De West Highland Way is een 153 kilometer lange wandeltocht langs meren, bossen vol varens en de iconische bergen van de Schotse Hooglanden. Het is een van de mooiste wandelingen in Europa, en dat op slechts enkele uren reizen van Nederland. Ontdek hier alles wat je moet weten om je eigen West Highland Way avontuur te plannen.
Als populairste trail van Schotland trekt de West Highland Way jaarlijks zo’n 100.000 wandelaars. De route is een fysieke uitdaging waar je vier seizoenen in één dag kunt ervaren: harde regen en wind maar ook een onverwachte zonnestraal.
De ruige natuur, de gastvrije Schotten en de charmante overnachtingsplekken na een dag wandelen, maken deze tocht onvergetelijk. Of je nu kiest voor een kop thee bij de haard, een pint in de pub of een stevig bord haggis bij een historische herberg, de West Highland Way is een actieve en culturele reis door het hart van Schotland.
In dit artikel delen we alles wat je moet weten over de West Highland Way en hoe je dit wandelavontuur zelfstandig kunt organiseren.
In dit artikel:
Waar loopt de West Highland Way?
De etappes van de West Highland Way
- Etappe 1: Milngnavie – Drymen (19.5 km / 4-6 uur)
- Etappe 2: Drymen – Rowardennan (23.7 km / 5-8 uur)
- Etappe 3: Rowardennan – Inverarnan (23.2 km / 6-0 uur)
- Etappe 4: Inverarnan – Tyndrum (20.4 km / 5-7 uur)
- Etappe 5: Tyndrum – Inveroran (14.3 km / 3-5 uur)
- Etappe 6: Inveroran – Kingshouse (15.8 km / 4-6 uur)
- Etappe 7: Kingshouse – Kinlochleven (14.3 km / 3,5-5 uur)
- Etappe 8: Kinlochleven – Fort William (25.3 km / 6-9 uur)
Kant-en-klare routes voor de West Highland Way in 4, 5, 6, 7 of 8 dagen
Waar loopt de West Highland Way?
De West Highland Way loopt tussen de dorpen Milngavie en Fort William. De meeste wandelaars kiezen ervoor om van zuid naar noord te lopen. Op deze manier wordt de natuur gaandeweg steeds spectaculairder. De route brengt je over een mix van bos- en grindpaden, tussen de bergen en valleien, met hier en daar een stukje asfalt.
Tijdens de verschillende etappes loop je midden in de natuur. Met af en toe tekenen van beschaving, bijvoorbeeld een eenzame herberg of hotel, en soms een dorpje, op een paar uur lopen van elkaar.
De etappes van de West Highland Way
De West Highland Way wordt meestal gelopen in 7 of 8 dagen. Dat is voor beginnende wandelaars al uitdagend genoeg. Ervaren wandelaars kunnen de route in 4 dagen voltooien, maar moeten rekenen op minimaal 10-12 uur wandelen per dag. Overigens staat het record voor de hele route op naam van trailrunner Rob Sinclair: 13 uur, 41 minuten en 8 seconden. Ongekend.
Hoe je de route plant, hangt af van je conditie en de keuze van accommodaties. Wie kampeert kan op veel plekken een tentje opzetten, ook in het wild, en is flexibel. Kies je liever voor hostels, hotels of guesthouses langs de West Highland Way? Dan ben je gebonden aan de dorpjes langs de route. Het is dan verstandig om vooraf te boeken. Zeker in de zomermaanden zit alles snel vol.
De officiële West Highland Way is opgedeeld in 8 etappes, maar je kunt hiervan afwijken door etappes samen te voegen of halverwege een etappe te overnachten. Wij hebben kant-en-klare routes voor 4, 5, 6, 7 en 8 dagen samengesteld, maar hieronder eerst de 8 etappes van de traditionele West Highland Way.
