• Menu
  • Menu

Gjirokastër in 24 uur: Dit zijn de onmisbare hoogtepunten

Gjirokastër is een van de mooiste plekken in Albanië, en misschien zelfs van de hele Balkan. Het levendige centrum vol eeuwenoude Ottomaanse architectuur en kronkelende straten ademt geschiedenis. 

Met een mix van lokale cafés en restaurants is er altijd wat te beleven en kijk je je ogen uit. Maar Gjirokastër is meer dan een verzameling oude gebouwen. Ook in de natuur rondom de stad liggen bijzondere reiservaringen op je te wachten. 

In dit artikel nemen we je mee door de betoverende wereld van Gjirokastër. Je maakt kennis met de levendige bazaar, een indrukwekkend kasteel en de stille schoonheid van de Ali Pasha Brug. En het leuke? Je kunt deze highlights allemaal in één dag ontdekken. Lees dus snel verder voor leuke restaurants, de beste slaapplekken en wat te doen in Gjirokastër. 

De beste dingen om te doen in Gjirokastër

Hoewel Gjirokastër op een steile heuvel ligt, zijn de afstanden in het oude centrum prima te belopen. Als je van musea houdt kun je jezelf makkelijk een dag of drie vermaken in Gjirokastër. Hieronder delen we de beste dingen om te doen in één dag. 

De oude bazaar 

De geschiedenis van deze Ottomaanse bazaar gaat terug tot de 17e eeuw, al werd de huidige bazaar in de 19e eeuw opnieuw gebouwd na een flinke brand. Overdag is het een gezellige plek vol terrasjes, tapijtwinkels en andere ambachtelijke producten.

Als de avond valt komt de bazaar pas echt tot leven. De moskee wordt mooi verlicht en de cafés, cocktailbars en kroegen stromen vol. Een mix van locals en toeristen vormen een levendige bedoening waar je zeker onderdeel van wil zijn.

De Gjirokastër moskee 

Deze moskee, opgeleverd in 1757, is het enige wat overbleef van de bazaar na de vernietigende brand in de 19e eeuw. Je kunt er vandaag de dag nog steeds naar binnen in ruil voor een vrijwillige donatie. Opvallend is het blauwe tapijt dat extra mooi is als de middagzon door het raam naar binnen schijnt. 

Grappig feitje over deze moskee: Vanwege een verbod op religie in 1973, werd de moskee lange tijd gebruikt door trainende acrobaten die de hoge koepel gebruikten om hun trapezes aan op te hangen.

Het kasteel van Gjirokastër

Het Gjirokastër kasteel heeft er al een flinke tijd op zitten, want het werd ergens voor de 12e eeuw gebouwd. Sindsdien heeft het onder verschillende machthebbers diverse opknapbeurten en uitbreidingen gehad. 

Het kasteel is vandaag de dag een museum waar je al die verschillende periodes te zien krijgt. Binnen in het kasteel kun je door lange gangen met oude kanonnen wandelen en de gevangenissen verkennen. Je vindt er ook een museum met een collectie wapens en exposities over de Tweede Wereldoorlog. Buiten in de binnenplaats wacht een oude klokkentoren en zelfs een Amerikaans spionagevliegtuig dat werd neergeschoten door het communistische regime. 

Het leukste van het kasteel is dat je op het dak kunt lopen waardoor je een bijzonder uitzicht hebt over de hele stad en de vallei onder Gjirokastër. Wat ons betreft een must-see in Gjirokastër. Je betaalt hiervoor 200 LEK entree.

Bezoek traditionele Ottomaanse huizen

Een aantal huizen in Gjirokastër zijn nog helemaal in de stijl van vroeger. De bekendste zijn Skenduli, Zekate en Ismael Kadare. Hoewel elk gebouw een eigen verhaal heeft, lijken ze qua interieur wel op elkaar. Omdat wij in Bosnië al eerder dit soort traditionele huizen hadden bezocht, hebben we het in Gjirokastër overgeslagen. Als je nooit eerder zoiets gezien hebt, moet je zeker gaan. 

Een alternatief voor de Ottomaanse huizen is het Etnographic Museum van Gjirokastër. Het heeft ook traditioneel ingerichte kamers zoals de bovengenoemde Ottomaanse huizen, maar vertelt nog iets meer over de geschiedenis en bijvoorbeeld traditionele klederdracht. 

Ondergewaardeerd: Ali Pasha Brug

De Ali Pasha Brug is een van die verborgen parels in Gjirokastër waar je nauwelijks andere toeristen tegenkomt. Voor ons was dit het hoogtepunt van Gjirokastër. Een steile klim vanuit het oude centrum brengt je in ongeveer 20-30 minuten bij de eerste aanblik van de brug die over een opgedroogde rivierbedding loopt. Vooral rond zonsondergang is het extra mooi als de omringende bergen, bedekt met gele bloemen (in mei in ieder geval), baden in een gouden gloed. 

Via een smal pad kun je helemaal tot aan de brug lopen voor een uniek perspectief op de brug. Je kunt er ook overheen lopen, al is de brug wel smal. Pas dus goed op met slecht weer en harde wind. 

In totaal ben je ongeveer 1-2 uur bezig om vanuit de stad naar de brug, en weer terug te lopen. Op de weg terug loop je nog langs een plek waar je honing kunt kopen, maar bij ons was die helaas dicht. 

Eet Qifqi, Oshaf of andere typische gerechten uit Gjirokastër

Gjirokastër heeft naast een bijzondere geschiedenis ook een unieke keuken. Twee gerechten die je daaruit zeker wil proberen zijn Qifqi en Oshaf. Qifqi is een rijstbal, vergelijkbaar met Arancini uit Italië (of als je dat ook niet kent: een soort bamibal, maar dan beter). 

