• Menu
  • Menu

Verken de West Highland Way in 4 Dagen

Droom je van een episch avontuur door de Schotse Hooglanden? De West Highland Way in 4 dagen is een heerlijke uitdaging voor wandelaars die niet bang zijn om hun grenzen te verleggen. Lees verder voor een kant-en-klare planning voor 4 dagen op de West Highland Way. 

Waarom zou je, in godsnaam, de West Highland Way in slechts 4 dagen willen voltooien? De meeste mensen lopen de West Highland Way in 8 dagen, maar het antwoord is simpel: Voor de pure sensatie van avontuur én om te zien waar jij toe in staat bent. Elke dag word je uitgedaagd door de ruige Schotse Hooglanden. In deze wervelwindeditie van de West Highland Way ontdek je dat jouw grenzen verder liggen dan je vooraf had gedacht. 

Je wandelt dagelijks zo’n 40 kilometer en staat zo’n 10-12 uur op je benen. Onderweg kom je langs de bosrijke oevers van Loch Lomond, de beklimming van Devil’s Staircase en de uitgestrekte valleien. De uitzichten zijn adembenemend en elke voltooide etappe brengt je dichter bij het gevoel van overwinning. Lees hier de exacte route om de West Highland Way in 4 dagen te lopen. 

De West Highland Way in 4 Dagen

Met vier dagen bedoelen we vier volle dagen wandelen en één dag om naar huis te gaan. Je bent in totaal vijf dagen van huis. Hieronder vind je een korte samenvatting van de etappes. Wil je een preciezer beeld krijgen van wat je te wachten staat? Check dan onze ultieme gids voor de West Highland Way, waar ze in detail beschreven zijn. 

Tip: Onderneem dit plan in de zomermaanden, wanneer de dagen langer zijn. Je wilt vanwege de oneffen paden liever niet in het donker nog aan het wandelen zijn.

Dag 1: Milngavie – Rowardennan (42 km / 10-12 uur incl. lunchpauze)

Een mooie etappe die rustig en vlak start. Na ongeveer 30 kilometer klim je over de toppen van Conic Hill voor het uitzicht op Loch Lomond. In Balmaha wacht in het gezellige Oak Tree Inn een heerlijke maaltijd. Het laatste stuk tussen Balmaha en Rowardennan is een pittige toegift, maar leuk wandelen.

Dag 2: Rowardennan – Crianlarich (33 km / 8-12 uur incl. lunchpauze)

In afstand is dit een kortere wandeling, maar het stuk langs Loch Lomond is het zwaarste deel van de hele West Highland Way. Het pad dat constant omhoog en omlaag gaat, op een oneffen ondergrond vol boomwortels en uitstekende rotsen, zorgt ervoor dat je lang over dit deel doet. Verlaten strandjes bieden wel mooie plekken om even te rusten en een bammetje te eten. Nadat je Loch Lomond voorbij bent, is de wandeling naar Crianlarich goed te doen. Je zou zelfs door kunnen stoten naar Tyndrum (10 km extra).

Dag 3: Crianlarich – Kingshouse (41 km / 9-12 uur incl. lunchpauze)

De eerste 22 km van deze route tot aan Bridge of Orchy is goed te doen en je kunt daar best tempo maken. Je loopt door bossen en goede paden waardoor je rustig om je heen kunt kijken.

Het laatste gedeelte van deze etappe loopt door de uitgestrekte wildernis van Rannoch Moor, een van de meest afgelegen en ruigste landschappen van Schotland. Dit deel van de route voelt wijd en open, met jou als nietig mensje daar tussenin.

Dag 4: Kingshouse – Fort William (39 km / 9-12 uur incl. lunchpauze)

Deze dag begint met een klim naar de top van Devil’s staircase, een klim die zwaarder klinkt dan hij is. De uitzichten zijn gedurende de hele klim en zeker vanaf de top fenomenaal. De afdaling naar Kinlochleven is pittig voor de knieën maar het uitzicht is het waard.

Het laatste stuk van de wandeling, na Kinlochleven, is lang. Het begint met een steile klim door een bos naar een uitgestrekt en onherbergzaam landschap. Rotsige paden slingeren door de uitgestrekte velden van Lairigmor (The Great Pass), waar je opnieuw bent overgeleverd aan de elementen. Vergeet onderweg niet af en toe om te draaien; de mooiste uitzichten liggen vaak achter je.

Deze twee foto’s werden 2 minuten na elkaar gemaakt. Het weer in Schotland is zo veranderlijk als maar zijn kan.