Etappe 1: Milngnavie – Drymen (19.5 km / 4-6 uur)
Je begint je wandeling in de schaduwrijke bossen rond Milngavie en volgt de eerste kilometers een riviertje. Hou je ogen open voor wilde bramen en frambozen, de perfecte snack voor onderweg in het juiste seizoen.
Na een paar kilometer maken de bossen steeds vaker plaats voor open velden met grazende schapen. Je passeert kleine meren zoals Craigallian Loch. De eerste heuvels verschijnen en bieden een voorproefje van de uitzichten die nog komen.
Halverwege de route vind je de gezellige Beech Tree Cafe Bar, een leuke stop voor koffie, lunch of een kleine snack. Je kunt hier ook je waterfles gratis vullen.
De laatste paar kilometer voor Drymen loop je over de autoweg langs de weiden. De typische rijtjeshuizen bij Gartner Bridge zijn nog een leuke bezienswaardigheid. Het is net of ze uit een aflevering van Pieter Post komen.
Slapen in Drymen
Drymen heeft verschillende leuke plekken om te slapen, afhankelijk van waar je naar op zoek bent raden we het volgende aan:
Budget:
The Clachan Inn
Nét wat meer luxe:
Altquhur Byre (2.2 km voor Drymen)
Luxury Glamping Pods – The Heft & Hirsel (3.1 km voor Drymen)
Angel Cottage
Aanbevolen voor groepen (tot 6):
Foxglove Cottages (1 km voor Drymen)
Knockinreoch
Camping:
Drymen Camping
Etappe 2: Drymen – Rowardennan (23.7 km / 5-8 uur)
Na Drymen wandel je over bospaden en onverharde wegen langs glooiende akkers naar de top van Conic Hill. Hoewel Conic Hill officieel niet bij de West Highland Way hoort, is het uitzicht vanaf de top absoluut de moeite waard.
De meeste mensen beklimmen Conic Hill vanuit het bezoekerscentrum in Balmaha. Dat is een steile klim over nieuw aangelegde trappen, waar het vaak druk is. Als je vanuit Drymen loopt is het leuker om de berg van de achterkant te beklimmen. Het is daar veel rustiger en het uitzicht over de vallei achter de berg is prachtig.
In Balmaha is de Oak Tree Inn de ideale plek voor lunch, voordat je verder wandelt langs de oevers van Loch Lomond. De paden zijn daar over het algemeen goed, maar kunnen modderig en glad worden bij nat weer. Je wandelt door dichte bossen en soms over kiezelstrandjes, uiteindelijk naar Rowardennan.
Slapen in Rowardennan
In Rowardennan vind je een aantal leuke slaapplekken, afhankelijk van waar je naar op zoek bent raden we het volgende aan:
Budget:
Rowardennan Youth Hostel
Ben Lomond Bunkhouse
Nét wat meer luxe:
Rowardennan Hotel
Voor groepen:
Cozy Cabin with Loch Lomond View – max 4 personen
Camping:
Sallochy Campsite (5 km voor Rowardennan)
Etappe 3: Rowardennan – Inverarnan (23.2 km / 6-10 uur)
Deze etappe is ongetwijfeld het zwaarste deel van de West Highland Way. Het pad langs de oever van Loch Lomond gaat continu op en neer, en is op veel plekken oneffen door boomwortels, rotsen en losliggende stenen. Je wandeltempo ligt hier veel lager omdat je voortdurend moet opletten waar je je voeten neerzet.
Na ongeveer 2-3 uur lopen bereik je het Inversnaid Hotel. Als je zelf geen eten hebt meegenomen wil je hier wat snacken en je waterfles vullen, want er zijn geen stops meer voor het einde van deze etappe. Inversnaid Falls, de waterval die naast het hotel ligt, wil je zeker even bewonderen.
