• Menu
  • Menu

Backpack checklist: Vergeet niets voordat je vertrekt

Voordat je vertrekt zijn er nog veel dingen die je moet regelen. Logische dingen maar ook zaken die je makkelijk over het hoofd ziet.

Met de onderstaande backpack checklist kun je snel en makkelijk alles regelen voordat je op reis gaat.

De backpack checklist is opgedeeld in thema’s met zaken die je moet regelen. Je kunt direct skippen naar het betreffende thema of de gehele lijst aflopen:

Administratief

Bankzaken

Banken zijn er niet echt op ingesteld om zaken te regelen als je in het buitenland bent.  Zo moet je bij veel banken langskomen om jezelf te identificeren als je bepaalde zaken wilt regelen.

  • Geld van je spaarrekening naar betaalrekening zetten.
    Je gaat toch geld uitgeven en misschien heb je niet altijd toegang tot internetbankieren. Het is daarom handig om het grootste gedeelte van je geld op de betaalrekening te zetten.
  • (Extra) Credit card bestellen / limiet aanpassen
    In het buitenland kun je op sommige plekken alleen betalen met creditcard. Misschien heb je al een credit card en is het handig om je limiet aan te passen, zeker als je een keer een dure toer boekt. Daarnaast kan het ook geen kwaad om een extra creditcard aan te vragen, want de kans bestaat dat deze gestolen wordt in het buitenland en dat je dan dus geen manier meer hebt om te betalen. Een extra creditcard is dan handig.
  • Pinpas buiten Europa aanzetten
    Om de gevolgen van skimming te voorkomen hebben veel banken een automatische blokkade voor de pinpas als je buiten Europa wilt pinnen of betalen. Dit moet je omzetten bij de bank voordat je vertrekt, omdat je anders het risico loopt dat deze ingeslikt wordt. Daarnaast kan het ook lonen om een Borderless account van Wise (hiervoor Transferwise) te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Op die manier krijg je altijd de beste wisselkoers.
  • Iemand machtigen voor jouw rekening
    Het is ook handig om iemand anders, bijvoorbeeld je vader of moeder te machtigen voor jouw bankrekening. Op die manier kunnen mensen thuis jouw bankzaken beheren. Handig als je bijvoorbeeld geld wilt overboeken van je spaarrekening maar geen toegang hebt tot internetbankieren. Even een telefoontje of mailtje naar huis en degene die jij gemachtigd hebt kan het voor je regelen.
  • Bankafschrift printen als dit nodig is voor je (working holiday) visum.
  • Als je voor langere tijd naar bijvoorbeeld Australië of Nieuw Zeeland gaat met een working holiday visum, moet je aan kunnen tonen dat je een bepaald bedrag op je rekening hebt. De controle is niet heel streng, maar het zal je net gebeuren dat je er tussenuit gepikt wordt. Zorg dus dat je ergens een recent bankafschrift hebt.

Doorlopende incasso’s

Waarschijnlijk maak je tijdens je reis geen gebruik van doorlopende zaken hier in Nederland. Waarom zou je er dan voor betalen?

  • Telefoonabonnement stopzetten / pauzeren
    Doe dit wel op tijd. Toen ik mijn telefoon abonnement wilde stopzetten, duurde dit minimaal een maand. Het is namelijk mogelijk om je nummer te behouden en tijdelijk over te stappen op een prepaid kaart. Maar deze prepaid kaart moet vanuit Nederland geactiveerd worden en dit kan pas op het moment dat het oude abonnement is opgezegd. Hierdoor kon ik mijn telefoon met eigen nummer niet meenemen, omdat ik tegen het einde van m’n abonnement al in het buitenland zat.
  • Sportschool abonnement stopzetten
  • Tijdschriften & kranten opzeggen

Bij de Gemeente

Als je langer dan 8 maanden naar het buitenland vertrekt, moet je je officieel uitschrijven uit de gemeente. Doe je dit niet, dan kan er een boete van €325,- volgen.

  • Uitschrijven bij de gemeente
    Als je langer dan 8 maanden naar het buitenland vertrekt, moet je je officieel uitschrijven uit de gemeente. Doe je dit niet, dan kan er een boete van €325,- volgen. Meer weten over dit soort regelgeving? Vul de verzekeringswijzer in en je krijgt direct alle info die jij nodig hebt rondom uitschrijven, verzekeringen en meer.
  • Paspoort aanvragen / verlengen
    Doe dit op tijd want een spoedaanvraag kost altijd extra geld.

