• Menu
  • Menu

West Highland Way in 6 dagen 

Droom je van een tocht die zowel uitdagend als ontspannend is? Verken de West Highland Way in 6 dagen en ervaar het beste van de Schotse Hooglanden met onze kant-en-klare route. 

De traditionele West Highland Way slingert in 8 toegankelijke etappes door het hart van de Schotse hooglanden. Door de West Highland Way in 6 dagen te doen, deel je de etappes anders in, maar kom je net zo goed langs de bosrijke oevers van Loch Lomond, de toppen van Devil’s Staircase en alle andere highlights. 

Je kunt de West Highland Way in theorie ook in minder dagen doen, maar het grote voordeel van een 6-daagse wandeling is dat het zware stuk langs Loch Lomond beter verdeeld wordt. 

Je wandelt met de 6-daagse editie zo’n 25-30 kilometer per dag en hebt genoeg tijd om te genieten van alle uitzichtpunten en gezellige stops langs de route. Lijkt dat je wel wat? Bekijk hieronder de kant-en-klare route en aangeraden accommodaties. 

West Highland Way in 6 dagen: De kant-en-klare route 

Dag 1: Milngavie – Balmaha (31,2 km / 7.5 – 10 uur)

Je begint je avontuur in Milngavie, een buitenwijk van Glasgow. De eerste kilometers zijn vlak en leiden door groene bossen richting Drymen. Het hoogtepunt van deze dag is het uitzicht vanaf Conic Hill. Vanaf deze geliefde heuvel zie je kleine eilanden in Loch Lomond drijven terwijl wolken en zonnestralen schaduwen en reflecties op het water maken. Hier wil je zeker even pauzeren voor een paar foto’s. De afdaling naar Balmaha is steil over aangelegde trappen. Eenmaal in het gezellige dorpje wacht in de Oak Tree Inn een heerlijke maaltijd.

Dag 2: Balmaha – Inversnaid ( 23,6 / 6-8 uur)

Vanaf Balmaha wandel je langs de prachtige oevers van Loch Lomond, over goed begaanbare paden die bij nat weer wel erg modderig kunnen worden. Je passeert strandjes die uitnodigen om even te rusten en uit te turen over het meer dat omringd wordt door bergen. Verder loop je door dichte bossen en passeer je onderweg beekjes en watervalletjes

Na ongeveer 3 uur bereik je Rowardennan waar je bij The Clansman kunt genieten van typische pun-maaltijd. Na Rowardennan wordt het pad ruiger met boomwortels, uitstekende rotsen en korte klimmetjes. Na zo’n drie uur wandelen kom je aan bij het Inversnaid Hotel waar je vanaf een brug de Inversnaid Falls kunt bewonderen. Wanneer je slaapt bij Inversnaid Bunkhouse, volgt nog een pittige klim als toegift van deze etappe. 

Dag 3: Inversnaid – Crianlarich (21 km / 6-9 uur)

Deze etappe start met het zwaarste stuk van de West Highland Way. Tussen Inversnaid en Inverarnan is het constant stijgen en dalen over oneffen ondergrond. Je moet goed oppassen waar je loopt, maar dat maakt je gelukkig ook bewuster van de groene bossen waar je doorheen wandelt. 

In Inverarnan vind je het iconische Drovers Inn, op 20 minuten lopen van de trail. Dit is een van de oudste herbergen in Schotland die haar deuren al in 1705 opende. Mocht je niet willen omlopen, dan is de pub op het terrein van Beinglas Campsite ook een prima plek om te stoppen. Het laatste deel naar Crianlarich is, ondanks de stijging, goed te doen door wijde en relatief effen paden waar je goed naast elkaar kunt lopen. De laatste kilometer naar Crianlarich is een steile afdaling, die je de volgende dag weer omhoog mag lopen.

Je kunt eventueel ook doorlopen naar Tyndrum voor een alternatieve planning van de tweede helft. Zie hiervoor onze alternatieve planning

Dag 4: Crianlarich – Inveroran (25 km / 6-9 uur)

Vanuit Crianlarich begint je dag met een pittige klim terug naar de West Highland Way. Het stuk tussen Crianlarich is goed te doen en mooie uitzichten worden afgewisseld met minder fraaie gekapte bossen. In Tyndrum wil je sowieso stoppen bij The Real Food Cafe, met legendarische fish & chips maar ook heerlijk Schots ontbijt. Mocht je kamperen of onderweg zelf koken, weet dan dat je na Tyndrum tot aan Kinlochleven geen voorraden meer kunt inslaan. 