Na Inversnaid Hotel begint het meest uitdagende deel van deze etappe. Soms moet je over boomwortels klimmen en op sommige stukken wordt licht klauterwerk gevraagd. Het is fysiek en mentaal uitdagend want het gaat maar door zonder dat het uitzicht echt verandert. Als je in je eentje wandelt is dit een goed moment om een podcastje aan te zetten.
Aan de noordzijde van Loch Lomond wandel je door varenbossen. Het pad wordt minder rotsig, maar kan na flinke regen erg modderig zijn. Een kleine heuvel biedt een laatste blik op Loch Lomond en de zeilbootjes bij Ardlui, voordat je 30-60 minuten later in Inverarnan aankomt.
Slapen in Inverarnan
In Inverarnan zijn niet gek veel accommodaties. Beinglas Campsite is de beste optie, hier kun je naast een kampeerplek ook een hutje of kamer boeken. Verder is de meer dan 300 jaar oude herberg Drover’s Inn een populaire plek voor een drankje, maar ze hebben ook mooie kamers.
Etappe 4: Inverarnan – Tyndrum (20.4 km / 5-7 uur)
Na de zware derde etappe, is dit deel goed te doen. Hoewel je ruim 700 hoogtemeters pakt, is de stijging geleidelijk en is de ondergrond vlak. Je kunt rustig om je heen kijken en genieten van de uitzichten over Glen Falloch. Onderweg kom je langs stroompjes, watervallen en uitgestrekte bossen.
Ongeveer halverwege kun je stoppen in Crianlarich, maar daarvoor moet je zeker 20 minuten van de trail afwijken en lever je veel van de gemaakte hoogtemeters weer in. In Crianlarich is er een pub (Rod & Reel) en een hotel (Best Western), beide goede plekken om te lunchen.
In Tyndrum moet je zeker stoppen bij The Real Food Cafe. De sfeer is er gezellig en energiek, het personeel enthousiast, en het eten verrukkelijk. Hun fish and chips schijnt legendarisch te zijn, en het Schotse ontbijt is ook top. In Tyndrum vind je ook een outdoorwinkel en een kleine winkel met snacks en eten.
Slapen in Tyndrum:
In Tyndrum vind je een aantal leuke slaapplekken, afhankelijk van waar je naar op zoek bent raden we het volgende aan:
Budget:
By The Way Hostel
Glamping Hut
Chalet 2
Nét wat meer luxe:
Clifton Cottage
Groepen:
Chalet (max 6 personen)
Trekkershut (max 4 personen)
Camping:
Tyndrum By the Way
Etappe 5: Tyndrum – Inveroran (14.3 km / 3-5 uur)
Deze etappe is de makkelijkste van allemaal en wordt vaak gecombineerd met etappe 6. De route volgt grotendeels een oude militaire weg, breed genoeg om naast elkaar te lopen. Onderweg heb je panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en de uitgestrekte glenn .
Na ongeveer 11 kilometer bereik je de Bridge of Orchy, vernoemd naar de traditionele boogbrug gebouwd in 1746. Na het oversteken van de brug volgt een korte, steile klim. Vanaf enkele toppen kijk je uit op Loch Tulla terwijl je bent blootgesteld aan de elementen. Na een korte afdaling kom je aan bij je slaapplek in Inveroran.
Belangrijk: Na Tyndrum kun je geen voorraden meer inslaan tot je bij Kinlochleven komt. Als je kampeert, biedt de omgeving net voorbij Inveroran Hotel prachtige plekken voor wildkamperen.
Slapen in Inveroran
De enige accommodatie in Inveroran is Inveroran Hotel, mocht deze volgeboekt zijn dan heb je 5 kilometer eerder, in Bridge of Orchy, iets meer keuze.
Slapen in Bridge of Orchy
Budget:
West Highland Way Sleeper
Nét wat meer luxe:
Bridge of Orchy Hotel
Greenstone Lodge B&B
Camping: Er zijn geen officiële campsites – wel is er mogelijkheid om je tent op te zetten na het passeren van de brug.
