Op zoek naar de beste route voor backpacken op Bali? In deze geüpdatete gids (2024) geven we je tips om de ultieme Bali route samen te stellen en een onvergetelijk avontuur te plannen.
Beeld je maar eens in hoe je in dichtbegroeide jungle de mooiste watervallen ter wereld ontdekt. Of hoe je al surfend de schoonheid van de zuidkust in je opneemt. En zie je al voor je hoe je met de wind in je haren langs uitgestrekte rijstvelden rijdt op de scooter?
Wat je plan ook is, Bali heeft je iets te bieden. Prachtige natuur, fijne stranden, lieve mensen, interessante cultuur, bruisend nachtleven, maar ook ultieme rust in minder bekende plekjes.
Welke plekken je moet toevoegen aan je Bali route? Dat hangt helemaal af van wat je wilt beleven. Zelf zijn we meerdere keren op Bali geweest en we houden van Bali. Zowel het toeristische zuiden als het wonderschone noorden heeft van alles te bieden. Het één is niet beter dan het ander, het is maar net wat je zoekt.
Waarschijnlijk heb je alle bekende plekken van Bali al eens op Instagram voorbij zien komen. Maar waarschijnlijk heb je op Instagram alleen die bekende plekken gezien. Geloof ons, je kan nog zoveel meer ontdekken!
Dus, wil jij de aller, allermooiste plekjes van Bali zien? In deze geüpdatete gids delen we de magische plekken en geven we je tips om de ultieme Bali route samen te stellen zodat jij jouw onvergetelijke avontuur kan plannen.
Maak je reisroute compleet met de leukste plekken op Bali
Voordat je begint met het plannen van een Bali route, vraag jezelf af: Wat wil ik eigenlijk doen en waarom wil ik naar Bali? Op Bali is zoveel te zien en doen. Als je minder dan twee maanden de tijd hebt zal je keuzes moeten maken. In plaats van te doen wat iedereen doet, kies je toch beter voor wat jij wil?
Hieronder delen we onze tips en adviezen voor verschillende plekken op Bali zodat jij zelf een mooie gevarieerde route kunt samenstellen. Wij kunnen voor jou niet bepalen wat je moet zien, maar wel helpen om te vinden wat je zoekt. Voor elke plek hebben we erbij gezet hoeveel nachten we minimaal aanraden om alles te zien en doen, langer blijven kan natuurlijk altijd. De plekken staan op alfabetische volgorde omdat er niet echt een standaardroute is op Bali. Met privé vervoer reis je makkelijk van A naar B en je kunt weinig fouten maken in je planning. Lees het rustig door, kijk wat jou aanspreekt en plan je route daaromheen.
Welke plekken vind je in deze Backpacken op Bali route?
Ontdek Bali als nooit tevoren!
Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.
Amed (3 nachten)
- Ideaal voor: Snorkelen, duiken, zonsondergang met Mt. Agung
- Wat je niet wilt missen: Snorkelen (met schildpadden) en geweldige wrakduiken
- Accommodatie tip: Bayu Cottages
Amed is een charmant vissersdorp helemaal in het oosten van Bali. Je hebt er fijne restaurantjes en leuke accommodaties, maar het is vooral een geweldige plek om te snorkelen en duiken. Snorkelen is hier super makkelijk want de mooiste koraalriffen liggen letterlijk op een paar meter van het strand. Als je in Amed wil snorkelen loop je vanaf het strand de zee en binnen 10 seconden zwem je boven kleurrijke koralen vol tropische vissen. Daarnaast komen hier regelmatig schildpadden, wij zagen er zelfs meerdere.
Buiten het al het gesnorkel is Amed een paradijs voor duikers en je vindt hier talloze duikscholen. Het voordeel is dat veel van de duiken vanaf het strand beginnen zodat je rustig kunt wennen. Voor meer ervaren duikers is de wrakduik naar de USS Liberty een must.