Mailen naar je zorgverzekering

Wat je plan ook is, je moet contact opnemen met jouw zorgverzekering.

(1) Je wilt weten hoe je verzekerd bent in het buitenland

De Nederlandse zorgverzekering biedt over het algemeen wereldwijd dekking, maar vaak is dit slechts tot het in Nederland geldende tarief en daarnaast heb je altijd te maken met een eigen risico.

Door na te vragen hoe je verzekerd bent in het buitenland kun je beter bepalen of je medische kosten aanvullend moet verzekeren met een reisverzekering.

(2) Je wilt weten of je op basis van jouw reisplannen de zorgverzekering aan mag houden of stop moet zetten. 

In sommige gevallen moet je de zorgverzekering stopzetten als je naar het buitenland vertrekt. Dat lees je goed: Je MOET. Het is geen keuze die je kunt maken op basis van persoonlijke voorkeur maar hangt af van een aantal regels.

De twee belangrijkste indicatoren zijn of je betaald werk gaat doen in het buitenland en of je ingeschreven blijft staan bij een Nederlandse gemeente. Verder spelen je bestemming en hoelang je betaald werk gaat doen een rol.

De makkelijkste manier om hierachter te komen is een mail te sturen naar jouw zorgverzekeraar en uit te leggen wat jouw plannen zijn. Verder wil je van hen weten:

  1. Of de verzekering dekking biedt tot kostprijs of slechts het Nederlandse tarief
  2. Hoe hoog jouw eigen risico is
  3. Of je de zorgverzekering überhaupt wel mag aanhouden

Reisverzekering afsluiten / mailen

Een goede reisverzekering kan je behoeden van een hoop ellende, maar het is niet altijd even duidelijk welke reisverzekering geschikt is voor jouw reisplannen.

Bekijk het overzicht van reisverzekeringen voor backpackers.

Heb je al een doorlopende reisverzekering?

Als je al een doorlopende reisverzekering hebt is het belangrijk om te checken of deze geschikt is voor jouw aankomende reis. Het kan namelijk zijn dat een andere reisverzekering geschikter is vanwege:

  • Het aantal dagen dat je gaat reizen
  • Blijf je binnen Europa of heb je werelddekking nodig
  • De activiteiten die je gaat ondernemen, denk bijvoorbeeld aan avontuurlijke sporten, vrijwilligerswerk of betaald werk.
  • Of simpelweg omdat een andere verzekering betere dekking biedt.

Visums regelen

Afhankelijk van het land waar je naar toe gaat is dit (a) een fluitje van een cent of (b) een kriem op z’n minst. Doe even een zoekopdracht op google en zoek even naar wat tips van andere reizigers. Regel dit soort zaken op tijd, want overheidsinstanties staan er over het algemeen niet bekend om dat ze heel snel werken.

Als je gaat werken: C.V. opstellen

Als je van plan bent om te gaan werken in het buitenland, bijvoorbeeld in Australië of Nieuw-Zeeland? Dan is het verstandig om jouw CV in het Engels te vertalen.

Gezondheid

Natuurlijk hoop je dat je tijdens je reis gezond blijft. Natuurlijk doe je dit deels door op te letten met wat je eet en geen kraanwater te drinken in landen waar dit niet zuiver is. Zorg ook dat je voor elke maaltijd je handen wast eventueel met wat handwas op alcoholbasis.

Toch zijn er een aantal dingen die je thuis al kunt doen om tijdens je reis gezond te blijven. Zie de checklist hieronder.

Vaccinaties regelen

In het buitenland kun je te maken krijgen met allerlei vervelende ziektes. Gelukkig kun je jezelf hier tegen inenten. Maak daarom op tijd een afspraak bij de GGD of een andere instelling die mag vaccineren. Als je nog nooit eerder bent ingeënt vanwege een lange reis is het belangrijk dat je minimaal drie maanden van te voren begint met vaccineren. Voor sommige vaccins heb je namelijk meerder shots nodig dus je moet daar een aantal keer voor terug komen. Lees hier meer over alle nare ziektes die je kunt oplopen in het buitenland.

