australië is het namelijk heel normaal en je kunt bij deze opshops vaak complete outfits en bijvoorbeeld zwembroeken kopen voor bijna niks. Hetzelfde geldt voor boeken als je van lezen houdt. Zoek dus maar eens op googlemaps naar de dichtstbijzijnde opshop en je zal verbaasd zijn over wat je kunt vinden.

Bijvoorbeeld dit outfitje wat ik hier heb. Het is een korte broek van Lacoste met een T-shirt dat ergens in China gemaakt is: totale kosten 7 dollar. Niet verkeerd toch?

opshop

De Ultieme Reisgids voor Backpacken in Australië

Ben je nu helemaal enthousiast geworden over backpacken in Australië? Dan kunnen we ons zo voorstellen dat je meer wilt weten. Wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Welke routes zijn leuk? En hoe kom je aan goedkope vliegtickets?

Op Backpackcentrale.nl vind je al een hoop informatie, maar omdat we zo van backpacken in Australië houden hebben we ook een Ultieme Gids voor Backpacken in Australië geschreven. Het is een document van meer dan 282 pagina’s die je gratis kunt downloaden. Gewoon, because we love you. Ofzo.

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!