• Menu
  • Menu

Langer dan 8 Maanden in het buitenland? Dan moet je dit weten!

Ga je langer dan 8 maanden naar het buitenland? Bijvoorbeeld omdat je een jaar op reis gaat of een tijdje gaat werken in het buitenland? Hoe zit dat dan, moet je wel of niet uitschrijven uit Nederland? En hoe zit het met de zorgverzekering in het buitenland? Mag je die überhaupt wel aanhouden?

Lastige vragen… en heel veel onduidelijkheid.

Maar stress niet, in dit artikel delen we stap-voor-stap wat jij moet regelen als je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat.

Het is belangrijk om goed te weten hoe het zit als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Als je namelijk langere tijd buiten Nederland bent kan dat allerlei gevolgen hebben voor jouw verzekeringen, toekomstige AOW-uitkering, wachtlijsten voor huurwoningen en meer.

Helaas bestaat er veel verwarring over deze regels en worden veel onwaarheden verkondigd. De realiteit is echter dit: er zijn een paar basisregels die voor iedereen gelden, maar in de praktijk blijkt dat ieder persoon, iedere gemeente en iedere zorgverzekering er ook hun eigen voorkeuren op na houden.

In het vervolg van dit artikel geven we je een handig stappenplan om tot antwoorden te komen. We vertellen we je: wat de gevolgen zijn als je voor langere tijd naar het buitenland gaat en wat de algemene regels zijn. En om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de onduidelijkheid en onwaarheden die worden verkondigd, vertellen we je waar jij de antwoorden krijgt waar je iets mee kunt.

Wat moet je regelen als je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat?

Wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft…

  1. Moet je jezelf uitschrijven uit Nederland, via de gemeente.
  2. Kan het zijn dat je jouw zorgverzekering moet beëindigen, maar dat hoeft niet.
  3. Moet je een passende reisverzekering afsluiten.

Tip: Heb je liever persoonlijk advies over jouw situatie? Vul even een adviesformulier in via Joho, en je krijgt via mail gratis en uitgebreid persoonlijk advies over wat je precies moet regelen voor jouw reis.

Langer dan 8 maanden in het buitenland? Dan moet je uitschrijven bij de gemeente

Iedereen die binnen een periode van 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet zich officieel uitschrijven uit Nederland. Dat doe je via de gemeente waar je ingeschreven staat. Je staat dan niet meer geregistreerd als Nederlands ingezetene (woonachtig in Nederland). Meer over deze regelgeving lees je op de website van de rijksoverheid.

Deze 8 maanden kunnen berekend worden over elke willekeurige periode van 12 maanden en niet per kalenderjaar. De 8 maanden in het buitenland hoeven niet aaneengesloten te zijn. Als je twee keer vijf maanden naar het buitenland gaat, moet je jezelf officieel ook uitschrijven uit Nederland.

Als je van te voren al weet dat je langer dan 8 maanden in het buitenland zal verblijven dan kun je jouw uitschrijving al voor vertrek regelen. Dit is echter niet verplicht, je mag wachten tot je aan het maximum van 8 maanden zit en dan alsnog uitschrijven uit Nederland, maar niet alle gemeentes staan het toe om je vanuit het buitenland uit te schrijven. Check dus goed hoe dit zit bij jouw eigen gemeente.

Hoe schrijf ik me uit bij de gemeente (BRP)?

Doorgaans kun je vanaf 5 werkdagen voor jouw wereldreis uitschrijven bij de gemeente. In de praktijk hanteert elke gemeente zijn eigen regels, check dit dus goed bij jouw eigen gemeente. Het is logisch om je uit laten schrijven vanaf je vertrekdatum vanuit Nederland.

Uitschrijven bij de gemeente tijdens jouw wereldreis? Check bij jouw gemeente of je vanuit het buitenland mag uitschrijven, bij sommige gemeenten moet je namelijk fysiek langs komen.

Gevolgen van uitschrijving uit Nederland

Het uitschrijven uit Nederland kan een aantal gevolgen hebben:

  • Zorgverzekering | Uitschrijven uit Nederland kán tot gevolg hebben dan je Nederlandse zorgverzekering komt te vervallen. Dit is echter niet altijd zo en daarom is het belangrijk om contact op te nemen met je zorgverzekeraar (zie hieronder).
  • Uitkeringen | Wanneer je je uitschrijft kan het goed zijn dat je recht op bepaalde uitkeringen komt te vervallen.
  • Lopende verzekeringen | Voor veel doorlopende verzekeringen (denk bijvoorbeeld aan reis-, uitvaart-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen) is inschrijving in een Nederlandse gemeente een eis. Je dient dit soort verzekeringen zelf stop te zetten. Hou je de verzekering(en) aan? Het feit dat je premie blijft betalen betekent niet dat deze automatisch ook geldig is.
  • Wachtlijsten woning | Wanneer je op een wachtlijst staat ingeschreven voor een huurwoning en je schrijft je uit uit de gemeente, dan kan het zijn dat je plek op de wachtlijst komt te vervallen.
  • Huurwoning | Heb je op het moment van uitschrijven een huurwoning? In veel gevallen kun je je woning officieel niet aanhouden. In de praktijk is het soms mogelijk om iets te regelen met de woningbouw of huurbaas.