Etappe 6: Inveroran – Kingshouse (15.8 km / 4-6 uur)
Deze etappe is een van de meest indrukwekkende stukken van de West Highland Way. Je loopt door de uitgestrekte wildernis van Rannoch Moor, een van de meest afgelegen en ruige landschappen van Schotland. Dit deel van de route voelt wijd en open, met jou als nietig mensje daar tussenin.
Het pad volgt een oude militaire weg, en hoewel de stijgingen geleidelijk zijn, maken losliggende keien het soms zwaar voor je voeten. Deze route staat bekend om plotselinge weersveranderingen en de beruchte Schotse midges (kleine steekvliegen); neem dus voorzorgsmaatregelen.
Het landschap wordt nog dramatischer naarmate je Kingshouse nadert. Tijdens de laatste kilometers heb je een prachtig uitzicht op Buachaille Etive Mòr, een van de meest iconische bergen van Schotland.
Slapen in Kingshouse
Kingshouse Inn & Bunkhouse is een welverdiende slaapplek aan het einde van de etappe met een gezellige bar en heerlijk eten. Als je geen kampeerspullen mee hebt is dit ook de enige slaapplek in Kingshouse. Heb je wel spullen mee, dan is Glencoe Mountain Resort nog een optie.
Etappe 7: Kingshouse – Kinlochleven (14.3 km 3,5-5 uur)
Vanaf Kingshouse loop je in een rechte lijn naar Devil’s Staircase. Eerst over asfalt, daarna op de helling van de bergen. De uitzichten zijn dan al fenomenaal, maar worden nog beter naarmate je dichter bij de top van Devil’s Staircase komt.
Die naam klinkt trouwens heel wat, maar de wandeling naar de top is goed te doen. Als je je eigen tempo volgt, ben je er zo. De beloning voor de inspanning is een adembenemend uitzicht op de Mamores Mountains. Let wel, de omstandigheden kunnen hier verraderlijk zijn, vooral bij regen en wind. Wacht niet met foto’s maken tot je een nóg mooier moment vindt; binnen luttele minuten kan het weer veranderen van strakblauw naar een plensbui.
Na de top daal je geleidelijk af naar Kinlochleven. Deze afdaling kan zwaar zijn voor de knieën en voeten, vooral omdat het pad op sommige plekken wat ruwer en rotsachtig is. Wandelstokken zijn hier geen overbodige luxe.
Het laatste stuk van de route, de afdaling naar Kinlochleven, is niet heel spectaculair. Je slingert door het bos naar beneden, maar de mooiste uitzichten heb je die dag al gehad.
Kinlochleven is een typisch Schots dorp. Je vindt er een pub, een kerk, een hoop grasvelden en mooie cottages afgewisseld met de minder fraaie, gestucte rijtjeshuizen. Ook is er een supermarkt en Leven Bites serveert typisch Britse snacks en broodjes.
Slapen in Kinlochleven
Budget:
Blackwater Hostel
Nét wat meer luxe:
Edencoille Guesthouse
Tigh Na Cheo
Highland Getaway
Glamping Pods: Coe, Etive, Nevis of Riverside
Groepen:
West Highland Lodge (max 6 personen)
Camping:
Blackwater Hostel and Campsite
MacDonald Hotel and Cabins
Etappe 8: Kinlochleven – Fort William (25.3 km / 6-9 uur)
De laatste etappe is lang, met een steile klim door een bos naar een uitgestrekt en onherbergzaam landschap. Rotsige paden slingeren door de uitgestrekte velden van Lairigmor (The Great Pass), waar je opnieuw bent overgeleverd aan de elementen. Vergeet onderweg niet af en toe om te draaien; de mooiste uitzichten liggen vaak achter je.
