• Menu
  • Menu

Backpacken In India: De Ultieme Voorbereidingsgids

Depositphotos_50558941_m-2015Backpacken in India is niet voor de faint hearted. Het is er smerig, druk en chaotisch maar als je hier doorheen kunt kijken zie je ook de kleurrijke mensen, de eeuwenoude tradities en prachtige stukken natuur.

Je zintuigen zullen constant op overdrive zijn en op elke straathoek loert de mogelijkheid dat je verrast, verliefd, geschokt of betoverd wordt door alles wat India te bieden heeft. Dus wat zeg je ervan, gaan toch?

Deze gids is de ultieme voorbereiding voor backpacken in India. Je leest er alles over wat je voor vertrek moet weten zoals:

India: The Good & The BadMust-see places | Must-have experiencesRoutes Beste reistijdDe mensenDe kosten | Vervoer in IndiaMeenemenVisa | Gezondheid | Veiligheid | Nog Meer Handige Info

Backpacken in India: The Good & The Bad

Dat backpacken in India een onvergetelijke ervaring wordt, dat staat vast. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het alleen maar leuk is, maar laten we beginnen met het fijne van India.

  • India is intens of beter nog INTENS. Er is altijd wat gaande. Je zintuigen worden echt overspoeld met prikkelingen. Het is een bijzonder gevoel dat je op andere plekken niet zo snel zal ervaren.
  • India heeft lekker eten. De Indiase keuken is een van de meest smaakvolle, kleurrijke en diverse keukens in de wereld. Van streetfood tot luxe curry’s, je vindt het allemaal in India.
  • India heeft een heel divers landschap. India beschikt over zo’n beetje alle type landschappen die er bestaan. Je vindt er prachtige bergen, jungles, stranden, woestijnen en bijzondere rotsformaties in Hampi.
  • India is spotgoedkoop. Dat is natuurlijk niet per se een reden om te gaan backpacken in India, maar het is wel een erg fijne bijkomstigheid.
  • India is India. Reizigers zijn natuurlijk van harte welkom, maar het alledaagse leven gaat gewoon door. Er zijn bijvoorbeeld weinig speciale toeristenbussen en reizen doe je vooral ook samen met locals. Al met al een veel authentiekere ervaring dan andere landen in bijvoorbeeld Zuid-Oost Azië die erg zijn afgestemd op (backpackende) toeristen.
  • De Indiërs. Of je nu in de bus of trein zit of dat je gewoon een rondje op straat loopt, Indiërs zijn altijd in voor een praatje en willen altijd weten hoe het met je gaat, waar je vandaan komt en wat je van India vindt. De locals zien je nog echt als een gast in hun land en niet als een wandelend pinautomaat (uitzonderingen daargelaten).

IMG_6508

Het minder fijne aan backpacken in India

Wie denkt dat backpacken in India alleen maar mooie dingen brengt, zal ongetwijfeld bedrogen thuis komen (sowieso brengt backpacken niet alleen maar mooie dingen)

India heeft namelijk ook veel dingen die minder mooi zijn. Dat is niet erg – alle landen hebben minder leuke punten – maar het is goed om je vooraf te beseffen:

  • India is smerig. Het is echt niet zo dat India één grote vuilnisbelt is, maar er zijn wel plekken die ontzettend ranzig zijn. Je vindt in sommige steden overal rotzooi, koeienschijt, hondenpoep en soms zie je ook hele vieze mensen – details zullen we je maar besparen. Die viezigheid moet je een beetje verwachten.
  • Bureaucratie. Als je groot fan bent van bureaucratie dan is India echt het Walhalla. Voor elk wissewasje moet je je gegevens weer invullen en alles moet weer door twintig verschillende personen behandeld worden.
  • Opdringerige (straat)verkopers. Hoewel je dit natuurlijk in meerdere landen tegenkomt, zijn de verkopers in India toch iets meer bedreven in de kunst van het eindeloze aandringen. Soms grappig, maar na een tijdje kan het wel eens vervelend worden.
  • Het eindeloze gestaar. Nu is het maar de vraag of je dit moet scharen onder vervelend of leuk, maar Indiërs zijn ongelooflijk geïnteresseerd in blanke mensen. Soms lijkt deze interesse echter om te slaan in obsessie en wordt je eindeloos aangestaard. Ach, ook dat kun je altijd weer negeren.

