• Menu
  • Menu

Een reisverzekering voor werken in het buitenland? Dit zijn je opties!

Zoek jij een goede reisverzekering voor werken in het buitenland? Bijvoorbeeld omdat je gaat werken in Australië of Nieuw-Zeeland? Dan ben je hier helemaal op de juiste plek. Backpackcentrale helpt je namelijk tijdens de voorbereiding op jouw reis en het kiezen van een goede reisverzekering hoort daar ook bij. Dat is nodig want laten we eerlijk zijn, als je gaat werken in het buitenland is er nogal wat te doen over verzekeringen.

Als je gaat werken in het buitenland bieden veel doorlopende reisverzekeringen opeens geen dekking meer, jouw Nederlandse zorgverzekering kan komen te vervallen en als je navraag doet in verschillende Facebookgroepen of forums over reisverzekeringen lijkt het alsof iedereen wat anders zegt. Kortom, best een gedoe.

Om je op weg te helpen bij het kiezen van de beste reisverzekering voor werken in het buitenland, hebben we deze uitgebreide gids geschreven. Hierin staat alles wat je moet weten om tot een goede keuze te komen en geven we je tips over waar je het beste je reisverzekering kunt afsluiten.

Allereerst: Het is niet zo moeilijk als het lijkt

1490579

De regelgeving rondom een zorg- en reisverzekering voor werken in het buitenland lijkt behoorlijk ingewikkeld…

Je hebt te maken met verschillende instanties, je leest op internet allerlei tegenstrijdige informatie en soms weet je niet eens dat bepaalde regels bestaan.

Maar vrees niet: Je hoeft helemaal geen expert te zijn om je aan de regels te kunnen houden. Het is slechts een kwestie van mailen naar de instanties die over jouw situatie mogen beslissen en wachten op hun antwoord.

In deze gids vind je een eenvoudige uitleg van de regels, welke instanties je moet mailen en wát je ze exact moet mailen. Wel zo makkelijk.

Gratis persoonlijk advies van dé verzekeringsspecialist (Joho) voor lange reizen? Vul hier je gegevens in!

1. Jouw Nederlandse zorgverzekering en werken in het buitenland

Wanneer je betaald werk doet in het buitenland, kan dit tot gevolg hebben dat jij jouw zorgverzekering in Nederland moet stopzetten.

Dit is geen keuze.

Of jij jouw zorgverzekering moet aanhouden of stopzetten wordt bepaald door allerlei regeltjes en weer uitzonderingen daarop, maar gelukkig hoef je ze niet allemaal te kennen.

In dit stuk lees je de belangrijkste regels, de gevolgen van het beëindigen van de zorgverzekering en wat je moet doen om alles goed te regelen.

1.1 De regels

Of jij tijdens jouw verblijf in het buitenland de zorgverzekering moet aanhouden of opzeggen, hangt af van de mate waarin je aan Nederland verbonden blijft tijdens je reis. De twee belangrijkste factoren die dit bepalen zijn:

(1) In- / uitschrijving bij de gemeente
Een veel voorkomend misverstand onder backpackers is dat je de zorgverzekering moet stopzetten zodra je jezelf uitschrijft bij de gemeente.

Hoewel uitschrijving bij de gemeente zeker een rol speelt, is het geen garantie dat je de zorgverzekering kunt beëindigen. De factor ‘betaald werk’ speelt namelijk een veel belangrijkere rol. Meer weten over de regels rondom uitschrijven bij de gemeente? Die lees je hier.

(2) Het land waar je inkomstenbelasting betaalt
De belangrijkste indicator voor jouw binding met Nederland is het land waar je inkomensbelasting afdraagt. Wanneer je betaald werk doet in het buitenland, draag je in dat land ook inkomensbelasting af en is de kans dus groot dat je de zorgverzekering moet beëindigen.

Het hangt echter ook nog af van het land waarin je gaat werken en hoelang je dit werk doet, omdat met sommige landen speciale verdragen van toepassing zijn.

Een uitzondering waarbij je de zorgverzekering niet kunt opzeggen, is als je nog een eigen bedrijf in Nederland hebt en hier inkomsten uit ontvangt. Jouw binding met Nederland is dan nog dermate sterk dat je de zorgverzekering moet aanhouden.

Wie neemt het besluit over jouw situatie?

We zouden nog de hele dag door kunnen praten over de regeltjes en alle duizenden uitzonderingen daarop, maar uiteindelijk kan alleen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een definitief besluit nemen. Je moet hier dan een toets WLZ aanvragen.