Meer lezen over de beste snorkelplekken in Amed? Check hier de beste snorkelspots en 6 andere leuke tips voor Amed
Bedugul (2 nachten)
- Ideaal voor: Koele berglucht, watervallen, uitvalsbasis in de bergen en verse aardbeien
- Wat je niet wil missen: Leke Leke waterval, Jatiluwih rijstvelden, Twin Lakes
- Leuke slaapplekken: Pondok Nyoman, Village above the clouds of Pondanu Cabins by the Lake
Bedugul is een ideale bestemming als je de drukte van Zuid-Bali wil ontvluchten. Gelegen in de koelere bergen van Centraal Bali biedt deze plek prachtig uitzicht op groene bossen en die vaak gehuld zijn in mystieke mist. Dit is een ander Bali dan je gewend bent, maar zeker leuk om toe te voegen aan je reis. Als je een scooter huurt rijd je makkelijk naar prachtige watervallen, bijzondere rijstterrassen en een paar insta hotspots. Verder staat de plek bekend om al het verse fruit dat er verbouwd wordt. In de zomermaanden scoor je bijvoorbeeld heel goedkoop verse aardbeien en ander lekker fruit op de lokale markt.
Meer lezen over Bedugul? Check hier ons complete artikel met 10 tips over deze plek in de bergen
Canggu / Seminyak (3 nachten)
Ideaal voor: Leren surfen, hippe cafés, trendy beachclubs
Wat je niet wil missen: Surfles, Tanah Lot tempel en drankjes met zonsondergang
Accommodatie tips: Omorich Bali Guesthouse, The Uma Guesthouse, The Nest, Rhythm & Rumble of Big Brother Surf Inn
Canggu was lange tijd een verborgen pareltje voor surfers, yoga liefhebbers en digital nomads. Je kon er een heerlijke Bali-dag beleven waarin je ‘s ochtends een golfje pakt, daarna ontbijt bij een leuk café en in de middag wel ziet wat je doet. ’s Avonds sloot je de boel af met een paar biertjes op een leuk feestje en de volgende dag deed je het allemaal opnieuw.
Klinkt goed? Gelukkig kan dat nog steeds, maar er is wel het een en ander veranderd in Canggu. Je vindt nog steeds hele fijne strandtentjes, hippe cafés en leuke slaapplekken maar er is een groot nadeel: Canggu is een beetje té populair geworden en het verkeer is echt om te janken. Je staat om de haverklap in de file en de momenten dat je even lekker door kan rijden zijn spaarzaam. Canggu dan maar overslaan? Zeker niet! Als je de drukte niet erg vindt is Canggu nog steeds een leuke plek om lekker te eten en relaxen. Bovendien is het een van de beste plekken om te leren surfen op Bali. Als je het ons vraagt is Canggu (of Uluwatu) een fijne plek om je reis op Bali te beginnen of juist te eindigen.
Meer lezen over Canggu? Check hier al onze tips en hotspots
Gili-Eilanden (3 nachten)
- Ideaal voor: Chillen, feestjes, snorkelen en eiland-vibe
- Wat je niet wilt missen: Snorkelen met schildpadden, witte stranden en gezelligheid met andere reizigers
- Accommodatie tips: Mad Monkey’s Hostel (Gili T), Salim Cottage (Gili Air), Meno House (Gili Meno)
Op zoek naar meer accommodaties op de Gili’s? Kijk dan eens naar ons accommodatie artikelen speciaal over Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno!
De Gili eilanden zijn een hele leuke toevoeging aan je reis door Bali. Hoewel deze drie eilanden (Gili Trawangan, Gili Meno & Gili Air) eigenlijk bij Lombok horen, zijn ze ook vanuit Bali makkelijk te bereiken. Je gaat voor leuke feestjes en om keihard te relaxen. Snorkelen en duiken is er geweldig omdat je bijna gegarandeerd schildpadden ziet. En de zonsondergang met zicht op mt. Agung op Bali is elke avond weer genieten. Klinkt als een plan? Je kunt de Gili’s makkelijk vanaf Bali bereiken. Dagelijks vertrekken boten vanaf Amed, Padangbai, Sanur en de Nusa eilanden. Welk eiland je kiest hangt af van wat je zoekt, maar om je te helpen hebben we een uitgebreid artikel over de Gili eilanden geschreven.