Na Tyndrum loop je grotendeels over een oude militaire weg die breed genoeg is om naast elkaar te wandelen. Het landschap trakteert je op panoramische uitzichten over de omliggende bergen en de uitgestrekte vallei. Na ongeveer 11 kilometer kom je aan bij de Bridge of Orchy, genoemd naar de historische boogbrug uit 1746. Zodra je de brug oversteekt, volgt een korte maar steile klim die beloond wordt met uitzicht op Loch Tulla.

Het Inveroran Hotel is de enige accommodatie in Inveroran. Is deze volgeboekt, dan kun je 4 kilometer eerder overnachten in Bridge of Orchy, maar dan wordt de volgende dag wel extra pittig. Kijk ook bij onze alternatieve indeling voor de 6-daagse wandeling.

Dag 5: Inveroran – Kinlochleven (29,6 km / 7-12 uur)

Vandaag loop je op één dag de twee spectaculairste etappes van de traditionele 8-daagse West Highland Way. Je loopt eerst door de uitgestrekte wildernis van Rannoch Moor, een afgelegen en ruig landschap dat je het gevoel geeft klein te zijn in de wijde wereld. De route volgt een oude militaire weg, en hoewel de stijgingen geleidelijk zijn, maken losliggende keien het soms zwaar voor je voeten. 

Naarmate je Kingshouse nadert, wordt het landschap nog dramatischer. De laatste kilometers bieden uitzicht op Buachaille Etive Mòr, de meest iconische berg van Schotland. Bij Kingshouse Hotel vind je een pub waar je een snelle hap kunt eten. 

Vanaf Kingshouse begint je wandeling richting de Devil’s Staircase en daarmee het hoogste punt van de West Highland Way. Het pad start op asfalt en loopt vervolgens over de hellingen van de bergen. De uitzichten zijn al indrukwekkend, maar worden steeds beter naarmate je dichter bij de top van de Devil’s Staircase komt. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is de klim goed te doen als je je eigen tempo aanhoudt. Eenmaal boven word je beloond met een adembenemend uitzicht op de Mamores Mountains.

Na de top daal je geleidelijk af naar Kinlochleven. Deze afdaling is belastend voor je knieën dus wandelstokken zijn hier geen overbodige luxe. Eenmaal in Kinlochleven vind je een typisch Schots dorp met een pub, een kerk, groene grasvelden, mooie cottages, een supermarkt, en een handvol leuke accommodaties.

Dag 6: Kinlochleven – Fort William (25,2 km / 6-9 uur)

De laatste etappe van de West Highland Way is lang en begint met een steile klim door een dicht bos. Al snel kom je in een uitgestrekt en onherbergzaam landschap terecht. De rotsige paden slingeren door de velden van Lairig Mor, ook wel The Great Pass genoemd, waar je opnieuw blootgesteld bent aan de elementen. Vergeet niet af en toe om te kijken naar wat je achterlaat, sommige van de mooiste uitzichten liggen namelijk achter je.

Het laatste stuk naar Fort William is minder inspirerend, vooral als je de traditionele route volgt. Het geluid van het verkeer en de omgeving brengen je terug in de bewoonde wereld, wat een wat teleurstellend einde kan zijn van deze prachtige wandeltocht. Voor een waardige afsluiting van de West Highland Way kun je vanaf Glen Nevis beter de alternatieve route via Cow Hill nemen. Deze route kost je niet meer tijd, maar leidt je door rustige bossen en biedt een mooier afscheid van deze indrukwekkende tocht.

Dag 7: Terug naar Glasgow / Nederland

Op dag 7 neem je de bus of trein terug van Fort William naar Glasgow. Met de Citylink bussen kun je rechtstreeks naar Glasgow Airport. Als je een late vlucht boekt, kun je daarmee een overnachting uitsparen.

Tip: Kijk op Skyscanner voor de beste vluchten voor jouw reisperiode.