Het laatste stuk naar Fort William is het minst inspirerende deel van de route, vooral als je de traditionele route volgt. Het geluid van het verkeer brengt je terug in de bewoonde wereld. Eigenlijk verdient de West Highland Way een beter afscheid dan dit roemloze stuk stoep langs een doorgaande weg. Voor een waardig einde van deze route volg je vanaf Glen Nevis beter de route via Cow Hill. Qua tijd doe je er net zo lang over, maar je loopt wel door bossen.
Een nog mooiere afsluiting van de wandeling is wellicht het beklimmen van Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. Reken hiervoor op een extra overnachting, want je hebt zeker 5-8 uur nodig. Aan de voet van Ben Nevis is er genoeg accommodatie.
Fort William is een levendig stadje met ongeveer 10.000 inwoners. In de hoofdstraat vind je outdoorwinkels, cafés en giftshops. Het is een goede plek om nog één keer te genieten van een typisch Schots gerecht. Op het bus- en treinstation vind je dagelijks meerdere opties om terug naar Glasgow (Airport) te reizen.
Harry Potter-fans blijven misschien nog wat langer in Fort William om een dagje mee te gaan op de Jacobite Steam Train, ook wel de Hogwarts Express.
Wie een auto huurt, kan de NC500 rijden: De iconische roadtrip die je in 5-7 dagen langs de mooiste meren, eilanden en kastelen van Noord-Schotland brengt. Je huurt vooral via lokale verhuurders, aangezien grote autoverhuur platforms als Discovercars, Sunnycars of Easy Terra alleen verhuren in de grote steden Glasgow, Edinburgh en Inverness.
Slapen in Glen Nevis
Budget:
Glen Nevis Youth Hostel
Nét wat meer luxe:
Achintee Farm Guesthouse
Voor groepen:
Glen Nevis Holidays (minimum 2 nachten, max 4 personen)
Ben Nevis Inn & Bunkhouse (max 10 personen)
Camping:
Glen Nevis Campsite
Slapen in Fort William
Budget:
Fort William Backpackers
Nét wat meer luxe
Black Sheep Bunkhouse
The Garrison
Lime Tree Hotel (kamers met ligbad, ideaal na een dag hiken)
Voor groepen:
Fort William Townhouse
Hillcrest Fort William
Kant-en-klare routes voor de West Highland Way in 4, 5, 6, 7 of 8 dagen
De traditionele verdeling in 8 etappes maakt de West Highland Way toegankelijk voor een breed publiek. Met een beetje training en basisconditie is +/- 20 km of 4-7 uur lopen per dag voor de meeste wandelaars goed te doen. Wat als je wil afwijken van die standaard 8 dagen?
Het vergt wat puzzelwerk, maar het is goed mogelijk om de West Highland Way in minder dan 8 dagen te lopen. Hoewel 4 dagen echt een uitdaging is, is 5, 6 of 7 dagen voor geoefende wandelaars zeker te doen.
Tip: Kijk verder dan het aantal kilometers dat je moet lopen; houd ook rekening met het aantal uren dat je op de been bent.
Je kunt accommodatie makkelijk zelf vastleggen, een dure georganiseerde pakketreis is onnodig. Wat het lastig maakt is dat niet alle accommodaties te vinden zijn via Booking.com of Hostelworld, maar gelukkig hebben wij het zoekwerk al voor je gedaan. Het enige wat jij hoeft te doen, is contact opnemen met de accommodatie en boeken.
Bekijk hieronder onze kant-en-klare routes voor de West Highland Way, inclusief aanbevelingen voor slaapplekken:- West Highland Way in 4 dagen
- West Highland Way in 5 dagen
- West Highland Way in 6 dagen
- West Highland Way in 7 dagen
Een deel van de West Highland Way lopen
Heb je niet genoeg tijd om de gehele West Highland Way te lopen? Overweeg dan om een deel te wandelen. Het maakt de natuur niet minder mooi. Onderweg kom je genoeg mensen tegen die hetzelfde doen.
