Alleen of samen met een reisgenoot backpacken?

with Geen reacties
Alleen of met een reisgenoot reizen? Het is nogal een verschil en een belangrijke keuze die je vooraf moet maken.

Niet dat het één beter is dan het ander, maar het is belangrijk om vooraf na te denken over wat jij wilt.

Ik heb zowel alleen als met goede vrienden gereisd en heb eerlijk gezegd geen voorkeur. Zolang je reist met mensen waarmee je WILT samen reizen en je houdt aan de 9 ongeschreven regels om samen te reizen zonder ruzie, is er geen probleem.

Als je op dit moment een keuze moet maken om alleen te gaan of samen met iemand anders dan kunnen de onderstaande voor- en nadelen je helpen om een keuze te maken.

Alleen reizen

IMG_7584
In m’n ééntje in een Indiase trein naast een stinkend toilet. Dan voel je je wel even alleen.

 

Zoals gezegd, ik heb zowel alleen als samen met goede vrienden gereisd. Alleen reizen geeft je uiteraard veel meer vrijheid, maar het is ook fijn om je reiservaringen te delen met mensen die je dierbaar zijn.

De voordelen van alleen reizen:

 • Je kunt zelf bepalen wat je wilt doen. Ook als je een dag niks wilt doen hoef je hier geen overeenstemming over te bereiken.
 • Je kunt meer tijd met je eigen gedachtes en gevoelens doorbrengen. Dit kan soms helpen om dingen waar je nooit echt over nadenkt, helder te krijgen.
 • Je ontmoet ietsje meer mensen, maar dit hangt af van met wie je samen reist. Als je alleen reist heb je sneller de neiging om met anderen te praten en dat zorgt ervoor dat je meer mensen ontmoet. Je wordt ook sneller aangesproken.

De nadelen van alleen reizen:

 • Je krijgt te maken met eenzaamheid op de momenten dat je alleen bent of reist met mensen waar je niet echt een klik mee hebt.
 • Je moet beter op je spullen letten als je in het openbaar vervoer bent. Bijvoorbeeld als je naar het toilet moet bij een bushalte, dan moet je je hele tas meeslepen of iemand anders vragen een oogje in het zeil te houden. Klein nadeel.
 • Je betaalt soms meer. Bijvoorbeeld in India zijn er niet zoveel hostels en dat betekent dat je vaak een dubbele kamer in je eentje moet betalen. Ook taxi’s en tuk-tuks zijn moeilijker te splitten als je eventjes niet samen met anderen reist.

Samen reizen

IMG_6933
Samen met mijn maatje Luuk

 

 

Als je samen wilt gaan reizen dan is het belangrijk dat je overeenstemming kunt bereiken over de landen die je wilt zien en de activiteiten die je wilt doen.

Wil jij goed verzekerd op reis? Vul de verzekeringswijzer van Backpackcentrale in en ontvang binnen 5 minuten persoonlijke opties voor jouw reis.

De voordelen van samen reizen

 • Het is makkelijker om ervaringen te delen. Als je foto’s stuurt naar het thuisfront dan krijg je vaak reacties als “wow, wat gaaf!” maar deze mensen hebben vaak geen echt gevoel bij hoe jij het beleefd hebt. Als je samen reist met een goed maatje dan heb je dit probleem niet, die persoon is er immers altijd bij.
 • Er is altijd iemand om te treiteren. Ik hou van geintjes uithalen bij anderen en als je samen reist zijn er duizenden mogelijkheden om een geintje uit te halen bij de ander.
 • Je kunt de kosten van veel dingen splitten en hebt een iets betere onderhandelingspositie als je bijvoorbeeld een hostelprijs naar beneden wilt praten.
 • Je hoeft niet steeds zelf te bedenken wat je wilt gaan doen. De andere persoon komt ook met suggesties en jij hoeft alleen maar ja te zeggen.

 

Nadelen van samen reizen

Ik heb tot nu toe alleen nog maar positieve ervaringen gehad met samen reizen. Als ik dan toch een aantal nadelen moet aanstippen dan zou ik de volgende noemen:

 • Andere mensen benaderen je iets minder snel omdat het altijd eng is om een groep i.p.v. één persoon te benaderen.
 • Soms is er maar één bed over in het hostel dat je op het oog had, maar dit gebeurt zelden.
 • Als je als vriendje en vriendinnetje samen reist dan is het duurder in landen waar wel veel hostels zijn zoals Australië. Je wilt toch af en toe wat privacy en de gemeenschappelijke badkamer leent zich daar niet altijd even goed voor.
 • Er kunnen irritaties ontstaan, maar dit is volkomen normaal en ik zou het niet eens een nadeel noemen gezien het feit dat die andere persoon ook zoveel moois te brengen heeft. Maar goed, je moet toch altijd wat te zeiken hebben.

Jouw keuze?

Wat je ook doet, denk er van te voren goed over na en zorg dat je een goed gevoel hebt bij de andere persoon en houd je aan de 9 ongeschreven regels om samen te reizen zonder ruzie.

Ben jij een mooie reis aan het voorbereiden?

Met deze tips van Backpackcentrale wordt jouw reis nóg beter:

1. Wil jij niet betalen voor pinnen in het buitenland? Open een rekening bij Bunq. Je kunt gratis geld opnemen in het buitenland tegen de best mogelijke wisselkoers. 

2. Vul de verzekeringswijzer in zodat jij altijd goed verzekerd op reis gaat. 

3. Gebruik Booking.com voor het boeken van accommodatie. Je mag vaak gratis annuleren.