Dag 5: Terug naar Glasgow / Nederland

Op dag 5 neem je de bus of trein terug van Fort William naar Glasgow. Met de Citylink bussen kun je rechtstreeks naar Glasgow Airport. Als je een late vlucht boekt, kun je daarmee een overnachting uitsparen. 

De West Highland Way in 4 dagen: Waar overnacht je? 

Loop je de West Highland Way in 4 dagen, slaap dan in hostels of guesthouses. We raden deze plekken aan: 

Nacht 1: Slapen in Rowardennan 

Nacht 2: Slapen in Crianlarich 

Nacht 3: Slapen in Kingshouse 

Nacht 4: Slapen in Glen Nevis of Fort William 

Je kunt de laatste dag in Glen Nevis of Fort William slapen. Glen Nevis ligt op 4 km (ongeveer 45 minuten lopen) voor de finish. Dat laatste stukje kun je ook op dag 5 lopen en ruim op tijd zijn voor je trein.

Accommodatie in Glen Nevis

Accommodatie in Fort William 

Een gedeelte van de West Highland Way in 3-4 dagen 

Is de gehele West Highland Way in vier dagen te veel? Loop dan de laatste vier etappes van de traditionele West Highland Way. Zo kun je in een rustig tempo toch genieten van de mooiste delen.

Als je een vroege vlucht neemt naar Glasgow, kun je dezelfde dag nog beginnen met lopen. Tyndrum en Bridge of Orchy zijn beide per bus en trein te bereiken. De planning ziet er dan zo uit:

  • Dag 1: Tyndrum – Bridge of Orchy (11 km / 2-3 uur)
  • Dag 2: Bridge of Orchy – Kingshouse (19.5 km / 4-6 uur)
  • Dag 3: Kingshouse – Kinlochleven (14.5 km / 3-5 uur)
  • Dag 4: Kinlochleven – Fort William / Glen Nevis (25 km / 5-8 uur)
  • Dag 5: Terug naar Glasgow / Nederland

Wil je dit schema nog iets inkorten? Geoefende wandelaars kunnen in één dag van Tyndrum naar Kingshouse lopen. Lijkt dat niet haalbaar, maar heb je slechts 3 dagen om te wandelen? Start dan in Bridge of Orchy. 

Voorbereiding op de West Highland Way

De West Highland Way is een fysieke uitdaging die je niet mag onderschatten, zeker als je het in slechts 4 dagen wil lopen. Begin op tijd met trainen, want sprekend uit ervaring: ongetraind is de West Highland Way in 4 dagen niet te doen, helaas. Hoe beter je voorbereid bent, hoe meer je zult genieten van de hike.

Denk daarna aan het volgende: 

  • Neem alleen het essentiële mee, tenzij je bagagetransfer boekt. Gebruik onze uitgebreide paklijst om je goed voor te bereiden.
  • Zorg dat je een geldig paspoort hebt; je hebt dit nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Je hebt geen visum nodig.
  • Zorg voor een goede reisverzekering met medische dekking. Alle reisverzekeringen op Backpackcentrale dekken bergreddingen van officiële instanties, zolang je op de officiële paden blijft. Wij raden de volgende reisverzekeringen aan:

Zo kom je bij de start van jouw wandeling 

Milngavie is het officiële startpunt van de West Highland Way. De snelste manier om daar te komen is met de taxi van Glasgow Airport. Dit duurt ongeveer 20 minuten en kost tussen de 40 en 50 pond. Vanuit het centrum van Glasgow vertrekken ook bussen en treinen naar Milngavie. Dit duurt ongeveer een uur en kost zo’n 12 pond per persoon.

Tip: Milngavie spreek je trouwens uit als ‘Mul-guy’. Taxichauffeurs hebben geen idee waar je het over hebt als je vraag naar Miln-gavie. 

Loop je alleen het noordelijke gedeelte van de West Highland Way? Dan zijn Tyndrum en Bridge of Orchy goede startpunten. Vanuit Glasgow centrum vertrekken bussen en treinen naar beide bestemmingen. Vanaf de luchthaven gaan directe bussen naar beide dorpen. Kijk voor meer info over treintijden op scotrail.co.uk. Bustijden vind je op de website van CityLink

De West Highland Way verder plannen? Bekijk onze andere artikelen

Alternatieve routes en planningen:

Meer lezen over de West Highland Way? Check deze link voor al onze artikelen over Schotland!