Al met al zul je veel meer positieve dan negatieve ervaringen hebben als je gaat backpacken in India, maar verwacht niet dat alles van een leien dakje gaat. Of om met de gevleugelde woorden van een dronken Indiase ober te spreken:

India is like LSD. You can have a good trip or you can have a bad trip. But at least have a bloody trip.

Must-see places

Er is zoveel te zien en doen in India dat het moeilijk is om échte hoogtepunten aan te geven.

Zelfs als je een half jaar zou backpacken in India, dan zijn er nog tientallen plekken die je niet kunt bezoeken.

Gelukkig maakt het ook allemaal niet zoveel uit. India is namelijk niet echt een land dat je bekijkt, maar een land dat je beleeft. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen mooie plekken zijn, dus vandaar een aantal suggesties voor plekken die hoog op je India-lijstje moeten prijken:

Taj Mahal

Je hebt de Taj Mahal natuurlijk al duizend keer op foto’s gezien, maar als je daar zelf staat is het toch anders. Je ziet kleine details, leert meer over de geschiedenis en kunt het gebouw uit elke mogelijke hoek bekijken.

Tajmahal

Rajahstan

Nergens in India vind je zoveel majestueuze forten als in Rajahstan. Verspreid over verschillende steden vind je gigantische forten waar je meer kunt leren over het leven van de sultans en hun – soms ietwat bizarre – levensstijl en gewoonten.

Backpacken in India: Rajahstan

De Woestijn Tijdens Een Kamelensafari

Doe je tulband maar om en trek de harembroek maar aan want jij gaat vandaag even door het leven als Ali Baba! Op je eigen kameel trek je met een groep door de woestijn waar je tot in het eindeloze kunt turen over de vlakte, ‘s avonds rondom een kampvuurtje geniet en jezelf voor het slapen gaan nog even laat betoveren door een schitterende sterrenhemel.

Goede ervaringen: Mystic Jaisalmer Camel Safari.

IMG_7242

Amritsar

De meest heilige plek binnen de Sikh religie en thuis van de Golden Temple; een prachtige gouden tempel waar elke avond een bijzonder ritueel plaats vindt. Daarnaast kun je er ook elke avond terecht voor een gratis bordje eten, al wordt een kleine donatie wel gewaardeerd. Een tip is om in te checken bij het Jugadus eco hostel en ‘s avonds mee te gaan op een van hun tours naar de tempel. Bovendien is de eigenaar van het hostel een bijzondere verschijning die jou ongetwijfeld een paar dagen kan vermaken.

Sikh gurdwara Golden Temple (Harmandir Sahib). Amritsar, Punjab, India

Rishikesh

Als Yoga jouw ding is dan is Rishikesh the place to be. Of je nu een dagje yoga wilt proberen of gelijk een full-on teacher course wilt doen; in Rishikesh ga je het wel vinden.

Maar ook als yoga niet echt jouw ding is, heeft Rishikesh nog voldoende te bieden. Allereerst is er de heerlijke waterval waar je na een hike van ongeveer anderhalf uur heerlijk kunt afkoelen. Ook de restaurantjes serveren hier een heerlijke variatie van indische, israëlische en westerse gerechten. Als dat nog niet genoeg is, kun je ook nog altijd een kijkje gaan nemen bij de verlaten Beatles Ashram.

Rishikesh in India

Wil je meer hoogtepunten voor backpacken in India bekijken? Check dan deze route voor het noordwesten van India.

Varanasi

Varanasi is India op z’n best. Uiteraard heb je hier de openbare crematies waarbij overledenen volgens eeuwenoude traditie in het openbaar worden gecremeerd. Het klinkt luguber, maar de Indiërs gaan er heel relaxed mee om. Het is een unieke plek in India en zal ongetwijfeld veel indruk op je maken.

Meer lezen over Varanasi? Check dan snel ons uitgebreide artikel met 8 bijzondere hoogtepunten!

Backpacken in India: Varanasi

Tip voor overnachting: Sandyha Guesthouse. Basic, maar erg leuk personeel. Wel een beetje afdingen voor een goede prijs.

Darjeeling & Sikkim

Gelegen in het Noordoosten van India vind je Darjeeling en nog noorderlijker Sikkim. De bevolking, het landschap en de sfeer is hier weer heel anders en doet je eerder vermoeden dat je in Nepal bent beland.

