De Aling Aling waterval in het noorden van Bali is niet alleen heel mooi, het is ook één van de leukste en avontuurlijkste om te bezoeken. Het is onderdeel van de Sambangan secret garden waar je in totaal 7 watervallen, rijstvelden en een blauwe lagoon vindt. Het leuke aan een aantal van deze watervallen is dat je er ook vanaf mag springen en glijden. Dat is nog best een mentale uitdaging want je kunt springen van 5, 10 of 15 meter hoogte. Als je niet wil zwemmen bij deze watervallen, dan is dat natuurlijk geen probleem. De watervallen zijn ook gewoon mooi om te zien. In dit artikel delen we tips voor de Aling Aling waterval en wat je er kunt verwachten.
Hoe kom je bij Aling Aling waterval?
Je kunt de waterval het makkelijkste bezoeken vanaf Lovina, wat sowieso een leuke plek is om te slapen. Vanaf Pantai Lovina is het ongeveer 25 minuten rijden en de route is heel makkelijk. Je kunt de hoofdweg pakken, maar leuker is het als je bij het het grote kruispunt de parallelweg neemt. Je rijdt dan wat rustiger en krijgt meer mee van het lokale leven. Voor de eerste 15-20 minuten van de rit geldt dat je alleen maar rechtdoor moet.
Hoe dichter je bij de watervallen komt hoe mooier het landschap wordt. De bebouwing wordt minder en prachtige rijstvelden verschijnen opeens aan je linker- en rechterhand. Het is een teken dat je bijna bij de watervallen bent. Er is hier weinig ander verkeer dus het is er heerlijk scooteren.
Ontdek Bali als nooit tevoren!
Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.
Vlakbij de ingang vind je een parkeerplaats waar je je tickets kunt kopen. Vanaf daar loop je eerst langs wat rijstvelden en vervolgens via wat trappen naar beneden. Je merkt op de terugweg pas hoe steil die trappen zijn. Na een klein kwartier lopen kom je bij de de watervallen Kroya, Kembar & Kucuk. Dit zijn de watervallen waar je vanaf kunt springen. Wil je verder naar de daadwerkelijke Aling Aling waterval? Dan is het nog 10 minuten extra lopen langs een rivier over een mooi junglepad.
Wil je zelf niet scooteren? Dan zijn er ook verschillende dagtours die je kunt plannen. Vanuit Lovina, maar ook plekken als Ubud kun je met een private driver de hele dag op pad. In je eentje is dat al betaalbaar, maar als je de kosten kunt delen met een reisgenoot is het helemaal goed te doen.
Hoeveel kost Aling Aling?
Zoals bij de meeste watervallen in Indonesië is toegang niet gratis. Hoeveel je ticket kost, is afhankelijk van wat je wil doen. Wil je alleen een stukje lopen en de watervallen bekijken, dan is de toegangsprijs 20K p.p.
Vind je het leuk om bij de watervallen te zwemmen, springen of glijden? Dan moet je met een gids en is de entreeprijs minimaal 125K p.p. Dat lijkt misschien een beetje flauw, maar het is voor de veiligheid en bovendien het geld waard. Allereerst is het een van de leukste dingen om te doen in het noorden van Bali. Ten tweede kennen de locals de watervallen op hun duimpje en ze weten dus ook wat er onder het wateroppervlak ligt. En ten derde steun je de locals op deze manier.
Je hebt keuze uit drie pakketten (prijzen p.p.):
- Short trekking (1,5-2 uur) = 125K voor 4 watervallen inclusief gids en zwemmen, springen en glijden. Je krijgt ook een zwemvest als je hier behoefte aan hebt.
- Medium trekking (3-4 uur) = 250K voor hetzelfde als de short trekking, maar dan met een bezoek aan wat extra rijstvelden.
- Long trekking (5-6 uur) = 500K voor 7 watervallen, the blue lagoon en daarnaast maak je een wandeling langs verschillende plantages voor koffie, cacao, jackfruit, banaan en meer.
Als het je vooral om het springen en glijden in de watervallen te doen is, dan is de short trekking je beste optie.
Openingstijden: De watervallen zijn geopend van 8:00-18:00. Bij de meeste plekken in Bali geldt dat je vroeg moet zijn als je de grote drukte voor wil zijn, maar gelukkig is Aling Aling nog niet zo druk.
Wat is er te zien en beleven bij Aling Aling waterval?
