Backpack kopen? Zo Vind Je De Backpack Die Het Beste Bij Je Past.

with Geen reacties

Wil je een backpack kopen omdat je een tijdje gaat reizen?

Maar raak je een beetje verdwaald in alle goedbedoelde adviezen en de overvloed aan keuzes?

No worries.

Een backpack kopen is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op jouw reis want je moet er straks een hele tijd mee rondreizen.

Het is dus een belangrijke keuze en daarom lees je in dit artikel exact wat je moet weten om tot de beste keuze te komen.

Backpack kopen: Welke Opties Zijn Er Allemaal?

Een backpack kopen kun je zien als een lange termijn investering. Grote kans namelijk dat een goede backpack langere tijd en misschien zelfs je hele leven meegaat.

Wat voor soort backpack bij je past hangt grotendeels af van je reisplannen en de manier waarop je reist. Hieronder vind je drie soorten backpacks die je zou kunnen kopen:

1. Backpacks (klassieke look & feel)

Dit zijn de klassieke backpacks en komen waarschijnlijk het meest overeen met het beeld dat je hebt bij een backpack.

Deze backpacks zijn vaak ontworpen met het idee dat je er trektochten mee moet kunnen lopen en de belangrijkste kenmerken van deze backpacks zijn:

  • Veel vakjes
  • Steviger rugpand, gericht op draagcomfort.
  • Extra lussen en elastieken aan de buitenkant om extra spullen te bevestigen (bergschoenen bijvoorbeeld).

Geschikt voor: Alle type reizen

Niet geschikt voor: Eigenlijk altijd wel geschikt

2. Travelpacks

De laatste jaren zie je ook steeds vaker travelpacks. Dit zijn eigenlijk backpacks, gemaakt naar het model van een koffer.

Deze zijn ontworpen voor reizigers die van hostel naar hostel reizen en niet te veel met de tas op de rug lopen.

Zolang je geen grote trektochten gaat maken, dan zijn dit soort backpacks prima. De belangrijkste kenmerken zijn.

  • Voorkant kan vaak volledig open geklapt worden. Hierdoor kun je makkelijk bij al je spullen.
  • Rugpand iets minder gemaakt voor draaggemak, ze zijn immers bedoeld voor kleine stukjes lopen in de stad.
  • Weinig tierelantijnen aan de buitenkant.
  • Vaak een extra dag rugzakje meegeleverd die je kunt vastklikken.

Geschikt voor: reizen waarbij je van hostel naar hostel reist en geen grote stukken met je rugzak om loopt.
Minder geschikt voor: Trektochten.

3. Convertible Backpacks

Dit is niet echt een optie die aan te raden is, maar het is wel een optie.

Een convertible is eigenlijk een travelpack met wieltjes.

Je kunt de wieltjes gebruiken als de ondergrond egaal is en als de ondergrond zich niet leent om te rijden dan kun je de koffer op je rug doen.

Klinkt leuk, maar in de praktijk niet handig. De ondergrond is, behalve op vliegvelden, bijna nooit geschikt om op te rollen.

Vervolgens is het rugpand ook niet zo comfortabel als bij de bovengenoemde rugzakken en dus zit je eigenlijk met een tas/koffer die het net niet is.

Wil je dus een goede backpack kopen? Kies dan voor een klassieke backpack of een travelpack.

Backpack kopen: Hoeveel liter heb ik nodig?

De meest gestelde vraag van mensen die een backpack kopen is: hoeveel liter moet mijn backpack zijn?

Het is een vraag waar niet echt een eenduidig antwoord op is te geven. Het ligt namelijk aan de landen die je wilt bezoeken, hoeveel spullen je wilt meenemen en natuurlijk je fysieke bouw.

Je wilt aan de ene kant natuurlijk voorkomen dat je rugzak te klein is, maar je wilt ook niet dat je rugzak zó groot is dat je hem bijna niet meer kunt dragen. Daarom de volgende aanbevelingen:

Kleine Backpack 40 liter

Ga je alleen maar naar warme gebieden en neem je doorgaans weinig spullen mee? Dan zou 40 liter voldoende moeten zijn. Een voordeel hiervan is ook dat je een backpack van 40 liter doorgaans kunt meenemen als handbagage en dat scheelt weer kosten.

Normale Backpack 55-65 liter

Dit is zo’n beetje de meest gangbare maat, maar daarom niet per se ook altijd maar de beste keuze. Vooral geschikt als je naar wat warmere landen gaat en ook ruimte wilt hebben voor een extra trui en een paar extra shirtjes.

Grote backpack + 65-85 liter

Ga je een aantal maanden backpacken en reis je door verschillende klimaten? Dan is het aan te raden om een iets grotere rugzak mee te nemen. Je hebt dan namelijk ook ruimte voor warmere kleren.

Backpack Kopen: Waar Moet Ik Op Letten?

Er zijn zoveel verschillende backpacks dat het lastig kan zijn om de beste keuze te maken. Daarom vind je hieronder 6 keuzehandvatten die je helpen bij het uitkiezen van je backpack.