Je kunt hier terecht voor prachtige wandelingen, heerlijke koffie, een paar leuke bars en ook het Tenzing Norgay Mountaineering Museum is een bezoekje waard. Voor het geval je jezelf afvraag wie Tenzing Norgay is: hij is de eerste man die samen met de veel bekendere Nieuw Zeelander Sir Edmund Hillary de mount Everest beklom.

Backpacken in India: Darjeeling

Munar

Als je graag schitterende theevelden en een adembenemende zonsopkomst wilt beleven dan moet je naar deze plek. Je kunt hier eindeloos door de groene theevelden banjeren en in de ochtend genieten van één van de mooiste zonsopskomsten die je in je leven zal zien.

IMG_6886

Hampi

Dit heerlijk dromerig plekje zal je even helemaal tot rust doen komen. Ga lekker een dagje chillen bij het meer en spring van 5 meter hoge rotsen in het water. Kijk ‘s avonds hoe de zon ondergaat over de rijstvelden en met rode bolders bedekte heuvels terwijl op de achtergrond iemand pingelt op z’n gitaar. Of maak gewoon een rondje bij één van de vele tempels die op de Unesco Wereld Erfgoed lijst staan.

Overnachtingstip: Goan Corner

Hampi

Munar & Hampi liggen allebei in het zuiden van India. Van plan om die kant op te gaan? Check dan de route voor het zuidwesten van India.

Must-have experiences

Zoals gezegd is India niet echt een land dat je bekijkt, maar een land dat je beleeft. Het zijn dan ook de kleine ervaringen die backpacken in India onvergetelijk maken. Hier vind je een aantal suggesties om je reis door India nóg mooier te maken.

Treinrit

De trein is waarschijnlijk het meest praktische vervoer in India. Het is betrouwbaar, goedkoop en bovendien best comfortabel. Maar treinreizen in India is niet alleen praktisch, het is ook een bijzondere ervaring. Je deelt de coupé bijna altijd met vriendelijke locals, kunt heerlijk uit het raam turen en geniet van een gezellige drukte die in Nederlandse treincoupés ongekend zijn.

Lees hier alles over treinreizen in India!

Lekker vol treintje in India
Lekker vol treintje in India

Bollywood film kijken in bioscoop

Ga een avondje naar een bioscoop en je zal gegarandeerd een mooie belevenis hebben. Allereerst heb je natuurlijk de film waar de special effects je om de oren vliegen en de mannelijke hoofdrolspeler altijd over belachelijke superkrachten beschikt. Maar leuker nog is het publiek dat op de film afkomt. Het kan zomaar zijn dat het publiek bijvoorbeeld mee gaat zingen of besluit dat er ook in de bioscoop best een dansje gewaagd mag worden.

Mensen kijken

Het straatleven in India is een attractie opzich. Er komen zoveel kleuren, geuren en indrukken op je af en één van de leukste dingen om te doen is dan ook om gewoon de straat op te gaan en te genieten van alles wat er om je heen gebeurt.

Backpacken in India: mensen kijken

Met je handen eten

Bijna overal in India kun je wel bestek krijgen als je daarom vraagt, maar de meeste Indiërs eten met hun handen. Het is in het begin misschien een beetje wennen, maar het geeft op één of andere manier wel een iets intiemere relatie met je eten. Wel je rechterhand gebruiken, want de linker die gebruik je volgens de Indiërs om je billetjes af te vegen.

Indian Wedding

Als je uitgenodigd wordt voor een Indiase bruiloft – en nee dit is niet ongebruikelijk – doe het dan! Erg bijzonder om mee te maken en natuurlijk de uitgelezen kans om zieke dance moves te laten zien.

Don’t stop wiggle wiggle

The Indian Head Wiggle oftewel de unieke subtiele hoofdbeweging die Indiërs gebruiken om hallo, ja, nee of misschien te zeggen.

In het begin zal je je misschien afvragen of iemand nu ja knikt of nee schud, maar eigenlijk zit beweging er net tussenin.

Kom je echter iemand tegen op straat, in de bus of op de trein dan kan een vriendelijke wiggle betekenen dat je welkom bent. Wanneer je dan terug wiggled dan vinden de locals helemaal fantastisch en een grote glimlach zal op hun gezicht verschijnen.

