• Menu
  • Menu

West Highland Way in 7 dagen

De West Highland Way is een iconische wandelroute van 153 kilometer door het hart van de Schotse Hooglanden, langs meren, varens en de indrukwekkende bergen van Schotland. In dit artikel nemen we je mee op een 7-daags avontuur over de West Highland Way, waarin je dagelijks tussen de 20 en 30 kilometer wandelt.

De West Highland Way is een van de mooiste wandelingen in Europa en ligt op slechts anderhalf uur vliegen van Nederland. Deze tocht biedt alles wat je zoekt: van uitdagende beklimmingen tot ontspannende momenten in charmante herbergen en gezellige pubs.

De West Highland Way in 7 dagen biedt de perfecte balans tussen fysieke uitdaging en de tijd om echt te genieten van de natuur. Of je nu langs de bosrijke oevers van Loch Lomond wandelt of de toppen van de Devil’s Staircase trotseert, de West Highland Way is een onvergetelijke reis door het hart van Schotland. We delen alles wat je moet weten om dit avontuur zelfstandig te plannen, met praktische tips en accommodaties langs de route. Bereid je voor op een wandeltocht vol adembenemende uitzichten, typisch Schotse gastvrijheid en onvergetelijke momenten.

West Highland Way in 7 dagen

Dag 1: Milngavie – Drymen (19,5 km / 4 – 6 uur)

Vanuit Milngavie wandel je door bosrijk gebied langs een riviertje richting het noorden. Na ongeveer 1-2 uur wandelen maken de bossen steeds vaker plaats voor open velden met grazende schapen, en passeer je kleine meren zoals Craigallian Loch. De eerste heuvels verschijnen aan de horizon; alvast een mooi voorproefje van de uitzichten die nog komen.

Halverwege de route is het gezellige Beech Tree een ideale plek voor een pauze. Je kunt hier genieten van koffie, lunch of een kleine snack, en je waterfles gratis bijvullen. De laatste paar kilometer naar Drymen lopen langs de autoweg en weiden. Niet het meest enerverende stukje van de West Highland Way, al zijn de rijtjeshuizen bij Gartner Bridge bijzonder schattig.

Dag 2: Drymen – Rowardennan (23,7 km / 5 – 8 uur)

Na Drymen wandel je over bospaden en onverharde wegen langs glooiende akkers richting de top van Conic Hill. Hoewel deze heuvel officieel niet bij de West Highland Way hoort, moet je ‘m absoluut beklimmen; het uitzicht is fenomenaal. Wanneer je vanuit Drymen komt, kun je achterlangs naar Conic Hill lopen. Dat is een veel rustiger pad dan wanneer je vanuit Balmaha zou gaan en je voorkomt bovendien dat je twee keer dezelfde trappen beklimt. 

In Balmaha aangekomen, is de Oak Tree Inn de perfecte plek voor een lunchpauze voordat je verder wandelt langs de oevers van Loch Lomond. De paden langs het meer zijn over het algemeen goed begaanbaar, maar kunnen modderig en glad zijn bij nat weer. Je loopt door dichte bossen en af en toe over kiezelstrandjes, uiteindelijk eindigend in het pittoreske Rowardennan.

Dag 3: Rowardennan – Inverarnan (23,2 km / 6 – 10 uur)

Dit is zonder twijfel het zwaarste deel van de West Highland Way. Het pad langs de oever van Loch Lomond gaat continu op en neer en is bezaaid met boomwortels, rotsen, en losse stenen. Dit maakt het moeilijk om je tempo vast te houden, omdat je constant moet opletten waar je je voeten neerzet. Na ongeveer 2-3 uur wandelen bereik je het Inversnaid Hotel, een goede plek om even te pauzeren, je waterfles te vullen, en wat te snacken. Vergeet niet om de indrukwekkende Inversnaid Falls naast het hotel te bewonderen voordat je verder gaat.

