• Menu
  • Menu

6x Doen in Bunaken National Marine Park

Bunaken staat wereldwijd bekend als een paradijs voor snorkel- en duikliefhebbers. Het warme en heldere water, de gezonde koraalriffen en het overvloedige onderwaterleven maken het tot een van ’s werelds mooiste duiklocaties.

De riffen van Bunaken behoren tot de mooiste en meest biodiverse ter wereld. Je kunt hier goed duiken en snorkelen, al zijn het wel voornamelijk duikers die op Bunaken afkomen. Onderwater kun je afdalen langs steile koraalmuren waar felgekleurde vissen en vele schildpadden je verwelkomen. Met meer dan 300 soorten koraal, 3.000 soorten vissen en een zicht tot wel veertig meter, is Bunaken een paradijs voor zowel beginnende duikers als ervaren professionals.

Ondanks dat Bunaken echt een duikbestemming is, is er nog meer te doen. De eilanden in het Bunaken National Marine Park worden omringd door prachtige stranden. Ondanks zijn populariteit blijft Bunaken een authentiek Indonesisch eiland, met ongerepte stranden, weinig toeristen en perfecte duiklocaties.

Wat ons betreft is Bunaken een van de mooiste bestemmingen van Sulawesi. Ondanks dat het mogelijk is om het te bezoeken tijdens een dagtrip vanaf het vasteland, hebben we zelf 4 nachten op het eiland geslapen en daar hebben we absoluut geen spijt van!

Wat te doen in het Bunaken National Marine Park?

Duiken (overdag of ‘s avonds in het donker)

Bijna iedereen die naar Bunaken gaat wordt aangetrokken door de adembenemende onderwaterwereld. Duiken staat hier centraal, en bijna elk resort heeft hier zijn eigen duikschool. De eilanden van het Marine Park zijn omgeven door brede plateau-riffen die eindigen in de spectaculaire koraalmuren waar Bunaken zo bekend om is.

Wij zijn geen marinebiologen, maar de riffen van het Bunaken National Park behoren tot de meest biodiverse ter wereld. Door dieptes tot wel 1550 meter voelen ook grotere zeedieren als walvissen, roggen, dolfijnen en zelfs orka’s zich thuis in dit gebied . Daarnaast staat Bunaken bekend om zijn overvloed aan zeeschildpadden, waarbij het niet ongewoon is om tijdens één duik zoveel schildpadden tegen te komen dat je volledig de tel kwijt bent.

De meeste duiklocaties zijn toegankelijk voor minder ervaren duikers, hoewel sommige dive sites (afhankelijk van het tij) een erg stevige stroming kunnen hebben. Soms is dit heel fijn, je hoeft niet eens te zwemmen en de koraaltuinen zweven aan je voorbij. Maar als je tegen de stroming in moet, of als stromingen botsen en er een soort wasmachine aan het oppervlak ontstaat is het iets minder.

Snorkelen (met flippers!)

Naast duiken kun je ook perfect snorkelen bij Bunaken. De koraalriffen zijn gezond en zitten vol leven, en de kans is groot dat je ook tijdens het snorkelen zeeschildpadden tegenkomt. 

Het is mogelijk om te snorkelen direct vanaf het strand, voor de deur van je resort. Duikbril, snorkel en flippers kun je vaak huren of lenen bij je accommodatie. Hou rekening met de sterke stroming, dus de flippers zijn zeker aan te raden! Het eerste stuk zwem je vaak over zeegras, wat net als de mangrove de broedkamer van het rif is. Jonge vissen schuilen hier tussen de grassprieten tot ze dieper de zee in durven. Tussen het zeegras zie je veel zeesterren, en als je goed speurt kun je ook zeepaardjes tegenkomen. Daarnaast kun je met vloed ook de Indische zeekoe zien grazen als je geluk hebt. 

Een andere optie is om mee te gaan met een snorkeltour. Vaak ga je hierbij tegen een kleine vergoeding mee op de boot met de duikers, ideaal als je reisgenoot dus wél wil duiken. Op deze manier kun je op snorkelplekken komen waar je niet lopend naartoe kunt vanaf je accommodatie.

Kajakken

De kustlijn van Bunaken leent zich uitstekend om een stukje te gaan kajakken. Peddel rustig langs de mangrove en kijk rustig wat je tegenkomt. Er zitten veel vogels in de bomen zoals de Maleise papegaaiduif, ijsvogels en andere kleurrijke exemplaren. In het water onder je zie je sowieso veel vissen, en als je geluk hebt komt er een schildpad naast je kajak lucht happen of zie je een zeekoe grazen. Bij de meeste accommodaties kun je een kajak lenen of huren tegen een kleine vergoeding. 

Relaxen in een hangmat aan zee

Een heerlijke bezigheid als je op een klein tropisch eilandje verblijft: Relaxen met een Bintang in je hand. Zeker na een drukke dag duiken of snorkelen is er geen betere manier om te ontspannen. Bij de meeste accommodaties heb je een hangmat op je veranda, of fijne ligstoelen bij het zwembad waar je na alle wateractiviteiten heerlijk bij kunt komen in de schaduw. 

Wil je echt op het strand chillen kan dit beter op Siladen dan Bunaken (waar er namelijk weinig strand is en je vooral onder de bomen ligt). Ondertussen luister je naar de golven of de bries door de palmbomen, lees je een goed boek of doe je een dutje.

