• Menu
  • Menu

Ervaar het authentieke dorpsleven in Lin: Het oudste dorp van Europa (aan het meer van Ohrid)

Lin is een pittoresk dorp gelegen op een smalle landtong aan het meer van Ohrid. Met sfeervolle stenen huizen, oude druivenranken en geplaveide straatjes is Lin de ideale plek om het authentieke Albanese dorpsleven te ervaren.

Het dorp werd in 2023 door archeologische vondsten van 6000 voor Christus gebombardeerd tot oudste dorp van Europa. Hoewel het toerisme daardoor een boost heeft gekregen, heeft dit ieniemienie dorpje zijn traditionele charme weten te behouden.

In dit artikel nemen we je mee op een kleine ontdekkingsreis door Lin, want heel eerlijk: in een paar uur kun je het dorp wel uitspelen. Je wandelt langs groentetuintjes, deelt de straten met het lokale vee en bezoekt een oude kerk en ruïnes. Als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je zelfs op zoek gaan naar de verborgen bunker met waanzinnig uitzicht. Wij sliepen een nachtje in Lin en delen de leukste activiteiten, de beste slaapplekken en praktische tips voor je bezoek.

Wat te doen in Lin?

Hoewel Lin klein is, valt er genoeg te ontdekken. De afstanden zijn prima te lopen, en onderweg kijk je je ogen uit. Hieronder delen we de activiteiten die je niet mag missen tijdens je bezoek.

Wandel door de sfeervolle straatjes

Begin je bezoek met een ontspannen wandeling door de geplaveide straatjes van Lin. De charmante stenen huizen, vaak begroeid met oude druivenranken, geven het dorp een sprookjesachtige uitstraling. Verbaas je niet als je de straten moet delen met kippen, koeien en ezels. Het vee loopt hier vrij rond en draagt bij aan de unieke sfeer. 

Tijdens onze wandeling zagen we hoe een kudde geiten en schapen midden op de dorpsstraat werd gemolken en vervolgens in een klein stenen huisje werden gepropt voor de nacht. Daarna waren die dieren zo stil dat je het huis zo voorbij zou lopen. Wij vroegen ons daardoor af wat er nog meer achter al die oude deuren zit. Een bijzonder tafereel dat je het authentieke dorpsleven laat ervaren.

Verken het schiereiland en geniet van het uitzicht

Lin ligt op een schiereiland dat uitsteekt in het Meer van Ohrid. Een wandeling rondom het schiereiland is een must. Je wordt getrakteerd op mooie uitzichten over het meer en de omliggende bergen. Ondanks het minder goede weer tijdens ons bezoek, was de wandeling zeker de moeite waard en zagen we enkele locals hun groentetuintje onderhouden. Allemaal niet zo spannend, maar het draagt wel bij aan het authentieke gevoel en de rust. 

Loop een rondje door de tuin bij de lokale kerk

Je hebt vast mooiere kerken gezien dan de kerk in Lin, maar toch is het leuk om er even te kijken. De tuin is goed onderhouden met in het juiste seizoen een zee van bloemen. De opzichter is erg enthousiast en wil graag dat je komt kijken. 

Probeer de Lin Mozaïek te bezoeken

Op het hoogste punt van het schiereiland vind je de ruïnes van een oude kerk. Op hetzelfde terrein ligt de Lin Mozaïek, een stukje UNESCO-erfgoed dat niet heel makkelijk te bezoeken is. Het is op dit moment alleen mogelijk om het te bekijken als je de opzichter belt, want het hele terrein is afgesloten met een hek. Het mozaïek dateert uit de vroegchristelijke periode en wordt beschouwd als een belangrijk historisch artefact. 

Ga op zoek naar de verborgen bunker

Helemaal aan het einde van de landtong ligt een verscholen bunker. In Albanië zijn zo’n 175.000(!) van deze bunkers gebouwd, maar geen enkele heeft zo’n lekker uitzicht als deze. 

