Tips voor de (Not So) Great Ocean Road

with 2 reacties

Voor veel mensen staat de Great Ocean Road hoog op de bucketlist van een reis door Australië en ik heb hem inmiddels twee keer gedaan.

Ik moet je eerlijk zeggen: de tweede keer was leuk maar niet echt great.

Gelukkig was dat ook volledig m’n eigen schuld, de Great Ocean Road kán namelijk wel fantastisch zijn als je het op de juiste manier doet. Daarom vind je in dit artikel de do’s en don’ts van de Great Ocean Road zodat je optimaal kunt genieten.

Waarom de Great Ocean Road tegen viel

De roadtrip begon met een bezoek aan de Grampians waar ik zwom onder watervallen (niet toegestaan, maar ach), een fantastische zonsondergang zag, m’n handen verbrandde aan een kampvuur en een 9,5 km lange hike maakte met als beloning nog meer adembenemende uitzichten.

Dit was Fantastisch.

een beetje dit werk
Grampians

Er was alleen één probleem: degene van wie de auto was moest terug naar Melbourne om de boot naar Tasmanië te halen. Dit betekende dat we de gehele Great Ocean Road in één dag moesten doen als we optijd terug wilde zijn in Melbourne.

Nu is het mogelijk om de hele great ocean road in één dag te doen. Er zijn namelijk ook tours vanuit Melbourne die het in één dag doen.

Aan het eind van de dag heb je dan heerlijke foto’s en kun je zeggen dat je de great ocean road gezien hebt. De likes stromen binnen op Facebook voor de foto’s van jou met de Twelve Apostles en jij hebt weer een item van je Australië bucketlist afgetikt.

Wil jij goed verzekerd op reis? Vul de verzekeringswijzer van Backpackcentrale in en ontvang binnen 5 minuten persoonlijke opties voor jouw reis.

Selfie

Maar wat niemand ziet is dat je de hele dag in de auto zit.

Je rijdt van uitkijkpunt naar uitkijkpunt, vind je weg door de overwegend Chinese mensenmassa en schiet een paar lekkere plaatjes. Dan ga je naar het volgende plekje en doe je hetzelfde.

Voor mij persoonlijk is dat leuk, maar zeker niet great.

Tips om de Great Ocean Road wél great te maken

Ik wil hier allerminst suggereren dat je de Great Ocean Road beter kunt overslaan. De Great Ocean Road kan namelijk een onvergetelijke ervaring zijn. Maar dan moet je het wel op de juiste manier doen en dat betekent niet in één dag.

Hieronder vind je een aantal tips om de great ocean road ook echt Great te maken.

1. Eigen vervoer

Een georganiseerde tour is makkelijker, maar het betekent ook dat iemand anders bepaalt hoeveel tijd jij mag doorbrengen op bepaalde plekken.

En dat is nou net niet relaxed.

Wanneer je eigen vervoer hebt dan kun je plekken overslaan als je genoeg gezien hebt of rustig aan doen als je een stukje kust vindt dat voor jou aanvoelt als paradijs.

Heb je geen eigen auto? Bij Jucy kun je voor $22 per dag een auto huren.

LochArdGorge.png
Loch Ard Gorge. Het mooiste plekje op de Great Ocean Road

 

2. Bekijk niet alleen, maar DOE.

De Great Ocean Road kun je grofweg opdelen in drie secties. Als je vanuit Melbourne reist vind je in het eerste gedeelte vooral surfstranden en ontspannen dorpjes. In het tweede gedeelte vind je bossen, koala’s, watervallen en veel mogelijkheden voor een wandelingetje. Het laatste gedeelte is waar je de twelve apostles en andere iconische uitzichtpunten vindt.

De belangrijkste tip is om deze plekken niet alleen te bekijken, maar te DOEN.

Ben je aan een surfstrand? Huur dan een surfboard, ook als je niet kunt surfen. Geen zin om te surfen? Ga dan ten minste zwemmen en laat je camera lekker in je tas zitten. En vergeet je picknick niet.

Ben je in het middelste gedeelte? Maak een wandeling, ga koala’s spotten of bezoek bijvoorbeeld de Otway Fly boomtoppen.

Bij het laatste gedeelte wil je natuurlijk mooie plaatjes schieten, maar vergeet niet om vooral ook te chillen. Een foto is bedoeld als herinnering aan een mooie ervaring, niet als een schitterend plaatje van iets dat je nooit écht ervaren hebt.

3. Slaap laat, sta vroeg op.

Met andere woorden: bekijk zonsondergang en zonsopgang. Waarom? Omdat het mooi is dus doe het nou maar gewoon luiwammes.

DSC08408
Zonsopgang in Port Fairy @ 6:45

4. Doe de Grampians eerst (tenzij je van Melbourne naar Adelaide reist)

De Grampians moet je sowieso doen en als je de Great Ocean Road doet dan kun je dit national park heel makkelijk toevoegen aan je roadtrip.

Wanneer je vanuit Melbourne vertrekt en van plan bent om ook weer terug naar Melbourne te reizen, dan kun je het beste beginnen in de Grampians.

Je begint dan namelijk met een saaie snelweg, maar reist op je weg terug naar Melbourne over de Great Ocean Road.

Het belangrijkste voordeel is echter dat je de toeristenmassa vanuit Melbourne een beetje kunt vermijden omdat je in tegenovergestelde richting reist.

