• Menu
  • Menu

Zo bezoek je de Blue Eye van Sarandë (Syri i Kaltër)

Heb je ooit een bron gezien die zo helder en blauw is dat het bijna magisch lijkt? De Blue Eye van Sarandë, bekend als Syri i Kaltër, is precies zo’n plek. Dit natuurfenomeen trekt reizigers van over de hele wereld met zijn intense schoonheid en water dat met 18.400 liter per seconde naar de oppervlakte stroomt.

Gelegen in het Blue Eye National Park, biedt deze plek meer dan alleen schitterend blauw water. Je geniet er ook van de heuvels, bomen en mediterrane planten, al blijft de waterbron zelf het absolute hoogtepunt. Lees onze tips voor een bezoek aan Syri i Kaltër en haal alles uit jouw trip.

Let op: Voor de duidelijkheid, dit artikel gaat niet over de Blue Eye in Theth, maar over die in het zuiden van Albanië.

Over de Blue Eye

De Blue Eye ligt op 22 kilometer rijden van Sarandë en is een natuurwonder dat je gezien móét hebben. Hier stroomt het kristalheldere water met een indrukwekkende kracht uit de grond. Duikers zijn tot een diepte van 50 meter gekomen, maar het blijft een raadsel hoe diep de bron echt is. 

Doordat het water uit de grond komt, is het altijd dezelfde temperatuur: Zo’n 10°C. Zwemmen in de bron is sinds een aantal jaar verboden, maar je kunt in de nabijgelegen rivier wel een duik nemen en dat is koud zat. 

Syri i Kaltër, zoals de bron in het Albanees heet, zit vol mystiek en legendes. Een oude mythe vertelt over een slang die ooit dorpen terroriseerde. Een oude man wist de slang te vangen en zijn oog viel op de grond, waarna de Blue Eye ontstond.

Hoe kom je bij de Blue Eye van Sarandë?

De Blue Eye ligt op zo’n 40 minuten rijden van Sarandë, helemaal in het zuiden van Albanië, vlakbij het dorp Muzinë. Vanuit Gjirokastër en Ksamil is het ook goed te bereiken. 

  • Vanaf Sarandë: 22 km (40 minuten rijden)
  • Vanaf Ksamil: 34 km (1 uur rijden)
  • Vanaf Gjirokastër: 37 km (1 uur rijden)
  • Vanaf Himarë: 70 km (2 uur rijden)

De makkelijkste manier om er te komen is met eigen vervoer. In Sarandë zijn verschillende autoverhuurbedrijven, waarbij je online kunt reserveren via Discovercars of Sunnycars

Bij de ingang van de Blue Eye is een grote parkeerplaats. Zorg dat je in het hoogseizoen echt vroeg komt, want het is een populaire plek en de parkeerplaats stroomt snel vol. Kom je met de bus, houd er dan rekening mee dat je de chauffeur moet vragen om bij Syri i Kaltër te stoppen. Uiteraard kun je ook een tour boeken voor een zorgeloze ervaring.

Wat je kunt verwachten bij de Blue Eye?

Vanaf de parkeerplaats is het nog een korte wandeling naar de bron. De route erheen loopt over een 2 kilometer lang geasfalteerd pad, dat ook met rolstoel en kinderwagen goed te doen is. De route is niet helemaal vlak dus verwacht zeker een paar zweetdruppels hier en daar. 

Bij de ingang worden eventueel ook elektrische scooters verhuurd voor een paar euro. Met deze scooters rij je tot op honderd meter van de Blue Eye. Wij vinden dat best een goed idee als je wat tijd wil besparen, of gewoon geen zin hebt in een wandeling van 2km die – eerlijk gezegd – niet heel spectaculair is. 

Platform
Eenmaal aangekomen bij de waterbron zal je versteld staan van hoe helder het water is. Vanaf een platform kijk je recht de bron in, maar het is eigenlijk niet te bevatten hoe diep je daadwerkelijk kunt kijken: is het 10, 50 of 100 meter? Wie zal het zeggen. 

Wandelpad
Achter het platform loopt een bospad min of meer parallel aan de rivier. Het is een mooie manier om de omliggende natuur in je op te nemen en te zien hoe helder dat water toch is. Het pad zou ver doorlopen, maar wij zijn na 15 minuutjes omgekeerd. 

Drukte
De Blue Eye van Sarandë is een standaardstop op zo’n beetje elke route door Albanië. Verwacht dus een hoop mensen, zeker in hartje zomer. Wij waren er zelf in mei en het was al goed druk. Je kunt proberen om vroeg op de dag te komen, net voor 8.00 uur of juist wat later op de middag als de meeste tourgroepen weer vertrekken. Probeer ook het weekend te vermijden.

Zwemplek
Zwemmen in de Blue Eye is verboden. Niet iedereen neemt het even nauw met die regels en de bewakers blazen zich (in de zomer) een ongeluk op hun fluitje. In plaats van geforceerd te gaan zwemmen op een plek waar ze dat liever niet hebben, kun je ook een eindje verderop het water in. Bij het restaurant kun je het water inlopen en een duik nemen. Het water is erg fris en je huid zal tintelen als je er weer uit komt.

Let op: Het zou kunnen dat in de toekomst ook zwemmen in de rivier verboden wordt aangezien het een beschermd natuurgebied is en locals ook afhankelijk zijn van de rivier voor drinkwater. 

Eten
Er is een restaurant op honderd meter afstand van de bron. Dit restaurant serveert Albanese klassiekers, drankjes en ijs tegen flink geïnflateerde prijzen, maar je zit er wel heel lekker aan de rivier.

Hoeveel tijd heb je nodig voor een bezoek aan de Blue Eye? 

Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer 30 minuten naar de bron. Daar wil je dan een beetje rondneuzen en wellicht een stukje wandelen. Besluit je ook te gaan zwemmen, dan ben je in totaal zeker 3-4 uur zoet. 

Als je het allemaal snel-snel doet en bijvoorbeeld een e-scooter huurt, kun je het binnen één, max. twee uur wel gezien hebben en weer in je (huur)auto stappen naar het volgende hoogtepunt van Albanië.

Is een bezoek aan de Blue Eye van Sarandë de moeite waard? 

De natuur is prachtig en de kleur van het water is simpelweg waanzinnig, zeker als de zon erop staat. Maar deze plek is al lang geen geheim meer en het kan er echt moeilijk druk worden in de zomer. Dat neemt toch wel een hele grote hap uit het reisplezier. Wij waren er in mei en vonden het toen wel te doen, maar als we foto’s van hartje zomer zien is dat toch wat minder. Aan de andere kant: Als je in de zomer naar Albanië gaat, moet je sowieso overal dealen met drukte.

Alles meewegend zeggen wij toch: Ja, de Blue Eye in Sarandë is de moeite waard!

Meer lezen over een auto huren in Albanië? Bekijk hier ons uitgebreide artikel!

Waar slapen als je de Blue Eye wil bezoeken?

Rondom de Blue Eye is niet gek veel te beleven, dus je kunt beter in Ksamil, Gjirokastër of Himarë slapen. Sarandë kan natuurlijk ook, maar dit is vooral een wat grotere havenstad en er zijn leukere plekjes te vinden in Albanië.

Meer lezen over Albanië? Hier kun je al onze artikelen vinden!