Alternatieve indeling 6-daagse West Highland Way

Je kunt de 6-daagse wandeling ook anders indelen, door op dag 3 door te lopen naar Tyndrum. Dag 1 & 2 blijven hetzelfde, de rest ziet er dan zo uit:

  • Dag 3: Inversnaid – Tyndrum (31,4 km / 9-12 uur)
  • Dag 4: Tyndrum – Kingshouse (32,6 / 7-10 uur)
  • Dag 5: Kingshouse – Kinlochleven (14,3 km / 3,5-5 uur)
  • Dag 6: Kinlochleven – Fort William (25,2 km / 6-9 uur)

Het voordeel van deze indeling is dat je in de mooie vallei van Kingshouse slaapt en het mooiste stuk van de wandeling verspreid over twee dagen. Het nadeel is dat je op dag 3 moet doorlopen naar Tyndrum, waardoor dat een pittige dag wordt. Daarnaast betaal je bij Kingshouse Hotel het dubbele of drievoudige van andere hotels. Je kunt echter ook een privédorm voor 2 personen boeken in het naastgelegen Kingshouse Bunkhouse. 

Waar overnacht je als je de West Highland Way in 6 dagen loopt?

Nacht 1: Balmaha

Balmaha is een charmante plek met diverse overnachtingsmogelijkheden. Voor een verblijf in een hostel kun je terecht bij het Balmaha Bunkhouse, dat zowel slaapzalen als privékamers biedt. Hikers die op zoek zijn naar wat meer comfort kunnen kiezen voor Oak Tree Inn. Reizigers met een groep doen er goed aan om de Balmaha Lodges & Apartments te overwegen.

Wil je kamperen, dan moet je iets verder lopen dan Balmaha, maar dit maakt de tweede, uitdagendere etappe een stukje korter. Goede opties voor campings zijn Millarochy Bay (2,7 km na Balmaha) en Cashel Campsite (4,6 km na Balmaha).

Nacht 2: Inversnaid 

In Inversnaid is niet zo gek veel keuze aan accommodatie. De meest voor de hand liggende keuze is Inversnaid Hotel, dat direct aan het pad ligt. Een steile klim van 1,5 km brengt je naar Inversnaid Bunkhouse, waar ze dorms en privékamers hebben. Het vervelende aan de dorm is dat je deze in z’n geheel moet boeken. Dat maakt het een prijzige optie voor solo-reizigers. Loop je nog één kilometer verder dan vind je Garrison Inversnaid Farm die uitgerust is met een heerlijke hot tub.

Nacht 3: Crianlarich

In Crianlarich kunnen solo-hikers en budgetbewuste koppels terecht in het Crianlarich Youth Hostel. Hier vind je zowel slaapzalen als privékamers en de mogelijkheid om andere wandelaars te ontmoeten. Het Best Western Crianlarich Hotel biedt comfortabele kamers en een restaurant, ideaal om te ontspannen na een lange dag wandelen. Voor een intieme sfeer ga je naar Glenardran House, een charmante accommodatie met gastvrije eigenaren die zorgen voor een warm welkom. 

The Lodgehouse is een goede optie voor gezelschappen tot 6 mensen. Deze ruime accommodatie is ideaal voor vrienden of familie die samen de West Highland Way lopen. 

Nacht 4: Inverornan / Bridge of Orchy

Het Inveroran Hotel is het enige hotel in Inveroran. Is deze volgeboekt of niet naar je zin, dan zijn er drie opties: kamperen, doorlopen naar Kingshouse of eerder stoppen in Bridge of Orchy. 

Bridge of Orchy heeft een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden. Voor wie op zoek is naar een slaapzaal, biedt West Highland Way Sleeper een bijzondere ervaring: overnachten in een hostel direct op het treinstation. Zoek je wat meer luxe? Check dan Bridge of Orchy Hotel, een comfortabel hotel met alle voorzieningen, en Greenstone Lodge B&B, een prima alternatief met een knusse sfeer.

Hoewel er geen officiële campings zijn in Bridge of Orchy, kun je je tent opzetten direct na het oversteken van de brug. 

Nacht 5: Kinlochleven

Kinlochleven is een wat groter dorp met diverse accommodaties voor elk type wandelaar. Het Blackwater Hostel is een goede optie voor budgetreizigers. Voor meer privacy kun je kiezen voor Edencoille Guesthouse, Tigh Na Cheo, of Highland Getaway.

Voor een bijzondere ervaring wil je kijken bij de glamping-pods van West Highland Way Holidays. Hoewel ze apart vermeld staan op Booking.com, bevinden ze zich allemaal op hetzelfde terrein. Bekijk vooral de opties voor een unieke overnachting in een van de glamping-pods: Coe, Etive, Nevis of Riverside.