Wat kun je doen op de Gili’s en welk eiland kies je? Check hier al onze tips voor de Gili eilanden
Kintamani (1 nacht)
- Ideaal voor: Zonsopgang bij de Mt. Batur, glamping tussen de bergen
- Wat je niet wil missen: Zonsopgang (evt. op de vulkaan), koffie bij Paper Hills, hotsprings
- Accommodatie tips: Alam Caldera, Batur Panorama of Batur Volcano Guesthouse
Het uitzicht op Mt. Batur is de grootste attractie van Kintamani. Je hebt vanuit het bergdorp ongeëvenaarde views op de vulkaan, het kratermeer en de aangrenzende vulkaan Abang. Bovendien vind je hier verschillende glamping mogelijkheden. Vooral met zonsopgang is het bijzonder om vanuit je tentje de wolken rondom Mt. Batur te zien verdampen terwijl de vulkaan baddert in de gouden stralen van de opkomende zon. Omdat er verder niet heel veel te zien en doen is in het dorp, is het een bestemming voor één of twee nachtjes. Als je besluit niet te overnachten in Kintamani is het alsnog leuk om langs te rijden als het enigszins op je route ligt. Je hebt talloze goede restaurants met heerlijke koffies. Paper Hills is onze favoriete spot voor een lunch- of koffiebreak.
Lees hier onze ervaring met glamping in Kintamani
Lovina (3 nachten)
- Ideaal voor: Strand zonder drukte, prachtige watervallen, visum Bali verlengen
- Wat je niet wilt missen: Dolfijnen tour, watervallen, zonsondergang bij Warung Le Minerale, bitterballen
- Accommodatie tips: Authentic Indonesian style villa of Villa Pondok Maica
Wil je even ontsnappen aan de drukte en hectiek van het toeristische zuiden? Kom naar Lovina. Het leven gaat er een stuk langzamer, je vindt geen hippe restaurants en grote strandclubs hoef je al helemaal niet te verwachten. Wel vind je een paar leuke hostels en – koppels opgelet – opvallend betaalbare privévilla’s. Tijdens zonsopgang, of vlak daarna, ga je het water op om vlak voor de kust dolfijnen te spotten. Om de ervaring extra uniek te maken kun je met een duikbril op naast de boot in het water gaan hangen zodat je deze prachtige dieren ook onderwater bezig ziet. Verder is Lovina de perfecte uitvalsbasis om schitterende watervallen in de omgeving te verkennen. Aling Aling, Gitgit en Banyumala zijn enkele van deze watervallen, maar er zijn er nog veel meer die een bezoekje waard zijn.
Meer lezen over Lovina en alle spectaculaire watervallen? Check hier ons complete artikel
Munduk (3 nachten)
- Ideaal voor: Hiken, watervallen,koelere temperaturen, prachtige uitzichten en zonsondergang
Wat je niet wilt missen: Munduk waterfall trail, Twin lakes - Accommodatie tips: Munduk Clove, Atres Sari Resort of Munduk Cabins
Munduk is onze allerfavorietste plek op Bali. De bergen zijn hier supergroen en de Munduk waterfall trail is mogelijk de beste jungle hike op Bali. In 3 uur loop je door dichtbegroeide jungle – die ook dienst doet als koffie-, kruidnagel- en bananenplantage – naar drie spectaculaire watervallen. Best een uitdaging, maar het is het zeker waard. De andere dagen in Munduk vul je met nog meer watervallen, een bezoek aan de twin lakes of een trip naar de Munduk Moding Coffee plantation voor een luxe lunch en chillsessies bij hun infinity pool. Oh, en hadden we al gezegd dat zonsondergang elke avond een feestje is?
Meer lezen over het prachtige Munduk? Hier zijn al onze tips
Nusa Penida, Nusa Lembongan of Nusa Ceningan (3 nachten)
- Ideaal voor: Snorkelen en duiken, scootertochten en relaxen op prachtige stranden
- Wat je niet wilt missen: Snorkelen of duiken met Mantaroggen, uitzichtpunten
- Accommodatie tips: Kuri Garden Cottage, Nuansa Penida Hostel en Bhavana Cottage
De Nusa’s vormen een prachtige groep van drie eilanden op slechts een klein stuk varen van het vasteland van Bali. De eilanden maken technisch gezien nog steeds deel uit van Bali en hebben een ontspannen en relaxte sfeer. Ze zijn de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van plekken als Canggu, Sanur of andere zuidelijke plaatsen. Op de eilanden zelf draait het allemaal om snorkelen, surfen, chillen en genieten van prachtige witte stranden en bijzondere kliffen.
