Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?
De Overland Track in Tasmanië is één van de mooiste wandelingen die je kunt maken in Australië. Het is oprecht een ervaring die je nooit meer zal vergeten.
Als je bereid bent om vijf tot zeven dagen je eigen spullen mee te slepen en te slapen in basic hutjes of een tent, dan word je beloond met adembenemende uitzichten, schitterende meren en een ongerepte natuur waar de stilte intenser is dan al het andere dat je ooit zal horen.
Om je te helpen bij het plannen van dit avontuur vind je hieronder handige informatie en geldbesparende tips.
In dit artikel:
Overland Track in het kort | Hoelang nodig? | Sidetracks | Hoe fit moet je zijn? | Paklijst | Beginpunt Overland Track | Leukste slaapplekken in Hobart | Meer inspiratie
De Overland Track in het Kort
De Overland Track loopt van Cradle Mountain naar Lake St. Clair en is officieel 62 kilometer lang, maar door de vele interessante sidetrips die je kunt maken kan de teller aan het einde van je trip zomaar boven de 100 kilometer uitkomen.
De track kan het hele jaar gelopen worden maar tussen 1 oktober en 31 mei moet je een permit kopen van $200 bovenop de national park pass die toegang geeft tot alle nationale parken in Tasmanië. In diezelfde periode ben je ook verplicht om van Cradle Mountain naar Lake St. Clair te lopen, buiten de boekingsperiode kun je ook in tegenovergestelde richting wandelen, maar dit wordt alleen aangeraden voor ervaren wandelaars.
Kijk hier voor meer informatie over de permits en nationale parkpassen.
Hoe lang heb je nodig?
De Overland Track start in Ronny Creek en eindigt in Lake St. Clair. De totale afstand van deze wandeling is 79 kilometer, maar veel mensen (valsspelers) kiezen voor een verkorte versie waarbij je op de laatste dag een veerpont over het meer neemt. De totale afstand is dan 62 kilometer.
Het eerste gedeelte van de Overland Track is gelijk het zwaarste. Hier heb je te maken met steile beklimmingen en heb je de mogelijkheid om een aantal extra bergen te beklimmen.
Hoelang je precies nodig hebt voor deze track hangt af van veel factoren zoals het weer, je gezondheid en hoeveel sidetrips je uiteindelijk doet. Wanneer je bepaalde sidetrips overslaat (bijvoorbeeld vanwege slecht weer) dan kun je sommige korte dagen samenvoegen in één dag.
Over het algemeen wordt het volgende schema aangeraden:
Dag 1: Ronny Creek – Waterfall Valley Hut (10.7 km)
Dag 2: Waterfall Valley – Lake Windermere (7.8 km)
Dag 3: Lake Windermere – Pelion (16.8 km)
Dag 4: Pelion – Kia Ora (8.6 km)
Dag 5: Kia Ora – Bert Nichols Hut (9.6 km)
Dag 6: Windy Ridge – Narcissus Hut (9 km)
Dag 7: Narcissus Hut – Cyntia Bay (17.5 km) of een half uur met de boot.
Welke sidetracks zijn aan te raden?
Hieronder vind je een aantal side-tracks die zeker de moeite waard zijn. Je hoeft voor de meeste van deze sidetracks geen extra dagen in te ruimen. Je kunt ervoor kiezen om ze allemaal te doen of gewoon een paar uitkiezen, net wat je zelf wilt.
Dag 1: Cradle Mountain (2 uur return)
De eerste dag van de hike is direct ook het zwaarste, maar laat dit je niet tegenhouden om naar de top van Cradle Mountain te klimmen. Je kunt je grote tas dumpen aan het begin van de klim en gewoon een dagrugzakje meenemen.
Dag 2: Barn Bluff (7km, 3 uur return)
Een iets langere sidetrack die je kunt maken vanaf de eerste overnachtingsplek Waterfall Valley. Je moet een klein stukje teruglopen, maar het voordeel is dat je je grote rugzak in de hut kunt laten liggen. De klim is wat technischer dan Cradle Mountain en je hebt dan ook je handen en voeten nodig. Niet perse moeilijk.
Dag 2: Lake Will
Nadat je weer terug bent gekomen van Barn Bluff heb je nog maar zo’n 8 kilometer te gaan naar de volgende hut. Een leuke sidetrip die je onderweg kunt doen is een trip naar Lake Will. Het is ongeveer een half uurtje extra lopen en het geeft je de mogelijkheid om je voeten even in het water te dopen, je fles te vullen en te genieten van het uitzicht. Zwemmen kan, maar het is niet zo heel diep.