Yoga

Yoga is een traditie die in India is ontstaan, dus als je in India bent dan is het wel leuk om een keer een yogaklasje te doen. Je hoeft echt niet goed te zijn, probeer het gewoon. Misschien vind je het nog wel leuker dan je vooraf had gedacht.

Bhang Lassi

Ok dit is natuurlijk niet echt een must-do, maar als je niet vies bent van een jointje op reis dan is Bhang Lassi een leuk drankje om een keer te drinken. Het is feitelijk een yoghurtdrankje met cannabisblaadjes erin gemixed en zorgt er in veel gevallen voor dat je knetterstoned wordt.

Holi Festival

Holifestival wordt natuurlijk steeds populairder, ook in Nederland. Wellicht heb je ook wel eens meegedaan aan een color run, maar wat is er nu mooier dan het feest vieren in het land waar het vandaan komt?

Lekker de hele dag water en poederverf gooien, volledig uit de maat dansen op hindi muziek en daarna nog meer verf op iedereen smeren.

Holi Festival
Holi Festival

Routes

In India zijn er ontelbaar veel routes denkbaar voor backpacken in India. Speciaal voor de lezers van backpackcentrale.nl is er een handige(!) kaart met routes voor India. Op de kaart vind je vier routes die je simpel kunt combineren door een uur of 20 in de trein te gaan zitten. De Blauwe en Oranje route zijn uitgebreider beschreven in een route voor het Noordwesten. De roze route is beschreven in een route voor het zuidwesten . De Groene route begint in Varanasi wat direct één van de hoogtepunten van India zal zijn.

Beste reistijd

Je kunt het hele jaar door backpacken in India, al is het dan wel belangrijk om het juiste gebied te kiezen. Sommige gebieden kennen namelijk extreme hitte (50 graden), extreme kou (-20) en hevige regenval.

De beste reistijd is in het algemeen genomen tussen december en februari. Je kunt dan de grootste delen van het land prima bezoeken.

Wil je echter helemaal naar het noorden – bijvoorbeeld naar het bijzondere Ladakh – dan kun je het beste tussen juni en september afreizen naar India. In diezelfde periode worden reizen naar het zuiden van het land juist afgeraden vanwege hoge temperaturen, tropische cyclonen en enorme regenbuien.

Mensen in India

De mensen die je ontmoet op reis vormen altijd een groot deel van de ervaring die je daar hebt. Maar wat voor soort mensen kom je eigenlijk tegen als je gaat backpacken India?

Andere reizigers

Uiteraard kom je andere reizigers tegen. Het zijn vooral reizigers die iets meer reiservaringen hebben en dus vaak ook halverwege de twintig of ouder zijn. Natuurlijk zijn er uitschieters naar beneden, maar leeftijd is eigenlijk ook maar een getal.

De meeste mensen die gaan backpacken in India doen dit omdat ze opzoek zijn naar iets nieuws. Misschien qua cultuur, misschien op spiritueel gebied of gewoon omdat ze zoveel goede verhalen hebben gehoord.

Ook zal je reizigers tegenkomen die helemaal verslaafd zijn en al voor de 10e of 20e keer zijn gaan backpacken in India. Vaak hebben deze mensen de mooiste verhalen en reistips die jou verder van het gebaande pad brengen. Luisteren dus!

IMG_6976

Locals

Als je bedenkt dat meer dan 1 miljard Indiërs op een zeer vreedzame manier met elkaar omgaan, dan moeten ze wel iets goed doen.

Kijk dan ook niet verbaasd op als een local zomaar een gesprekje met je begint, wat eten aanbiedt of zijn halve levensverhaal aan je vertelt.

De locals gaan ook met elkaar op een broederlijke of zusterlijke manier om. Ze praten met respect en het lijkt soms wel alsof iedereen elkaar al jaren kent.

Omdat de Indiaase samenleving nog grotendeels gedomineerd wordt door mannen zal je merken dat je meer mannen tegenkomt dan vrouwen. Deze mannen zijn ook spraakzamer dan vrouwen, maar het is zeker niet onmogelijk om met vrouwen te spreken.

Cricket met de locals in Varanasi
Cricket met de locals in Varanasi

Kosten Backpacken In India

India is één van de goedkoopste landen ter wereld om rond te reizen. Het vervoer is spotgoedkoop, een guesthouse heb je ook voor ongeveer €4-€7 per nacht en de kosten voor eten zijn ook te verwaarlozen.