Na het Inversnaid Hotel begint het meest uitdagende deel van de etappe, waarbij je soms over boomwortels moet klimmen en af en toe moet klauteren over rotsen. Dit deel is zowel fysiek als mentaal zwaar, vooral omdat het terrein nauwelijks verandert. In Inverarnan is de meer dan 300 jaar oude herberg Drovers Inn een populaire plek om te eten en te slapen. Op Beinglas Campsite is ook een leuke pub die direct aan de trail ligt.

Dag 4: Inverarnan – Tyndrum (20,4 km / 5 – 7 uur)

Na de zware derde etappe is dit deel van de West Highland Way een stuk beter te doen. Hoewel je in totaal meer dan 700 hoogtemeters overbrugt, is de stijging geleidelijk en is de ondergrond vlak, waardoor je in een rustig tempo kunt wandelen. Dit maakt dat je kunt genieten van de prachtige uitzichten over Glen Falloch, terwijl je langs stroompjes, watervallen en uitgestrekte bossen loopt.

Ongeveer halverwege kun je voor lunch een omweg maken naar Crianlarich, maar deze afslag kost je zeker 40 minuten en betekent dat je flink wat van de hoogtemeters die je al hebt gemaakt, weer moet inleveren. Misschien beter een broodje meenemen voor onderweg. 

Aangekomen in Tyndrum is een stop bij The Real Food Cafe een must. Het café staat bekend om zijn gezellige sfeer, enthousiast personeel en heerlijk eten, met name de fish and chips en het Schotse ontbijt. Tyndrum biedt daarnaast een outdoorwinkel en een kleine winkel met snacks en andere etenswaren. 

Tussen Tyndrum en Kinlochleven zijn verder geen plekken om boodschappen te halen, dus snacks voor onderweg moet je hier kopen. 

Dag 5: Tyndrum – Kingshouse (30,1 km / 7 – 11 uur)

Deze gecombineerde etappe begint op een oude militaire weg en gaat over een deel dat wordt beschouwd als een van de gemakkelijkste delen van de West Highland Way. Je wandelt langs panoramische uitzichten over de omliggende bergen en uitgestrekte glens. Na ongeveer 11 kilometer bereik je Bridge of Orchy, bekend om zijn traditionele boogbrug uit 1746. Hierna volgt een korte, steile klim met uitzicht op Loch Tulla. Uiteindelijk bereik je na ongeveer 3-4 uur lopen Inveroran. Dit is een standaard overnachtingsplek, maar omdat jij de West Highland Way in 7 dagen loopt, mag je vandaag nog even doorlopen naar Kingshouse. 

De route verder door de indrukwekkende wildernis van Rannoch Moor, een van de meest afgelegen en ruige landschappen van Schotland. Dit gebied staat bekend om plotselinge weersveranderingen en de aanwezigheid van Schotse midges (kleine steekvliegen), dus zorg dat je goed voorbereid bent. Naarmate je Kingshouse nadert, wordt het landschap steeds dramatischer met Buachaille Etive Mòr, een van de meest iconische bergen van Schotland, als middelpunt. De dag eindigt bij Kingshouse Hotel & Bunkhouse, waar je kunt genieten van een gezellige bar en lekker eten.

Dag 6: Kingshouse – Kinlochleven (14,3 km / 3,5 – 5 uur)

Vanaf Kingshouse wandel je in een rechte lijn naar Devil’s Staircase, eerst over asfalt en daarna langs de berghellingen totdat je de trappen bereikt. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de klim naar de top goed te doen als je je eigen tempo aanhoudt en pauzeert om te genieten van het uitzicht. 

Ook aan de andere kant van Devil’s Staircase, het hoogste punt van de West Highland Way, wordt je beloond met de aanblik van de Mamores Mountains. De klim naar Kinlochleven is pittig voor de knieën, dus wandelstokken zijn geen overbodige luxe. Eenmaal in Kinlochleven aangekomen, een typisch Schots dorp met een pub, kerk en grasvelden, kun je terecht bij de supermarkt of genieten van typisch Britse snacks en broodjes bij Leven Bites.