Meer weten over de Nusa’s? Lees hier onze artikelen over Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan.
Padangbai (2 nachten)
- Ideaal voor: Chillen bij het strand, snorkelen en duiken
- Wat je niet wil missen: Pasir Putih (White Beach), Bias Tugel Beach en je boot naar Lombok, Nusa of de Gili’s 😉
- Accommodatie tips: Bamboo Paradise, Bay View House of Bali 85 Beach Inn
Padangbai is voor de meeste reizigers niet meer dan de haven waar hun boot naar de Gili’s of Lombok vertrekt. Toch kan het leuk zijn om hier 1 of 2 nachtjes te blijven. Bijvoorbeeld om te chillen op de witte zandstranden Pasir Putih of Bias Tugel Beach, en om te snorkelen en duiken. Padangbai heeft weinig luxe resorts en kent daardoor meer een lokale vibe. Je ziet op het strand bijvoorbeeld meer lokale vissers. Daarnaast is Padangbai een prima uitvalsbasis voor dagtripjes. Zo rij je bijvoorbeeld in 45 minuten naar Sidemen of de bekende tempel Tirta Gangga.
Pemuteran (2 nachten)
- Ideaal voor: Overtocht naar Java, snorkelen of duiken, strandhangen
- Wat je niet wil missen: Snorkelen of duiken bij Menjangan
- Accommodatie tips: Tirta Sari Bungalow of Suka Sari Cottages
Pemuteran ligt in het noordwesten van Bali. Hier heb je een lang strand met zwart zand en diverse tempels met veel apen. Menjangan eiland (herteneiland) ligt hier niet ver vandaan en heeft een aantal prachtige snorkel- en duikspots. Bovendien ligt Pemuteran dichtbij de oversteek naar Oost-Java waardoor het een goede plek is om te slapen voordat je de boot naar Java neemt, bijvoorbeeld om Mt. Bromo en Mt. Ijen te beklimmen.
Sekumpul (2 nachten)
- Ideaal voor: Jungle avonturen en watervallen
- Wat je niet wilt missen: Sekumpul waterval, Lemukih waterslide & Fiji rijstterrassen
- Accommodatie tips: Sekumpul accommodation, Sekumpul BnB of Sugi Gede Homestay
Als je van jungle en spectaculaire watervallen houdt moet je zeker naar Sekumpul gaan. Rondom het dorp Sekumpul vind je namelijk de spectaculaire Sekumpul waterval, maar ook andere highlights als Hidden waterval, Fiji waterval, de Lemukih waterslide en de Fiji rijstterrassen. Ze zijn stuk voor stuk prachtig en allemaal met elkaar verbonden via makkelijk begaanbare mooie junglepaden. Wij vonden dit écht een spectaculair gebied en zouden iedereen aanraden om hierheen te gaan.
Je kunt deze regio bezoeken als dagtrip vanuit Lovina of Bedugul, maar slapen in Sekumpul heeft een belangrijk voordeel. Als je niet in het gebied slaapt ben je verplicht een gids mee te nemen naar de watervallen. Dat is niet vanwege veiligheidsmaatregelen, maar puur om de locals een bron van inkomsten te geven. Slaap je in Sekumpul, krijg je een pasje waarmee je geen gids hoeft te betalen. Dat scheelt toch 125K p.p. en aangezien een kamer bij The Sekumpul Accommodation 250K kost is je overnachting voor twee personen feitelijk gratis. Bovendien ben je lekker op tijd bij de watervallen, waardoor je één van de weinigen bent.
Benieuwd hoe je alle hoogtepunten bij Sekumpul het beste bezoekt? Check deze gids voor tips en een leuke dagplanning.