Voor een budgetreiziger is het mogelijk om met €15-€20 rond te komen. Wil je met iets meer luxe backpacken in India? Wil je bijvoorbeeld met een privéchauffeur rijden en verblijven in duurdere hotels? Reken dan op ongeveer €30-€50 per dag.

In India betaal je met de Indiaanse Rupee. Als je geld uit de muur haalt in India, betaal je standaard opnamekosten aan de bank. Daarnaast kan het zijn dat jouw eigen bank kosten in rekening brengt of werkt met een ongunstige wisselkoers. Het kan daarom lonen om een Borderless account van Wise (hiervoor Transferwise) te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen. Op die manier krijg je altijd de beste wisselkoers en de meeste Rupee voor jouw geld.

Let op: Veel pinautomaten vragen vlak voordat je je geld krijgt, of je gebruik wilt maken van hun wisselkoers of dat je gebruik wilt maken van de koers van je eigen bank. Kies NOOIT hun wisselkoers en ga altijd voor die van je eigen bank. Wij hebben het een tijdje bijgehouden en je betaalt bij je eigen bank ergens tussen de 5-15% minder.

Accommodatie €4-€15 per nacht

Hoewel er in India wel een paar hostels zijn, is het concept nog niet echt aangeslagen. De kans is dus groot dat je voornamelijk in guesthouses slaapt.

De kosten voor accommodatie zullen daarom ook een stuk lager zijn als je samen met iemand reist. Hoewel je vaak een korting kunt krijgen als je een tweepersoonskamer in je eentje bemant, blijft het goedkoper als je de kosten voor een kamer kunt delen.

Het loont in India om rond te lopen en zelf opzoek te gaan naar accommodatie. De guesthouses die je op internet vindt zijn namelijk lang niet altijd de goedkoopste guesthouses. Vind je het toch fijn om van te voren wat moois uit te zoeken, kijk dan op Booking.com.

Grappig Feitje

In Hampi is er een guesthouse genaamd Goan Corner, één van de beste en meest relaxte guesthouses van India. Omdat het hier bijna altijd warm is mag je hier onder een klamboe op het dak slapen voor 75 rupees, oftewel €1. Dat is dus sterren kijken én heerlijk slapen voor de prijs van een snicker.

Kosten voor eten €0,50-€3 per maaltijd

India heeft zonder twijfel één van de meest smaakvolle, kleurrijke en diverse keukens in de wereld. Voor minder dan €0,50 heb je al een heerlijke samosa, paratha of wat anders lekkers.

Wil je een iets uitgebreidere maaltijd? Dan heb je voor €1,- al een heerlijke Thali waarbij je zo vaak mag opscheppen als je wilt.

Wil je een keer luxe uit eten? Ook dat hoeft niet duur te zijn. Voor ongeveer €3 heb je al een prima maaltijd in een iets luxer restaurant waar je gewoon lekker kunt zitten.

Bier €2

India is niet echt een land waar je veel zal gaan drinken. Natuurlijk heb je de stranden van Goa waar een biertje maar €0,70 kost, maar over het algemeen is alcohol relatief duur. Het verschilt per staat, maar reken erop dat je ongeveer €2-€3 betaalt voor een fles bier van 660ml.

Tips om kosten te drukken in India

In India kun je over alles onderhandelen, het wordt ook verwacht. Onthoud echter wel dat veel van deze mensen al genoeg moeite hebben om hun familie te onderhouden, dus probeer niet elke cent uit iedereen te knijpen. Ding vooral af voor hotelkamers, tuk-tuk ritjes en eventuele souvenirs die je koopt en doe het altijd met respect.

Vervoer in India

In India heb je doorgaans drie manieren om rond te reizen:

