• Menu
  • Menu

Roadtrip langs de Vjosa rivier: Een onvergetelijk avontuur van Gjirokastër naar Leskovik

De Vjosa rivier is één van de laatste wilde rivieren van Europa, vrij stromend en kronkelend door het hart van de Albanese natuur.

Een roadtrip langs deze rivier is een highlight van je reis door Albanië. Startend in het historische Gjirokastër, brengt deze roadtrip langs de Vjosa rivier je langs een eeuwenoud aquaduct, spectaculaire uitzichtpunten en verborgen dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Bereid je voor op Orthodoxe kerken, locals die rijden op hun ezels en mooi blauw water. Verder bezoek je de bekende thermale baden en kun je een stukje gaan raften. Het laatste stuk voert je door de bergen naar een bijzondere overnachtingsplek. 

Klaar voor een schitterend avontuur in Zuid-Albanië? Lees snel verder voor alle essentiële stops!

Vertrek uit Gjirokastër 

Je begint de reis in Gjirokastër, de stad die bekendstaat om haar rijke geschiedenis en Ottomaanse architectuur. Door de smalle straatjes slinger je de stad uit en verruil je het levendige centrum voor het serene platteland. Al snel veranderen de stenen huizen en steile paden in groene heuvels en vergezichten over de omliggende bergen. Je rijdt richting het stadje Tepelenë waar je voor het eerst ziet hoe de Vjosa rivier als een blauw lint door het landschap kronkelt. Net voor Tepelenë kun je bij Ujë Ftoht Cafe and Honey lekkere honing kopen en heerlijk lokaal eten. 

Eerste Stop: Bënça Aquaduct

Tepelenë is de plek waar in de 18e en 19e eeuw de lokale heerser Ali Pasha verbleef. Zijn kasteel staat er nog, maar het mooiste bouwwerk ligt een paar kilometer buiten het stadje: Het Bënça Aquaduct (Ujësjellësi i Bënçës), ook wel bekend als het Ali Pasha Aquaduct. 

Dit aquaduct werd begin van de 19e eeuw gebouwd om water van de bergen naar het kasteel in Tepelenë te vervoeren. Het ligt in een betoverende omgeving, omringd door groene bergen en uitgestrekte velden vol wilde bloemen. Het is een ideale picknickplek, waar maar weinig toeristen komen. Je kunt over het aquaduct lopen, maar pas op voor losliggende platen. Wij vonden het echt een heerlijke plek.

De Dragot brug

Deze brug is het startpunt van een stuk langs het melkblauwe water dat prachtig contrasteert met de groene bergen. Direct na het oversteken van de brug is er een kleine parkeerplaats en kun je naar de rivierbedding lopen. Op warme dagen ook een leuk plekje om even rond te struinen en je voeten te laten afkoelen in het water.

Mooie uitzichten rijdend naar Këlcyrë

Wanneer je vanaf de Dragot brug doorrijdt naar het dorp Këlcyrë rijd je grotendeels langs de blauwe rivier die door de canyon stroomt. Voor een fotostop moet je je auto even in de berm zetten, dit vonden wij een mooi plekje. Op Google maps vind je nog de Vjosa waterfalls, maar die stonden bij ons in mei al helemaal droog. 

In Këlcyrë vind je een bakkerij en wat lokale restaurants om te lunchen. Er is ook een kleine supermarkt waar je brood en beleg kunt halen. Je kunt er ook voor kiezen om door te rijden naar Permet, de slow-food capital van Albanië.

Tip: Op zoek naar een volledige rondreis door Albanië? Bekijk hier al onze tips voor een route van 10-14 dagen!

Op naar Permet

Na Këlcyrë rij je door naar Permet, een stad die bekendstaat om het raften en de slow-food beweging. Een leuke foto stop onderweg is Ile Bridge.

Het raften in Permet is geschikt voor beginners en is een spannende manier om de ongerepte Vjosa rivier van dichtbij te ervaren. Er zijn verschillende aanbieders waarbij je online kunt reserveren en die je hier kunt vergelijken. 