Sidemen (3 nachten)
- Ideaal voor: Rijstvelden, watervallen en spectaculaire uitzichtpunten
- Wat je niet wil missen: Gembleng waterval
- Accommodatie tips: Arta Nadi Villa, Great Mountain Views Resort, Abian Ayu Villa of Alamdhari Resort & Spa
Sidemen is een geweldig groen dorp in het oosten van Bali. Je vindt er alles wat je hoopt te vinden in Ubud, maar zonder de vele toeristen en het chaotische verkeer. Denk aan uitgestrekte rijstvelden, prachtige watervallen en fijne restaurants met schitterende views. Het leuke aan Sidemen is dat je nooit ver hoeft te lopen voor al die uitzichten. Je loopt gewoon je accommodatie uit en binnen 3 minuten bevindt je je midden tussen de rijstvelden. Huur een scooter en rij door de groene omgeving naar fantastische viewpoints en de bijzondere Gembleng waterval. Als je twijfelt tussen Ubud en Sidemen zouden we 100% voor Sidemen gaan.
Nog niet overtuigd? Lees hier waarom Sidemen zo fantastisch is.
Ubud (3 nachten)
- Ideaal voor: Lekker eten, rijstvelden, watervallen en file rijden
Wat je niet wilt missen: Campuhan ridgewalk, Kajeng ricefield, Tegallalang riceterrace, Goa Gaja tempel, Kanto Lampo waterval - Accommodatie tips: Lucky Family Cottage, Mirah Guesthouse, Pesantian Villa of Green Sala Villa of Savanna Ubud
Ubud is één van de populairste plekken op Bali en ideaal voor solo-reizigers. Je vindt er tal van leuke hostels en kunt op een laagdrempelige manier watervallen, jungle en tempels verkennen. Ook geniet je naar hartelust in hippe cafés en fijne restaurants. What’s not to like zou je zeggen? Heel eerlijk? Wij vinden Ubud niet fantastisch maar gewoon leuk. Het kan er namelijk ook ontzettend druk zijn, en zeker tijdens het hoogseizoen sta je gegarandeerd in de file. Voor veel van de hoogtepunten van Ubud vind je op andere plekken in Bali minstens zo mooie alternatieven. Eindoordeel? Als solo-reiziger zeker doen omdat je makkelijk mensen leert kennen. Voor koppels geldt: probeer een leuke accommodatie te vinden buiten het drukke centrum zodat je meer kunt genieten van de mooie groene omgeving.
Benieuwd naar meer over Ubud? Ontdek hier al onze tips voor wat te doen!
Uluwatu (3 nachten)
- Ideaal voor: Surfen, mooie stranden, kliffen en uitzichtpunten, lekker eten en flaneren
Wat je niet wilt missen: Zonsondergang bij Jarang hill, Uluwatu Beach - Accommodatie tips: Kutuh Manak, Home-Bience Hostel of Villa Paduwatu
Uluwatu is het surfmekka van Bali met uitdagende golven en mooie stranden. Op elk moment van de dag zie je zongebruinde torso’s met hun surfplank over de kustweg rijden onderweg naar de beste surfspots in de regio. Als je niet wilt surfen is er nog steeds te genoeg te beleven in Uluwatu. Verken bijvoorbeeld de mooiste uitzichtpunten met de scooter, geniet van mooie zonsondergangen vanaf torenhoge kliffen en eet je buikje rond bij de hipste cafés van Bali. Bovendien is Uluwatu door de fijne accommodaties en luxe beachclubs een hele fijne plek om te chillen. Het is wat ons betreft een mooie plek om je reis door Bali te beginnen of juist af te sluiten.
Meer lezen over Uluwatu? Ontdek hier de mooiste stranden, viewpoints en cafés.
Vervoer op Bali: Hoe kom je er en hoe reis je er rond?
Vliegtuig
Bali is een van de best verbonden bestemmingen in Indonesië, of zelfs Azië, met directe vluchten naar het binnen- en buitenland. Om die reden is Bali goed te combineren met bijna alle Indonesische eilanden en meerdere internationale bestemmingen in Azië, Australië en Europa.