  1. Voor de lange afstanden gebruik je de trein
    Kijk hier voor een artikel met alles dat je moet weten over treinreizen in India.
  2. Voor middellange afstanden, of als er geen treinen zijn, gebruik je een bus.
    Je hebt verschillende type bussen, maar de kwaliteit ervan is over het algemeen belabberd. Zeker als ook de weg waarover je rijdt niet helemaal lekker gelegd is, dan kan het wel eens een behoorlijk pittig ritje worden.
    Het helpt ook niet dat veel nachtbussen geen WC aan boord hebben en dat is, gezien het feit dat je in India nogal vatbaar bent voor diarree, niet zo heel prettig.Als je dus de mogelijkheid hebt om met de trein te gaan, doe dat dan. Het is veel comfortabeler. Mocht er geen trein beschikbaar zijn, dan moet je jezelf maar even opmaken voor een paar minder prettige uurtjes.
  3. Binnen de stad ga je te voet of met de autoriksha.
    Bijna overal waar je komt in India vind je autoriksha’s of tuk-tuks. Een prima manier om binnen de stad van A naar B te komen. Je moet echter wel goed afdingen bij deze riksha drivers want anders weet je zeker dat je 10 keer de normale prijs betaalt.
  4. Vliegen in India?
    Vliegen binnen India is best goedkoop als je op tijd boekt. Kijk maar eens op skyscanner.com welke vluchten er allemaal zijn. Probeer echter zoveel mogelijk over land te reizen omdat dit toch wel de mooiste manier blijft om India te ervaren.

Meenemen naar India

Als je gaat backpacken in India zijn er natuurlijk de gebruikelijke dingen die je moet meenemen. Die kun je vinden in de paklijst voor backpackers .

Toch zijn er ook dingen die in India wel heel erg van pas komen. Als je ze hebt kun je ze meenemen, anders kun je ze ter plekke kopen.

Immodium / diarreeremmers
Deze moet als nummer één op je lijst want je gaat ze eten als smarties! Hoe voorzichtig je ook bent, je krijgt in India vast en zeker diarree. Neem dus genoeg van deze tabletjes mee.

Wc-rol
Het is belangrijk om in India WC-papier bij je te hebben. Veel openbare toiletten beschikken namelijk niet over Wc-papier. Altijd dus even je eigen toiletrol meenemen, tenzij je net als de Indiërs het waterkraantje en je handen wilt gebruiken. Je kunt wc-papier overigens wel gewoon kopen in India.

Sjaal/deken
Het kan in India heel warm worden, maar ook heel koud. Vaak op dezelfde dag. Het is dan prettig om een supergrote sjaal te hebben die je ook als dekentje kunt gebruiken. Als je er geen een hebt dan kun je deze in India makkelijk aanschaffen voor een paar euro.

Visa

Je kunt je visum voor India online aanvragen of bij het consulaat in Den Haag. Je hebt de keuze uit een visum dat 3 maanden geldig is en een visum voor 6 maanden. Let er op dat het visum ingaat vanaf het moment dat je het ontvangt, doorgaans twee weken nadat je het hebt aangevraagd.

Sinds 1 januari 2015 is er ook de mogelijkheid om een visum-on-arrival aan te vragen. Je mag hiermee 30 dagen in India verblijven. Je moet dan wel beschikken over een uitgaand ticket.

Gezondheid

Het blijft natuurlijk vervelend als je ziek wordt op reis, maar het kan altijd gebeuren. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het risico en de gevolgen te beperken. Hieronder een aantal tips:

Inentingen

Voor India heb je bepaalde inentingen nodig:

  • Verplicht: Gele koorts, maar alleen als je 7 dagen voordat je India binnen komt in een gele koorts land geweest bent.
  • Aanbevolen: DTP, Hepatitis A, Buiktyfus. Op de website van vaccinatiesopreis.nl staat dat Rabiës ook wordt aangeraden, maar hierover verschillen de meningen. Overleg met je vaccinatiearts hoe hoog het risico is, want de shots zijn duur in Nederland en zelfs met vaccinatie vooraf moet je alsnog shots halen in India, al zijn het er wel minder.

Malaria
In sommige gebieden van India komt de Malariamug voor, maar niet in alle gebieden. Op de onderstaande kaart zie je waar de Malariamug voorkomt. In de roze gebieden wordt malerone aangeraden. In de groene gebieden volstaat smeren en in de grijze gebieden komt de malariamug doorgaans niet voor.

Welke vaccinaties en medicijnen in jouw geval nodig zijn, overleg je het beste met een specialist. Plan bijvoorbeeld een consult op vaccinatiesopreis.nl.