Als je deze roadtrip wilt opbreken is Permet een ideale bestemming om een nachtje te blijven. In het stadje vind je een handvol goede restaurants (zoals Bar Restaurant Trifilia) en is er een korte maar pittige hike naar Leus, een dorpje hoger in de bergen. Door het oude centrum kun je leuk struinen en rondneuzen bij antiekwinkeltjes. 

Meer lezen over autohuur in Albanië? Bekijk hier ons uitgebreide artikel!

Overnachten in Permet 

Het Chri Chri Guesthouse net buiten Permet is een unieke plek om te overnachten in Albanië. Het ligt in het dorpje Leus en je hebt een 4×4 nodig om er te komen, maar de eigenaar kan je ook ophalen in Permet.

White Villa is een moderne accommodatie met alles erop en eraan met een goede ligging. Voor een overnachting in een authentieke setting wil je zeker kijken bij het Traditional GuestHouse Permet. Het uitzicht vanaf deze plek is fenomenaal. 

Llixhat e Bënjës – Thermale Baden

Een hoogtepunt van de route zijn de thermale baden van Bënja. Hier ontspringt lauw warm water uit de grond, wat zich vervolgens verzamelt in met stenen gevormde poelen. Omringd door de bergen kun je hier heerlijk ontspannen. Er is één groot bad waar het warme water als een waterval uitstroomt, een paar kleine baden, en hier vind je een verdwaalde stroom met warm water. De toegang is gratis. 

Tevens is er bij de thermale baden een traditionele boogbrug. Achter deze brug ligt de Lengarica Canyon die je een stukje in kunt lopen, en waar je een riviertje vindt waar je in kunt zwemmen. 

De Vjosa River Bend

Na de thermale baden volg je de slingerweg langs de Vjosa rivier. Onderweg zijn er tal van plekken om te stoppen en het landschap in je op te nemen. Het meest indrukwekkende punt is de Vjosa River bend waar je een over de bergen uitkijkt en heel goed ziet hoe de rivier door het land kronkelt.

Opweg naar Leskovik 

De roadtrip eindigt in Leskovik, een klein dorp waar de tijd langzaam verstrijkt en veel nog gaat zoals vroeger. De kaas wordt bij de lokale winkel bijvoorbeeld nog afgewogen op een tig jaar oude weegschaal die in balans moet worden gebracht met losse gewichtjes.

Maar voordat je er bent, rijd je nog een stuk door de bergen. Het beste rijd je een klein stukje om via deze verlaten hangbrug en helemaal via de grens met Griekenland voor de mooiste route. Af en toe zal je moeten remmen voor een kudde geiten. Wij kwamen zelfs een schildpad tegen die de stoep niet op kon klimmen. Die hebben we weer op pad geholpen en met de goede daad verricht, konden we door naar Leskovik.

In het dorp Leskovik vind je ook bijzondere waterbronnen. Het water stroomt hier namelijk uit de stam van gigantische bomen. Waarschijnlijk zijn ze in het verleden zo gebouwd dat de boom er langzaam omheen is gaan groeien.

Aangekomen bij Melesin Destillery

De grote trekpleister van het dorp is de Melesin Distillery, waar nog op ambachtelijke wijze gin en raki wordt gestookt. De plek doet tevens dienst als restaurant en boutique hotel. Sluit de dag dus af met een heerlijke maaltijd en een kleine proeverij, en boek hier je overnachting.

Verder reizen na de Vjosa rivier en Leskovik? 

Een nachtje slapen in Melesin Distillery is genoeg, er is in Leskovik verder namelijk weinig te zien. Een leuke volgende stop is de studentenstad Korçë en eventueel kun je in één dag doorrijden naar het meer van Ohrid waar het rustige dorpje Lin op je wacht.

Wil je juist richting Gjirokastër ben je minimaal 2,5 uur onderweg, en als je helemaal naar Tirana wilt, houd dan rekening met minimaal 5 uur rijden.

Wil je juist door naar de kust? Hou dan rekening met een rit van 3 uur naar Ksamil of minimaal 4 uur naar Himarë.

Meer tips voor Albanië? Lees hier al onze artikelen!