Er is (bijna) niets fijner met een backpack op je rug de wereld over te reizen. In alle vrijheid genieten van andere landen, culturen en natuurwonderen op deze planeet. Toch zijn er ook op dit soort reizen een aantal dingen die mis kunnen gaan en je buitenland ervaring flink kunnen verpesten. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je een goede reisverzekering afsluit. Maar wat is de beste reisverzekering voor backpacken en waar moet je op letten?

Backpackcentrale.nl zet de belangrijkste zaken voor je op een rijtje zodat je goed verzekerd op reis gaat.

Geen zin om te lezen? Ga direct naar de vergelijkingen.

Inhoud

Waar moet ik op letten bij een reisverzekering voor backpacken?

Wanneer je voor een langere tijd naar het buitenland vertrekt om te gaan reizen, zijn er een aantal praktische zaken waarmee je rekening dient te houden. Zeker als het aankomt op het kiezen van een goede reisverzekering zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten:

 • Hoelang ga jij op reis? Bij sommige verzekeraars mag je maximaal 45 of 60 dagen in het buitenland verblijven en dat is natuurlijk niet genoeg als jij een paar maanden gaat backpacken. Met de verzekeringen die je op deze pagina vindt mag je minimaal 180 dagen op reis, met sommige verzekeringen zelfs 365 dagen.
 • Medische kosten kunnen in het buitenland veel hoger (lees duizenden euro’s) duurder uitvallen dan in Nederland. De Nederlandse zorgverzekering vergoedt dit bedrag lang niet altijd dus daarom is het belangrijk om jezelf goed aanvullend te verzekeren via een reisverzekering.
 • Mag jij je je zorgverzekering aanhouden? Als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt kan het zijn dat jouw Nederlandse zorgverzekering komt te vervallen. Je kunt dan geen doorlopende reisverzekering afsluiten. Echter als jij alleen maar gaat reizen, niet gaat werken en korter dan één jaar reist dan zal je de Nederlandse zorgverzekering hoogstwaarschijnlijk aan moeten houden. Wil je het toch helemaal zeker weten? Vul dan even het reisadviesformulier in.
 • Uitschrijving gemeente | Indien je langer dan 8 maanden (binnen een periode van 12 maanden) in het buitenland verblijft dien je je officieel uit te schrijven uit de gemeente (BRP). Dit kan gevolgen hebben voor jouw lopende reisverzekeringen.

Waarom een reisverzekering voor backpacken?

Net als in Nederland kan er tijdens je rondreis altijd iets vervelends gebeuren waardoor je hulp nodig hebt. Denk aan een voedselvergiftiging, een ongeluk of een tablet die gestolen wordt. Met een reisverzekering ben je in dit soort gevallen goed verzekerd. Daarnaast kun je op de hulp van een reisverzekering rekenen als;

   • reisverzekering voor backpackenFamilieleden tijdens de reis ziek worden of overlijden. De reisverzekering regelt en betaalt dan een retourvlucht naar Nederland.
   • Je zelf ziek wordt of gewond raakt tijdens de reis. De reisverzekering zorgt dat je naar Nederland gevlogen wordt of dat er familieleden kunnen overkomen.
   • Je zelf komt te overlijden. De alarmcentrale regelt het vervoer terug naar Nederland.
   • Jouw kostbare bagage wordt gestolen of beschadigd raakt. De reisverzekering biedt dan een vergoeding voor de verloren of beschadigde spullen.

Elke reisverzekering heeft een alarmcentrale die je 24 uur per dag en zeven dagen in de week kunt bellen als je in de problemen zit. Zij kunnen je dan voorzien van advies en vaak ook betalingen voor je doen als je bijvoorbeeld in een ziekenhuis ligt.

Welke dekkingen zijn sterk aan te raden?

Bij veel reisverzekeringen zijn de S.O.S. kosten (bijvoorbeeld bij overlijden van familie) standaard verzekerd en kun je het pakket met allerlei onderdelen uitbreiden. Niet alle onderdelen zijn even belangrijk, maar er zijn er een aantal die wel sterk aan te raden zijn als je gaat backpacken:

Medische kosten

Ziek worden of een ongeluk krijgen kan overal en is al vervelend genoeg zonder dat je hier hoge kosten aan overhoudt. Je wilt natuurlijk niet dat je je spaargeld moet gebruiken om een hoge ziekenhuisrekening te betalen en daardoor de lang geplande trektocht op de Kilimanjaro te moeten laten schieten.