Dag 3: Mount Oakleigh (3,5 uur return)
Wanneer je op dag drie aankomt in New Pelion Hut kun je ervoor kiezen om te genieten van het uitzicht op Mount Oakleigh of je kunt hem beklimmen. Veel mensen doen het echter niet omdat dag drie al bijna 18 kilometer lopen is. Ik heb er zelf ook voor gekozen om het niet te doen, maar dit was grotendeels omdat ik die dag al 9 kilometer extra had gelopen…
Dag 4: Mount Ossa (3-4 uur return, incl. uur op de top)
De hoogste berg van Tasmanië staat vandaag op het programma. De klim is zwaar, maar niet technisch. Je kunt grotendeels gewoon lopen, maar omdat het redelijk steil is heb je af en toe wel een kleine pauze nodig. Desalniettemin kun je binnen ongeveer 1,5 uur naar boven lopen als je een beetje doorstapt. Als je goed weer hebt is het uitzicht fantastisch en wil je waarschijnlijk nooit meer weg.
Dag 4: Mount Pelion East
Je kunt deze berg doen op dezelfde dag dat je Mount Ossa doet. Wellicht niet zo heel veel toegevoegde waarde maar als jij stiekem liever een berggeit wilt zijn, misschien toch wel de moeite waard.
Dag 5: Watervallen
Op dag vijf waarbij je van Kia Ora hut naar Windy Ridge (9km) of Narcissus Hut (19km) loopt, kun je onderweg een aantal sidetracks doen naar verschillende watervallen. Op zich een leuke plek om lunch te houden en waarschijnlijk als het veel geregend heeft een spektakel.
Dag 5: Pine Valley + Mount Accropolis (2 dagen)
Wil je nog twee extra dagen aan je track toevoegen dan kun je naar Pine Valley hut lopen. Hier vind je de mogelijkheid om nog een berg te beklimmen; de Accropolis. Volgens de dienstdoende ranger biedt deze berg na Mount. Ossa het beste uitzicht in Tasmanië.
Dag 6 of 7: De veerpont of 17 km lopen
Op de laatste dag van de track kun je ervoor kiezen om een veerpond te nemen over Lake St. Clair. Dit kost minimaal 40 dollar per persoon, maar de veerpont rekent een minimum van 240 dollar. Als je dus met minder mensen bent wordt het duurder.
Een alternatief is gewoon de laatste 17 kilometer ook lopen. De route is redelijk vlak en je kunt deze 17 kilometer prima in 4-5 uur inclusief pauzes lopen.
Hoe fit moet je zijn?
Laat ik voorop stellen dat deze wandeling niet voor mietjes is, maar het is natuurlijk geen iron man.
Zolang je een rugzak van 14-17 kilo kunt dragen voor ongeveer 3-6 uur per dag is er geen enkele reden om niet te gaan. Ook de sidetracks kan iedereen met een beetje doorzettingsvermogen gewoon doen, zeker omdat je de grote rugzak kunt dumpen aan het begin van de sidetrack en bij terugkomst weer kunt oppikken.
Het belangrijkste is dat je jezelf niet onderschat. Je lichaam kan veel meer aan dan je denkt en één van de meest trieste dingen die ik tijdens de track heb gezien waren dan ook de mensen die bij voorbaat de sidetracks niet deden omdat ze zichzelf niet fit genoeg achtten. Kom op zeg, je bent 35 jaar oud geen 80.
Een uitzondering hierop is natuurlijk een eventuele blessure die je oploopt. Veel van de mensen die je ‘s avonds in de hut tegenkomt, komen er niet zonder kleerscheuren vanaf. Blaren, verstuikte enkels, pijnlijke knieën (en natuurlijk een hoop aanstellerij) zijn dagelijks onderwerp van gesprek bij het eten, neem dus een klein EHBO kitje mee.
Een paklijst voor de Overland Track
Voordat je aan de track begint vraag je jezelf misschien af wat je allemaal mee moet nemen. Het antwoord is: alleen het essentiële.
Je moet namelijk alles zelf dragen en een paar kilo verschil lijkt misschien weinig, maar is toch best veel als je het een paar uur per dag op je rug hebt.
Hieronder vind je de belangrijkste dingen die je moet meenemen.
Tent
Tijdens de track zijn er houten hutten waar je kunt slapen, maar het is verplicht om een tent mee te nemen. Hoewel dit niet gecheckt wordt is het sowieso fijn om je eigen tent te hebben omdat het in de hut behoorlijk druk kan zijn en dat dus betekent dat je soms als sardientjes moet slapen. Bovendien is het lekkerder om wakker te worden met het gefluit van vogels dan met het gesnurk van je buurman.