Je bezoek aan Aling Aling begint met een wandeling langs een aantal hele mooie rijstvelden waarbij je de bergen in de achtergrond kunt zien liggen. Eigenlijk heb je op dit moment helemaal niet het gevoel dat je bij vette watervallen uit gaat komen.
Het is voor veel reizigers daarnaast ook een verrassing dat er meer dan één waterval is bij Aling Aling. Het zijn er namelijk meerdere langs dezelfde rivier. De watervallen waar je vanaf kunt springen liggen op nog geen 5 minuten lopen afstand van elkaar. De hele wandeling is prima te doen op slippers. Ook als je niet wil zwemmen zal je een klein stukje door het water moeten lopen om de tweede en derde waterval te zien. Dat kan overigens prima zonder dat je kleren nat worden. Hieronder een kort overzicht van wat je bij elke waterval kunt verwachten.
Kroya waterval
De Kroya waterval is de eerste die je tegenkomt als je van de trappen af komt. Het is onmogelijk om ‘m te missen. Er is hier een klein betonnen platform waar je vanaf kunt springen. Dit is nog een beetje inkomen, want het is ‘slechts’ 5 meter hoog. Toch is het best spannend om die eerste sprong te wagen.
Zodra je gesprongen bent, kun je doorzwemmen naar de overkant. Daar is een stel trappen die je naar de bovenkant van de Kroya waterval brengen. Hier beleef je je eerste echte wtf-momentje van de dag, want je gaat namelijk van een 12 meter hoge waterval afglijden. Het ziet er niet zo uit, maar het kan echt want het water heeft er een soort natuurlijke glijbaan van gemaakt.
Kembar waterval
De tweede waterval is de Kembar waterval. Hier worden je zenuwen na de glijbaan van Kroya nogmaals getest, want deze sprong is 10 meter hoog. Er zullen ook genoeg waaghalzen zijn die hier backflips, salto’s en andere leipe kunstjes doen. Het mooie aan de waterval is dat hij uit twee delen bestaat. Aan de kant van de rotsen kun je ook lopen dus mocht je een foto willen onder een waterval, dan kan dat hier. Als springen niet helemaal je ding is, kun je hier ook heerlijk dippen in de pool.
Pucuk waterval
Deze laatste waterval is de hoogste van de drie waarin je mag zwemmen. Vanaf het punt waar je springt is het liefst 15 meter recht naar beneden voordat je het water raakt. Voor veel mensen is die 15 meter een beetje te gortig en dat is ook echt geen schande. Als je niet wil springen kun je via een reeks smalle trappen ook naar beneden lopen en even dippen in het water.
Aling Aling waterval
De Aling Aling waterval is op ongeveer 10 minuten lopen van de drie bovengenoemde watervallen. Het is ook de gelijk de grootste met een hoogte van 30 meter. Je mag hier niet zwemmen. Deels omdat de waterval heilig is voor locals, maar ook omdat je het gewoon niet moet willen. De kracht van de waterval zorgt er al voor dat je haren gaan wapperen dus eronder zitten is echt geen goed idee. Maar niet getreurd, deze waterval is echt een lust voor het oog. Omringd door varens, lianen en andere groene planten zie je hoe het water in een mooi blauwe pool terecht komt. Uit de omringende rotsen sijpelt ook allemaal water, wat het geheel extra bijzonder maakt. Vanaf het viewingplatform maak je mooie foto’s en via een aantal trappen kun je ook iets dichterbij de waterval komen.
Waar slapen als je Aling Aling wil bezoeken?
In theorie kun je bijna elke plek op Bali bezoeken als dagtrip vanuit elke willekeurige plek. Zo vertrekt er bijvoorbeeld ook een dagtour vanuit Ubud en andere populaire plekken. Een goede keuze als je weinig tijd hebt, maar het meest relaxte is om Aling Aling te bezoeken vanuit Lovina. Rondom Lovina zijn namelijk nog veel meer spectaculaire watervallen en ook het stadje zelf is vrij ontspannen.
Als je je eigen stekje wil in Lovina dan is de Authentic Indonesian Villa echt een aanrader. Je hebt er een heerlijk zwembadje, twee slaapkamers met allebei een eigen badkamer en een mooie tuin helemaal voor jezelf.
Wil je wat dichterbij de waterval zitten in een heel leuk stekje? Dan is Damuh Pertivi een top keuze. De kamers zijn heel mooi en de eigenaar kan je ook meenemen op een tour langs alle watervallen. Zeker als je van plan bent om meer van het gebied te zien is het wel prettig als je daarna lekker dichtbij kunt slapen.