Gratis vrijwilligerswerk in het buitenland: een minigids waarmee jij nu een schitterend project kunt vinden

with 6 reacties

Dus jij zit er aan te denken om vrijwilligerswerkwerk in het buitenland te doen?

Logisch.

Vrijwilligerswerk is een mooie gelegenheid om jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur en tegelijkertijd mensen te helpen die hulp nodig hebben.

Maar als je dan een beetje gaat googlen naar vrijwilligerswerk kom je erachter dat je bij heel veel projecten gewoon dik moet betalen.

Soms wel €2000,- terwijl jij daar naar toe gaat om te helpen. En dan komen je vliegtickets, visums en andere zaken daar nog bij.

Gelukkig is het helemaal niet nodig is om zo belachelijk veel te betalen voor vrijwilligerswerk. Wist je dat er zelfs heel veel manieren zijn om gratis vrijwilligerswerk te doen in het buitenland?

In dit artikel ontdek je14 websites waar je terecht kunt voor gratis vrijwilligerswerk in het buitenland en een aantal belangrijke zaken die je vooraf moet beseffen.

Dingen die je moet weten over gratis vrijwilligerswerk in het buitenland

1. Gratis vrijwilligerswerk in het buitenland is nooit helemaal gratis

Vrijwilligerswerk is het doneren van jouw waardevolle tijd en skills in ruil voor… NIETS. Ja, een mooie ervaring en veel geleerde lessen misschien.

Dat is het hele idee achter vrijwilligerswerk. Je geeft je tijd, kennis en kunde aan de mensen die het nodig hebben en verwacht daarvoor niets terug. Ook geen accommodatie, eten of je vliegtickets.

Hoewel er organisaties zijn waarbij je gratis accommodatie en eten krijgt, is het gebruikelijker dat je zelf betaalt voor deze zaken. Als je dit niet doet ben je alleen nog maar een extra mond om te voeden in een gebied dat het toch al niet makkelijk heeft.

De meeste vrijwilligers hebben hier vrede mee, zolang ze maar geen hoge kosten vooraf moeten betalen om überhaupt deel te mogen nemen aan een project.

2. Jij moet alles zelf regelen

In de meeste gevallen hebben lokale vrijwilligersorganisaties het te druk om alles voor je te regelen. Dit betekent dat je zelf de projecten moet vinden, afspraken met hen moet maken en vervolgens je visum, vliegtickets en lokale vervoer naar het project moet regelen.

Als je nog nooit een verre reis gemaakt hebt, kan dit lastig zijn en in veel gevallen kiezen jonge vrijwilligers er dan ook voor om meer geld te betalen, zodat ze via een organisatie vertrekken.

3. Hoe kies je een project?

Het uiteindelijke doel van vrijwilligerswerk is dat de organisatie waarvoor je werkt, baat heeft bij jouw aanwezigheid én dat jij er voldoening uit haalt. Je zal dus een match moeten vinden tussen datgene waar je goed in bent en datgene waar behoefte aan is.

Bij het kiezen van een project is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt en deze eerlijk (!) beantwoordt.

1. Hoeveel tijd wil je doorbrengen bij het project?

Hoeveel tijd je hebt is in mijn ogen één van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen omdat het voor een groot deel bepaalt hoeveel je kunt bijdragen. Te weinig tijd doorbrengen kan in veel gevallen zelfs een negatieve invloed hebben.

Ben je bijvoorbeeld een handige Hennie en wil je twee weken meehelpen bij het bouwen van een school of waterputten? Go for it! Jouw aanwezigheid zal niemand kwaad doen en je kunt daadwerkelijk proberen om dingen gedaan te krijgen.

Heb je echter maar twee weken de tijd en wil je met kinderen werken door bijvoorbeeld Engelse les te geven of te werken in een weeshuis? Dan is dit misschien een minder goed idee. De reden hiervoor is dat werken met kinderen (of mensen in het algemeen) vereist dat je een band met ze opbouwt. Dat is moeilijk in twee weken en zelfs als dit lukt, geef je de mensen die het moeilijk hebben alleen maar de bevestiging dat al het goede in het leven uiteindelijk weer verdwijnt.