Matje & Slaapzak
Daarnaast moet je ergens op slapen, dus een klein matje is zeker aan te raden. Tenzij je op een houten ondergrond wilt liggen. Een goede slaapzak is ook belangrijk omdat het ‘s nachts soms behoorlijk koud kan worden. Om je een voorbeeld te geven; mijn slaapzak was comfortabel tot 8 graden, maar ik sliep sommige nachten met twee broeken, twee paar sokken, drie t-shirts, een trui en een muts op. Ik kan je vertellen dat ik dat normaal gesproken niet voor de lol doe.
Eten & Kookstel voor 7 dagen
Daarnaast moet je beseffen dat er geen eten is onderweg en ook in de hutten zijn er geen kookfaciliteiten. Dat betekent dus dat je een gaspitje en al je eten voor minimaal 5-7 dagen moet meenemen.
Voor eten kun je natuurlijk kant en klaar pakketten kopen in outdoor winkels, maar met 8 dollar per maaltijd is dat best prijzig. De goedkope manier waarbij je toch nog een beetje smaakvol eten hebt is om naast pasta, rijst en couscous ook tonijn, Cup-a-soup en notenmix mee te nemen.
De Cup-a-soup heeft misschien wat extra uitleg nodig. Deze gebruik je namelijk niet als soep maar als saus. Je laat simpelweg je pasta uitlekken en gooi vervolgens je cup-a-soup erop. Het water dat nog steeds op je pasta zit is meer dan voldoende om een dikkere en smaakvolle saus te maken.
TIP: Als je nog in Nederland bent, dan kun je heel voordelig compacte gaspitjes bestellen via Decathlon. Ik heb deze ook gebruikt voor mijn fietstocht door Australië en deze werkt prima. Een andere optie is om er een te kopen in Australië, kost ongeveer 40 dollar.
Wandelschoenen?
Wanneer je geen wandelschoenen hebt dan is het niet noodzakelijk om deze aan te schaffen. Er zijn genoeg mensen die het op hun sneakers hebben gedaan, maar wees je bewust dat je minder steun hebt voor je enkels. Aan de andere kant: als je last-minute nog een paar wandelschoenen koopt kun je er donder op zeggen dat je blaren krijgt en dat is ook niet heel relaxed. Wij vinden de wandelschoenen van de Decathlon trouwens echt top!
Een waterfles
Het water dat je op de overland track kunt drinken is misschien wel het lekkerste water wat ik ooit geproefd hebt. Je kunt het rechtstreeks uit een stromend beekje, een groot meer of een van de regentonnen bij de hutten drinken.
Het duurt echter soms even voordat je water vindt en daarom is het belangrijk om een goede waterfles mee te nemen. Natuurlijk voor de budgetreizigers onder ons; een gewone plastic fles volstaat ook.
EHBO-Kit
Een andere belangrijke om mee te nemen is een kleine EHBO-kit met in ieder geval blarenpleisters en sporttape of drukverband. Het pad is niet overal even glad en een verzwikte enkel kan iedereen overkomen.
WC-rol!
Onderweg vind je long-drop toiletten met een ouderwetse beerput daaronder. Ze zijn heel basic, het stinkt er enorm en het belangrijkste voor jou: ze hebben geen wc-papier. Dat moet je dus zelf meenemen.
Een reisverzekering
Waarschijnlijk heb je al een reisverzekering als je door Australië gaat reizen, maar zorg ervoor dat deze ook redding en opsporing vergoedt. Mocht je bijvoorbeeld een been breken waardoor je niet meer kunt lopen, dan kan een helikopter je op komen halen. Goedkoop is het echter niet: 2.500 dollar per uur.
Er zijn nog meer dingen om mee te nemen. Hier een handige meeneemlijst:
- Tent
- Slaapzak
- Slaapmatje
- Gaspitje
- Gasfles
- Eten
- Waterfles
- Hoofdlamp (het wordt vroeg donker en toiletten zijn buiten)
- Regenjas
- 1 korte broek
- 1 lange broek
- 2-3 t-shirts
- Een warme trui
- Een muts
- Ondergoed
- Sokken
- Opvouwbare dagrugzak (voor sidetrips)
- Zonnebrand
- (Dag)boek
- Pakje kaarten
- Camera
- WC-rol
- Toiletspullen (in principe volstaat een tandenborstel aangezien je toch niet kunt douchen)
- Powerbank
Tip: Leen je spullen bij Pickled Frog in Hobart
Vlieg je naar Hobart? Dan is de Pickled Frog sowieso een relaxed hostel met veel gratis activiteiten, super relaxed personeel, een bar met ok koffie en goedkope biertjes van lokale brouwerijen.