Wat moet je doen om je uit te schrijven uit Nederland?

Om je tijdens jouw reis uit te schrijven uit Nederland dien je contact op te nemen met de gemeente waar je nu ingeschreven staat. Elke gemeente hanteert namelijk haar eigen regels rondom het uitschrijven. Het kan zo zijn dat je jouw uitschrijving digitaal kunt regelen, maar in sommige gemeenten dien je daadwerkelijk langs te komen aan het loket. Kijk op de website van jouw gemeente wat de procedure is.

Wel of niet uitschrijven uit Nederland? 

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er een aantal gevolgen van het uitschrijven uit Nederland. Sommige backpackers kiezen ervoor om zich niet uit te laten schrijven en de ‘domme reiziger’ te spelen. In veel gevallen zal niemand dit doorhebben, maar er zijn plannen om onterechte in- of uitschrijving te beboeten met een boete van €325. Wanneer je jonger dan 27 bent, heeft het geen fiscale gevolgen voor je ouders als je op hun adres inschrijft.

Hoe zit het met de zorgverzekering als je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat?

Als je in Nederland woont en werkt dan heb je recht op een Nederlandse zorgverzekering en ben je verplicht om er één af te sluiten.

Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat kan het zijn dat je jouw zorgverzekering moet stopzetten. Dit is geen keuze die jij kunt maken op basis van persoonlijke voorkeur.

In principe mag alleen de Sociale verzekeringsbank (SVB) besluiten over jouw zorgverzekeringsplicht. Als je het dus helemaal officieel wilt doen, dan moet je een toets WLZ aanvragen bij de SVB. Hier kan wel even overheen gaan, dus als je een snelle indicatie wilt kun je ook contact opnemen met jouw zorgverzekeraar.

Als je bij de zorgverzekering navraag doet over jouw verzekeringsplicht, dan kan het zijn dat je opmerkelijke antwoorden krijgt. In de praktijk blijkt namelijk elke zorgverzekering er z’n eigen beleid op na te houden. Vandaar dat je in verschillende Facebookgroepen en van andere reizigers ook zoveel verschillende verhalen hoort.

Wat zijn de regels die bepalen of ik mijn zorgverzekering moet stopzetten of aanhouden?

Er zijn grofweg twee factoren die bepalen of jij jouw Nederlandse zorgverzekering aan mag/moet houden:

(1) Sta je ingeschreven bij een Nederlandse gemeente?

Je weet nu dat wanneer je langer dan 8 maanden naar het buitenland vertrekt, je jezelf moet uitschrijven bij de gemeente. Veel mensen denken dat de zorgverzekering automatisch vervalt als je jezelf uitschrijft bij de gemeente. Dit is niet correct.

Uitschrijving bij de gemeente leidt niet altijd tot het stopzetten van je zorgverzekering. Het is met name van belang hoe lang je naar het buitenland gaat en of dit (semi)permanent of tijdelijk is. Waar de grens tussen tijdelijk en permanent ligt, verschilt per zorgverzekering. Elke zorgverzekering houdt zoals gezegd een beetje z’n eigen termijn aan, maar over het algemeen geldt dat de zorgverzekering pas stopgezet wordt als je langer dan één jaar reist, tenzij je betaald werk doet in het buitenland.

(2) Ga je betaald werk doen in het buitenland? 

Veel backpackers doen ook betaald werk tijdens hun reis. Zo is werken in Australië of Nieuw-Zeeland erg populair. Dus ben je van plan om ook te gaan werken in het buitenland? Dan kan het zijn dat jouw zorgverzekering alsnog komt te vervallen, zelfs als je korter reist dan 8 maanden. Kijk voor meer informatie over werken in het buitenland in het artikel over working holidays.

Hoe krijg ik uitsluitsel over mijn situatie? 

Je zou nog uren kunnen besteden om alle regeltjes te bestuderen, maar dat heeft totaal geen invloed op de uitkomst. Het is immers jouw zorgverzekering of de Sociale Verzekeringsbank die beslist. Wel kan het handig zijn als er een ervaren partij met je meedenkt. Wij raden je daarom aan om een persoonlijk adviesformulier in te vullen bij JoHo. 