Dag 7: Kinlochleven – Fort William (25,3 km / 6 – 9 uur)

De laatste etappe is lang en begint met een steile klim door een bos naar een uitgestrekt en onherbergzaam landschap. Je volgt rotsige paden die door de uitgestrekte velden van Lairig Mor slingeren, ook wel The Great Pass genoemd. Hier ben je opnieuw volledig overgeleverd aan de elementen. Vergeet niet om af en toe achterom te kijken, want de mooiste uitzichten liggen soms achter je. 

Het laatste deel tussen Glen Nevis en Fort William is minder inspirerend, vooral als je de traditionele route volgt. Dit is namelijk een stoep langs een drukke weg. Voor een mooier einde van de West Highland Way kun je vanaf Glen Nevis beter de alternatieve route via Cow Hill nemen. Deze route duurt ongeveer even lang, maar voert je door rustige bossen en biedt een waardig afscheid van je wandelavontuur.

Dag 8: Terug naar Glasgow / Nederland 

Vanuit Fort William vertrekken bussen en treinen naar Glasgow. Met de Citylink bus kun je rechtstreeks naar de luchthaven. Als je daar een avondvlucht boekt, kun je een extra overnachting uitsparen.

Tip: Kijk op Skyscanner voor de beste vluchten voor jouw reisperiode.

Waar overnacht je als je de West Highland Way in 7 dagen doet?

Nacht 1: Drymen

Voor solo-hikers en budgetbewuste reizigers is The Clachan Inn een uitstekende keuze. Angel Cottage is echter ook ontzettend knus. 

Net buiten Drymen vind je wellicht meer waar voor je geld. Altquhur Byre is een karakteristiek verblijf waar je zo’n 2,2 km voor Drymen langs loopt. Een kilometer eerder vind je de Luxury Glamping Pods – The Heft & Hirsel

Voor groepen tot 6 personen zijn er ook uitstekende opties: Foxglove Cottages (gelegen op 1 km voor Drymen) en Knockinreoch. Kamperen doe je bij Drymen Camping.

Nacht 2: Rowardennan

Voor budgetreizigers zijn er twee goede opties: het Rowardennan Youth Hostel en het Ben Lomond Bunkhouse. Het Youth Hostel heeft ook privékamers, Ben Lomond Bunkhouse niet. Voor wat meer comfort is er het Rowardennan Hotel, een charmant hotel met prachtig uitzicht op Loch Lomond en een gezellige sfeer.

Groepen tot 4 personen kunnen verblijven in de Cozy Cabin with Loch Lomond View. Deze knusse cabin geeft een prachtig uitzicht op Loch Lomond. Kampeerders kunnen hun tent opzetten bij Sallochy Campsite, gelegen op 5 km voor Rowardennan. Deze camping ligt midden in de natuur en biedt een prachtige plek om te overnachten voor wie van eenvoud en rust houdt.

Nacht 3: Inverarnan

In Inverarnan zijn niet gek veel accommodaties. Beinglas Campsite is de beste optie. Hier kun je niet alleen kamperen, maar ook hutjes, glamping en kamers boeken. Verder is Drover’s Inn een populaire plek voor een drankje, maar ze hebben ook mooie kamers. In de Doune Byre Bothy, 5 km voor Inverarnan, is er plek voor ongeveer 10 mensen, mocht je geen zin hebben om je tent op te zetten.

Nacht 4: Tyndrum 

Tyndrum heeft voor elke reiziger wat wils! Budget reizigers kunnen terecht in het gezellige By The Way Hostel. Er is in Tyndrum daarnaast een aantal glamping pods en challetten zoals deze Glamping Hut of Chalet 2, slaapzakken zijn te huur. Wens je een wat luxere accommodatie, check dan het charmante Clifton Cottage.