Tip 1: Kies voor compact

Als je twijfelt tussen een grote of een kleine backpack, kies dan altijd voor de kleinst mogelijke maat waarmee je jouw reis nog wel comfortabel kunt maken.

Kies je namelijk voor een te grote rugzak dan bestaat de kans dat je (1) te veel spullen meeneemt of (2) je je tas niet gevuld krijgt en al jouw spullen in je tas gaan ‘zwemmen.’

Reken er namelijk ook op dat je de rugzak draagt terwijl het 30 graden of meer is. Als je dan een monsterlijke bepakking moet meenemen dan word je daar echt niet vrolijk van.

Tip 2: Waar zit de opening?

Tegenwoordig kun je bijna alle backpacks ook van de voorkant openmaken, maar sommige ouderwetse backpacks zijn alleen van de bovenkant te openen. Knap lastig als je dan precies iets uit de onderkant van je tas moet hebben.

Zoals gezegd zal je hier bij nieuwe rugzakken geen last van hebben maar mocht je een tweedehands backpack kopen, Let daar dan wel even op.

Tip 3: Rugpand

Een stevig rugpand betekent over het algemeen meer draaggemak. Als je dus moet kiezen tussen twee rugzakken, kies dan een rugzak waarbij het rugpand steviger aanvoelt.

Tip 4: aantal vakjes

Het is fijn om meerdere vakjes te hebben. Sommige spullen gebruik je namelijk dagelijks (denk aan ondergoed of toiletspullen) en het is dan makkelijk om daar direct bij te kunnen. Door deze spullen in aparte vakjes te stoppen voorkom je dat je steeds in het grote gedeelte moet gaan graven.

Tip 5: Prijs / kwaliteit

Jouw backpack krijgt tijdens een reis heel wat te verduren. Hij wordt in de bus gesmeten, misschien kwak je ‘m zelf ook wel op straat of ga je er eventjes op zitten als je ergens zit te wachten.

Een goede backpack kan daar tegen, maar hoe herken je nu een backpack van goede kwaliteit?

Door te letten op de volgende punten:

Ritsen

Sommige ritsen gaan wat stroever dan andere. Als dit in de winkel al het geval is, stel je dan voor hoe dit is als er straks nog wat vuil in zit en als je de rits duizend keer hebt gebruikt. Haal in de winkel de ritsen een aantal keer op en neer en voel of het soepel gaat.

Naden

Een rugzak bestaat uit meerdere delen en die zijn natuurlijk aan elkaar genaaid. Kijk bij de naden altijd of deze dubbel gestikt zijn. Dit is doorgaans standaard, maar in goedkopere rugzakken niet altijd het geval. Zonder een dubbele naad is de kans op scheuren groter.

Structuur van de stof

De klassieke backpacks hebben vaak een extra stevige stof. De stof is dan bijvoorbeeld als een honeycomb gemaakt. Dit is vooral handig als er toch onverhoopt een scheurtje ontstaat. De structuur van de stof verkleint dan de kans op doorscheuren.

Handvat #6: Regenhoes meegeleverd?

De meeste rugzakken zijn waterbestendig, maar niet waterdicht. Als je wel eens een tropische regenbui hebt meegemaakt, dan weet je dat waterbestendig niet voldoende is.

Het is handig als er dan een regenhoes is bijgeleverd. Je kunt deze natuurlijk ook los kopen, maar dit kost toch weer een paar tientjes extra dus kies bij twijfel voor een backpack waar de regenhoes al bij zit.

Een Backpack Kopen: Wat is de beste optie?

Zoals gezegd;  een backpack kopen is een lange termijn investering. Als je een goede keuze maakt, kan je rugzak misschien wel de rest van je leven mee. Kijk daarom niet op een paar tientjes meer of minder, maar maak de juiste keuze.

Hoewel het aan te raden is om fysiek langs te gaan bij een outdoorwinkel om een rugzak te passen, kan het natuurlijk ook zo zijn dat je jouw rugzak liever online bestelt. Hieronder vind je een aantal opties:

1. Backpack kopen bij Decathlon

Decathlon is een sportzaak die voornamelijk het eigen merk verkoopt. Je kunt hier backpacks kopen tegen zeer voordelige prijzen, in veel gevallen minder dan €100. De kwaliteit is prima en in sommige gevallen qua prijs/kwaliteit een betere keuze dan de ‘dure’ gevestigde merken.

Bekijk hier het overzicht van backpacks bij Decathlon

2. Backpack kopen Bij Backpackspullen.nl

backpackspullen.nl heeft een uitgebreid assortiment met bekende namen en bovendien krijg je met de code backpackcentrale 5% korting op het gehele assortiment.

Bekijk de backpacks op backpackspullen.nl

Vond je dit artikel handig? Show some social love: 

Verward door verzekeringen?

Een lange reis voorbereiden is niet makkelijk. Laat ons helpen bij de voorbereiding :-)