Wil jij graag gratis vrijwilligerswerk in het buitenland doen?
Leuk!
Vrijwilligerswerk in het buitenland is een mooie kans om jezelf onder te dompelen in een andere cultuur en tegelijkertijd jouw steentje bij te dragen.
Maar als je dan een beetje gaat googlen naar vrijwilligerswerk in het buitenland kom je erachter dat je bij heel veel projecten gewoon dik moet betalen. Soms betaal je wel €2000,- per maand terwijl jij daar naar toe gaat om te helpen. En dan komen je vliegtickets, visums en andere zaken daar nog bij!
Gelukkig zijn er ook alternatieven en is het niet nodig dat je zo belachelijk veel betaalt voor vrijwilligerswerk in het buitenland. In dit artikel ontdek je daarom 14 websites waar je terecht kunt voor gratis vrijwilligerswerk in het buitenland en een aantal belangrijke zaken die je vooraf moet beseffen.
In dit artikel:
- Wat je moet weten over gratis vrijwilligerswerk in het buitenland
- Vrijwilligerswerk wereldwijd (gratis)
- Vrijwilligerswerk in Europa
- Vrijwilligerswerk Azië
- Vrijwilligerswerk in Afrika
- Vrijwilligerswerk in Zuid- & Midden-Amerika
Tip: Wil je vrijwilligerswerk doen als onderdeel van een grotere reis? Check dan zeker ook onze stappenplan voor het plannen van een lange reis.
Wat je moet weten over gratis vrijwilligerswerk in het buitenland
1. Gratis vrijwilligerswerk in het buitenland is nooit helemaal gratis
Gratis vrijwilligerswerk in het buitenland zou niet alleen voor jou gratis moeten zijn. Vrijwilligerswerk is namelijk het doneren van jouw waardevolle tijd en skills in ruil voor… NIETS. Ja, een mooie ervaring en veel geleerde lessen misschien.
Dat is het hele idee achter vrijwilligerswerk. Je geeft je tijd, kennis en kunde aan de mensen die het nodig hebben en verwacht daarvoor niets terug, ook geen accommodatie, eten of vliegtickets.
Hoewel sommige vrijwilligersprojecten gratis accommodatie en eten geven, is het gebruikelijker dat je hier zelf voor betaalt. Anders ben je weer een extra mond om te voeden in een gebied dat het toch al niet makkelijk heeft.
De meeste vrijwilligers hebben hier vrede mee, zolang ze maar geen hoge kosten vooraf moeten betalen om überhaupt deel te mogen nemen aan een project.
2. Jij moet alles zelf regelen
In de meeste gevallen hebben lokale vrijwilligersorganisaties het te druk om alles voor je te regelen. Dit betekent dat je zelf de projecten moet vinden, afspraken met hen moet maken en vervolgens je visum, vliegtickets en lokale vervoer naar het project moet regelen.
Als je nog nooit een verre reis gemaakt hebt, kan dit lastig zijn en in veel gevallen kiezen jonge vrijwilligers er dan ook voor om meer geld te betalen, zodat ze via een organisatie vertrekken. Hieronder vind je wel organisatie waar je (bijna) gratis vrijwilligerswerk kunt doen en die ideaal is als je voor het eerst gaat reizen.
3. Hoe kies je een project?
Het uiteindelijke doel van gratis vrijwilligerswerk in het buitenland is dat de organisatie waarvoor je werkt, baat heeft bij jouw aanwezigheid én dat jij er voldoening uit haalt. Zij maken immers ook kosten om jou onderdak en eten te bieden. Probeer dus een match te vinden tussen datgene waar je goed in bent en datgene waar behoefte aan is.
Bij het kiezen van een project is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt en deze eerlijk (!) beantwoordt.
1. Hoeveel tijd wil je doorbrengen bij het project?
Hoeveel tijd je hebt is een van de belangrijkste factoren omdat het voor een groot deel bepaalt hoeveel je kunt bijdragen. Te weinig tijd doorbrengen kan in veel gevallen zelfs een negatieve invloed hebben.
Ben je bijvoorbeeld een handige Hennie en wil je twee weken meehelpen bij het bouwen van een school of waterputten? Go for it! Jouw aanwezigheid zal niemand kwaad doen en je kunt daadwerkelijk proberen om dingen gedaan te krijgen.
Let op! Zorg dat je geen vrijwilligersproject gaat doen dat schadelijk is voor kwetsbare kinderen, zoals weeshuizen.
Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Ook als je met goede bedoelingen vrijwilligerswerk gaat doen. Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat weeshuizen in stand worden gehouden, terwijl er betere én goedkopere alternatieven zijn. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen in een weeshuis vaak zwaar beschadigd zijn, hechtingsproblemen hebben en gemiddeld 24 keer per jaar afscheid nemen? In deze folder lees je er alles over.