Als je vanuit Nederland vliegt heb je altijd een overstap in bijvoorbeeld Kuala Lumpur, Singapore, Dubai of Doha. Soms is dat alleen maar om te tanken en hoef je geen zorgen te maken over of je een aansluitende vlucht mist. Reken voor een retourtje Amsterdam – Bali op minstens €750 en een stuk meer als je gunstige vluchttijden wilt. Op Skyscanner vind je de beste opties en voor tips check je onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets.
Boot
Je kunt Bali per boot bereiken als je vanaf andere eilanden in Indonesië komt. Er gaan meerdere boten vanaf Java, de Gili eilanden en Lombok. Ook vanaf de Nusa eilanden vertrekken boten, maar technisch gezien horen die bij Bali. Op Bali zijn meerdere havens die verbonden zijn met de Gili-eilanden en Lombok, namelijk Nusa Penida, Sanur, Padangbai en Amed.
Wil je vanaf Java naar Bali, of andersom, dan neem je de ferry tussen Ketapang (Java) en Gilimanuk (Bali). De boot vertrekt elke 15-20 minuten en je hoeft vooraf geen kaartje te kopen. De oversteek duurt ongeveer 45 minuten.
Auto
De makkelijkste manier om rond te reizen op Bali is met een privé driver. Deze kan je overal krijgen. Vraag de accommodatie waar je slaapt én de accommodatie waar je naartoe gaat hoeveel een transfer kost zodat je prijzen kunt vergelijken. Je kunt online kijken als je het vooraf wil boeken.
Als je van je verkasdag gelijk een tour wil maken, huur je het beste een privédriver. Als je dit vooraf wilt vastleggen vind je online meerdere opties. Wij hebben deze trip een keer geboekt en waren daar zeer tevreden over. Online prijzen zijn vergelijkbaar met wat je bij je accommodatie vindt.
Wanneer je linearecta van A naar B wil zijn apps als Grab en Gojek het goedkoopste alternatief. Deze zijn in Zuid-Bali in overvloed beschikbaar. Zodra je noordelijker of oostelijker bent dan Ubud kan het wel eens lastig zijn om een beschikbare driver te vinden.
Scooter
De scooter is de leukste manieren om Bali te verkennen en veel reizigers op Bali rijden met een scooter rond. Hieronder een paar tips:
- De wegen zijn niet altijd goed. Let op verdwaalde kuilen, grint in bochten en andere weggebruikers.
- Zet je Googlemaps navigatie op auto, ook als je met een scooter rijdt. Anders is de kans groot dat je over rijstvelden en andere bedenkelijke paden wordt gestuurd.
- Scooterhuur is goedkoop, reken op 50K-70K per dag (zo’n €4) voor een normale scooter.
- Maak vooraf foto’s om achteraf gedoe te voorkomen. Je wil niet opdraaien voor schade die jij niet gemaakt hebt. Overigens, als je huurt via je accommodatie gaat dat een stuk relaxter.
- Boetes voor zonder helm rijden worden zelden uitgedeeld, je draagt ze vooral voor je eigen veiligheid.
Beste reistijd voor backpacken op Bali
Bali kent een tropisch klimaat en vanwege de ligging bij de evenaar kun je Bali het hele jaar bezoeken. Natuurlijk zijn sommige perioden beter, al is het afhankelijk van wat je wil doen.
De drukste periode is in ieder geval juli en augustus. Dit is niet alleen omdat het samenvalt met de Europese schoolvakanties, maar ook omdat het een relatief droge periode is op Bali. De prijzen voor accommodaties kunnen omhoog schieten en je hebt kans dat jouw gewenste accommodatie vol zit. Handig om van te voren iets te reserveren.
Wil je wel in het droge seizoen reizen, maar de extreme drukte ontlopen? Dan zijn de maanden april, mei en september goede opties.
In de periode van oktober t/m maart regent het meer op Bali. Dit kan ervoor zorgen dat je dagje op het strand in het water valt, al zijn de buien niet altijd heftig en duren ze vaak niet de hele dag. Bijkomend voordeel van de regen is dat de watervallen voller zijn en dat de natuur extra groen is. De prijzen zijn in het regenseizoen lager.
Budget voor backpacken op Bali
Zuidoost-Azië staat erom bekend om erg goedkoop te zijn. Bali is hierin geen uitzondering, al hangt het wel helemaal af van wat je gaat doen.