Als je moet kiezen, kies wat ons betreft dan voor het tweede gedeelte tussen Tyndrum en Fort William. Tyndrum is een goed startpunt, maar Bridge of Orchy kan ook. Je kunt dit stuk lopen in 3-4 dagen. De trein vanuit Glasgow is een mooie manier om naar Tyndrum en Bridge of Orchy te reizen. Je kunt dan lekker uit het raam turen en al genieten van het mooie landschap. De bussen van Citylink brengen je praktisch op elke stop langs de West Highland Way.
De West Highland Way plannen
Zodra je besloten hebt de West Highland Way te gaan lopen, moet je aan de slag om dingen uit te zoeken en te regelen.
In het kort:
- Loop de route tussen april en september. Je hebt dan het beste weer en alle accommodaties zijn open (maar reserveer op tijd).
- Reken op een budget van ongeveer €50 – €150 per dag p.p. voor accommodatie en eten. Als je kampeert is dat minder.
- Voor treinverbindingen naar Milngavie, Crianlarich, Tyndrum, Bridge of Orchy en Fort William, check je scotrail.co.uk.
- Google Maps biedt een goed beeld van de actuele OV-opties. Via Citylink reserveer je busreizen tussen Glasgow en bijna alle stops op de West Highland Way. Tussen Kinlochleven en rondom Fort William gebruik je Shiel buses. Dit zijn lijndiensten, vergelijkbaar met de bussen in Nederland. Je kunt met de pinpas betalen, maar Shiel Buses accepteren geen Maestro. Zorg dat je cash meeneemt.
- Overweeg een bagagetransfer service om je bagage tussen accommodaties te laten vervoeren. Zo hoef je alleen met een lichte dagrugzak te lopen. Hier lees je meer over in ons uitgebreide paklijst artikel.
De beste reistijd voor de West Highland Way
De West Highland Way kan het hele jaar worden gelopen, maar elke periode brengt zijn eigen voor- en nadelen. Hier is een korter overzicht per seizoen:
Lente (Maart t/m Mei)
Mei is de populairste maand vanwege het milde weer en veel daglicht. De natuur staat in bloei, maar het kan druk zijn en accommodatie is moeilijk te vinden. Vroeg boeken of starten op een andere dag dan zaterdag kan helpen.
Zomer (Juni t/m Augustus)
Met 17 uur daglicht is de zomer ideaal voor lange wandeldagen en mensen die de West Highland Way versneld willen lopen. Het weer is aangenaam, maar midges kunnen een probleem vormen, vooral in het noorden. Zorg voor insectenwerende middelen.
Herfst (September t/m Oktober)
De herfst biedt prachtige kleuren en minder drukte, maar ook met minder daglicht. Het weer is wisselvallig, en regen komt vaker voor, maar het landschap is spectaculair. Het is een rustigere tijd, goed voor ervaren wandelaars.
Winter (November t/m Februari)
Alleen geschikt voor ervaren wandelaars. Sneeuw kan de route bedekken, vooral op hoger gelegen delen. Er is slechts 7 uur daglicht en je hebt goede winteruitrusting nodig. Daarnaast moet je goed kunnen navigeren omdat het pad niet altijd zichtbaar is.
Hoeveel kost de West Highland Way?
Het budget voor je avontuur op de West Highland Way is zo flexibel als je zelf wilt. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je wilt, afhankelijk van het type ervaring dat je zoekt.
De kosten van de West Highland Way hangen af van een aantal keuzes:
- Ga je kamperen of slaap je in hotels?
- Ga je (vaak) uit eten of kook je zelf?
- Draag je je eigen bagage of laat je die vervoeren?
- Hoeveel dagen ben je van plan te wandelen, en hoeveel nachten accommodatie heb je nodig?
Qua accommodatie heb je de onderstaande mogelijkheden:
- Wildkamperen: Helemaal gratis, tenzij je kampeert in een Camping Management Zone bij Loch Lomond, dan kost het £4. Je permit kan je hier kopen.