Bestaande aandoeningen / medicijn gebruik

Als je medicijnen gebruikt voor een aandoening die je op dit moment hebt, dan is het handig om een voorraadje mee te nemen. Als je de medicijnen alleen op recept kunt halen, laat dan aan je dokter weten dat je lang gaat reizen en dat je graag wilt dat hij een flinke voorraad voorschrijft. Dit geldt ook voor vrouwen die de pil slikken. Mocht je medicijnen gebruiken die niet zo goed te bewaren zijn, check dan vooraf of de medicijnen in het buitenland te verkrijgen zijn. Houd er hierbij rekening mee dat de medicijnen in het buitenland onder een andere merknaam te verkrijgen zijn. Zorg dat je vooraf weet hoe de medicijnen heten in het buitenland en waar je deze kunt krijgen. Neem hierover ook contact op met jouw zorgverzekeraar om te vragen of zij ook een vergoeding bieden voor medicijnen die je in het buitenland hebt gekocht. Een reisverzekering zal deze medicijnen namelijk niet vergoeden, omdat alle reisverzekeringen een uitsluiting hebben voor bestaande aandoeningen.

Spullen meenemen op reis

Door vooraf de juiste spullen te kopen kun je een hoop ellende voorkomen. Denk aan een flesje Deet tegen muggen, Hadex voor waterzuivering of gewoon een stripje paracetamol. Check de paklijst wat je allemaal mee kunt/moet nemen voor gezondheid.

Veiligheid en Damage Control

Digitale veiligheid

Ondanks alle zorgvuldige voorbereidingen kan er tijdens de reis nog iets mis gaan tijdens je reis. Je denkt er liever niet over na, maar het is prettig om te weten dat als er iets gebeurt, dat de schade beperkt blijft.

  • Back-up mogelijkheden creëren
    Een van de allerergste dingen die er kan gebeuren op reis, is dat al je foto’s kwijt raken. Bijvoorbeeld omdat je laptop crasht, je camera gestolen wordt of omdat je SD-kaartje beschadigd raakt. Daarnaast is er natuurlijk de mogelijkheid dat je paspoort of creditcard wordt gestolen. Het is handig als je dan ergens een scan hebt staan zodat je jouw gegevens nog wel kunt achterhalen.
  • Hoe maak je een back-up?
    Je moet ten alle tijden voorkomen dat je een single point of failure creëert. Dit betekent dat je meerdere plekken moet hebben waar informatie is opgeslagen. Dit geldt voor back-ups van belangrijke documenten, maar ook voor foto’s.De apparaten en services die je kunt gebruiken voor het maken van een back-up zijn;
    • Laptop
    • USB sticks
    • Externe harde schijf
    • In de Cloud
  • Belangrijkste documenten opslaan
    Het is handig om een Cloud service te gebruiken voor het opslaan van belangrijke documenten. Op die manier kun je er altijd bij, ook vanuit een internetcafé. Maak in ieder geval een kopie of back-up van:
    • Credit Card
    • Paspoort
    • Polisblad verzekeringen
    • Vliegtickets
    • Hotelboekingen
    • Tourboekingen

Rampenplan maken

Je wilt vooraf liever niet nadenken over wat er allemaal mis kan gaan op reis, want anders ga je nooit meer op reis. Toch is het belangrijk om een rampenplan te hebben. Het belangrijkste om te hebben is:

  • Lijst met belangrijke telefoonnummers
    • Alarmcentrale reisverzekering
    • Thuis / Mobiel ouders & goede vrienden
    • Bankpassen blokkeren
  • Kopie van bonnen van belangrijkste bagage
    Het kan tijdens je reis altijd voorkomen dat je complete backpack verdwijnt of dat er spullen gestolen worden. Als je een scan maakt van je belangrijkste documenten dan kun je dit direct indienen bij de reisverzekering. Als je dit niet doet, dan moet je weer aan iemand thuis vragen of ze dat voor je willen doen en moet je uitleggen waar het ligt etc. Het kan dus handig zijn om dat vooraf te regelen.

Dat was eigenlijk grotendeels wel wat moet regelen voordat je vertrekt. Dus wat nu te doen? Regelen natuurlijk!

Meer regelen voor jouw reis? Ga terug naar het overzicht van de ultieme reisplanner.