De kosten voor accommodatie hangt af van wat je boekt. Van gezellige hostels, tot luxe resorts en van goedkope basic kamers tot betaalbare luxe, Bali kent alle soorten accommodaties. Prijzen variëren van €7-11 per nacht in een dorm tot honderden euro’s per nacht in luxe villa’s, en alles er tussenin. Het kan daarbij helpen als je als koppel reist, want vaak is een tweepersoonskamer per persoon goedkoper dan wanneer je in een dorm slaapt.
Over het algemeen heb je op Bali minimaal €25 per dag nodig als je op de centjes let. Dat betekent: eten bij lokale restaurants, slapen in dorms en niet al te veel Bintangs achterover tikken. Wil je juist meer luxe? Bezoek je regelmatig een beachclub of ga je bijvoorbeeld duiken? Dan heb je natuurlijk een ruimer budget nodig.
Verder heb je natuurlijk nog uitgaven aan tours. De prijs hangt af van het bedrijf dat je kiest, hoe groot je groep is en of je nog afdingt. Om je een beeld te geven:
- Mt. Batur sunrise tour: €30
- Massage €7-10
- Raften: €25
Reisverzekering voor Bali
Welke reisverzekering heb je nodig voor een reis op Bali? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je gaat werken in het buitenland. Het belangrijkste is dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.
Als je alleen maar gaat reizen en niet gaat werken
- Univé doorlopende reisverzekering (max 180 dagen)
- FBTO doorlopende reisverzekering (max 365 dagen)
- Centraal Beheer doorlopende reisverzekering (max 365 dagen)
- Ohra doorlopende reisverzekering (max 365 dagen)
Als je WEL gaat werken
- Allianz Globetrotter (max 2 jaar)
- JoHo Special ISIS (max 4 jaar)
- Of vraag eerst om gratis persoonlijk advies
Meer weten over een passende reisverzekering voor Bali?
Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.
Paklijst voor Bali
Als je gaat backpacken op Bali hoef je niet per se andere dingen mee te nemen dan naar andere landen in Azië. Zaken als insectenspray, zonnebrand en zowel regen- als luchtige kleding blijven een must.
In de tempels en in lokale dorpjes is het handig om je schouders en knieën te kunnen bedekken. Een sarong meenemen is daarom een goed idee, al kun je die prima op Bali zelf kopen.
Voor een compleet overzicht van wat je allemaal moet meenemen naar Bali bekijk je het beste even onze ultieme paklijst.
Praktische info over backpacken op Bali & Indonesië
Valuta & Bankzaken
In Indonesië betaal je met de Rupiah. Als je gaat pinnen in Indonesië kan het zijn dat jouw eigen bank kosten in rekening brengt of werkt met een ongunstige wisselkoers. Het kan daarom lonen om een borderless account van Wise (hiervoor Transferwise) te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Op die manier krijg je altijd de beste wisselkoers en meeste Rupiahs voor jouw geld.
Maestro kaarten werken helaas niet bij alle pinautomaten, maar wel bij de BNI bank. Deze bank is gelukkig goed vertegenwoordigd op Bali, maar je kunt bij sommige pinautomaten slechts 1.250.000 IDR per keer pinnen (zo’n €84). Je doet er goed aan om extra te pinnen als je een Maestro kaart hebt.
Stopcontact
Je hebt voor Bali geen reisstekker nodig. De Nederlandse stekkers passen in de stopcontacten.
Visum
Om Indonesië te bezoeken heb je een visum nodig. Je kunt bij aankomst een visum on arrival krijgen, waarmee je 30 dagen mag blijven. Je kunt dit visum eenmaal verlengen met 30 dagen. Verlengen kan op Bali in drie verschillende plekken.
Benieuwd hoe het werkt met aanvragen en verlengen van je visum on arrival? Of wil je weten wat opties zijn om nog langer in Indonesië te verblijven? In dit artikel vertellen we alles over hoe het aanvragen en verlengen van je Bali visum werkt.