Om te voorkomen dat ziektes en ongevallen financiële gevolgen voor jou hebben is het belangrijk om medische kosten te verzekeren bij jouw reisverzekering. Wanneer je een reisverzekering met medische kosten afsluit, ben je tot kostprijs verzekerd voor medische zorg.  Dit betekent dat jij geen kosten maakt.

Indien jij je zorgverzekering aanhoudt is het verstandig om je medisch aanvullend te laten verzekeren via een doorlopende reisverzekering. Wanneer de kosten in het buitenland hoger liggen dan dat jouw Nederlandse zorgverzekering vergoedt (dit komt vaak voor), dan betaalt de reisverzekering de overige kosten.

Indien jij geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt, dan biedt een doorlopende reisverzekering geen dekking. Deze vereist namelijk dat je een Nederlandse zorgverzekering hebt tijdens je reis. Je kiest in dit geval voor een speciale reisverzekering en sluit een volledige medische dekking af op via die reisverzekering. Op deze manier zijn alle spoedeisende medische kosten ondergebracht bij de reisverzekering en voorkom je dat je tot wel duizenden euro’s zelf moet betalen.

Bagage

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, maar zelfs als je voorzichtig omgaat met je spullen kan jouw bagage alsnog beschadigd raken of gestolen worden. Met de bagagedekking ben je hiervoor goed verzekerd.

Let er wel op dat de dekking voor de meest voorkomende kostbaarheden zoals mobiele telefoon, tablet, camera en laptop verschilt per verzekeraar. In de onderstaande tabel zie je de maximale dekking voor deze kostbaarheden.

Welke dekkingen zijn optioneel?

Behalve de dekking voor medische zorg en bagage kun je nog extra dekkingen afsluiten. De belangrijkste optionele dekkingen zijn;

   • Bijzondere sporten. Als je van plan bent om avontuurlijke sporten te gaan ondernemen.
   • Reisongevallen. Je krijgt dan een éénmalige uitkering als je tijdens je reis invalide raakt of komt te overlijden bij een ongeval.
   • Aansprakelijkheid. Wanneer jij schade berokkend aan (eigendommen van) derden. De kosten die hieraan verbonden zijn worden vergoed door de verzekeraar.

Hoe kies je een reisverzekering voor backpacken?

Het kiezen van een geschikte verzekering voor een lang verblijf in het buitenland gaat iets anders dan bij een reisverzekering voor een stedentrip of zonvakantie. Hieronder een aantal punten waar je op moet letten;

Maximale looptijd
Alle reisverzekeringen hebben een maximale looptijd. Doorlopende reisverzekeringen hebben een relatief korte maximum looptijd per reis en zijn daarom niet geschikt voor een lange reis in het buitenland. Aflopende reisverzekering zijn vaak voor een langere periode af te sluiten, bijvoorbeeld 2 of 4 jaar.

Uitschrijving
Niet alle reisverzekering bieden dekking wanneer je je uitschrijft uit de gemeente. Check van te voren dus goed of inschrijving een vereiste is en kies een reisverzekering waarbij inschrijving in de gemeente geen vereiste is.

Dekking zonder zorgverzekering
Geen enkele doorlopende reisverzekering biedt dekking wanneer je geen zorgverzekering meer hebt in Nederland. Heb je geen Nederlandse zorgverzekering meer? Dan moet je een speciale reisverzekering voor backpackers afsluiten.

Eigen risico zorgverzekeraar vergoed?

Als je gewond raakt of ziek wordt in het buitenland dan moet je natuurlijk medische kosten maken. Deze worden gedeeltelijk of helemaal vergoed door jouw zorgverzekeraar. Bij de zorgverzekeraar heb je echter ook altijd te maken met een eigen risico.

Niet alle doorlopende reisverzekeringen vergoeden de kosten die onder het eigen risico van jouw zorgverzekering vallen. Anderen doen dit wel. Wanneer je doorklikt op de uitgebreide reviews van onderstaande verzekeringen, dan kun je precies lezen welke verzekering het eigen risico wel vergoedt en welke niet.

Check dit goed: het kan je zo maar €860 schelen!

Rubrieksmaxima bij bagagedekking
De bagagedekking van een reisverzekering heeft altijd een maximum aan wat er wordt uitgekeerd voor bepaalde rubrieken. Zo is er altijd een maximum voor telefoons, tablets en camera’s. De maxima voor dit soort producten is vaak veel belangrijker dan de totale dekking voor spullen. De maxima vind je in de onderstaande tabel.

Wat is de beste reisverzekering voor backpacken?