10 tips voor een goed vrijwilligersproject? Ga naar weeswijs.nu. Hier lees je ook verhalen over jongeren die ervaringen hebben opgedaan tijdens hun vrijwilligerswerk met kinderen.
Wil je meer informatie over kinderen zonder adequate ouderlijke zorg in ontwikkelingslanden? Better Care Network Nederland deelt kennis en ervaringen om de bewustwording over alternatieve zorg in ontwikkelingslanden te vergroten.
Daarnaast moet het vrijwilligersproject ook in jou investeren in de vorm van geld of tijd. Is het voor hen de moeite waard als je na twee weken weer vertrokken bent of kost je hen uiteindelijk alleen maar tijd of geld?
Ondanks alle goede intenties, moet je hier goed over nadenken. Het doel is uiteindelijk om iets bij te dragen en niet om je eigen ego te strelen.
2. Kun je jezelf misbaar maken?
“Give a man a fish and you’ll feed him for a day. Teach him how to fish and you’ll feed him for a life time.”
Het ultieme doel van vrijwilligerswerk in het buitenland is om iets bij te dragen waar ook na jouw vertrek nog van geprofiteerd wordt. Zie jij een manier om dit te bewerkstelligen? Ga hier dan voor, maar verwacht tegelijkertijd niet dat je in korte tijd heel veel kunt veranderen.
3. Wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in?
Niet voor alle soorten vrijwilligerswerk zijn specifieke vaardigheden nodig, maar als dit wel zo is denk dan goed na over of je dit wel kunt doen.
Engelse les geven is hartstikke leuk, maar als je zelf niet comfortabel bent met de Engelse taal, waarom zou je het dan doen? Het feit dat de locals de kennis misschien niet hebben, betekent niet dat ze genoegen moeten nemen met een zelfoverschattende vrijwilliger met middelmatige kennis en kunde.
Probeer dus een balans te vinden tussen dat wat je leuk lijkt en datgene waarmee je de meeste impact kunt maken.
4. Hoe worden de fondsen van het project besteed?
Natuurlijk hoef je niet altijd een oordeel klaar te hebben over hoe de fondsen het best besteed moeten worden, maar kijk goed of de fondsen ten goede komen van de lokale community. Wanneer dit het geval is, zal jouw tijd en wellicht geld dat je meebrengt beter besteed worden en dit betekent dat je veel meer impact maakt.
Je zou hier altijd naar moeten vragen en zelfs als het project niet helemaal strak georganiseerd is, zouden ze volledige openheid moeten geven over hoe zij hun geld besteden.
Klinkt het niet helemaal betrouwbaar? Kies dan een ander project, want er zijn genoeg projecten die gratis vrijwilligerswerk aanbieden en hun geld wel goed besteden.
5. Breng je skills die locals niet hebben?
Als de locals de skills al hebben, waarom zou jij dan nog gaan? Door jouw tijd en geld gratis weg te geven aan het project zorg je er misschien wel voor dat een local zonder werk komt te zitten. Dat wil je natuurlijk ook niet op je geweten hebben.
Hoe vind je gratis vrijwilligerswerk in het buitenland?
Er zijn genoeg mogelijkheden om gratis vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, maar zoeken op Google levert vaak maar weinig op omdat het zoekwoord “vrijwilligerswerk” gedomineerd wordt door de organisaties waar je moet betalen voor het vrijwilligerswerk in het buitenland.
Omdat jij graag gratis vrijwilligerswerk in het buitenland wilt doen, vind je hieronder een lijst websites waar je gratis en bijna gratis vrijwilligersprojecten in het buitenland kunt vinden.
Zoek een project dat je aanspreekt, neem contact met ze op en zet je beste beentje voort om het leven van een ander een stukje beter te maken.
Wereldwijde mogelijkheden voor gratis vrijwilligerswerk in het buitenland
www.worldpackers.com
Een fantastische website waar jij jouw skills kunt inruilen voor fantastische ervaringen. Je krijgt in bijna alle gevallen gratis onderdak en eten in ruil voor jouw werk. Het is een website die veel gebruikt wordt door backpackers en mensen die langere reizen maken om op die manier ook wat kosten te besparen, win-win dus!
Je kunt op Worldpackers gratis een account aanmaken om te zien wat voor toffe projecten ze allemaal hebben. Wil je uiteindelijke de mogelijkheid hebben om te reageren? Dan betaal je voor een verified membership en kun je in contact komen met alle organisaties.
