• Menu

10 Reden Om Verliefd Te Worden Op Suriname

Mensen die er meerdere keren geweest zijn, weten wat ik bedoel. Ze weten wat ik bedoel als je het hebt over de lucht die je ruikt als je op Zanderij uit het vliegtuig stapt. Het ruikt als… SURINAME!!untitled-design-39

De jungle en savanne die op een steenworp afstand liggen, zorgen ervoor dat die kenmerkende geur je neus inglijdt. Iedereen die voor minimaal de tweede keer uit dat vliegtuig stapt, weet dat dat de geur is van thuiskomen.

Ondertussen ben ik drie keer uit dat vliegtuig gestapt en ik weet 100% zeker dat het nog vele malen vaker gaat gebeuren. Waar ik de eerste keer dacht: ‘mijn god waar ben ik beland’, wist ik de tweede keer hoe erg ik dit land waardeer en waarom ik er verliefd op ben geworden.

Hieronder mijn 10 redenen waarom ik van Suriname ben gaan houden alsof het mijn thuisland is.

1. De mensen

“Hi hoe gaat het?” Wanneer je iemand van Suriname ontmoet is dat het eerst wat er aan je gevraagd wordt. Mensen zijn ontzettend vriendelijk en houden wel van een grapje of een lolletje.

Ze kunnen dan ook niet alleen héél hard lachen, maar je kan ook heel hard met ze lachen. Gezelligheid staat voorop en daar komt bij dat hun eerlijkheid en ander woordgebruik voor hilarische misverstanden zorgt.

reizen naar Suriname

Zo kreeg ik meerdere malen bij mijn terugkomst in Suriname te horen: “MIJN GOD JE BENT DIK GEWORDEN!” “HET IS ZO GOED JE TE ZIEN”. Eerlijk is eerlijk, ik woog sinds de laatste keer dat ik daar geweest was juist 6 kilo minder. Blijkbaar bedoelden ze dus dat ik er goed uitzag!

2. De Jungle

Zittend in een klein oud houten bootje, met achterop de bootsman die zigzaggend door de rivier vaart om de stenen te ontwijken. Je ziet niets anders dan mega grote, stokoude bomen van het machtige tropische regenwoud. Een waar paradijs vol bijzondere dieren en af en toe tussen het groen van de bomen door, een klein houten dorpje met mini huisjes.

Dat eerste tochtje vergeet je nooit meer!

untitled-design-37

Trips naar de Jungle

In de jungle is het ook één en al rust. Op het gelach, geouwehoer of (slechte) gezang van Dion en Randy, twee gidsen, na dan. Maar zij maken wel het avontuur, vooral in het avonduur!

Baden in een kreekje of een rivier, terwijl je op bezoek bent in het ‘huis’ van vele dieren.

’s Avonds bij een kampvuurtje naar de overweldigende sterrenhemel kijken terwijl de insecten op de achtergrond hun nodige geluiden maken. Een drankje erbij, slap verhalen vertellen en gek doen met die twee gekke Surinamers. Slapen op de grond of in je hangmat, wiegend tussen twee bomen. Vervolgens wakker worden door het gebrul van de brulapen terwijl de rest van de jungle ook wakker wordt.

De jungle zien ontwaken is onbeschrijflijk mooi.

Vanaf een uitkijkpunt zie je de mist in de bomen hangen. De brulapen brullen, ara’s vliegen over en langzaamaan trekt de mist weg uit het overweldigende broccoli-landschap.

Ik had nooit verwacht dat ik me thuis kon voelen in de jungle. Dat ik het niet erg zou vinden om gehurkt te ‘je weet wellen’ in een kuil in de grond. Je weet nooit wat er gaat gebeuren en welke dieren je tegenkomt als je de jungle in gaat en dat maakt het zo bijzonder.

De jungle maakt je ook een ander persoon, als is het misschien maar voor even. Je komt helemaal tot rust in jezelf, omdat je niets anders kàn dan genieten van de prachtige natuur! Terug naar het ‘overleven’ en je alleen druk hoeven maken om het hoogst noodzakelijke. Dat maakt de jungle zo geweldig! Uiteraard wel allemaal onder begeleiding van fantastische gidsen!

20150421_084549-1

3. Het eten

Roti kip, Nasi Kip, Bami Kip…veeeel kip. En dan vooral lekker kluiven. Maar ook gerechten als Moksi Alesi, Saoto soep, Baka bana, Tjauw min, Bakkeljauw, broodje Pom en zo kan ik nog wel even door gaan.

Ik denk dat je het maar gewoon moet proeven, dan weet je wat ik bedoel. Maar niet te lang en te vaak achter elkaar.. anders moet je daarna ongeveer 8 kilo afvallen ;).

4. De ongereptheid

Suriname is puur!

Waar ik in Brazilië met honderden andere toeristen bij het Christusbeeld stond, of in Peru met nog duizenden toeristen Machu Picchu aan het bewonderen was, zat ik in Suriname alléén op een steen of berg de prachtige jungle te bewonderen.

Natuurlijk was ik niet helemaal alleen. Maar naast het groepje waar ik mee op trip was, was er niets of niemand te bekennen (op alle apen, vogels, slangen, spinnen, tapirs, jaguars en puma’s na dan).