- Kamperen op een camping: £10 – £20 per persoon. Dit geeft je een plek op een veld, toegang tot een toilet en meestal een douche.
- Hostel: £30 – £40 per persoon voor een bed in een slaapzaal. Bij sommige hostels langs de West Highland Way moet je de hele dorm boeken, ook als je in je eentje reist. Dan kost het alsnog £90 of meer. In Kingshouse is de prijs voor een dorm bed ook wat hoger.
- Airbnb / hotel: £70 – £150 per nacht. Dit kan variëren, maar als je op tijd boekt, kun je binnen dit budget blijven. Alleen Kingshouse Hotel zit hier ruim boven.
Wat betreft eten, kun je ervoor kiezen om zelf te koken of uit eten te gaan, wat uiteraard invloed heeft op de kosten:
- Zelf koken: Met een simpel dieet met havermout, brood, pasta en snacks kun je voor £10 – £15 per dag klaar zijn.
- Uit eten gaan: Dit kost je ongeveer £20 tot £40 per keer, dan heb je meestal een goed gevuld bord en een drankje.
Vervoer
Een taxi van de luchthaven naar Milngavie kost £40 – £50. Met het openbaar vervoer ben je ongeveer £12 per persoon kwijt. Transport van Fort William terug naar Glasgow kost met de bus zo’n £23 per persoon.
Bagage
Bagagetransfer service kost ongeveer £70 voor de hele 7-daagse route. Zie hiervoor onze uitgebreide paklijst voor de West Highland Way.
Boek het zelf!
Verschillende reisorganisaties verkopen de West Highland Way als pakketreis, waarbij de prijzen per persoon variëren van €1200 – €1600 per persoon, exclusief heen- en terugreis. Een koppel zou dan zo’n €2400 kwijt zijn voor een wandelvakantie van 7 nachten. Dat is een tikkie aan de hoge kant, als je kijkt naar bovenstaande prijzen. Uiteindelijk doet zo’n organisatie niet heel veel meer dan hotels vastleggen, iets wat je makkelijk zelf kan met onze accommodatiegids voor de West Highland Way.
Hoe kom je bij de West Highland Way?
Milngavie is het officiële startpunt van de West Highland Way. De snelste manier om hier te komen is met een taxi vanaf Glasgow Airport. Dit duurt ongeveer 20 minuten en kost £40 – £50. Je kunt ook een bus of trein nemen vanuit het centrum van Glasgow naar Milngavie, wat ongeveer een uur duurt en zo’n £12 pond per persoon kost.
Tip: Milngavie spreek je uit als “Mul-guy.” Zorg ervoor dat je de juiste uitspraak gebruikt, anders begrijpen taxichauffeurs je waarschijnlijk niet.
Wil je beginnen in Drymen? Vanaf Glasgow Airport gaat er een Citylink bus naar Clarnish. Daar stap je over op een lokale bus richting Balmaha, die ook in Drymen stopt. Google Maps biedt meer opties en de meest actuele vertrektijden.
Hoe reis je naar Schotland?
Er zijn, naast zelf rijden, drie manieren om in Schotland te komen: Vliegen, met de boot of de trein.
Vliegen naar Schotland
Een vlucht van Amsterdam naar Glasgow is de snelste manier om de West Highland Way te bereiken. Met de vroege vlucht van KLM land je om 8.30 uur lokale tijd en sta je, als je de taxi neemt, om 9.30 uur al bij de start van de trail. Zo heb je op de eerste dag nog voldoende tijd om te wandelen. Check op Skyscanner de actuele vluchtopties voor jouw reisperiode. Als je op tijd boekt kun je voor ongeveer €150 per persoon retour vliegen naar Glasgow. Dit is exclusief bagage.