Groepen hebben ook volop keuze: van het ruime Chalet voor maximaal 6 personen, tot de gezellige trekkershut voor maximaal 4 personen. 

Kamperen kun je bij Tyndrum By the Way.

Nacht 5: Kingshouse

In Kingshouse is niet veel accommodatie. De meeste hikers verblijven bij Kingshouse Hotel of hun Bunkhouse dat ernaast staat. De privékamers in Kingshouse zijn buitenproportioneel. Als je het als koppel oké vindt om in een stapelbed te slapen, kun je ook een 2-persoonsdorm boeken in het Bunkhouse. Je hebt dan alleen een gedeelde badkamer. 

Nacht 6: Kinlochleven

Kinlochleven is een groter dorp met diverse accommodatiemogelijkheden voor iedere wandelaar. Voor budgetreizigers is het Blackwater Hostel een uitstekende keuze. Wie liever meer privacy heeft, kan kiezen voor Edencoille Guesthouse, Tigh Na Cheo, of Highland Getaway.

Voor een unieke ervaring zijn de glamping-pods van West Highland Way Holidays een aanrader. Ze staan op hetzelfde terrein, maar worden apart vermeld op Booking.com. Je kunt kiezen uit verschillende pods, zoals Coe, Etive, Nevis, en Riverside.

Kampeerders hebben ook genoeg keuze. Je kunt je tent opzetten bij de camping van Blackwater Hostel of bij het MacDonald Hotel and Cabins, waar vaak nog plekken beschikbaar zijn.

Nacht 7: Fort William / Glen Nevis 

Glen Nevis, op slechts 45 minuten lopen van Fort William, biedt uitstekende accommodaties voor wandelaars. Voor wie op zoek is naar een gezellig verblijf met betaalbare opties, is het Glen Nevis Youth Hostel ideaal met zowel slaapzalen als privékamers. Wie meer privacy wil, kan terecht bij Achintee Farm Guesthouse. Voor grotere groepen is de Ben Nevis Inn & Bunkhouse perfect. Kampeerders kunnen hun tent opzetten op de Glen Nevis Campsite.

In Fort William zelf zijn er talloze accommodatie mogelijkheden, vooral net buiten de hoofdstraat. Voor budgetreizigers is Fort William Backpackers een goede optie, met zowel slaapzalen als privékamers met gedeelde badkamers. Voor een luxer verblijf kun je kiezen voor het Black Sheep Bunkhouse of The Garrison. Een bijzondere keuze is het Lime Tree Hotel, waar de badkamers zijn uitgerust met een ligbad—perfect om de vermoeide benen te ontspannen. Voor groepen tot zes personen is de Fort William Townhouse een fantastische optie.

Voorbereiding op de West Highland Way

De West Highland Way in 7 dagen lopen is een fysieke uitdaging, met enkele zware dagen. Begin daarom op tijd met trainen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe meer je zal genieten van je avontuur.

Denk verder aan het volgende:

Zo kom je bij het startpunt van jouw wandeling

Milngavie is het officiële startpunt van de West Highland Way. De snelste manier om hier te komen is met een taxi vanaf Glasgow Airport. Dit duurt ongeveer 20 minuten en kost 40 tot 50 pond. Je kunt ook een bus of trein nemen vanuit het centrum van Glasgow naar Milngavie. Hier ben je ongeveer een uur mee bezig en kost zo’n 12 pond per persoon.

Tip: Milngavie spreek je uit als “Mul-guy“. Zorg ervoor dat je de juiste uitspraak gebruikt, anders begrijpen taxichauffeurs je misschien niet.

De West Highland Way verder plannen? Bekijk onze andere artikelen

Alternatieve routes en planningen:

Meer lezen over de West Highland Way? Check deze link voor al onze artikelen over Schotland!