Het kan echter wel even duren voordat je antwoord krijgt van de SVB, dus als je een snelle indicatie wilt dan kun je ook contact opnemen jouw zorgverzekeraar.

1439976697_User_SurveysTheorie vs. Praktijk

Net als veel gemeenten houden ook veel zorgverzekeraars er hun eigen beleid op na. Sommige verzekeraars gaan wat flexibeler met de regelgeving om dan andere.

Zo zijn er verzekeraars die de zorgverzekering beëindigen op het moment dat je jezelf uitschrijft bij de gemeente. Andere vereisen bijvoorbeeld dat je eerst werk vindt in het buitenland. Sommige verzekeraars verplichten je om premie te blijven betalen en geld terug te vragen over de maanden dat je gewerkt hebt.

De enige manier om erachter te komen wat voor jou geldt, is door contact op te nemen met jouw verzekeraar of de Sociale verzekeringsbank.

Zegt jouw zorgverzekeraar dat je de verzekering niet kunt opzeggen?

Sommige verzekeraars geven aan dat je de zorgverzekering moet aanhouden tijdens je verblijf in het buitenland en alleen kunt uitzetten op het moment dat je werkt. Dat zou betekenen dat je de zorgverzekering wisselend aan en uit moet zetten, afhankelijk van of je werkt of niet. Nogal irritant, dus laten we hieronder kijken hoe je dit kunt oplossen.

Wat te doen in deze situatie?

Er zijn drie manieren waarop je dit kunt oplossen en ervoor kunt zorgen dat deze situatie zo voordelig mogelijk uitpakt voor jou.

Optie 1: Je neemt alsnog contact op met de Sociale Verzekeringsbank

Hoewel de zorgverzekeraars vaak het besluit nemen om jouw zorgverzekering te stoppen of aan te houden, heeft de SVB uiteindelijk de beslissende stem. In sommige gevallen kan de SVB een ander besluit nemen en deze beslissing overruled het besluit van jouw zorgverzekeraar. Mocht je willen dat de SVB naar jouw situatie kijkt, dan moet je een Toets WLZ (voorheen AWBZ) aanvragen.

Optie 2: Houd je zorgverzekering aan?

De tweede manier is uiteraard om het advies van de verzekeraar op te volgen en de verzekering door te laten lopen. Wanneer je dit doet kijk dan naar de volgende tips;

  • Vraag zorgtoeslag aan. In de maanden dat je niet werkt heb je geen inkomen en kun je dus zorgtoeslag aanvragen. De maximale zorgtoeslag ligt rond €130 per maand. Dit heft de premie van de zorgverzekering deels of helemaal op, afhankelijk van hoe uitgebreid je pakket is. Kijk op toeslagen.nl voor meer informatie.
  • Sluit een goede reisverzekering voor werken in het buitenland af. Als je de zorgverzekering kunt aanhouden betekent het dat sommige doorlopende reisverzekeringen alsnog geschikt zijn. Je moet dan wel zeker weten dat jouw Nederlandse zorgverzekering de gehele reis geldig blijft. Als de zorgverzekering niet geldig is tijdens de periodes dat je werkt, moet je voor de hele reis een speciale reisverzekering afsluiten. Deze vind je hieronder.

Optie 3: Beëindig je zorgverzekering op het moment dat je werk hebt en zet hem niet meer aan.

1568184

De derde en minder officiële manier is alleen praktisch als je ook uitgeschreven bent bij de gemeente. Wanneer je jezelf niet uitschrijft, dan is deze optie niet geschikt. Om deze optie te begrijpen, moet je nog wat meer weten over de regelgeving in Nederland. 

In Nederland wordt de controle op de wet WLZ uitgevoerd door het CAK. Een van hun taken is om te controleren of iedereen die verplicht is een zorgverzekering af te sluiten er ook daadwerkelijk één heeft.

Een van de manieren waarop ze dit doen is door te kijken of diegenen die in Nederland staan ingeschreven bij een gemeente ook daadwerkelijk een zorgverzekering hebben.

Wanneer je ingeschreven blijft staan in de gemeente, maar geen zorgverzekering hebt dan kom je op de ‘radar’ van het CAK. Je krijgt dan een brief waarin staat dat je een zorgverzekering moet afsluiten op straffe van een boete.

Het CAK kijkt in eerste instantie niet of het terecht is dat je niet verzekerd bent. Het kan dus zijn dat je onterecht een brief krijgt en je kunt hiertegen in beroep gaan.