Bron: http://www.vaccinatiesopreis.nl/malaria-india/
Bron: http://www.vaccinatiesopreis.nl/malaria-india/

Buikgriep

Of schijterij zoals het in de volksmond wordt genoemd. Iedereen die naar India gaat vreest het wel een beetje.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het risico te beperken, maar zeker als je voor langere tijd in India verblijft dan is de kans groot dat je op enig moment aan de dunne gaat. Niet per se omdat je iets gevaarlijks hebt gegeten, maar gewoon omdat het eten daar ook anders is. Daar moet je tegen kunnen en de meesten kunnen dat niet.

Het devies is dan ook: probeer het zoveel mogelijk te voorkomen door je handen goed te wassen en eten te kopen bij kraampjes waarbij je ziet hoe het gemaakt wordt. Het helpt ook om vegetarisch te eten, al is dat natuurlijk nog steeds geen garantie solid shit.

Neem daarnaast voldoende immodium of een andere diarreeremmer mee. Zeker als je met de nachtbussen gaat reizen terwijl je diarree hebt is dat niet heel prettig. Niet alle nachtbussen hebben namelijk een WC aan boord en dan is het best beschamend als je de bus chauffeur moet vragen om de bus even in de berm te parkeren.

Veiligheid

De veiligheidsmaatregelen die je in India moet treffen zijn niet wezenlijk verschillend van andere landen in de wereld. Het komt vooral neer op common sense.

Let dus een beetje op je spullen en ga niet ‘s avonds in je eentje over straat lopen. Vraag bij je guesthouse of hostel even na of er slechte gebieden zijn waar je beter niet heen kunt en lees als je een vrouw ben even de onderstaande tekst.

Neem de trein ipv de bus

De wegen in India zijn één van de dodelijkste ter wereld. Als je ziet hoe sommige buschauffeurs rijden dan is dat ook niet geheel onlogisch. Reis om het risico te beperken zoveel mogelijk met de trein – dit is bovendien leuker – en neem alleen bussen als het nodig is.

Als vrouw backpacken in India

India is een land dat vooral door mannen gedomineerd wordt en dat betekent dat er voor vrouwen een aantal aanvullende dingen zijn waar je op moet letten.

Allereerst is het belangrijk om je conservatief te kleden. Dat betekent dus met bedekte schouders en knieën. Doe je dit niet dan zal je niet aangevallen worden, maar het wordt wel als respectloos beschouwd om in hotpants en open decolleté te lopen.

Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen dat veel Indische mannen niet op dezelfde manier zijn opgevoed als de mannen die je in Nederland gewend bent. Iets wat voor jou heel normaal lijkt – bijvoorbeeld een vriendelijk gesprekje op de bus – kan door een Indische man begrepen worden als een teken van interesse.

Dit betekent niet dat je alle vriendelijke mannen in India moet negeren. Maar je moet wel heel duidelijk zijn op het moment dat je geen interesse hebt. Waar Nederlandse mannen misschien snappen dat je geen interesse hebt als je zegt “nee sorry ik kan niet mee want ik moet m’n cavia verzorgen” daar is het in India beter als je zegt: “Nice talking to you, but i’m not interested. Please leave me alone.” Dit overigens op advies van de eigenaar van het Jugadus Eco Hostel, die ook twee jaar in Nederland heeft gewoond en dus een interessante kijk heeft op de cultuurverschillen.

Ben je getrouwd? 

Ok, je bent misschien niet getrouwd maar misschien is het wel slim om gewoon een ring om te doen. In India is namelijk heel veel respect voor het huwelijk en is er voor veel vrouwen ook een maatschappelijke druk om te trouwen. Wanneer je getrouwd bent – of dus doet alsof – dan kun je dit prima gebruiken om geïnteresseerde mannen af te wimpelen.

Op reisjunk.nl vind je meer tips voor vrouwen die door India reizen, al zijn deze tips voor mannen ook heel goed toepasbaar!

Handige Reisblogs Met Meer Info

  • Indiamike: Een uitgebreid forum over reizen en backpacken in India.
  • Twee gezichten van India: Een mooie anekdote op expeditieaardbol.nl die prachtig weergeeft dat India een land is van tegenstrijdigheden.
  • 5 Bizarre gewoontes in India: Een artikel van reismeisje.nl die nog maar eens uitlegt waarom backpacken in India zo uniek/fantastisch/intrigerend/onbegrijpelijk/geweldig is.
  • Zo Bereid Je Je voor Op India: Jantien geeft nog meer handige en persoonlijke tips om goed voorbereid naar India te gaan.

Eerder op Backpackcentrale: