• Menu
  • Menu

Tips om de polisvoorwaarden van je reisverzekering beter te begrijpen

“Sorry meneer, het staat toch echt in de polisvoorwaarden.”

Weinig mensen lezen de polisvoorwaarden door. Logisch. Verzekeraars hebben over het algemeen niet echt hun best gedaan om ze begrijpelijk te maken voor normale mensen.

Gelukkig hoef je de polisvoorwaarden ook niet helemaal door te lezen om duidelijk te krijgen waar je wel en niet voor verzekerd bent.

Met de onderstaande tips vind je snel waarvoor je wel en niet verzekerd bent en check je snel of jouw reisverzekering echt voldoet aan jouw eisen.

Lees hier ons uitgebreide artikel ‘Waar moet je op moet letten als je een reisverzekering gaat kiezen?’

Lees de polisvoorwaarden niet alsof het een roman is.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de polisvoorwaarden van voor naar achter door te lezen, maar dit is niet echt leuk om te doen. Bovendien staan de voorwaarden vol met informatie waarbij je denkt “ja, lekker boeiend.”

Een alternatief voor het doorlezen van de voorwaarden, is het doorzoeken van de polisvoorwaarden. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je naar op zoek bent!

Grofweg wil je de volgende dingen weten:

  1. Voor wie is de verzekering geldig?
  2. Hoelang mag je reizen?
  3. Voor wat voor soort reizen is de verzekering geldig?
  4. Waar is de verzekering geldig?
  5. Wat is uitgesloten van dekking?
  6. Hoe hoog is het eigen risico?
  7. Welke sporten zijn er wel en niet verzekerd?
  8. Is [voeg bagage item in] verzekerd?

Het doel van deze zoektocht is om te voorkomen dat je achteraf te maken krijgt met verrassingen. Je kunt de inhoudsopgave van de polisvoorwaarden gebruiken of je kunt zoeken met behulp van de Ctrl+ F functie.

Als je de ctrl + F functie gebruikt dan kun je de volgende zoekwoorden gebruiken om een antwoord te vinden op de vragen;

Je wilt een antwoord vinden op… Gebruik de volgende zoekwoorden als je de Ctrl + F functie gebruikt
1.       Voor wie is de verzekering geldig? Wie, kinderen, personen
2.       Hoelang mag je reizen? Dagen
3.       Voor wat voor soort reizen is de verzekering geldig? Reis, reizen, recreatief, vrijwilligerswerk, stage, studie, zakenreis, zakelijk, geldig
4.       Waar is de verzekering geldig? Waar, dekkingsgebied, landen, reisadvies, reizen ontraden,
5.       Wat is uitgesloten van dekking? Niet verzekerd, uitgesloten, vergoeden, vergoeden we niet, niet vergoed
6.       Hoe hoog is het eigen risico? Eigen risico, zelf betalen, betaalt
7.       Welke sporten zijn er wel en niet verzekerd? Sport
8.       Is [vul bagage item in] verzekerd? Gebruik zoekterm; telefoon, smartphone, tablet, etc.

Verzekeringstaal begrijpen

Als je in de polisvoorwaarden het stuk hebt gevonden waar het antwoord staat, dan is het nog niet altijd direct duidelijk wat een verzekeraar bedoelt.

Belangrijk is om het volgende te beseffen; een verzekeraar hoeft niet te vertellen wat er allemaal niet verzekerd is.

Als er bijvoorbeeld staat dat de reisverzekering dekking biedt tijdens reizen met een recreatief karakter, dan ben je dus niet verzekerd tijdens reizen voor studie, stage of vrijwilligerswerk. Ze hoeven dat er niet apart bij te noemen.

Als er dus niet heel duidelijk staat dat iets verzekerd is, ga er dan vanuit dat het niet verzekerd is. Mocht je specifieke vragen hebben, mail deze dan naar de klantenservice.

Let op specifieke voorwaarden

Wees jezelf bewust dat er in de algemene voorwaarden kan staan dat iets niet verzekerd is, maar dat je dit wel kunt verzekeren als je aparte modules afsluit.

Soms vind je bijvoorbeeld dat de reisverzekering alleen geschikt is voor reizen met een recreatief karakter. Vervolgens vind je dat je met de zakenreismodule ook verzekerd bent voor vrijwilligerswerk, stage of studie. Deze aanvullende dekking geldt dan uiteraard alleen als je die zakenreismodule hebt afgesloten.

Lees alleen de specifieke voorwaarden van dekkingen die je ook daadwerkelijk wilt afsluiten. Dit om verwarring te voorkomen.

Nog steeds onduidelijkheden?

Mail naar de klantenservice en maak je vragen zo specifiek mogelijk. Door te mailen, zal de verzekeraar ook per mail reageren. Dat betekent dat je eventuele toezeggingen zwart-op-wit hebt en precies weet waar je wel of niet voor verzekerd bent.

Na het doornemen van de polisvoorwaarden, heb je een goed en compleet beeld van de verzekering en weet je of deze geschikt is voor jouw situatie. De volgende stap is het afsluiten van de reisverzekering.
<

Verzekering afsluiten

Reisverzekeringen kun je eenvoudig afsluiten via het internet.

Maar natuurlijk niet bij elke website.

Nouja, het kan wel maar op de backpackcentrale vind je de reisverzekeringen die het beste passen bij backpackers. Je vindt een uitgebreide review en vergelijking zodat je zelf kunt kiezen welke verzekering voor jouw situatie geschikt is.

Nadat je de verzekering hebt afgesloten

Nadat je de verzekering hebt afgesloten, is het belangrijk dat je de gegevens ergens opslaat.

Het handigste is om dit digitaal te doen, zodat je overal ter wereld jouw verzekeringsgegevens kunt inzien.

Je kunt hiervoor services als Dropbox of Google drive gebruiken om een aparte verzekeringsmap te maken. Hierin sla je de volgende gegevens op:

  • Polisblad
  • Voorwaarden
  • Documentje met belangrijke telefoonnummers zoals dat van de alarmcentrale.

Wat als je toch niet wilt verzekeren?

Kom je er na het afsluiten van de reisverzekering achter dat het toch niet zo’n goede keuze is geweest? Dan kun je de verzekering binnen 14 dagen nog annuleren.

Ben je later dan 14 dagen? Dan moet je doorlopende reisverzekeringen minimaal 1 jaar aanhouden.

Nooit gebruiken!

Waarschijnlijk is een reisverzekering een van de weinige dingen in je leven die je koopt en vervolgens hoopt nooit te hoeven gebruiken. Gelukkig koop je ook geen verzekering met de intentie om hem eens lekker te gaan gebruiken.

Je sluit de verzekering af zodat je met een gerust hart op reis kan en weet dat als er toch iets vervelends gebeurt, jij in ieder geval gesteund wordt door een uitstekende reisverzekering.

Toch problemen op reis?

Mocht je toch problemen ondervinden op reis, kijk dan in de verzekeringskennisbank bij wat te doen bij problemen op reis.