• Menu
  • Menu

Reiscamera nodig? Zo vind je de ideale camera voor jouw reis!

Op reis gaan betekent foto’s nemen. Zoveel dat je bij thuiskomst een jaloersmakende slideshow van drie dagen kunt geven. Uiteraard hoort bij een bijzondere reis ook een goede reiscamera. Maar er is zoveel keuze, dus waar doe je goed aan?

Moet je gelijk een grote spiegelreflex camera nemen? Of is jouw smartphone ook goed genoeg? In dit artikel lees je welke camera’s er allemaal zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke reiscamera uiteindelijk het beste past bij jouw avontuur.

Je kunt het hele artikel lezen of direct klikken voor meer informatie over: 

Smartphones | Point & Shoot | Systeem Camera’s | Spiegelreflex

og-300x300 1. De smartphone als reiscamera

De ene smartphone maakt wat betere foto’s dan de ander, maar over het algemeen is de kwaliteit redelijk tot goed. De ‘camera’ past in je zak en je kunt de foto’s gelijk delen op al je Social Media.

Een smartphone heeft echter ook nadelen.

Zo is de lens simpel en dus zijn de in- en uitzoommogelijkheden beperkt en in situaties waar er weinig licht is, kan de kwaliteit tegenvallen.

Wanneer is de smartphone geschikt?

Een smartphone is vooral handig als je even snel een foto wilt maken in de kroeg of in een restaurant (SELFIE-TIME!!). Handig dus als een back-up voor jouw ‘echte’ reiscamera.

2. Point & Shootcamera’s

CanonS110-300x240

Als mensen het hebben over een gewone digitale camera dan hebben ze het vaak over een compactcamera of point&shoot model.

Het zijn de camera’s met automatische scherpstelling en speciale instellingen voor bepaalde situaties (sport, zonlicht, zonsondergang, portret, zwart-wit, sepia, etc.).

Vaak heeft deze camera ook een lens waarmee je kunt in- en uit kunt zoomen en de kwaliteit van de camera’s en lezen verschillen enorm. Best handig dus om mee te nemen als reiscamera.

Voor- en nadelen van point & shoot camera’s

Deze camera’s maken over het algemeen mooie foto’s, zeker als je een iets duurder variant hebt. Grotendeels omdat duurdere camera’s meer opties en betere lezen hebben.  Dat geeft jou als fotograaf natuurlijk weer extra mogelijkheden.

Er zijn echter ook nadelen aan dit soort camera’s. Zo kun je de lenzen niet vervangen om een ander soort foto’s te maken. Daarnaast is het ook moeilijker om te spelen met effecten als scherpte/diepte (bijvoorbeeld als iets heel scherp op de voorgrond wilt en wazig op de achtergrond).

Wanneer zijn point & shoot camera’s geschikt?

Point & shoot camera’s zijn geschikt als je mooie foto’s wilt maken en niet te veel wilt nadenken over handmatige instellingen. Een goede point and shoot camera maakt foto’s die goed genoeg zijn voor een groot fotoboek of (als je genoeg megapixels hebt) een canvasdoek.

Waar moet je op letten als je een point & shoot camera gaat kopen?

Veel mensen kijken op het moment dat ze een reiscamera kopen naar het aantal megapixels. De veronderstelling is dat meer megapixels ook een betere camera betekent. Dat is niet helemaal waar, er zijn namelijk nog een aantal variabelen die van belang zijn.

Het bereik van de lens

Het bereik van een lens kun je aflezen aan het aantal millimeter dat aan de zijkant op de lens staat. Des te lager het aantal millimeter des te breder het bereik van de camera is. Met andere woorden hoe lager het aantal mm, des te meer jij op de foto kunt krijgen. Vaak is de ondergrens rond de 18mm, sommige reiscamera’s gaan nog iets lager.

De bovengrens van de lens bepaalt hoever je kunt inzoomen. Des te hoger het getal, des te verder je kunt inzoomen. De bovengrens verschilt per camera. De wat duurdere reiscamera’s hebben een hoog getal en een groter bereik. De simpele reiscamera’s stellen je in staat om een klein beetje in te zoomen.

Als je er voor kiest om een point-and-shoot camera mee te nemen, dan geldt een groot bereik het beste is. Je hebt immers maar één lens en dan is het handig als je die in zoveel mogelijk situaties kunt gebruiken.

De lenssensor

Voor het maken van een foto heb je licht nodig. Des te gevoeliger de lens is voor licht, des te scherper de foto’s. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de sensor van de lens. Dit getal staat vaak op de lens van de camera aangegeven als (1: 3.5 – 5.6 of 1: 1.8-2.8).

Des te lager het getal, des te gevoeliger de lens is voor licht. Dit zorgt ervoor dat je ook op plekken met weinig licht scherpe foto’s krijgt.

Het aantal megapixels

Ok, even terugkomend op de megapixelmythe. Meer megapixels betekent niet dat je betere foto’s maakt. Meer megapixels betekent dat de oppervlakte van de foto groter is.

Met andere woorden; als jouw reiscamera meer megapixels heeft, dan kun je de foto’s op grotere formaten afdrukken. Foto’s met meer megapixels nemen echter ook meer ruimte in dus je moet ook meer of grotere SD-kaartjes meenemen.

Overige zaken waar je op moet letten

Er zijn nog een aantal factoren die de kwaliteit van jouw reiscamera kunnen beïnvloeden.

  • Is er bijvoorbeeld ook een stabilisatiefunctie om de bewegingen van je hand tegen te gaan.
  • Hoe groot is het scherm?
  • Voelt de camera robuust aan?
  • Heeft de reiscamera goede reviews?
  • Kun je er ook in Full-HD mee filmen?

Tip: Check op Bol.com de nieuwste en beste modellen en lees reviews van andere reizigers!

92000000210029703.Systeemcamera’s

Systeemcamera’s zijn eigenlijk een combinatie van spiegelreflex camera’s en point & shoot camera’s. Ze hebben verwisselbare lenzen, zoals een spiegelreflex, maar zijn compact zoals een point & shoot.

Best of both worlds en ideaal als reiscamera zou je

Voor- en nadelen van systeemcamera’s

Hoewel deze reiscamera’s vaak net zo compact zijn als de point & shoot camera’s, zijn de lenzen vaak een stuk beter. Bovendien kun je verschillende lenzen kopen zodat je meerdere soorten foto’s kunt maken.

Hier zit echter ook gelijk het nadeel. Omdat systeemcamera’s nog niet zo lang bestaan, zijn er in vergelijking met de spiegelreflexmarkt weinig lenzen. Daarnaast kun je de lenzen van het ene merk niet op de andere plaatsen en zijn er nog weinig andere partijen die hybride lenzen maken.

Ook de prijs is ten opzichte van een spiegelreflex niet altijd gunstig. Denk hierbij niet alleen aan de nieuwwaarde, maar ook aan de tweedehands markt. Bij spiegelreflexcamera’s wordt er volop gehandeld in lenzen die, mits er zuinig mee om wordt gegaan, heel lang goed blijven.

Een laatste nadeel van de systeemcamera is dat je geen spiegel hebt. Je hebt dus geen ‘kijkgat’ waar je de foto door kunt bekijken. Dit kan een nadeel zijn als de zon fel brandt en het lcd scherm niet goed te zien is.

Wanneer is een systeemcamera geschikt?

Deze camera is geschikt als je op zoek bent naar een compacte reiscamera maar ook wat meer mogelijkheden wilt dan een point & shoot camera. Door de verwisselbare lenzen en mogelijke uitbreidingen- zoals een flitser- kun je met dit soort camera’s mooie foto’s maken.

Waar moet je op letten als je deze camera gaat kopen?

Omdat de lenzen van merk A niet op de camera van Merk B past, is het verstandig om vooraf te kijken welke lenzen er allemaal zijn per merk en hoe duur deze zijn.

Heb je interesse om een systeemcamera te kopen? Bekijk dan het actuele aanbod op bol.com

nikon_d7000_dslr_camera-_06-300x2254. Spiegelreflex

Dit zijn de klassieke camera’s en alle serieuze ( en hobby) fotografen hebben er een. De camera bestaat uit een body (de camera) en één of meerdere verwisselbare lenzen.

De reden dat ze spiegelreflex heten, is omdat er een spiegeltje in het ‘kijkgat’ of viewfinder zit. Dit spiegeltje stelt je in staat om door de lens te kijken en precies te zien wat de lens ziet.

Spiegelreflex camera’s bieden over het algemeen veel meer opties dan point & shoot camera’s, zeker als je leert om op manual te schieten. Door een uitgebreid aanbod aan lenzen kun je de camera ook makkelijk upgraden. Hier geldt dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt, maar je hebt al lenzen vanaf €100,- (en tweedehands soms zelfs €50).