Maps.me en Google Maps hebben soms wat moeite om de juiste wandelroute te bedenken en sturen je vaak via de kust. Om bij de bunker te komen kun je beter navigeren naar de Lin mozaïek en dan doorlopen langs het hek naar het einde van de landtong. Onderweg heb je dan gelijk mooi uitzicht op het dorpje.

Bootje huren

Lin ligt aan het Meer van Ohrid en het is vrij gebruikelijk om met een bootje het meer op te gaan. Lokale vissers en bewoners bieden vaak bootjes aan, waarmee je een paar uur het water op kunt. Bij ons was het weer helaas matig waardoor we dit hebben moeten overslaan. 

De leukste slaapplekken

Hoewel Lin klein is, zijn er enkele charmante accommodaties waar je kunt overnachten. Wij hebben met veel plezier geslapen bij House 1960 met een mooie tuin, lekker eten en zeer vriendelijke hosts. Ontbijten op het dakterras met uitzicht op het meer is ook een dikke plus. 

Villa 43 is een vergelijkbare optie met als plus dat je balkon rechtstreeks aan het meer ligt. Op een mooie zomerdag loop je zo van de accommodatie het meer in voor een verfrissende duik. Voor Guesthouse Lin geldt praktisch hetzelfde, al is de tuin daar nog sfeervoller.

Een prijsklasse lager is Helga’s House een mooi alternatief met een zeer uitgebreid ontbijt. De kamers zijn hier wat minder stijlvol en wat donker door de stenen muren, maar de recensies liegen er niet om; Helga’s House is gewoon dikke prima. 

Praktische tips voor je bezoek

  • Eten en drinken: Er zijn hier geen grote restaurants, maar bij sommige accommodaties kun je vooraf een traditionele maaltijd reserveren. Probeer zeker de verse vis uit het meer.
  • Beste reistijd: Voorjaar en zomer zijn ideaal vanwege het milde weer. Houd er rekening mee dat het ’s ochtends fris kan zijn, dus neem een jas mee.
  • Contact met de locals: De inwoners zijn vriendelijk en gastvrij. Een paar woorden Albanees spreken wordt zeer gewaardeerd.
  • Comfortabele schoenen: De straatjes en paden langs de kust kunnen oneffen en glad zijn, dus kies schoenen waar je goed op kunt lopen.
  • Bereikbaarheid: Lin ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Pogradec en is bereikbaar via een route langs de kust van het Meer van Ohrid. Openbaar vervoer is beperkt, dus eigen vervoer of een huurauto is wel handig.

Meer lezen over autohuur in Albanië? Bekijk hier ons uitgebreide artikel!

Waarheen reizen na Lin?

Maak je een roadtrip door Albanië? Dan is dit natuurlijk niet je eindbestemming. In zuidelijke richting is de levendige stad Korçë op een ruim uur rijden een mooie volgende stop. Nog verder naar het zuiden kun je naar Melesin Distillery waar je kunt beginnen aan een roadtrip langs de Vjosa rivier richting Permet en Gjirokastër.

Daarnaast kun je Lin ook goed combineren met een reis door Noord-Macedonië. Het Meer van Ohrid wordt zelfs door beide landen gedeeld. Lin ligt op ongeveer een kwartiertje rijden van de grens. Hou er rekening mee dat je huurauto wellicht niet zomaar mee mag de grens over.

Meer naar het westen liggen Tirana (zo’n 2,5 uur rijden) en Berat als leuke opties. Mocht je naar Tirana rijden, dan is Fustanella Farm een geweldige plek om onderweg te lunchen.

Albanië heeft nog veel meer verrassingen voor je in petto. Of je nu op zoek bent naar culturele hoogtepunten, adembenemende natuur of authentieke dorpen, er is voor ieder wat wils. Bekijk al onze artikelen en stel je eigen droomreis samen.

Meer tips voor Albanië? Lees hier al onze artikelen!