• Menu
  • Menu

Levendig Korçë: 10x Doen in deze ondergewaardeerde stad

Korçë is een ondergewaardeerde bestemming in Albanië die je absoluut moet ontdekken. Deze opvallend groene stad met een energieke vibe is perfect voor een stadswandeling, een kop koffie, een lekkere lunch en zelfs om te overnachten. 

Doordat er veel studenten wonen in Korçë is er overdag en ‘s avonds veel leven op straat. Maar ook de rijke geschiedenis, charmante architectuur en levendige cafés waar groepjes mannen samen serenades zingen, maken Korçë tot een verrassend leuke bestemming.

In dit artikel nemen we je mee door de straten van Korçë. Je ontdekt de sfeervolle oude bazaar, een indrukwekkende orthodoxe kathedraal en geniet van een lokaal gebrouwen biertje in de biertuin van de Birra Korça brouwerij. En het beste van alles? Je kunt deze highlights allemaal in één dag beleven. Sterker nog, in een paar uur kun je ook al veel zien.

De beste dingen om te doen in Korçë

Doordat de afstanden klein zijn in Korçë, kun je in korte tijd veel zien. In minder dan 2 uur kun je zelfs al lopend de belangrijkste plekken zien. Je kunt deze route direct in Google Maps laden. Het gaat vooral om de volgorde, niet zo zeer om het navigeren. Volg ‘m ook niet blind, want Google maps denkt dat je op sommige plekken niet kunt lopen en stuurt je vervolgens via grote omwegen. Hieronder vind je de hoogtepunten op een rijtje.

Wandel over de Bulevardi Shen Gjergji (St. George Boulevard)

Begin je dag met een ontspannen wandeling over de Bulevardi Shen Gjergji. Deze door bomen geflankeerde boulevard is bezaaid met cafés, ijssalons en kleine boetiekjes. Het is dé plek waar locals samenkomen voor hun dagelijkse wandeling of ‘xhiro’. Een heerlijke plek om mensen te kijken onder het genot van een kopje koffie. 

Verken de oude bazaar (Pazari i Vjetër)

Voel de geschiedenis van de stad door een bezoek te brengen aan de oude bazaar van Korçë. Op deze plek wordt al 500 jaar handel gedreven. De bazaar die je vandaag de dag ziet is grotendeels gebouwd aan het einde van de 19e eeuw, nadat in 1879 een grote brand alles verwoestte. In 2015 kwam daar nog eens een groot restauratieproject bij waardoor de bazaar er vandaag de dag pico bello bij staat. 

De bazaar is een aaneenschakeling van cafés, restaurants en tapijtwinkels, maar je vindt er niet zo gek veel toeristen prullaria als magneten, t-shirts en petjes. Hierdoor heb je veel meer het gevoel dat je door een authentieke Albanese stad loopt. ’s Avonds komt de bazaar helemaal tot leven, met verlichte kerstversieringen (ook in mei) en volle terrasjes. 

Geniet van een lokaal biertje bij de Birra Korça Brouwerij

Als je van bier houdt, is een bezoek aan de Birra Korça Brouwerij een must. Dit is de oudste brouwerij van Albanië, opgericht in 1928, en hier komt het gelijknamige bier vandaan. Je kunt er een rondleiding krijgen om meer te weten te komen over het brouwproces en natuurlijk genieten van een vers getapt biertje in de aangrenzende biertuin. De ontspannen sfeer en het verse bier maken dit tot een van de hoogtepunten van Korçë.

Tip: Meer lezen over een rondreis door Albanië? Ons uitgebreide artikel vind je hier!

Bezoek de Wederopstanding Kathedraal (Ringjallja e Krishtit)

Aan het einde van de St George Boulevard vind je de indrukwekkende Wederopstanding Kathedraal, de grootste orthodoxe kerk van Albanië. De kathedraal werd geopend in 1995, nadat de oorspronkelijke kathedraal in 1968 door de communisten werd opgeblazen met dynamiet. 

De kerk is een symbool van heropleving van religieuze vrijheid in Albanië. Het interieur is in perfecte staat met erg mooie muurschilderingen.

Bezoek het Museum van onderwijs 

Korçë staat bekend als een centrum van cultuur en onderwijs in Albanië. In 1887 werd hier de eerste school geopend waar les werd gegeven in de Albanese taal. Dit gebouw huisvest nu het Museum van Onderwijs, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het Albanese onderwijs en de taalontwikkeling. 

Verken de charmante wijkjes van Korçë

Op zoek naar een parkeerplek reden wij per ongeluk door een ontzettend charmant wijkje ten noorden van de Wederopstanding Kathedraal. Nu schijnen er rondom de kathedraal sowieso meer leuke wijkjes te liggen met geplaveide straten en traditionele laagbouw. 

