• Menu

Biking through OZ: De planning van een nieuw avontuur

Over iets minder dan een week is het zo ver. Ik ga proberen om in ongeveer twee maanden van Perth naar Melbourne te fietsen en ik denk dat het leuk is om te laten zien wat voor moois er allemaal wacht tijdens dit avontuur.

 

Wat is het plan?

Over het plan kan ik heel kort zijn: ik ga van de westkust naar de oostkust van Australië fietsen. 

Waarom? Lijkt me lachen.

Voor een goed doel? Nee, wist niet dat dat moest.

Ben je leip ofzo? You decide.

IMG_8040
Alle spulletjes

 

De route

Ik zal vertrekken vanuit Perth en 4500 kilometer later hopelijk aankomen in Melbourne.

Ter vergelijking, als je dit in Europa zou doen dan is de tocht vergelijkbaar met een rit van Istanboel naar Amsterdam. Oh wacht… en vanuit Amsterdam nog even door naar Portugal.

De route die ik gepland heb is een combinatie van kustwegen, binnenlandse wegen, mountainbike tracks en één kapotlange weg zonder ook maar één enkele bocht. 

640px-Nullarbor_Plain_Road_Sign_DSC04541

Op dit moment heb ik eigenlijk alleen een route bedacht voor de eerste 2500-3000 km, maar dit belooft al veel moois. De hoogtepunten zullen bestaan uit prachtige kustlijnen, totale leegte en stilte, kamperen in het wild en gewoon de vrijheid en dankbaarheid om een paar uur per dag op de fiets te kunnen zitten.

 

What to expect?

Deel 1: Perth – Esperance + 1400 km

De route begint in de stad Perth en ik zal via de kustplaatsen Bunburry, Busselton en Margaret River ongeveer 300km afzakken naar het Cape Leeuwin Lighthouse.

Cape Leeuwin Lighthouse
Cape Leeuwin Lighthouse

 

Vervolgens zal ik landinwaarts gaan richting Pemberton en een deel van de Munda Biddi Trail meepakken. Dit is de langste mountainbike trail in de wereld en is in totaal 1100km lang. Het stuk dat ik ga doen is ongeveer 380 kilometer, maar het is nog even afwachten of mijn dunne bandjes hier geschikt voor zijn. De Munda Biddi trail eindigt voor mij in het kustplaatsje Albany.

Depositphotos_66047573_m-2015 (4)

 

Vanuit Albany zal ik de kust opnieuw verlaten om landinwaarts te gaan naar Stirling Ranges. Een heuvelachtig gebied waar je onwerkelijke sterrenhemels en zelfs de melkweg kunt zien als je geluk hebt.

Na een blik op de sterren, ga ik weer richting de kust en zal ik het eerste gedeelte van m’n trip eindigen in Esperance, een prachtig plekje waar ik tot nu toe alleen maar lovende verhalen over gehoord heb. 

Tegen de tijd dat ik in Esperance ben zal de kilometerteller op ongeveer 1400 kilometer staan en heb ik onderweg hopelijk veel van dit soort strandjes gezien.

 

Deel 2: De Nullarbor + 1400 km

Het tweede gedeelte van m’n reis wordt wat mij betreft het meest uhm… interessant.

Deze sectie van de reis is ongeveer 1400 kilometer over de Nullarbor vlakte. Nullarbor is Latijn voor ‘geen bomen’ en dit geeft je waarschijnlijk wel een goed beeld van wat ik kan verwachten tijdens deze sectie van de reis. Niks dus.

Nullarbor = geen bomen

 

Een kort zoekopdracht op Google is ook weinig belovend en vertelt me dat de hoogtepunten o.a. bestaan uit verkeersborden, de snelweg van 146.6 km zonder één enkele bocht en walvis spotten. Oh wacht dat laatste is wel gaaf.

Ik denk echter dat je de hoogtepunten niet moet zoeken in de dingen die er te zien zijn. Voor dit gedeelte van de reis is de uitdaging zelf het hoogtepunt. Ik ben vooral heel benieuwd wat er met je gedachten gebeurt als je dagenlang op de fiets zit, misschien zelfs zonder een woord te wisselen met een ander persoon. 

Voor mij is deze ontdekkingstocht één van de dingen om naar uit te kijken, want laten we eerlijk zijn; Hoe vaak heb je de kans om écht alleen te zijn op deze wereld?

 

Voorbereidingen

Ik zou de voorbereiding moeilijker kunnen maken dan het is, maar in mijn ogen komt het neer op een paar dingen: je moet zorgen dat je kunt fietsen, eten, drinken en slapen.

Daarom heb ik qua spullen een tweedehands fiets, twee nieuwe buitenbanden, een achterrek, een fietstas, kleine reparatiekits en extra binnenbanden gekocht. Om het allemaal comfortabel te houden heb ik twee fietsoutfits aangeschaft.

IMG_8049
Lekker fietspakkie hoor

Om te overnachten neem ik een tent, slaapzak en slaapmatje mee.

Om te eten heb ik een mok, een bord, een pannetje en een klein gaspitje.

Om te drinken heb ik twee jerrycans met 5 liter water, zodat ik in ieder geval genoeg te drinken heb op de Nullarbor. De afstand tussen de roadhouses kan namelijk meer dan 100 kilometer zijn. 

En om fit te beginnen aan dit avontuur heb ik natuurlijk hard getraind en veel kilometers afgelegd…

NOT.

HAHA.

LOL.

MEGA-SUPER LOL.

Ok nu gewoon normaal…

Natuurlijk zou je verwachten dat ik voor zo’n avontuur redelijk goed getraind heb, maar ik heb daar helemaal geen tijd voor gehad.

Ik heb de afgelopen maanden bijna 50 uur per week gewerkt op een champignonnenboerderij. In de avonduurtjes heb ik hard gewerkt om deze website online te krijgen en in de weekenden moest ik surfen of andere leuke dingen doen.

Uiteraard ben ik wel op de fiets naar m’n werk gegaan, maar de helft van de tijd kon ik een lift krijgen waardoor zelfs die kleine trainingen van 11 kilometer er ook niet van kwamen.

Sommige mensen zullen dit onverstandig noemen en mijn lieve moedertje ziet dit gebrek aan training vast als nog een reden dat dit avontuur zal leiden tot mijn onvermijdelijke dood, maar ik zie het anders.

Ik heb tijd genoeg dus als ik geen 100 kilometer per dag kan fietsen, doe ik 80 kilometer per dag. Als dat niet lukt, doe ik 60 kilometer. Misschien neem ik een extra rustdag of slaap ik een keertje in een hostel om te genieten van een echt bed. Zolang ik genoeg water en voedsel heb, zullen de Australiërs zeggen: She’ll be ‘right.

She'll be right
She’ll be ‘right

 

Het wordt in ieder geval een mooi avontuur of misschien ook niet, maar dat is juist het mooie. Ik reis niet alleen om mooie stranden te zien en leuke mensen te leren kennen, maar ook om mijn eigen mentale grenzen te verleggen en inzicht te krijgen in de gedachtes die door mijn hoofd gaan. Ik denk dat deze reis, meer nog dan de fysieke uitdaging, daar een prachtige gelegenheid voor is.

Wil je dit avontuur op de voet volgen?

Like dan de Facebook pagina van de backpackcentrale!

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *