Rondreizen in Australië: 10+ Mogelijkheden Voor Een Super Reis

with 2 reacties

Dus je bent van plan om te gaan rondreizen in Australië? Maar hoe ben je precies van plan om van A naar B te komen en had je hier überhaupt al over nagedacht?

Rondreizen in Australië kun je op verschillende manieren doen en elke manier heeft zo z’n voor- en nadelen. Welke manier is handig? En belangrijker: welke manier van rondreizen past het beste bij de ervaring die je hoopt te beleven?

Hieronder vind je 10 manieren waarop je kunt rondreizen in Australië.

Greyhound bus

Veel backpackers starten hun rondreis door Australië aan de oostkust. Mocht je niet over eigen vervoer beschikken dan is een buspas van Greyhound een goede investering.  Een Hop-on-Hop-off pas van Sydney naar Cairns kost ongeveer $400 en geeft je de gelegenheid om in bijna alle tussengelegen plaatsjes te stoppen.

Rondreizen in Australië: Greyhound

De voordelen van de Greyhound bus

 • Je koopt een pas en bent klaar om te gaan.
 • Geen gedoe met verzekeringen en registraties zoals je bij het huren of kopen van een auto wel hebt.
 • Sommige bussen gaan ‘s nachts waardoor je bespaart op je overnachtingskosten

De nadelen van de Greyhound Bus zijn

 • Soms zit-ie vol.
 • Je kunt minder makkelijk naar afgelegen natuurgebieden in het binnenland gaan.
 • Wanneer je niet in één richting reist kan het vrij duur worden, omdat je dan een kilometer pass nodig hebt.

Benieuwd naar de prijzen van deze bus? Bekijk www.greyhound.com.au voor meer informatie en actuele prijzen

Eigen auto

Veel backpackers die voor langere tijd rondreizen in Australië, kopen hun eigen auto of campervan en verkopen deze weer op het moment dat ze vertrekken. Zelfs als je een paar honderd dollar verlies maakt op de aankoop en verkoop van je auto, dan nog bespaar je ten opzichte van het huren van een auto.

Rondreizen in Australië: Campers

Wil jij goed verzekerd op reis? Vul de verzekeringswijzer van Backpackcentrale in en ontvang binnen 5 minuten persoonlijke opties voor jouw reis.

De voordelen van een eigen auto kopen in Australië:

 • Meer flexibiliteit
 • Je kunt andere backpackers uitnodigen om mee te rijden en delen in benzinekosten
 • Je kunt slapen in je auto
 • Je betaalt niet voor dagen dat je de auto niet gebruikt zoals je met een huurauto wel doet.

De nadelen van een eigen auto kopen in Australië:

 • Je hebt te maken met administratieve rompslomp zoals verzekeren, registreren, etc.
 • Als je pech hebt, moet je kosten maken om de auto te repareren.
 • Kosten voor benzine al moet gezegd worden dat de benzine in Australië redelijk goedkoop is.
 • Je moet ‘m uiteindelijk weer verkopen

Kijk voor meer tips over een auto kopen in Australië op de website van backpackaround.com

Huur een auto

Alle bekende verhuurkantoren zijn ook in Australië gevestigd en zijn misschien een handige optie als je kort een auto wilt huren om bijvoorbeeld the Great Ocean Road te gaan ontdekken. Ook als je voor een paar weken rondreist in Australië kan een huurauto nog best goedkoop uitvallen als je een goede deal weet te vinden.

Let erop dat veel verhuurkantoren geen auto’s verhuren aan mensen die jonger dan 21 zijn en vaak wordt er een toeslag gerekend als je jonger dan 25 bent. Een uitzondering hierop is Jucy, waar je bovendien heel goedkope auto’s kunt huren.

Een andere goedkope optie waar niet veel backpackers vanaf weten zijn de zogenoemde car relocation deals. Feitelijk help je een verhuurkantoor om een auto terug te brengen naar een punt waar zij de auto willen stallen. Je kunt de auto vaak huren voor minder dan $1 per dag.

Een nadeel met de laatstgenoemde optie is wel dat je de auto vaak binnen een korte periode moet terug brengen waardoor je redelijk wat kilometers per dag moet afleggen. Kijk op de onderstaande websites voor meer informatie:

Liften / hitchhiken

Je kunt natuurlijk ook met andere mensen rondreizen in Australië door gewoon bij hun in de auto te stappen. Word bijvoorbeeld op Facebook maar eens lid van de groep “ride share Australia” of een andere groep voor backpackpackers in Australië. Hier worden altijd lift offers geplaatst en je kunt ook zelf vragen of iemand nog een plekje heeft. Je vindt er bijna altijd wel iemand die jou kan oppikken en bovendien is het een leuke manier om mensen te leren kennen.