Let wel, op worldpackers kun je ook aanmelden voor projecten van weeshuizen. Blijf daarin een verstandige keuze maken, die ten goede komt van het kind. Beter van niet dus.
www.freevolunteering.net
Een overzichtelijke website met veel verschillende vrijwilligersprojecten wereldwijd.
www.volunteersouthamerica.net
Een enorme lijst met mogelijkheden voor gratis vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika. Deze site is vooral gefocust op zuid-amerika, maar heeft ook een sectie met organisaties die elders in de wereld actief zijn.
www.Helpx.net
Gratis vrijwilligerswerk in ruil voor accommodatie en eten. Het gaat hierbij vooral vaak om hand- en spandiensten bij locals, opstartende bedrijfjes en lokale communities.
www.workaway.info
Mogelijkheden om mee te werken bij kleinschalige projecten. Je krijgt vaak gratis eten en onderdak en soms betaal je een kleine bijdrage à 50 euro per week. Een mooie site voor gratis vrijwilligerswerk in het buitenland.
www.Staydu.com
Een combinatie van couchsurfing, airbnb en workaway.info. Biedt mogelijkheden om ergens gratis te verblijven in ruil voor een aantal uur werk per dag.
www.joho.org
Nederlandse organisatie beschikt over een enorme database met mogelijkheden voor (gratis) vrijwilligerswerk in het buitenland. Deze database is alleen toegankelijk voor JoHo-donateurs, maar door de bijkomende voordelen haal je je abonnementsgeld er al weer redelijk snel uit.
Tip: Daarnaast kan JoHo je uitstekend adviseren over verzekeringen voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Heb je dat nodig? Vul hier gratis het persoonlijk adviesformulier in.
www.volunteerforever.com
Een blogpost met een aantal verwijzingen naar gratis en bijna gratis vrijwilligersprojecten wereldwijd.
Meer lezen over reisverzekeringen tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland? Wij schreven dit uitgebreide artikel hierover!
Gratis vrijwilligerswerk in Europa
Stichting Via
Biedt vrijwilligersprojecten aan in Nederland en Europa. De kosten bedragen slechts 110 euro voor twee weken. Minder draagkrachtigen kunnen een beroep doen op het solidariteitsfonds waardoor men eventueel geheel niets hoeft te betalen. Er wordt vijf a zes uur vrijwilligerswerk gedaan per dag vijf dagen in de week in een internationaal samengestelde groep. Eten excursies en onderdak zijn geheel gratis.
Gratis vrijwilligerswerk in Azië
www.truetravellers.org/free-volunteer-programs-in-asia
Een blogpost met een aantal verwijzingen naar gratis en goedkope vrijwilligersorganisaties in Azië.
Gratis vrijwilligerswerk in Afrika
Dream Africa Care Foundation
Een lokale vrijwilligersorganisatie in Ghana die via duurzame ontwikkelingsprogramma’s probeert om het leven van lokale gemeenschappen te verbeteren. Je kunt er als vrijwilliger of stagiair aan de slag in verschillende projecten. Je kunt er bijvoorbeeld les geven, deelnemen aan bouwprojecten, medische projecten doen of jezelf inzetten op het gebied van sport en spel.
Vrijwilligers betalen een eerlijke vergoeding van $350,- per maand. Dit is voor accommodatie, drie maaltijden per dag, drinkwater, 24/7 support, oriëntatie in Accra, Airport pick-up, laundry service en housekeeping. Met de rest van de bijdrage worden de projecten ondersteund.
Gratis vrijwilligerswerk in Latijns & Centraal Amerika
Wereldouders
Wereld Ouders biedt structurele hulp aan thuisloze kinderen in negen landen in Latijns-Amerika. De kinderen worden opgenomen in familiehuizen waar ze naast liefde, aandacht en verzorging ook scholing en minimaal een vakopleiding krijgen. Sommigen gaan zelfs studeren. De jongeren blijven aan de familiehuizen verbonden totdat het zelfstandige volwassenen zijn. Zo hebben zij kans op een goede toekomst waarmee ze niet alleen zichzelf maar ook hun gemeenschap kunnen versterken.
WereldOuders is altijd op zoek naar vrijwilligers, young professionals, die in hun eigen vakgebied met onze kinderen willen werken. Voorwaarden: minimaal een jaar beschikbaar, leeftijd tenminste 21 jaar en Spaans sprekend (of dit willen leren).
Conclusie: Gratis vrijwilligerswerk in het buitenland is mogelijk
In dit artikel heb je vele manieren gezien voor gratis vrijwilligerswerk in het buitenland. Het is een leuke en nu dus ook gratis manier jouw steentje bij te dragen.
Je zal net even wat meer zelf moeten regelen dan wanneer je met een dure organisatie gaat. Maarja, dat is een kleine moeite als je echt iets bij te dragen hebt toch?
Op zoek naar reis inspiratie? Klik hier als je voorkeur uitgaat naar een bepaalde regio zoals Australië, Azië, Centraal-Amerika, Europa of Zuid-Amerika. Of lees hier wat je allemaal moet regelen als je een mooie reis gaat plannen.