Daarnaast moet het vrijwilligersproject ook in jou investeren in de vorm van geld of tijd. Is het voor hen de moeite waard als je na twee weken weer vertrokken bent of kost je hen uiteindelijk alleen maar tijd of geld?

Ondanks alle goede intenties, moet je hier goed over nadenken. Het doel is uiteindelijk om iets bij te dragen en niet om je eigen ego te strelen.

2. Kun je jezelf misbaar maken?

“Give a man a fish and you’ll feed him for a day. Teach him how to fish and you’ll feed him for a life time.”

Het ultieme doel van vrijwilligerswerk is om iets bij te dragen waar ook na jouw vertrek nog van geprofiteerd wordt. Zie jij een manier om dit te bewerkstelligen? Ga hier dan voor, maar verwacht tegelijkertijd niet dat je in korte tijd heel veel kunt veranderen.

3. Wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in?

Niet voor alle soorten vrijwilligerswerk zijn specifieke vaardigheden nodig, maar als dit wel zo is denk dan goed na over of je dit wel kunt doen.

Engelse les geven is hartstikke leuk, maar als je zelf niet comfortabel bent met de Engelse taal, waarom zou je het dan doen? Het feit dat de locals de kennis misschien niet hebben, betekent niet dat ze genoegen moeten nemen met een zelfoverschattende vrijwilliger met middelmatige kennis en kunde.

Probeer dus een balans te vinden tussen dat wat je leuk lijkt en datgene waarmee je de meeste impact kunt maken.

Local School in Uganda in East Africa
Local School in Uganda in East Africa

4. Hoe worden de fondsen van het project besteed?

Natuurlijk hoef je niet altijd een oordeel klaar te hebben over hoe de fondsen het best besteed moeten worden, maar kijk goed of de fondsen ten goede komen van de lokale community. Wanneer dit het geval is, zal jouw tijd en wellicht geld dat je meebrengt beter besteed worden en dit betekent dat je veel meer impact maakt.

Je zou hier altijd naar moeten vragen en zelfs als het project niet helemaal strak georganiseerd is, zouden ze volledige openheid moeten geven over hoe zij hun geld besteden.

Klinkt het niet helemaal betrouwbaar? Kies dan een ander project, want er zijn genoeg projecten die gratis vrijwilligerswerk aanbieden en hun geld wel goed besteden.

5. Breng je skills die locals niet hebben?

Als de locals de skills al hebben, waarom zou jij dan nog gaan? Door jouw tijd en geld gratis weg te geven aan het project zorg je er misschien wel voor dat een local zonder werk komt te zitten.

gratis vrijwilligerswerk in het buitenland
Vind je dit artikel leuk? Pin het voor later

Hoe vind je gratis vrijwilligerswerk in het buitenland?

Er zijn genoeg mogelijkheden om gratis vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, maar zoeken op Google levert vaak maar weinig op omdat het zoekwoord “vrijwilligerswerk” gedomineerd wordt door de organisaties waar je moet betalen voor het vrijwilligerswerk.

Om je te helpen bij het vinden van een vrijwilligersproject vind je hieronder een lijst websites waar je gratis en goedkope vrijwilligersprojecten in het buitenland kunt vinden.

Zoek een project dat je aanspreekt, neem contact met ze op en zet je beste beentje voort om het leven van een ander een stukje beter te maken.

Wereldwijde mogelijkheden voor gratis vrijwilligerswerk

www.freevolunteering.net
Een overzichtelijke website met veel verschillende projecten wereldwijd.

www.volunteersouthamerica.net
Een enorme lijst met mogelijkheden voor gratis vrijwilligerswerk. Deze site is vooral gefocust op zuid-amerika, maar heeft ook een sectie met organisaties die elders in de wereld actief zijn.

www.worldpackers.com
Een relatief nieuwe site waar je jouw skills kunt ruilen voor gratis verblijf en unieke ervaringen.  

www.Helpx.net
Gratis vrijwilligerswerk in ruil voor accommodatie en eten. Het gaat hierbij vooral vaak om hand- en spandiensten bij locals, opstartende bedrijfjes en lokale communities.

benevola.net
Je moet hier eerst (gratis) registreren, maar je hebt daarna toegang tot een database met veel organisaties. Registreren vereist wel dat je de site deelt met vrienden of hun pagina liket op Facebook.