Melkweg & sterren spotten

Aangezien Bunaken een afgelegen eiland is voor de kust van Sulawesi, heb je weinig last van lichtvervuiling. Dit betekent dat je ‘s avonds goed naar de sterrenhemel kunt kijken, en zelfs de melkweg kunt spotten. Zeker als de stroom (weer eens) uitvalt op het eiland, is het uitzicht spectaculair. Op een heldere dag kun je dan zelfs de melkweg spotten. Hoe tof is dat?

Dolfijnentour

Een absolute must tijdens je verblijf op Bunaken is een dolfijnentour. Het hele jaar door zwemmen er honderden dolfijnen rond in het Bunaken National Marine Park, en als je geluk hebt kun je zelfs walvissen of orka’s tegenkomen! De boot vertrekt vroeg in de ochtend, waarbij de kans op het zien van dolfijnen zeer groot is. Een boottocht is gemakkelijk te regelen via je accommodatie, en deze tour kun je vaak ook combineren met een snorkeltrip. Hoewel het ook mogelijk is om dolfijnen te spotten tijdens het snorkelen of duiken, is die kans iets kleiner.

Beste reistijd voor Bunaken

Bunaken ligt vlakbij de evenaar en heeft daardoor een tropisch klimaat. De beste tijd om Bunaken te bezoeken is over het algemeen van april tot november. Dit is het droge seizoen, maar wel met hoge temperaturen tot wel 35 graden. De omstandigheden zijn ideaal voor snorkelen en duiken, met een watertemperatuur van zo’n 30 graden en een goed zicht tot wel 40 meter!

Het regenseizoen in dit deel van Indonesië loopt van november tot april, maar de eilanden krijgen over het algemeen wel minder regen dan het vasteland van Noord-Sulawesi en kennen een aangename zeebries. Tijdens het regenseizoen kan het zicht iets minder zijn, maar de eilanden blijven het hele jaar open voor toeristen.

Hoe lang blijf je op Bunaken?

Hoe lang je op Bunaken moet blijven, hangt helemaal af van jouw wensen. Ben je van plan hier alleen te snorkelen, of wil je hier ook duiken? Heb je al een duikbrevet, of ga je juist om je Padi te halen? Heb je veel tijd om te blijven hangen, of moet je vanwege je terugvlucht een hoger reistempo aanhouden? Is Bunaken het enige wat je wil zien, of ben je ook benieuwd naar andere hoogtepunten in Noord-Sulawesi?

Waar je ook voor kiest, er is meer dan genoeg te beleven om je minimaal een week te vermaken. Sterker nog, wij spraken hier een aantal mensen die elk jaar terugkomen om hier een aantal weken te duiken. Er is hier simpelweg zó veel te zien onderwater.

Hoe kom je op Bunaken?

Bunaken ligt vlak voor de kust van Manado, een redelijk grote stad met een internationale luchthaven en dagelijkse verbindingen met bijvoorbeeld Singapore en een aantal binnenlandse bestemmingen. 

Elke dag, behalve op zondag, vertrekt er tussen 14.00 en 15.00 uur een openbare boot vanuit Manado naar Bunaken. Deze boot is goedkoop, ongeveer 50.000 rupiah (minder dan €2). Deze boot vertrekt vaak te laat, vaart langzaam en het kan erg warm zijn aan boord. Op het eiland zelf zul je met je spullen naar je accommodatie moeten lopen. 

Een andere optie is om een privé boot te charteren. Je accommodatie kan dit van tevoren voor je regelen, en vaak ga je met hun eigen boot vanwege het duikcentrum wat de meeste resorts op het eiland hebben. Het voordeel hiervan is dat je kunt gaan wanneer je wilt, de overtocht een stuk sneller gaat (20 minuten) en je er ook voor kunt kiezen om vanaf een andere pier op het vasteland opgehaald te worden. Zo hoef je niet te kiezen voor een accommodatie in het drukke centrum van Manado, maar bijvoorbeeld het fijne Cocotinos Manado verderop aan de kust. Voordeel hiervan is dat de rit van of naar de luchthaven ook minder lang duurt, en heb je minder te maken met het drukke verkeer van de stad. Een privé boot kost vaak rond de 450.000 rupiah, ongeveer €30. 

Omdat Bunaken een beschermd gebied is, moet je elke dag een permit betalen van 50.000 rupiah om er te mogen snorkelen of duiken.

De leukste accommodaties in Bunaken

Wanneer je besluit in het Bunaken National Marine Park te gaan slapen, heb je de keuze uit twee eilanden: Bunaken of Siladen. Bunaken is het grotere eiland van de twee, en hier heb je meer accommodatie opties en is het iets goedkoper. Siladen heb je dan wel minder keuze, het eiland is rustig en de accommodaties zijn net wat luxer.

De meeste mensen kiezen ervoor om aan de oostkant van Bunaken te slapen, maar hierdoor heb je geen uitzicht op Manado Tua en de prachtige kegelvormige vulkaan. Achteraf was de keuze voor Siladen dus ook niet slecht geweest (want vanaf daar heb je dit uitzicht wél)! Qua faciliteiten op het eiland maakt het niet uit voor welk eiland je kiest. Dit komt doordat je sowieso eet bij je hotel en de maaltijden bij je kamerprijs inzitten.

Kies je ervoor om op Bunaken te overnachten zijn Happy Gecko en Panorama Backpackers de beste budget accommodaties. Wil je gaan voor een betaalbare upgrade raden we 3 Will of The Village Bunaken aan.

Kies je juist voor een overnachting op Siladen, dan raden wij Bobocha Siladen, Kuda Laut of Siladen Resort & Spa aan.

Meer lezen over Sulawesi? Kijk dan hier! Of ben je benieuwd naar alle artikelen over Indonesië? Die vindt je hier!