Je kunt het op eigen houtje gaan verkennen, maar deze gratis stadswandeling die elke dag om 10.00 en 18.00 uur vertrekt bij de oude bazaar brengt je ook door deze wijken. 

Ontdek de Iliaz Bej Mirahori Moskee en de Klokkentoren

Een van de oudste en meest historische bezienswaardigheden in Korçë is de Iliaz Bej Mirahori Moskee, gebouwd in 1496. Dit is de oudste moskee van Albanië en werd opgericht door Iliaz Bej Mirahori, de stichter van de stad. De moskee valt op door zijn traditionele Ottomaanse architectuur.

Naast de moskee staat de historische Klokkentoren van Korçë, die in 1784 werd gebouwd. Hoewel de toren niet meer toegankelijk is voor publiek, is het een symbool van de stad en zeker een foto waard. De toren ziet er opvallend goed uit, maar dat komt omdat deze herbouwd is nadat een aardbeving ‘m verwoestte. 

Proef lokale specialiteiten zoals Lakror

De culinaire tradities van Korçë mag je niet missen. Een van de gerechten die je zeker moet proberen is Lakror, een dunne hartige taart vergelijkbaar met de Griekse spanakopita, gevuld met ingrediënten zoals spinazie, prei of vlees. Een aanrader is het restaurant “Shija e Saçit” waar je kunt zien hoe deze traditionele taart wordt bereid onder een saç (een metalen koepelvormige deksel). Vergeet ook niet om lokale desserts zoals Pacavure te proeven.

Eten bij Villa Teo Tavern

Net buiten de stad, ten zuiden van het centrum van Korçë vind je de rustig gelegen Villa Teo Tavern. Hier kun je heerlijk eten in de tuin of binnen bij slechter weer. De specialiteit van het huis is kip in roomsaus in versgebakken brood. De porties zijn hier zeer royaal, dus bestel niet te veel of zorg dat je de restjes meeneemt. De prijzen zijn zeer vriendelijk en wij kregen zelfs een fles wijn mee van de eigenaar. De eigenaar heeft ook wat banden met Nederland omdat zijn broer daar woont en werkt.

De leukste slaapplekken in Korçë

Korçë biedt een scala aan accommodaties, van boutique hotels tot gezellige pensions. Er is één hostel, Villa 1926, maar de recensies op booking.com zijn niet echt om over naar huis te schrijven. 

Als je een betaalbare maar goede plek zoekt om te overnachten, kijk dan naar At Pikotiko’s. Deze brandschone accommodatie is eenvoudig maar modern en ligt op loopafstand van het centrum. 

Zoek je een meer unieke overnachting die past bij het historische karakter van de stad? Kijk dan eens naar Hani i Pazarit Boutique Hotel. Gelegen in het hart van de oude bazaar combineert dit hotel historische charme met modern comfort en stijlvol ingerichte kamers. 

Tot slot vinden wij het Meri Boutique hotel er ook heel mooi uitzien met stijlvolle kamers vanaf €60 per nacht. 

Waar parkeren in Korçë?

Parkeren kan op veel plekken langs de weg, maar het kan wat hectisch zijn met ander verkeer. Wij hebben onze auto hier neergezet, op loopafstand van de oude bazaar. Daar lopen wat mannetjes om parkeergeld te innen. Je krijgt geen bonnetje, het gaat gewoon op goed vertrouwen.  

Waarheen reizen na Korçë?

Vanuit Korçë kun je meerdere kanten op. Rijd je richting het zuiden? Dan is de Melesin Distillery een goede bestemming waar je de roadtrip langs de Vjosa Rivier in tegenovergestelde volgorde kunt doen. Onderweg naar het zuiden rijd je door schitterend berglandschap en passeer je een indrukwekkende herdenkingsplaats in Borovës, waar in 1943 een compleet dorp werd uitgemoord door Nazi Duitsland al vergelding voor een aanval van de partizanen. 

In noordelijke richting vind je op ongeveer 1-2 uur rijden het dorp Lin, een slaperige dorpje aan het meer van Ohrid dat in 2023 wereldnieuws was. Na archeologische vondsten wordt nu namelijk aangenomen dat Lin het oudste prehistorische dorp van Europa is. Blijkbaar woonde hier in 6000 voor Christus al mensen. Het dorpje is leuk voor een nachtje of een kort bezoek onderweg naar Tirana (ongeveer 3.5 uur rijden).

In westelijke richting kun je je reis vervolgen naar Berat, op minimaal 4 uur rijden.

Meer tips voor Albanië? Lees hier al onze artikelen!