Reis je vanuit Melbourne door naar Adelaide? Vergeet deze tip dan en begin met de Great Ocean Road.

Mckenzie falls met rechtsonder drie mensjes waaronder mijn persoontje
Mckenzie falls met rechtsonder drie mensjes waaronder mijn persoontje

5. Most important: Take your time

Doe de Great Ocean Road niet in één dag, neem ten minste 3 dagen de tijd als je de great ocean road echt wilt ervaren, wilt ontspannen en niet de hele dag in een auto wilt doorbrengen.

Vond je dit artikel leuk? Show some social love:

Gratis voor jou: De ultieme reisgids voor backpacken in Australië

In deze ultieme gratis reisgids ontdek je de 8 tofste routes, 455 highlights en alles wat je moet regelen voordat je vertrekt. Haal dus nu het maximale uit je reis en download deze gids gratis.

Download gratis

“Deze reisgids is echt het meest handige ding ooit”

Ben jij een mooie reis aan het voorbereiden?

Met deze tips van Backpackcentrale wordt jouw reis nóg beter:

1. Wil jij niet betalen voor pinnen in het buitenland? Open een rekening bij Bunq. Je kunt gratis geld opnemen in het buitenland tegen de best mogelijke wisselkoers. Als je je aanmeld via deze link krijg je bovendien €10 cadeau zodra je jouw betaalpas voor het eerst gebruikt. 

1. Vul de verzekeringswijzer in zodat jij altijd goed verzekerd op reis gaat. 

2. Gebruik Booking.com voor het boeken van accommodatie. Je mag vaak gratis annuleren. 

3. Ontvang €30 korting op jouw eerste AirBnB overnachting via deze link.

4. Verleng je reis met gratis accommodatie via WorldPackers. Je krijgt $20 korting op een membership als je de code BACKPACKCENTRALE Gebruikt. 

2 Responses

 1. Dré Jansen
  | Beantwoorden

  Hoi Justin,
  ik ben er ook geweest, heb inderdaad deze reis gemaakt, (éénmaal, dus wél great 🙂
  ik reed voornamelijk over de ‘bruine’ wegen. gestart in Sydney in twee a 3 dagen naar Melbourne daarna richting Adelade over de great ocean road, coala’s zuivere stranden en regelmatig off-the-road over de bruine weggetjes. ik heb totaal geen last gehad van toeristenmassa’s, die vind je niet op deze bruine wegen. ik mocht van de camper verhuurder niet door de bush rijden, maar zo af en toe houd het bruine weggetje op, en moet je wel door de bush. als je rustig rijdt, dan kan dat geen kwaad.

  in het begin parkeer je de auto naast de weg, zo hoort dat, maar gaande de rit bleek dat niet nodig. de auto kon midden op de weg blijven staan, heerlijk rustig, dagenlang geen of weinig mensen gezien, Rustig (met grote R) voor herhaling vatbaar!
  voor de volgende keer huur ik een bush camper, is behoorlijk duurder, maar je komt niet elke dag in Australië.

  om het verhaal af te maken: van Adelade naar Alice Springs, over de Stuard road, waar ik met de solar racers op de camping stond. als techneut is dat natuurlijk ook een dag met gouden randje.
  ik vond Uluru (Ayers Rock) zeer teleurstellend, dat is die grot kei midden in Australië daar hoef je niet naar toe te gaan. ik ben op velden geweest waar heel veel meteoriet inslag kraters te zien zijn. nee, ik heb er geen op mijn kop gekregen.
  Coober Peedy een opaal stadje geheel onder de grond, ondergronds winkelcentrum, en een ondergrondse kerk!
  zandstorm meegemaakt, vluchten in de camper, even later een ‘indoor beach party’ want het zand komt echt overal doorheen, 🙁 welterusten…… ja, ook tussen de lakens)
  vanuit Alice Springs met het vliegtuig terug naar Sidney nog een paar dagen in de grote stad en weer naar huis. een maand rondrijden is véél te kort, maar ja, aan alles komt een eind, ook aan mijn poen.

  sinds ik in Australië ben geweest weet ik wat heimwee is…. 🙁 ik wil weer terug, vermoedelijk was ik in mijn vorige leven een Auboriginal (niet zo lelijk, maar toch)

  tot slot: het is er warm, zorg voor voldoende water, neem een grote fles mee als je gaat wandelen. als ik echt los ga, dan kan ik nog uren doorschrijven, te veel om op te noemen.
  als je weer gaat, mag ik dan mee?

  groeten, Dré

  • Justin
   | Beantwoorden

   Dré! Mooi om te horen dat je de Great Ocean Road wel fantastisch vond en het is ook fantastisch als je rustig aan doet en idd de toeristenmassa’s weet te ontwijken.

   Ayer’s Rock vond ik wel tof zeker met zonsopgang en zonsondergang, maar de nabijgelegen King’s Canyon vond ik een stuk indrukwekkender. Coober Peedy was inderdaad een bijzonder plekje om mee te maken. En waarschijnlijk de beste nachtrust van m’n leven gehad onder de grond (waar je geen last hebt van zand haha).

   Genoeg te zien nog in Australië dus ik zou zeggen: lekker terug komen ;)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verward door verzekeringen?

Een lange reis voorbereiden is niet makkelijk. Laat ons helpen bij de voorbereiding :-)