www.workaway.info
Mogelijkheden om mee te werken bij kleinschalige projecten. Vaak tegen kost en inwoning of een kleine vergoeding.

www.Staydu.com
Een combinatie van couchsurfing, airbnb en workaway.info. Biedt mogelijkheden om ergens gratis te verblijven in ruil voor een aantal uur werk per dag.

www.joho.org
Nederlandse organisatie beschikt over een enorme database met vrijwilligerswerk mogelijkheden in het buitenland. Deze database is echter alleen toegankelijk voor JoHo-donateurs, maar door de bijkomende voordelen haal je je abonnementsgeld er al weer redelijk snel uit.

www.vaops.com
De website is een beetje old-skool maar er staan wel veel leuke organisaties op.

www.volunteerforever.com
Een blogpost met een aantal verwijzingen naar gratis en goedkope vrijwilligersorganisaties.

Gratis vrijwilligerswerk in Europa

Stichting Via

Biedt vrijwilligersprojecten aan in Nederland en Europa. De kosten bedragen slechts 110 euro voor twee weken.  Minderdraagkrachigen kunnen een beroep doen op het solidariteitsfonds waardoor men eventueel geheel niets hoeft te betalen. Er wordt vijf a zes uur vrijwilligerswerk gedaan per dag vijf dagen in de week in een internationaal samengestelde groep. Eten excursies en onderdak zijn geheel gratis.

Gratis vrijwilligerswerk in Azië

www.truetravellers.org/free-volunteer-programs-in-asia
Een blogpost met een aantal verwijzingen naar gratis en goedkope vrijwilligersorganisaties in Azië.

The Great Baikal Trail

Het Baikalmeer is een nagenoeg ongerept natuurgebied in Centraal Azië. Het gebied moet beschermd worden tegen exploitatie en oprukkend toerisme.  Als vrijwilliger kun je helpen om paden aan te leggen, bruggen te bouwen, les te geven, kantoorwerk en pr-werk.  De kosten voor onderdak, eten, vervoer en overhead zijn €310 – €470 afhankelijk van welk kamp je bezoekt.  Een vliegticket kost ongeveer 390 euro.

Gratis vrijwilligerswerk in Afrika 

www.volunteerafrica.net

Een lijst met projecten waar je gratis of bijna gratis aan kunt deelnemen.

Dream Africa Care Foundation 

Een lokale vrijwilligersorganisatie in Ghana die via duurzame ontwikkelingsprogramma’s probeert om het leven van lokale gemeenschappen te verbeteren. Je kunt er als vrijwilliger of stagiair aan de slag in verschillende projecten. Je kunt er bijvoorbeeld les geven, deelnemen aan bouwprojecten, medische projecten doen of jezelf inzetten op het gebied van sport en spel.

Vrijwilligers betalen een eerlijke vergoeding van $350,- per maand. Dit is voor accommodatie, drie maaltijden per dag, drinkwater, 24/7 support, oriëntatie in Accra, Airport pick-up, laundry service en housekeeping. Met de rest van de bijdrage worden de projecten ondersteund. Voor meer info: www.dreamafricacarefoundation.org

Gratis vrijwilligerswerk in Latijns & Centraal Amerika 

barefootatlas.com
Een grote database met kleinschalige en lokale projecten in Latijns Amerika.

www.volunteerlatinamerica.com

Wereldouders

WereldOuders biedt structurele hulp aan thuisloze kinderen in negen landen in Latijns-Amerika. De kinderen worden opgenomen in familiehuizen waar ze naast liefde, aandacht en verzorging ook scholing en minimaal een vakopleiding krijgen. Sommigen gaan zelfs studeren. De jongeren blijven aan de familiehuizen verbonden totdat het zelfstandige volwassenen zijn. Zo hebben zij kans op een goede toekomst waarmee ze niet alleen zichzelf maar ook hun gemeenschap kunnen versterken.