Daarnaast is het handig om alvast contact op te nemen met jouw zorgverzekering. Doe dit per mail zodat je alle toezeggingen zwart-op-wit hebt staan en problemen achteraf voorkomt. Om alle belangrijke punten te benoemen kun je onze handige voorbeeldmail gebruiken.

Mail gestuurd?

Nadat je de mail gestuurd hebt, duurt het altijd even voordat je een antwoord krijgt, maar er zijn in principe een paar uitkomsten mogelijk:

(1) Je moet de zorgverzekering beëindigen

Wanneer je jouw zorgverzekering moet beëindigen, betekent het dat je nog een aantal extra zaken moet regelen;

(1.1) Een Speciale reisverzekering afsluiten 

Wanneer je de zorgverzekering moet beëindigen, bieden gewone doorlopende reisverzekeringen niet langer dekking voor medische zorg. Deze gelden namelijk altijd als aanvulling op jouw Nederlandse zorgverzekering, en wanneer je die niet meer hebt geldt ook de aanvulling niet.

Je zal een speciale reisverzekering moeten afsluiten die ook dekking biedt als je geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt. Twee verzekeringen die wij aanraden zijn JoHo Special Isis en Globetrotter van Allianz.

(1.2) Eventuele zorgtoeslag beëindigen

Wanneer je geen Nederlandse zorgverzekering hebt, heb je ook geen recht op zorgtoeslag. Het feit dat je een Nederlandse reisverzekering met dekking voor medische zorg afsluit, verandert daar niets aan.

Je zal deze toeslag dus stop moeten zetten door contact op te nemen met de belastingdienst.

(1.3) Alle correspondentie bewaren ivm brieven van het CAK

Als je er toch voor kiest om (onterecht) ingeschreven te blijven staan bij de gemeente, dan kun je tegen een aantal problemen aanlopen. Een daarvan is dat je een brief krijgt van het CAK waarin staat dat je een zorgverzekering moet afsluiten of anders een boete krijgt.

Je hoeft je over deze brief niet perse zorgen te maken.

De reden dat je die brief kunt krijgen heeft te maken met hoe het CAK werkt. Één van hun taken is namelijk om te controleren of iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (gemeente) ook een Nederlandse basiszorgverzekering heeft.

Omdat jij op dat moment wél ingeschreven staat bij de gemeente maar geen zorgverzekering hebt (terecht) gaan de alarmbellen af bij het CAK en krijg je automatisch een brief.

Nogmaals, niets om je zorgen over te maken.

Het enige wat je hoeft te doen is de correspondentie met jouw zorgverzekeraar door te sturen naar het CAK zodat je kunt laten zien dat je inderdaad geen zorgverzekering meer hoeft te hebben. Zorg er daarom wel voor dat je een juiste weergave van jouw situatie hebt gegeven aan jouw zorgverzekering.

Als je jezelf netjes uitschrijft bij de gemeente, zal je deze brief overigens niet ontvangen.

(2) Wat als je de zorgverzekering moet aanhouden? 

Wanneer je jouw zorgverzekering moet aanhouden tijdens je reis dan is het belangrijk te beseffen dat je nog steeds een reisverzekering nodig hebt. De dekking van de Nederlandse zorgverzekering is vaak onvolledig in het buitenland en daarnaast heeft een reisverzekering ook op medisch vlak een aantal aanvullende voordelen.

De logische vervolgvraag is dan: wat is een geschikte reisverzekering als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft? Dat hangt af van jouw plannen.

Reis je korter dan 1 jaar? 

Als je korter dan één jaar reist kun je een doorlopende reisverzekering afsluiten. Op backpackcentrale vind je een aantal uitgebreide reviews van voordelige reisverzekeringen waarmee je tot één jaar aaneengesloten kunt reizen.

Ga je langer dan 1 jaar reizen? 

Dan kun je geen doorlopende reisverzekering afsluiten, tenzij je tussentijds terug komt. Je mag zelfs met de meest uitgebreide doorlopende reisverzekeringen namelijk maar maximaal 365 dagen aaneengesloten reizen.

Als je dus langer dan 1 jaar wilt reizen zonder tussendoor thuis te komen, dan zal je moeten kijken naar de speciale reisverzekeringen voor backpackers.

Betaal met liefde 💖💖

Op Backpackcentrale willen we alles gratis houden én zonder advertenties. Maar het onderhouden van de website kost natuurlijk wel gewoon geld. Als je de informatie op Backpackcentrale kunt waarderen kun je – zonder extra kosten voor jou – één van de reisverzekeringen afsluiten via de links op Backpackcentrale. Dit kost jou niks extra’s en wij krijgen een kleine commissie zodat we reizigers zoals jou kunnen blijven helpen. Uiteraard niet verplicht, maar wel tof als je het doet!

Tip: Moet je nog meer regelen voor jouw reis? Check onze universele (wereld)reisplanner waarmee je al jouw reizen kunt plannen!