Voor kampeerliefhebbers zijn er ook voldoende mogelijkheden. Je kunt je tent opzetten bij de camping van Blackwater Hostel of bij het MacDonald Hotel and Cabins, dat vaak nog een plekje vrij heeft.

Nacht 6: Fort William / Glen Nevis

Glen Nevis ligt op ongeveer 45 minuten lopen van Fort William en biedt enkele uitstekende accommodaties voor wandelaars. Het Glen Nevis Youth Hostel is een gezellig hostel met betaalbare slaapzalen en privékamers. Voor meer privacy kun je terecht bij Achintee Farm Guesthouse, de beste keuze voor een privé accommodatie in Glen Nevis. Ben Nevis Inn & Bunkhouse is perfect voor grotere groepen. Mocht je willen kamperen, dan kun je je tent opzetten op de Glen Nevis Campsite

In Fort William vind je talloze accommodaties, met veel leuke plekjes net buiten de hoofdstraat Voor budgetreizigers is Fort William Backpackers een goede keuze, met zowel slaapzalen als privékamers met gedeelde badkamers.

Voor een luxere ervaring kun je kiezen uit het Black Sheep Bunkhouse en The Garrison. Een speciale vermelding is er voor Lime Tree Hotel, waar de badkamers een ligbad hebben. Ideaal om de vermoeide benen in te laten weken. Voor groepen tot zes personen is de Fort William Townhouse een fantastische optie, met voldoende ruimte en comfort voor een gezellig verblijf.

Indien je kiest voor de alternatieve indeling, dan zijn alleen dag 3 & 4 anders qua overnachting.

Nacht 3: Tyndrum

Tyndrum heeft voor elke reiziger wat wils! Budgetbewuste reizigers kunnen terecht in het gezellige By The Way Hostel. Er is in Tyndrum daarnaast een aantal glamping pods en challetten zoals deze Glamping Hut of Chalet 2, slaapzakken zijn te huur. Wens je een wat luxere accommodatie, check dan het charmante Clifton Cottage.

Groepen hebben ook volop keuze: Van het ruime Chalet voor maximaal 6 personen, tot de gezellige Trekkershut voor maximaal 4 personen. 

Kamperen kun je bij Tyndrum By the Way.

Nacht 4: Kingshouse 

In Kingshouse is niet veel accommodatie. De meeste hikers verblijven bij Kingshouse Hotel of hun Bunkhouse dat ernaast staat. De privékamers in Kingshouse zijn buitenproportioneel. Als je het als koppel oké vindt om in een stapelbed te slapen, kun je ook een 2-persoons dorm boeken in het Bunkhouse. Je hebt dan alleen een gedeelde badkamer. 

Het Glencoe Mountain Resort heeft glampinghutten, maar je moet daarvoor wel je eigen slaapzak meenemen. Kampeerders kunnen op hetzelfde terrein hun tent opzetten. 

Voorbereiding op de West Highland Way

De West Highland Way is een fysieke uitdaging, met een paar extra pittige dagen als je het in 6 dagen. Begin op tijd met trainen, want hoe beter je voorbereid bent, hoe meer je zult genieten van de hike.

Denk daarna aan het volgende: 

  • Neem alleen het essentiële mee, tenzij je de bagagetransfer boekt (tussen de accommodaties). Gebruik onze paklijst om je goed voor te bereiden. 
  • Zorg dat je een geldig paspoort hebt; je hebt dit nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Je hebt geen visum nodig.
  • Zorg voor een goede reisverzekering met medische dekking. Alle reisverzekeringen op Backpackcentrale dekken bergreddingen van officiële instanties, zolang je op de officiële paden blijft. Wij raden de volgende reisverzekeringen aan voor je trip naar Schotland:

Zo kom je bij de start van jouw wandeling 

Milngavie is het officiële startpunt van de West Highland Way. De snelste manier om daar te komen is met de taxi van Glasgow Airport. Dit duurt ongeveer 20 minuten, en kost tussen de 40 en 50 pond. Vanuit het centrum van Glasgow vertrekken ook bussen en treinen naar Milngavie. Hier doe je ongeveer een uur over, en het kost zo’n 12 pond per persoon.

Tip: Milngavie spreek je trouwens uit als ‘Mul-guy’. Taxichauffeurs hebben geen idee waar je het over hebt als je vraag naar Miln-gavie.

De West Highland Way verder plannen? Bekijk onze andere artikelen

Alternatieve routes en planningen:

Meer lezen over de West Highland Way? Check deze link voor al onze artikelen over Schotland!