Als je echter uitgeschreven bent bij de gemeente…

Dan is de kans zeer klein dat je op de ‘radar’ van het CAK verschijnt. Je bent immers niet ingeschreven bij een gemeente. Je verdwijnt eigenlijk van de radar. Wanneer je de zorgverzekering dus beëindigt en niet ingeschreven staat bij een gemeente, dan is er waarschijnlijk geen haan die er naar kraait.

Mocht je toch een brief krijgen dan kun je hiertegen in beroep gaan of alsnog gewoon een zorgverzekering afsluiten.

Let er overigens op dat je in dit geval ook eventueel aangevraagde zorgtoeslag moet stopzetten als je geen zorgverzekering meer hebt. .


1.2 Gevolgen van het beëindigen van de zorgverzekering

Het beëindigen van je zorgverzekering heeft een aantal gevolgen. De twee belangrijkste vind je hieronder:

(1) Je verliest het recht op zorgtoeslag
Als je op dit moment zorgtoeslag ontvangt, moet je dit stopzetten op het moment dat je de zorgverzekering beëindigt.

(2) Doorlopende reisverzekeringen bieden niet langer dekking
Een doorlopende reisverzekering vereist dat je een geldige Nederlandse zorgverzekering hebt. Heb je die niet? Dan biedt jouw reisverzekering ook geen dekking voor medische zorg.

Gebruik je medicijnen voor een bestaande aandoening?

In tegenstelling tot de Nederlandse basiszorgverzekering, hebben reisverzekeraars en particuliere ziektekostenverzekeringen geen acceptatieplicht.

Een reisverzekering of particuliere zorgverzekering vergoedt dan ook zelden (nooit dus) de kosten van reeds bestaande aandoeningen.

Als je op dit moment medicijnen gebruikt, kijk dan of je voor vertrek een voorraadje kunt aanvragen bij de apotheek en zeg je zorgverzekering pas op nadat je dit voorraadje hebt opgehaald.

1.3 De zorgverzekeraar mailen

Om duidelijkheid te krijgen over jouw situatie is het belangrijk dat je uiteindelijk een WLZ toets aanvraagt bij de SVB, maar de zorgverzekeraar kan jou vaak al een indicatie geven als je uitlegt wat je plannen zijn.

Om ervoor te zorgen dat je de juiste antwoorden krijgt, kun je de onderstaande mail sturen en aanpassen naar jouw situatie. Wellicht snap je nu nog niet alles wat er in de mail staat, maar je vindt verderop in deze gids meer uitleg.

Mail voor jouw zorgverzekeraar

2: Een reisverzekering voor werken in het buitenland

checklist

Net als tijdens een normale vakantie kun je tijdens een werken in het buitenland gewond raken of ziek worden.

De kans dat je de reisverzekering minimaal één keer nodig hebt is ook groter vanwege het feit dat je langer op reis bent.

In dit gedeelte lees je wat je kunt verzekeren welke reisverzekeringen je kunt afsluiten als je gaat werken in het buitenland en vind je een aantal links met nog meer informatie over verzekeringen.

2.1 Waarom een speciale reisverzekering voor werken in het buitenland?

Net als in Nederland kan er tijdens je verblijf in het buitenland altijd iets vervelends gebeuren waardoor je hulp nodig hebt.

Denk aan een voedselvergiftiging, een ongeluk of je tablet die gestolen wordt. Met een reisverzekering ben je in dit soort gevallen goed verzekerd.

Daarnaast kun je op de hulp van een reisverzekering rekenen als;

  • Familieleden tijdens de reis ziek worden of overlijden.
    De reisverzekering regelt en betaalt dan een retourvlucht naar Nederland.
  • Je zelf ziek wordt of gewond raakt tijdens de reis.
    De reisverzekering zorgt dat je adequate zorg krijgt, naar Nederland gevlogen wordt of dat er familieleden kunnen overkomen.
  • Je zelf komt te overlijden.
    De alarmcentrale regelt het vervoer van jouw lichaam terug naar Nederland.
  • Jouw kostbare bagage wordt gestolen of beschadigd raakt.
    De reisverzekering biedt dan een vergoeding voor de verloren of beschadigde spullen.

Elke reisverzekering heeft een alarmcentrale die je 24 uur per dag en zeven dagen in de week kunt bellen als je in de problemen zit. Zij kunnen je dan voorzien van advies en vaak ook betalingen voor je doen als je bijvoorbeeld in een ziekenhuis ligt.


2.2 Welke reisverzekering voor werken in het buitenland

Als je op een working holiday gaat, kun je geen normale doorlopende reisverzekering afsluiten. Met normale reisverzekeringen mag je namelijk niet werken. Je moet dus een speciale reisverzekering voor backpackers afsluiten.

