Azië… Je weet wel, dat werelddeel waar zebrapaden als straatversiering dienen en oversteken kan aanvoelen als regelrechte suicide.
Dat werelddeel waar één lange vingernagel nog helemaal hip is en je de billetjes altijd schoon kunt spuiten met de fameuze bumgun.
Dat fantastische werelddeel waar jij soms van de ene in de andere verbazing valt. Gewoon omdat het Azië is.
Waarschijnlijk vinden zij die bizarre dingen gewoon same same, maar voor ons westerlingen is het toch vooral heel erg different.
Maar welke bizarre dingen zijn dan zo normaal in Azië? Nou dat lees je hieronder!
1. Mannen met naveltruitjes
Loop je op een warme dag door een grote stad ergens in Zuidoost-Azië? Dan is de kans groot dat je het te zien krijgt. Mannen die hun t-shirt omhoog vouwen zodat je kunt genieten van die prachtige pens van ze.
Moet je voorstellen dat je in Nederland loopt en er om de zoveel meter een volwassen man met een shirt omhoog staat, zou niet helemaal goed gaan.
2. Busje gaat zo wel
In Nederland gaat de bus als het tijd is, in Azië vaak pas alstie vol is. En vol betekent dan natuurlijk niet ‘als iedereen een stoel heeft’ maar meer ‘als er op het dak ook geen ruimte meer is’.
3. Familiescooters
Stel je voor dat je in Nederland aan een gezinsuitbreiding denkt. Dan moet je toch wel aan een andere auto gaan denken.
Niet in Azië!
Daar hebben ze namelijk familiescooters. Ze zien er precies hetzelfde uit als de scooters in Nederland maar zijn toch zo ontworpen dat zowel vader, moeder en drie kinderen (waaronder de pasgeboren baby) makkelijk tegelijk op de scooter kunnen. Erg bijzonder.
4. Schijnt de zon? Doe een extra trui aan!
Aziaten houden er niet van om bruin te worden omdat dit een indicatie zou zijn dat ze arm zijn en teveel op het land werken. Maarja, om nou elke dag zonnebrand te gaan smeren is ook weer wat.
Daarom hebben ze in Azië een veel effectiever middel tegen UV-straling, namelijk dikke truien en handschoenen. Het mag dan misschien een tikkeltje warm zijn, je wordt in ieder geval niet bruin.
5. Kara – fucking – oke
In Nederland vinden we dat als je niet kan koken, dat je niet in een restaurant moet gaan werken. Of als je niet kan zingen, dat je dat dan vooral ook niet moet doen.
Maar in Azië is het anders. Daar maakt het geen zak uit of je kan zingen of niet want er moet gekaraoked worden. Het liefst zo hard en vals mogelijk.
Sterker nog, een Engelse jongen vertelde dat hij in de bar stond en met een Vietnamese dame stond te zoenen. Even later vroeg ze hem met een ontdeugende blik of hij zin had om mee naar haar huis te gaan voor wat karaoke. ‘Natuurlijk’ dacht hij, ‘ze bedoelt vast iets anders en wil hopelijk tegen een heel ander microfoonvormig ding aanpraten’.
Maar helaas. Zat-ie daar om half vier ’s nachts met een microfoon en een speakertje zichzelf af te vragen waar hij nu weer beland was.
Nouja, in Azië dus.
6. Hand in Hand, Kameraden
Als je voor het eerst in Azië komt dan kun je zomaar denken dat mensen daar heel openlijk gay zijn. Ze houden lekker elkaars handjes vast of lopen over straat terwijl ze elkaar van achter bij de broekriem vast houden.
Dat heeft in Azië dus niets te maken met gay zijn of niet want in Azië loop je ook gewoon hand in hand met je maten.
7. Toiletten…
Nouja, gaten in de grond dan. Met bum-gun uiteraard, dat is dan wel weer winnen.
8. Lekker Smakken…
Wel eens een Aziaat zien eten met z’n mond dicht?
Nee hè?
In Azië is smakken namelijk helemaal niet onbeleefd, maar eerder een teken dat je het lekker vindt. Dus ja, waarom doe je het dan niet gewoon zo hard mogelijk zodat iedereen weet dat je optimaal aan het genieten bent?
9. You married?
Ja, want blijkbaar is het heel raar als je niet getrouwd bent. Zeker als je al 25+ bent.
10. Not Fake – Real copy.
Stel je voor dat je in Nederland naar een brillenwinkel gaat en daar een paar Ray-bans ziet voor €5. Nee hoor ze zijn niet nep, het is een echte kopie.
Kan gewoon in Azië.
11. Bijzondere briefjes
Creatieve spelling kun je aan de Aziaten wel overlaten. Zo is bijna geen menukaart vrij van spelfouten en ook op bepaalde bonnetjes blijkt dat je misschien toch wel iets heel anders genuttigd hebt dan je dacht. Ook de politie heeft niet altijd hele duidelijke communicatie.
12. Toet-Toet. toet. toet… tooeeeeet.
In Nederland gebruik je de toeter van je auto om twee redenen. Je zegt gedag tegen je maatje of je ramt er op om te laten weten dat je niet helemaal tevreden bent over de rijstijl van degene voor je.
In Azië gebruik je de toeter eigenlijk overal voor en het is dan niet de bedoeling dat je boos wordt.
Vaak is het alleen maar lief bedoeld, bijvoorbeeld wanneer iemand al vier keer heeft getoeterd, maar toch nog even een keertje extra toetert om zeker te weten dat je hem gezien hebt. Of gewoon omdat die toeter er nu eenmaal zit.
Tja, het blijft toch Azië.
Op zoek naar reis inspiratie? Klik hier als je voorkeur uitgaat naar een bepaalde regio zoals Australië, Azië, Centraal-Amerika, Europa of Zuid-Amerika. Of lees hier wat je allemaal moet regelen als je een mooie reis gaat plannen.