Er zijn een aantal reisverzekeringen die je kunt kiezen.

Doorlopende reisverzekeringen kun je alleen afsluiten op het moment dat je jouw Nederlandse zorgverzekering moet aanhouden én binnen het maximum aantal reisdagen blijft. Doorlopende reisverzekeringen die geschikt zijn voor lange reizen vind je hieronder in de tabel.

Klik op het plusje in de linker kolom voor meer informatie en een link naar de uitgebreide review.

Meer InfoVerzekeraarMaandpremieMax aantal dagenavontuurlijke sportenVerzekerde reissoorten

Univé doorlopende reisverzekeringUnivé Doorlopende Reisverzekering  • Geschikt voor reizen tot 180 dagen.

 • Vrijwilligerswerk verzekerd zolang je dit via een organisatie doet.

 • Bagagedekking: Keuze uit €1000, €2.500 of €3.500 afhankelijk van gekozen dekking

 • Laptop, tablet, camera: €500, €1500 of €2500 afhankelijk van gekozen dekking

 • Mobiele telefoon: €250 of €350 afhankelijk van gekozen dekking

 • Eigen risico bagage €50,-


Direct Premie Berekenen        Lees de uitgebreide review

Univé 

€4,00180Veel avontuurlijke sporten standaard verzekerd
 • Vrijwilligerswerk
 • Studie
 • Stage
 • Au-pair

Centraal Beheercentraal-beheer-achmea • Bagagedekking: €2500

 • Laptop, tablet, camera: max €1250 per reis voor alle voorwerpen samen

 • Mobiele telefoon: €160 per reis.

 • Eigen risico bagage: geen


Direct Premie Berekenen        Lees de uitgebreide review

Centraal Beheer

€4,92365uitgesloten
 • Reizen
 • stage
 • vrijwilligerswerk

Ohra-logoOHRA • Bagagedekking: Keuze uit basis-, plus- en topdekking

 • Maximale bagagedekking: €1250 (basis) | €2500 (plus) | €5000 (top)

 • Laptop & camera: €625 (basis) | €1250 (plus) | €2500 (top)

 • Smartphone & tablet: Niet verzekerd met basis | €250 (plus) | €500 (top)

 • Eigen risico: €70 per reis 

 • Avontuurlijke sporten niet verzekerd. Duiken is wel verzekerd


Direct Premie Berekenen        Lees de uitgebreide review

OHRA
€6,30365uitgesloten
 • Reizen
 • studie
 • stage
FBTO Doorlopende ReisverzekeringFBTO Doorlopende Reisverzekering

 • Max Bagage: €2500 per reis per verzekerde

 • Belangrijke items: Telefoon: €250 | Camera, laptop & tablet: max €1250

 • Eigen risico bagage:  €100 per gebeurtenis.

 • Let op: Niet geschikt als je betaald werk gaat doen tijdens je reis.


Direct Premie Berekenen         Lees de uitgebreide review

FBTO €7,74365uitgesloten
 • Reizen
 • studie
 • stage
 • vrijwilligerswerk

allianz doorlopende reisverzekeringAllianz Assistance Doorlopende Reisverzekering • 15% jongeren korting als je jonger bent dan 27

 • Vrijwilligerswerk verzekerd zolang dit commercieel, administratief of toezichthoudend is.

 • Bagagedekking: keuze uit budget, comfort en premium.

 • Maximumbagage dekking: €1000 (budget) | €2500 (comfort) | €5000 (premium)

 • Dekking digitale apparatuur: €500 (budget)| €1750 (comfort)| €3500 (premium)

 • Eigen risico bagage: €50 (budget & comfort) | geen eigen risico bij premium dekking.


Direct Premie Berekenen        Lees de uitgebreide review


Allianz Assistance
€9,97180
Veel avontuurlijke sporten standaard verzekerd
 • reizen
 • Licht vrijwilligerswerk
 • Een cursus
 • Avontuurlijke sporten

Moet je jouw zorgverzekering stopzetten of voldoen de bovenstaande verzekeringen niet aan jouw eisen?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de bovenstaande verzekeringen niet voldoen aan jouw wensen of behoeften. Bijvoorbeeld als je langer dan 180 gaat reizen en ook avontuurlijke sporten wilt doen. Of misschien omdat je betaald werk wilt doen en/of langer dan een jaar weg wilt blijven.  Of misschien zoek je gewoon een reisverzekering voor deze enkele reis.  Kijk in dat geval even naar de speciale reisverzekeringen voor backpackers