Er zijn over het algemeen twee verzekeringen die speciaal voor backpackers zijn ontworpen:

Voor al deze verzekeringen is het geen probleem als je jezelf uitschrijft bij de gemeente. Daarnaast bieden ze, op het moment dat jij jouw zorgverzekering moet opzeggen, volledige dekking voor spoedeisende medische zorg.

Maar welke is nu het best?

Dat hangt af van je plannen, werkzaamheden, je budget en wat je wilt verzekeren. Lees hieronder de voor- en nadelen van deze reisverzekeringen en bereken direct je premie.

Joho Special ISIS

De Special ISIS is een reisverzekering van JoHo die speciaal is samengesteld voor backpackers, wereldreizigers, vrijwilligers, stagiairs en studenten. Het is een verzekering die veel flexibiliteit biedt en is voor veel backpackers een vertrouwde keuze.

De belangrijkste voordelen van deze verzekering zijn:

  • Veel werkzaamheden verzekerd, zonder toeslag.
  • Lange looptijd. Je kunt tot wel 4 jaar achter elkaar in het buitenland blijven.
  • Eenvoudig te verlengen vanuit het buitenland. Ook na verlengen worden eerder opgelopen kwalen vergoed.

 De nadelen van deze verzekering zijn echter:

  • Eigen risico bagage geldt per gebeurtenis. Afhankelijk van de gekozen dekking betaal je elke keer dat er iets kapot gaat of gestolen wordt de eerste €45 of €75,- zelf.
  • Je sluit een compleet pakket af en kunt weinig variëren met de verzekerde onderdelen. Aan de andere kant kun je ook zeggen dat je dus een compleet pakket afsluit en weinig hoeft na te denken.

Wil je meer informatie over de Special ISIS reisverzekering?

Globetrotter Verzekering

De Allianz Globetrotter reisverzekering is al jaren een favoriete keuze voor mensen die een avontuurlijke reis maken of naar het buitenland gaan voor studie, stage of vrijwilligerswerk.

De belangrijkste voordelen van deze verzekering zijn:

  • Lange looptijd. Je kunt tot 2 jaar achter elkaar in het buitenland blijven.
  • Meest uitgebreide bagagedekking t.o.v. Special ISIS.
  • Voordelige premie t.o.v. Special ISIS
  • Je kiest zelf welke onderdelen je wilt verzekeren.

 De nadelen van deze verzekering zijn echter:

  • Er wordt een toeslag gerekend voor risicovol werk. Ook agrarisch werk als fruit plukken wordt gezien als risicovol. Je betaalt hiervoor 35% extra, maar dan ben je vaak alsnog goedkoper uit dan bij Special ISIS.
  • Je betaalt de toeslag niet alleen in de tijd dat je het ‘risicovolle’ werk doet, maar over de gehele looptijd van de verzekering.
  • Bij Allianz worden lopende kwalen na verlenging niet langer vergoed. Ook niet als ze in de eerder verzekerde periode zijn opgelopen.

Wil je meer informatie over de Allianz Globetrotter verzekering?

Hulp nodig bij je keuze? Neem contact op met JoHo

Welke reisverzekering het meest geschikt is voor jouw plannen, hangt grotendeels af van het werk dat je gaat doen. Het is dus handig om je bij te laten staan door een partij die er verstand van heeft. Om die reden raden we je aan om een persoonlijk adviesformulier in te vullen bij JoHo, dé specialist op het gebied verzekeringen voor werken in het buitenland. Het persoonlijk advies is gratis en ze zullen daarbij rekening houden met de werkzaamheden die je gaat doen.

Meer informatie over verzekeringen

Kom je er nog niet helemaal uit of wil je gewoon een iets uitgebreidere uitleg over reisverzekeringen voor werken in het buitenland? Dan zijn de onderstaande links handig om te lezen:

Betaal met liefde 💖💖

Op Backpackcentrale willen we alles gratis houden én zonder advertenties. Maar het onderhouden van de website kost natuurlijk wel gewoon geld. Als je de informatie op Backpackcentrale kunt waarderen kun je – zonder extra kosten voor jou – één van de reisverzekeringen afsluiten via de links op Backpackcentrale. Dit kost jou niks extra’s en wij krijgen een kleine commissie zodat we reizigers zoals jou kunnen blijven helpen. Uiteraard niet verplicht, maar wel tof als je het doet!

Tip: Moet je nog meer regelen voor jouw reis? Check onze universele (wereld)reisplanner waarmee je al jouw reizen kunt plannen!