Tip: Om een extra overnachting uit te sparen kun je op de terugweg vanuit Fort William de CityLink bus terug nemen naar Glasgow Luchthaven. Daar gaat een late vlucht van Easyjet terug naar Amsterdam.Trein naar Schotland
Vind jij duurzaam reizen belangrijk? Of hou je niet zo van vliegen? Je kunt helemaal met de trein vanuit Nederland naar Milngavie reizen. Neem eerst de Eurostar naar Londen, waar je overstapt op de nachttrein: Caledonian Sleeper. Deze nachttrein rijdt helemaal tot aan Fort William en stopt onderweg in Crianlarich, Tyndrum en Bridge of Orchy. Als je in Milngavie wilt starten, moet je in Glasgow overstappen.
Boot naar Schotland
Wil je deels met de boot reizen? Neem dan de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Voor meer informatie over de ferry en vaartijden, bekijk DFDS.com. Je kunt je eigen auto meenemen.
Vanuit Newcastle rijden er directe bussen, check hiervoor Megabus en Flixbus. De trein is sneller dan de bus, ondanks dat je minstens één keer moet overstappen. Check Scotrail.co.uk voor de actuele treintijden.
Voorbereiding en uitrusting voor West Highland Way
De West Highland Way is een fysieke uitdaging die je niet mag onderschatten. Begin op tijd met trainen om je lichaam voor te bereiden. Hoe beter je getraind bent, hoe meer je zult genieten van de hike.
Paklijst
- Essentiële uitrusting: Neem lichtgewicht kleding, degelijke wandelschoenen, een regenjas en een tent mee (als je gaat kamperen). Zorg ervoor dat je alleen het noodzakelijke meeneemt om je bagage te minimaliseren.
- Gebruik onze paklijst: Volg onze gedetailleerde paklijst om ervoor te zorgen dat je niets belangrijks vergeet. Investeren in goede uitrusting is cruciaal, omdat het onderweg moeilijk is om nieuwe spullen te kopen.
Paspoort
- Controleer de geldigheid: Zorg ervoor dat je paspoort nog geldig is en vraag tijdig een nieuw exemplaar aan als dat nodig is. Je hebt het nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen.
Reisverzekering regelen
- Medische kosten en bergreddingen: Kies een reisverzekering die medische kosten en bergreddingen dekt. Alle reisverzekeringen op Backpackcentrale dekken bergreddingen van officiële instanties, zolang je op de officiële paden blijft.
- Verhoogd eigen risico: Heb je een verhoogd eigen risico bij je basiszorgverzekering? Overweeg dan de doorlopende reisverzekering van OHRA. Deze verzekering dekt het volledige eigen risico van jouw zorgverzekering, inclusief het door jou gekozen deel.
- Andere geschikte verzekeringen: Andere opties die wij aanraden zijn FBTO, Centraal Beheer of Univé.
Wat te doen bij problemen tijdens de hike?
Bij zo’n fysieke uitdaging met ruige paden is er altijd kans op een blessure. Wat doe je als je niet meer verder kan (of wil) lopen?
Als je echt in de problemen komt tijdens het wandelen en hulp nodig hebt, volg dan deze stappen:
- Bel 999 en vraag om de politie
- Vertel nauwkeurig wat er aan de hand is en geef je locatie door (coördinaten kun je uit google maps, maps.me of alltrails halen).
- Als je je op een afgelegen plek bevindt met moeilijke toegang: Benadruk dit dan.
- De politie beoordeelt de situatie en stuurt hulp, bijvoorbeeld een Mountain Rescue Team en/of andere medische ondersteuning.
Bij een lichte blessure heb je meestal geen andere keuze dan doorlopen of omkeren. Zodra je weer in de bewoonde wereld bent, zijn er genoeg mogelijkheden om stukken over te slaan met de bus, trein, taxi of zelfs door te liften. Hou er wel rekening mee dat je hiervoor voldoende cash moet hebben, en dat je lang niet altijd kunt pinnen.