Veiligheid
Bali is over het algemeen vrij veilig, maar pas op met het verkeer. Je zal niet de eerste reiziger zijn met een vervelende Bali-Tattoo. Niet bekend met dit fenomeen? Bedenk maar even wat voor mooie littekens je oploopt als je met 60 km/u van je scooter afvalt en zonder beschermende kleding over het asfalt glijdt. No bueno.
Drink het kraanwater absoluut niet! Je kan het beste een refill-fles mee nemen, op steeds meer plekken in Bali kan je je fles hervullen. Medische diensten zijn zeer goed, zeker in het zuiden van Bali waar westers getrainde artsen en verpleegsters werken.
Uiteraard geldt voor backpacken op Bali, net als in andere landen, dat je common sense gebruikt. Loop niet ‘s avonds in je eentje door donkere steegjes, laat je niet bagage niet zomaar achter en vertrouw op je gevoel.
Religie
De officiële religie op Bali is het Hindoeïsme. Dit betekent dat in tegenstelling tot de islamitische delen van Indonesië meer dingen mogen op Bali. Zo is alcohol makkelijk te verkrijgen op Bali en ook varkensvlees wordt gegeten. Vooral in de lokale gebruiken en tempels zie je terug dat het Hindoeïsme de dominante religie is op het eiland. Als buitenstaander lijkt het bijvoorbeeld alsof het Hindoeïsme voor elke gebeurtenis een ceremonie heeft. Het komt vaak voor dat je in de file staat of moet omrijden omdat er een ceremonie bezig is. Soms is de staf van restaurants onderbezet vanwege ceremonies. Niemand lijkt zich daar druk om te maken, het is gewoon hoe het is.
Als je een tempel bezoekt, doe dit dan met gepaste kleding. Zonder bedekte schouders en knieën kom je ook wel binnen, maar dit is eerder omdat de lokale bevolking te verlegen is om er iets van te zeggen. Zij zien het als zeer respectloos als je zonder gepaste kleding naar hun tempels komt. Logisch, in Nederland verwachten we ook geen hotpants en tanktops in de kerk.
Vaccinaties
Om Indonesië binnen te komen ben je verplicht een gelekoorts vaccinatie te hebben als je binnen 7 dagen voor vertrek naar Bali in een gele koorts land bent geweest. Neem dan je gele boekje mee. Een aantal vaccinaties wordt wel aangeraden, namelijk:
- DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
- Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Als je langer dan 3 maanden gaat rondreizen in Indonesië, of Azië in het algemeen, wordt nog een aantal inentingen aangeraden:
- Buiktyfus
- Hepatitis B
Er is op Bali geen Malaria, maar als je ook naar andere gebieden als Lombok of Flores gaat, neem dan in ieder geval een pakketje malaria tabletten mee. Op Lombok is een noodpakket voldoende, op Flores wordt aangeraden preventief te slikken.
Welke vaccinaties en medicaties in jouw geval nodig zijn overleg je het beste met een specialist. Plan bijvoorbeeld een consult op vaccinatiesopreis.nl.
Taal & Locals
Over het algemeen verstaat en spreekt men Engels, zo niet is er altijd wel een buurman of familielid die het wel spreekt. De lokale taal is Bahasa Bali, maar ook het algemene Indonesisch wordt door de meesten gesproken. Het is altijd leuk om een paar woordjes als ‘bedankt’ te leren. Het Bahasa woord daarvoor is terima kasih. In het Balinees is het Suksema. Het zal beantwoord worden met Sama Sama of Suksema mewali (you’re welcome).
Internet & Mobiel
De meeste accommodaties op Bali hebben wifi, al zal de verbinding niet overal even snel zijn. Je kunt een lokale sim regelen. Je kunt deze direct op de luchthaven aanvragen, maar weet dat je daar flink extra betaalt tenzij je van te voren een simkaart hebt aangevraagd. Op de luchthaven van Bali betaal je zonder aanmelding vooraf 300-400K, met aanmelding van te voren is dit 100K (zo’n €7). Een simkaart die je op Bali koopt heeft ook bereik op Lombok en andersom.
Daarnaast kun je tegenwoordig ook een eSIM kopen, zodat je direct bereikbaar bent zodra je landt in Indonesië. Via Airalo kun je van tevoren een internetpakket kopen, ideaal als je het ons vraagt!