De puurheid van Suriname is ook goed zichtbaar bij de dorpjes in de jungle. Vrouwen lopen met half ontbloot bovenlijf met een emmer kleding op hun hoofd naar de rivier waar de was gedaan wordt. Kinderen spelen naakt in de rivier, terwijl 10 meter verder op de mannen aan het vissen zijn, wederom in diezelfde rivier.

In Suriname is niets “mooier” of “beter” gemaakt voor toeristen. Suriname is echt!

fb_img_1426641731289

5. Het klimaat

Wie wil er nou niet altijd warm weer hebben, met af en toe een geweldige tropische regenbui. Je moet het ervaren om ervan te kunnen houden.

6. ‘No spang’

Stress?? Neeeeee!!

Surinamers maken zich niet druk, hebben geen haast (behalve in het verkeer) en doen vooral alles op hun eigen tempo. Heerlijk!

Het is te warm om je druk te maken of om te haasten. Waarom zou je dan rennen, als je ook 10 minuten later kan komen? Waarom zou je jezelf nat laten regenen als je ook even op de bui kunt wachten en daarna ontspannen naar werk gaan.

Ja, bijna iedereen is relaxt en dat zorgt ervoor dat je zelf ook relaxt wordt. Alles gaat gewoon ‘op zijn Surinaams’.

2015-05-19-12-46-43

7. De taal

A’e go? Fa waka? Ofa? A boeng!

Het Sranan Tongo (de Surinaamse taal) vind ik echt geweldig. De combinatie tussen verschillende talen maakt het een interessante puzzel om te achterhalen wat ze nou zeggen. En als ze het over een ‘bakra’ hebben, dan is er een grote kans is dat het over jou gaat.

8. Paramaribo

De één vindt het een vieze stad, de ander vind het lelijk. Ik vind het prachtig!

Er is voor mij geen stad als Paramaribo. Een stad die voelt als een dorp. Een stad waar meerdere culturen en geloofsovertuigingen zonder problemen met elkaar kunnen leven. Een stad waar gezelligheid heerst, omdat de mensen buiten leven. Een stad waar de geschiedenis nog steeds zichtbaar is.

Surinamers maken zich niet zo druk om het opknappen van wereldgoederfstukken. De oude huisjes en huizen die nog stammen uit de tijd dat Nederland ‘de baas’ was en de slavernij nog heerste, geven een beeld van hoe de (verschrikkelijke) geschiedenis zich heeft voltrokken.

Je kan je indenken hoe mensen woonden en hoe de stad eruit zag. Ik vind dat bijzonder! En dan heb ik de centrale markt, de palmentuin en de gezelligheid van de waterkant nog niet eens benoemd. Drie plekken die uniek zijn voor de stad Paramaribo.

img_70520823667151

9. De cultuur

Ik benoemde het al eerder, maar ik ken geen stad waar verschillende culturen en geloofsovertuigingen zo goed naast elkaar kunnen leven als in Paramaribo.

In Suriname is geen sprake van één cultuur. Er zijn Creolen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Moslims, en nog vele anderen die ik nu vergeet. Het bijzondere is dat de Moskee en de Synagoge in Paramaribo gewoon naast elkaar staan. Daar kan het gewoon! Iedereen die in Suriname woont of uit Suriname komt voelt liefde voor het land, waardoor ze allemaal ‘Surinaams’ zijn!

Surinamers zijn naar mijn idee een heel broederlijk volk. Ze zorgen voor elkaar. Dit zie je ook terug in de opvoeding van kinderen. Niet alleen papa en mama zorgen voor de kinderen, maar ook broers, zusjes, ooms, tantes en zelfs de buren!

Familie is belangrijk en komt altijd op nummer 1!

10. De dieren

Voordat ik naar Suriname ging had ik geen idee dat er zoveel wildlife te bekennen is. Maar de jungle zit natuurlijk vast aan het Amazone gebied, waardoor er serieuze dieren wonen. Jaguars, slangen, puma’s, ocelotten, apen, tapirs, kaaimannen, luiaards, leguanen, vogelspinnen en een enorme hoeveelheid aan vogels, kikkers, vissen en insecten.

Het geeft zo’n enorme kick als je deze mooie dieren in het echt tegen komt. Of zelfs kan vangen en/of vasthouden. Zo hebben Dion, Randy en ook Fred in mijn bijzijn heel veel dieren gevangen zodat we ze van dichtbij konden zien.

Uiteraard heb ik zelf ook pogingen gedaan, maar helaas bleef mijn vangst alleen bij een aantal vissen (helaas geen piranha, welke overigens heel lekker smaakt). Wel heb ik luiaarden, kaaimannen, kikkers, vogelspinnen en slangen mogen vasthouden.

img_20150316_225020

Al met al is Suriname voor mij een prachtig land, een land om verliefd op te worden. Een land waar ik mezelf thuis en relaxed voel. Een land waar ik nog vele keren naartoe terug zal gaan. En een land waarvan ik denk dat jij ook zeker eens zou moeten gaan!
Vond Je Dit Artikel Waardevol? Show some Social Love:

Geschreven door Lonneke van der Meer

Lonneke is dol op reizen en zag zodoende al grote delen van Australië, Nieuw-Zeeland en Azië. In februari 2015 vertrok ze voor een stage van vijf maanden naar Suriname niet wetende dat ze zo gegrepen zou worden door dit prachtige land. Als ze niet op reis is kun je haar vinden in koffietentjes of ligt ze met haar surfplankje in de Noordzee.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 comments