Een alternatief om te liften is gumtree.com.au of natuurlijk duimpie omhoog en gááán.

Georganiseerde tours

Je kunt er ook voor kiezen om via een georganiseerde tour bepaalde stukken af te leggen. Bij deze tours zijn de overnachtingen en eten vaak inbegrepen, je bezoekt onderweg de hoogtepunten, ontmoet makkelijk nieuwe mensen en je hebt een tourgids die je uitleg geeft.

Uiteraard is dit wat duurder dan op eigen gelegenheid rond te reizen, maar soms best een goede keuze als je wat meer geld hebt om te besteden en niet te veel zelf wilt regelen. Ik heb zelf goede ervaringen met Adventure Tours Australia, maar er zijn vele andere organisaties die vergelijkbare pakketten aanbieden.

Rondreizen in Australië: Georganiseerde Tours

Taxi of Uber

Wanneer je aankomt op het vliegveld of ergens een avond wilt stappen dan kan een Uber voordelig uitpakken. Zeker wanneer je nog geen account hebt dan kun je gebruik maken van een welkomskorting of andere promoties die op dat moment lopen.

Trein

Niet de meest voor de hand liggende optie en zeker geen optie om je hele reis door te brengen, maar soms is een trein best een goede optie. Zo kun je bijvoorbeeld de trein van Melbourne naar Sydney nemen en dit is soms goedkoper dan bijvoorbeeld de Greyhound bus en zeker goedkoper dan een vlucht. Ook kun je vanuit Sydney een trein nemen naar de Blue Mountains.

Daarnaast heeft Australië ook een aantal grandioze lange afstand treinritten zoals van Perth naar Melbourne of van Darwin naar Adelaide. Kijk voor meer informatie over het treinnetwerk in Australië op railaustralia.com.au

Binnenlandse vluchten

Binnenlandse vluchten zijn niet goedkoop als je het vergelijkt met de low-cost airlines in Europa, maar nog steeds prima te betalen. De goedkoopste enkele vluchten zijn ongeveer $55, maar kijk vooral op skyscanner.nl voor een actueel overzicht.

Boot

Als je Tasmanië wilt bezoeken dan kun je hier met de boot naartoe gaan en natuurlijk je auto of fiets meenemen. Mocht je echter geen fiets of auto meenemen, dan is een vlucht goedkoper.

Fiets

Ja dat kan ook. In fact, dat is precies wat ik gedaan heb om van Perth via de Zuid-west kust over de Nullarbor te fietsen.

Auto ontspannertje aan, richten, klikken, snel naar je fiets rennen en dan doen alsof je toevallig voorbij kwam fietsen.

Vond je dit artikel leuk? Show some social love:

Gratis voor jou: De ultieme reisgids voor backpacken in Australië

In deze ultieme gratis reisgids ontdek je de 8 tofste routes, 455 highlights en alles wat je moet regelen voordat je vertrekt. Haal dus nu het maximale uit je reis en download deze gids gratis.

Download gratis

“Deze reisgids is echt het meest handige ding ooit”

Ben jij een mooie reis aan het voorbereiden?

Met deze tips van Backpackcentrale wordt jouw reis nóg beter:

1. Wil jij niet betalen voor pinnen in het buitenland? Open een rekening bij Bunq. Je kunt gratis geld opnemen in het buitenland tegen de best mogelijke wisselkoers. Als je je aanmeld via deze link krijg je bovendien €10 cadeau zodra je jouw betaalpas voor het eerst gebruikt. 

1. Vul de verzekeringswijzer in zodat jij altijd goed verzekerd op reis gaat. 

2. Gebruik Booking.com voor het boeken van accommodatie. Je mag vaak gratis annuleren. 

3. Ontvang €30 korting op jouw eerste AirBnB overnachting via deze link.

4. Verleng je reis met gratis accommodatie via WorldPackers. Je krijgt $20 korting op een membership als je de code BACKPACKCENTRALE Gebruikt. 

2 Responses

 1. Jan van Bemmelen
  | Beantwoorden

  Backpackers moeten soms ook werken om aan geld te komen. Zou een voor een week chauffeur voor ons kunnen zijn van Brisante naar Sydney?

  • Justin
   | Beantwoorden

   Hi Jan, ik geloof best dat er iemand een weekje voor chauffeur wil spelen. Het beste kunnen jullie even een berichtje plaatsen in de facebookgroep Dutchies in Australia. Daar zitten talloze Nederlandse backpackers en misschien wel jullie toekomstig chauffeur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verward door verzekeringen?

Een lange reis voorbereiden is niet makkelijk. Laat ons helpen bij de voorbereiding :-)