Belangrijker voor jou als je de Overland Track wilt lopen is dat ze veel spullen te leen hebben. Als jij een deposit achterlaat kun je deze spullen gratis meenemen. Ik had hier een supergoede tent, een redelijke slaapzak, een slaapmatje en een pan voor niks :-)!
Hoe kom je bij het beginpunt van de Overland Track?
Naar het beginpunt
Uiteraard zal je eerst naar Tasmanië moeten vliegen. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit de meeste grote steden in Australië zoals Perth, Adelaide, Brisbane, Sydney, Canberra en de dichtstbijzijnde stad: Melbourne. Daarnaast kun je hier naartoe vliegen vanuit Auckland, Nieuw-Zeeland.
De best bereikbare luchthaven op Tasmanië is Hobart, maar er gaan ook enkele vluchten direct naar Launceston. Vanaf hier is Cradle Mountain het best te bereiken. Er gaan veel charterbussen die ongeveer 55 dollar per persoon rekenen voor een enkele rit. Je vertrekt vroeg in de ochtend en de rit duurt ongeveer 2,5 uur.
Liften naar Cradle Mountain is ook een optie maar wanneer je in het hoogseizoen loopt is dat niet echt ideaal. Je MOET namelijk beginnen op de dag dat je geboekt hebt, dus als liften niet lukt heb je een probleem.
Terug naar Hobart
Vanuit Lake St. Clair, het eindpunt van de hike, gaat er vier keer per week een bus van Tassielink naar Hobart. Deze bussen zijn het goedkoopst en met een YHA of studentenkaart krijg je een leuke korting.
Echter… Op de dagen dat Tassielink niet rijdt zijn er privébussen die je van Lake St. Clair naar Hobart brengen. Wandelaars waarmee ik liep gaven aan dat zij daar 100 dollar en soms meer per persoon voor hadden betaald. Dat lijkt mij van de zotte voor een ritje van 2,5 uur.
Een betere optie is in dat geval om (1) de sidetrack naar Pine Valley te maken zodat je terug komt op een dag dat Tassielink wel rijdt of (2) naar de gratis campsite 5 kilometer voorbij Lake St. Clair loopt en je tentje opzet om een nachtje te wachten totdat Tassielink wel rijdt. Als je geluk hebt vind je op deze campsite andere reizigers die ook naar Hobart gaan en kun je gratis of voor een klein bedragje met hun meerijden.
Hitchhiken is natuurlijk ook nog een plan, maar de beste kans heb je dan als je hier vroeg in de dag mee begint. Ik heb namelijk vanaf 15:00 tot 18:00 langs de kant van de weg gestaan en er zijn maar twee auto’s gestopt. Beiden konden ze me niet helpen, maar goed misschien ben ik gewoon te lelijk of bedachten ze zich zodra ze roken dat ik zes dagen niet gedoucht had.
Such is life.
In principe weet je nu alles wat je moet weten, maar zit je op dit moment alsnog in twijfel? Kijk dan het onderstaande filmpje maar eens voor wat meer inspiratie.
De leukste slaapplekken in Hobart
We Think You’ll The Pickled Frog
The Pickled Frog in Hobart heeft een toplocatie, leuke gemeenschappelijke ruimte waar je mensen kan ontmoeten of lekker kan chillen. De keuken is prima en er hangt een leuke sfeer. Het hostel is wel vrij gehorig dus neem je oordoppen mee 🙂
We Think You’ll Montacute Boutique Bunkhouse
Montacute Boutique Bunkhouse
is een sfeervol hostel met mooie kamers, lekkere ruimtes en hoekjes waar je kunt zitten zoals een balkon met fijne stoelen. Het heeft meerdere badkamers, waardoor je echt even het gevoel hebt van een badkamer zoals thuis. Wel zo fijn na de Overland Track waar je niet kunt douchen!
De Ultieme Reisgids voor Backpacken in Australië
Op Backpackcentrale.nl vind je al een hoop informatie, maar omdat we zo van backpacken in Australië houden hebben we ook een Ultieme Gids voor Backpacken in Australië geschreven. Het is een document van meer dan 282 pagina’s die je gratis kunt downloaden. Gewoon, because we love you. Ofzo.