WereldOuders is altijd op zoek naar vrijwilligers, young professionals, die in hun eigen vakgebied met onze kinderen willen werken. Voorwaarden: minimaal een jaar beschikbaar, leeftijd tenminste 21 jaar en Spaans sprekend (of dit willen leren). Zie www.wereldouders.nl

Pintar Bolivia

De stichting heeft een aantal projecten opgezet in Cochabamba, Bolivia, om door middel van creatieve therapie, psychische hulp te bieden aan kinderen in ziekenhuizen met kanker, misbruikte jonge vrouwen en kinderen met brandwonden. De projecten in Cochabamba worden gedaan door zowel lokale vrijwilligers als internationale vrijwilligers. Pintar vraagt geen geld voor vrijwilligers die overkomen vanuit NL en helpt ze zelfs met het vinden van woonruimte en laten zien van de stad. Voor meer informatie, kijk op https://pintarenbolivia.org/ of https://www.facebook.com/pintarenbolivia/ .

Conclusie:Gratis of goedkoop vrijwilligerswerk is mogelijk

In dit artikel heb je vele manieren gezien om op een goedkope of gratis manier jouw steentje bij te dragen.

Je zal net even wat meer zelf moeten regelen, maar so be it.

Bovendien als je je eigen project niet eens kunt regelen, hoe verwacht je dan echt iets bij te kunnen dragen?

Vond je dit artikel leuk? Show some social love: 

6 Responses

 1. Rund lohuis
  | Beantwoorden

  Ik ben oud brandweerman en bouwkundige pensioen en woon alleen. Waarom niet de wereld intrekken en mijn ervaringen delen. Nu nog de weg Hoe? ? Gr Ruud

  • Justin
   | Beantwoorden

   Ik zeg doen Ruud! Je zou eens kunnen kijken op http://www.workaway.info/. Daar staan heel veel lokale en kleinschalige projecten waar je werk doet in ruil voor eten en onderdak. Ik zou zeggen; zoek een leuk project uit, neem contact op met de familie en boek je ticket!

 2. Heidi Adriaanse
  | Beantwoorden

  Hallo,

  Ik (vrouw 52 jaar met heel veel vrije tijd) ben op aanraden van bovenstaand advies lid geworden van Workaway. Enorm veel aanbod maar de keuze is heel beperkt voor mensen zoals ik. Er worden voornamelijk jonge mensen gevraagt die vooral ‘sterk’ moeten zijn! Jongeren die net klaar zijn met hun studie en bijv Engelse les kunnen geven. De zoekfunctie van Workaway is ronduit waardeloos. Kan niet specifiek kiezen in bijvoorbeeld leeftijd en het gevraagde werk. Heel jammer want het kost toch nog € 30,- De website is ook niet in het Nederlands (leest voor een senior toch net ff wat makkelijker.) Vrijwel alle vrijwilligerswerk websites voor het buitenland is gericht op mensen tussen de 20 en 30 jaar. Beetje jammer want juist wij (de senioren) hebben enorm veel levenservaring.

  • Justin
   | Beantwoorden

   Hi Heidi,

   Jammer dat de website van Workaway tegenvalt! Workaway is zeker geen website die de opties keurig op een zilveren schaal aan je presenteert, maar er zijn wel ontzettend veel opties. Dat de website in het Engels is is lijkt me gezien het internationale karakter en de vereiste zelfredzaamheid van vrijwilligers vrij logisch. Een alternatief is te reizen via een organisatie die wel bemiddelingskosten vraagt. Zij kunnen dan ongetwijfeld een project op maat regelen, maar je moet jezelf afvragen in hoeverre het geld dat je betaalt ook echt terecht komt op de juiste plekken.

  • Marieke
   | Beantwoorden

   Hoi Heidi,
   Zou ik mogen weten waar jouw interesses liggen? Ik woon in Ghana en probeer de basisschool waar mijn kinderen op zitten te helpen met het vinden van een (oudere!) vrijwilliger ter ondersteuning van het schoolhoofd met dagelijkse taken.
   Mocht je contact willen, mail me dan op Ayinemail@gmail.com
   Groetjes Marieke

   • Justin
    | Beantwoorden

    Hi Heidi,

    Mijn interesses liggen vooral in het inzichtelijk maken van voordelige opties voor vrijwilligerswerk. Ik laat dit berichtje gewoon in de comments staan zodat mensen die dit lezen je kunnen mailen 🙂

Leave a Reply

Verward door verzekeringen?

Een lange reis voorbereiden is niet makkelijk. Laat ons helpen bij de voorbereiding :-)