Oshaf is een dessert bestaande uit schapenmelk, suiker, gedroogde vijgen en een beetje kaneel. Wij aten ons buikje rond bij Taverna Kuka, al raadde onze host ook Taverna Tradicionale Klajdi aan.

De beste dingen om te doen rondom Gjirokastër

Ga naar de Blue Eye (Syri i Kaltër)

Op een uurtje rijden van Gjirokastër vind je de Blue Eye, een kraakheldere natuurlijke waterbron. Het is een hoogtepunt voor veel toeristen in Albanië. Zwemmen in de bron mag helaas niet meer, maar de diepblauwe bron blijft een indrukwekkend fenomeen. Naar schatting komt hier 18.400 liter water per seconde omhoog. Dat is echt mega veel water.

Vanaf de parkeerplaats leidt een deels verharde weg bijna helemaal naar de bron. De elektrische scooters die je voor een paar euro kunt huren, kun je op honderd meter van de bron parkeren bij een restaurant. Zo’n scooter is best een aanrader omdat de wandeling erheen niet per se een mooie toevoeging is. Vooral handig dus als je weinig tijd hebt.

Aangekomen bij de Blue Eye is er een uitzichtpunt, en kun je een kleine wandeling maken langs de bergwand. Hierbij heb je een mooi uitzicht over de helderblauwe rivier en de groene omgeving. Uiteindelijk heb je het na een uurtje of twee wel gezien.

Tip: Het is voor een bezoek aan de Blue Eye handig als je over een huurauto beschikt. Deze kun je in Tirana of Sarandë huren via Sunnycars of Discovercars.

Meer lezen over de Blue Eye (Syri i Kaltër)? Hier kun je ons uitgebreide artikel vinden!

Maak een roadtrip langs de Vjosa Rivier

De Vjosa rivier is één van de laatste wilde rivieren van Europa, kronkelend door het hart van de Albanese natuur. Deze roadtrip brengt je langs spectaculaire uitzichtpunten en verborgen dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Bereid je voor op Orthodoxe kerken, thermale baden én kun je een stukje gaan raften.

Meer lezen over deze roadtrip? Bekijk hier ons uitgebreide artikel!

Bezoek het Bënça Aquaduct

Het Bënça Aquaduct (Ujësjellësi i Bënçës), ook wel bekend als het Ali Pasha Aquaduct, werd in het begin van de 19e eeuw gebouwd om water van de bergen naar het kasteel in Tepelenë te vervoeren. Dit kasteel was van de lokale heerser Ali Pasha.

Het aquaduct ligt in een prachtige omgeving, omringd door groene bergen en uitgestrekte velden vol wilde bloemen. Het is de ideale picknickplek waar maar weinig andere toeristen komen.

Een bezoek aan het aquaduct kun je goed combineren met een roadtrip langs de Vjosa rivier, of bezoeken onderweg terug richting het noorden (zoals hoofdstad Tirana).

De leukste slaapplekken in Gjirokastër

Stone City Hostel is het beste hostel in Gjirokastër. Allereerst is het gebouw zo stijlvol ontworpen dat het net zo goed een boutique hotel had kunnen zijn. Maar ook de hosts zijn ontzettend gastvrij en verzorgen een gratis stadswandeling en een geweldig ontbijt. 

Zelf hebben we heerlijk geslapen bij Palorto Hotel, waar we een ruime kamer met groot balkon hadden. Ook hier hadden ze een geweldig ontbijt wat werd geserveerd in de groene binnentuin, en het zat naast het bekende Skenduli huis (traditioneel). Daarnaast hebben ze hier een privé parkeerplaats, wat wel zo fijn is als je met de auto komt.

Daarnaast hebben we ook goede verhalen gehoord over het iets duurdere Rose Garden Hotel, wat vooral fijn is als je een accommodatie in het centrum mét zwembad wilt.

Minder leuk: Met de auto door Gjirokastër rijden

Als je met een (huur)auto reist kunnen de smalle kronkelwegen en steile hellingen inclusief tegenliggers (en auto’s achter je) een flinke uitdaging vormen. Iets wat je amper een steegje kan noemen is hier een volwaardige tweerichtingsweg waar ook de lokale bus rijdt. Google Maps staat er in Gjirokastër om bekend om je via veel te smalle of doodlopende wegen te sturen. De locals vinden het niet zo’n probleem, maar als je het spannend vindt check dan vooraf in de hotel reviews of het een beetje makkelijk te bereiken is met de auto.    

Kom je voor een dagtrip? Rondom het kasteel zijn een aantal makkelijk te bereiken parkeerplaatsen. Zeker als je een beetje vroeg komt, moet daar genoeg plek zijn. 

Meer lezen over auto huren in Albanië? Bekijk hier ons uitgebreide artikel!

Gjirokastër combineren met andere plekken in Albanië?

Gjirokastër ligt in het zuiden van Albanië, op ongeveer 1,5 uur rijden van Himarë en Ksamil. De populaire Blue Eye (Syri i Kaltër) ligt op ongeveer een uurtje rijden. Daarnaast ligt het vlakbij de Vjosa rivier, waar je een prachtige roadtrip kunt maken. Voor ons een van de onverwachte hoogtepunten tijdens onze reis door Albanië.

Wil je de andere kant op, hou dan rekening met een reistijd van 3,5 uur naar de hoofdstad Tirana of 3 uur naar Berat.

Meer tips voor Albanië? Lees hier al onze artikelen!