Als je de camera nieuw gaat kopen, dan kun je er voor kiezen om een body en een kitlens te kopen. Dit is een standaard lens die wordt meegeleverd en stelt je in staat om lekker aan de slag te gaan. Je kunt er echter ook voor kiezen om alleen een body te kopen (al dan niet tweede hands) en uit te breiden met losse lenzen.

Mocht je hiervoor kiezen dan levert een goedkope body met een dure (maar goede) lens, betere resultaten op dan een dure body met een goedkope (maar minder goede) lens.

Voor- en nadelen van een spiegelreflex camera

Spiegelreflex camera’s zijn groot en soms zwaar en dus niet superhandig als reiscamera. De hele dag zo’n ding meezeulen kan soms knap vervelend worden.

Daarnaast zijn de kosten een stuk hoger dan de bovengenoemde camera’s en de kwaliteit is niet altijd beter.

De kwaliteit van de foto’s hangt namelijk grotendeels af van hoe goed jij kunt omgaan met de camera. Als je niet weet hoe je moet omgaan met de manual modus en dit ook niet wilt leren dan is maar de vraag of je echt een spiegelreflex moet meenemen.

Ok, dan nu tijd voor de voordelen.

De lenzen op spiegelreflex camera’s zijn vaak veel beter dan die op eerdergenoemde reiscamera’s. Dit zorgt ervoor dat je veel mooiere foto’s kunt maken en ook veel meer kunt spelen met scherpte/diepte (bijvoorbeeld een portret foto waarbij de achtergrond wazig is maar het gezicht superscherp).

Daarnaast zijn deze camera’s en vooral de lenzen waardevast. Als jij goed voor de spullen zorgt, dan kun je ze vaak na de reis voor een prima prijs verkopen. Dit geldt niet altijd voor de eerdergenoemde camera’s.

Als je erachter komt dat fotografie je nieuwe hobby is geworden, dan heb je ook de mogelijkheid om verder uit te breiden en up te graden naar betere lenzen.

Wanneer kies je voor een spiegelreflex camera?

Spiegelreflex camera’s zijn bedoeld voor mensen die net even wat mooiere foto’s willen maken. Je bent bereid om een grotere reiscamera (en tas met toebehoren) mee te dragen en je bent bereid om een beetje extra geld uit te geven aan de cameraspullen.

Als je nog nooit een spiegelreflex camera hebt gebruikt of je hebt nog nooit op manual modus geschoten, volg dan de gratis cursus op Udemy: Ditch Auto

Waar moet je op letten als je een spiegelreflex camera koopt?

Een spiegelreflex camera bestaat uit een body en een kitlens. De body bepaalt onder andere het aantal megapixels en de sensorgevoeligheid.

Over het algemeen speelt de lens een belangrijkere rol in de kwaliteit van de foto dan de body.

  • Is de lens  full-frame of crop-sensor?
    Met een crop-sensor camera benut je niet het volledige bereik van jouw lenzen omdat het beeld verkleind wordt. Full-frame camera’s zijn echter vaak een stuk duurder, dus doe dit alleen als je serieus geld wilt investeren.
  • Voelt de camera stevig aan? De goedkopere camera’s zijn vaak van goedkoper materiaal gemaakt en voelen lang niet als stevig als de wat duurdere camera’s.
  • Ga je extra lenzen kopen? Vraag dan aan iemand met verstand van digitale camera’s wat een leuke extra lens zou zijn.
  • Ga je ook  filmen? Kies dan voor een camera die ook HD kan filmen.

Overweeg je een spiegelreflexcamera mee te nemen? Op bol.nl vind je de nieuwste modellen en veel uitgebreide reviews. 

Nog één laatste puntje…

Foto’s maken is leuk, maar de momenten echt beleven is nog veel leuker. Zorg dat je een goede balans vindt tussen het maken van mooie foto’s en het beleven van de plekken.

Je hebt er niks aan als je met duizenden mooie foto’s terug komt maar er geen gevoel bij hebt als je de foto’s bekijkt.

Probeer bij elke foto bewust te zijn van wat je wilt fotograferen en waarom. Als je de foto’s bekijkt zal je voor even weer terug zijn in dat moment!

Op zoek naar reis inspiratie? Klik hier als je voorkeur uitgaat naar een bepaalde regio zoals Australië, Azië, Centraal-Amerika, Europa of Zuid-Amerika. Of lees hier wat je allemaal moet regelen als je een mooie reis gaat plannen.